Impozite Directe

  • Uploaded by: Oana Mihaela
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Impozite Directe as PDF for free.

More details

  • Words: 533
  • Pages: 10
Impozite directe

Caracterizarea generala a impozitelor directe • Impozitele directe reprezinta contributii banesti ale celor care realizeaza venituri sau poseda avere si care se particularizeaza prin impactul imediat si direct asupra platitorului. Ca regula generala, impozitele indirecte nu pot fi repercutate asupra altei persoane.

• Impozitele directe constituie forma de impunere nu doar cea mai veche si mai simpla, ci si forma de impunere care poate asigura echitatea fiscala.

• O caracteristica importanta a impozitelor directe este aceea ca, de regula, acestea au un cuantum si termen de plata ce pot fi precizate in prealabil si, ca atare, pot fi cunoscute din timp de catre contribuabil. Impozitele directe se manifesta sub doua forme: impozite reale si impozite personale. • Impozitele directe reale se caracterizeaza prin aceea ca aici obiectul impunerii se defineste in mod cantitativ. Din categoria acestor impozite fac parte impozitele pe cladiri, pe pamant etc.

Impozitele directe imbraca in principal doua forme: impozitele pe venit si impozitele pe avere • Impozitul pe venit Impozitele pe venit sunt acele impozite la care platitorul (una si acceesi persoana cu suportatorul) sunt persoana fizica sau juridica care realizeaza venit.

Modul de asezare si perceperea impozitului pe venitul persoanelor fizice difera de cel pe venitul persoanelor juridice si de aceea le vom analiza separat. Astfel, impozitul pe venit imbraca doua forme principale: impozitul pe venitul persoanelor fizice;

impozitul pe venitul persoanelor juridice

Impozitul pe venitul persoanelor fizice In practica finantelor publice se cunosc doua modalitati principale de asezare a impozitelor directe in raport de tratamentul veniturilor: a) impunerea separata a fiecarui tip de venit realizat din surse si locuri diferite; b) impunerea globala ce presupune cumularea tuturor tipurilor de venit indiferent de sursa acestora.

Impozitul pe venitul global Impozitul pe venitul global este suma datorata de contribuabil pentru toate veniturile sale realizate in anul fiscal. Venitul anual global impozabil se poate determina dupa formula: unde: V1 - venituri nete din activitati independente; V2 - venituri nete din salarii; V3 - venituri nete din cedarea folosintei bunurilor; V4 - venituri de aceeasi natura, obtinute din strainatate; Pf - pierderi fiscale reportate; Dp - deduceri personale.

Veniturile din activitati independente (V1) provin din trei surse principale: - activitati comerciale; - profesii liberale (medici, avocati, consultanti etc); - drepturi de proprietate intelectuala (brevete, marci, drepturi de autor etc). Pierderea fiscala (Pf) In cazul activitatilor independente si/sau la cedarea folosintei bunurilor, daca veniturile brute sunt mai mici decat cheltuielile aferente deductibile, se inregistreaza o pierdere fiscala. Aceasta se poate compensa cu rezultatele pozitive de la celelalte categorii de venit, cuprinse in globalizare, cu exceptia veniturilor din salarii. Daca nu poate fi compensata, pierderea fiscala se poate reporta pentru anul urmator.Pierderea fiscala necompensata se poate reporta timp de cinci ani fiscali.

Impozitul pe venitul persoanelor juridice(impozitul pe profit) Platitorii de impozite persoane juridice sunt societatile comerciale de orice tip, companiile nationale si regiile autonome, adica toate organizatiile cu scop lucrativ.

Impozitul pe venitul persoanelor juridice imbraca urmatoarele forme: - impozitul pe profit; - impozitul pe dividende;

- impozitul pe venituri din vanzarea activelor.

Impozitul pe avere Impozitul pe avere imbraca trei fome principale: a.

impozit aspra averii propriu-zise;

b.

impozit asupra circulatiei averii;

c.

impozit aspra cresterii averii.

Bibliografie http://www.scritub.com/economie/finante/IMPOZITELEDIRECTE6357235.php

Related Documents


More Documents from ""