Petre Crăciun - monografie
Studentă : Petre Crăciun (n. 29 august 1962, Giurgiu, județul Giurgiu) este un scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Literatură pentru Copii și Tineret, director al portalului Literatură Copii și al site-ului Identitate Românească. A urmat cursurile Universității București, Facultatea de Istorie-Filosofie, secția Istorie, promoția 1986. A urmat studii postuniversitare la Universitatea București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializare Jurnalismul de Televiziune (1998-1999), urmate de un masterat în Comunicare managerială industrială și social politică la Universitatea Politehnică din București (2005-2007). A lucrat timp de șase ani ca profesor de istorie (1986-1992), apoi redactor și redactor-șef al săptămânalului prahovean ARGUS (1992-1998), redactor și redactor-șef al revistei Poliția
Română (1999-2000); șeful Grupului de Presă al MAI (2000-2002); director adjunct al Direcției de Relații Publice din MAI (2002-2003); șeful departamentului de Relații Publice la Agenția Națională Antidrog (2003-2009). A predat Jurnalism la Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța. În 2009 a fondat publicația online Optimal Media, parte a companiei Optimal Media Solution. A mai întemeiat Editura Zorio, unde au văzut lumina tiparului mai multe titluri. În 2011 a inițiat, împreună cu fiul său, Cristian Crăciun, portalul literaturacopii.ro, destinat iubitorilor de literatură română și universală de vârstă școlară. De la 1 iulie 2013, portalul a căpătat o mare amploare. În prezent, sunt peste 100 de autori adulți și peste 50 de copii care publică în portalul Literatură Copii. A putut fi văzut la TVR 1 unde a inițiat și prezentat emisiunile "Amprente", "Misiunea permanentă" și "Alege viața" (300 ediții). A semnat 15 filme documentare, printre care numeroase producții cu caracter educativ. În 1997 a obținut Marele Premiu al Asociației Scriitorilor din Iași, și locul I la concursul de povești "Ion Creangă", singura competiție de acest gen din țară. Povestea premiată, "Floarea înțelepciunii și iarba puterii" a fost publicată în 1998 la Editura Junimea, într-un volum colectiv, apoi in volum in 2002. Povestea care a dat numele volumului și care a fost premiată de Asociația Scriitorilor din Iași este preluată de majoritatea site-urilor pentru copii.
În 2014 a fost nominalizat cu două cărți (Basme și Cruciada pisicilor la Premiile USR) și în același an a obținut Premiul Cartea anului, din partea Filialei pentru Copii și Tineret a USR, volumul evidențiat fiind Basme, Editura Zorio 2013.
A obținut Premiul Uniunii Scriitorilor din România în anul 2016, la secțiunea Carte pentru copii, pentru volumul ”Cu Andersen in Regatul Poveștilor”
În 2011 a văzut lumina tiparului, la Editura Zorio, volumul de poezie pentru copii "Taina ghemului de ață", cu grafică semnată de Nicolae Tonița Junior. În 2012 a publicat volumul de povestiri "Cândva mă chema Codiță", iar în 2013 volumul de versuri pentru copii "Cruciada pisicilor". Ambele sunt ilustrate de Nicolae Tonitza. Au urmat noi și noi volume pentru copii.
”Basme pentru familia mea”, Editura Zorio 2014, conține 11 basme noi, scrise de autor în perioada 2013-2014: Țara Scriitorilor de Noroc, Drumul Curcubeului, Zmeul Pierde-Vară, Palatul din pădure, Omul-Ceață, prietenul Măriei Sale, Odaia Fericirii, Țara Balaurului
Beteag, Povestea unui om sărac, Împărat în țară străină, Soarele deocheat și Călătorie în Spicul de Grâu. Sunt basme românești, cu teme și personaje noi, neîntâlnite în basmele tradiționale: țara unde norocul fiecăruia era scris pe tăblițe de lut (Țara Scriitorilor de Noroc), balaurul cu dizbilități care fusese cândva sfetnic împărătesc (Țara Balaurului Beteag), omul care primește darul de a aduce ceața (Omul-Ceață, prietenul Măriei Sale), șarpele casei, păstrătorul unității familiei în jurul vetrei părintești (Odaia Fericirii), deocherea Soarelui de către OameniiLupi, în înțelegere cu Vârcolacii (Soarele deocheat), reabilitarea Cățelului Pământului, care, după ce fusese pedepsit să stea mai mult pe sub pământ de către Dumnezeu (pentru că nu îl recunoscuse), ajunge în Împărăția Zmeului cel Bătrân (Palatul din pădure).
”Fetița din Floare”, Editura Zorio 2014, ne oferă o poveste sensibilă și inedită despre călătoria inițiatică a unei fetițe (născută într-un trandafir regal) în lumea exterioară, unde se întâlnește cu șapte personaje simbolice: Îndrăgostitul, Cercetătorul, Negustorul de Flori, Alpinistul, Copilul Răsfățat, Bătrâna care daruiește flori și Ascetul. Personajele povestirii sunt: Fetița din Floare, zeița Iris, Marele Curcubeu (soțul zeiței) și Micul Curcubeu, fiul celor doi. Călătoria o ajută pe Rose, personajul principal, să descopere diferite tipologii umane, să înțeleagă și mai bine minunata lume a florilor, legănată de armonie și de o muzică sacră, dar și lumea exterioară, raportată la flori. Concluzia este cea conturată în urma discuției cu Ascetul: Dumnezeu comunică cel mai bine prin copii, prin flori și prin păsări, dar nu prin toate, ci prin cele care zboară cel mai aproape de Călcâiul Domnului.
Cărți publicate:
Cureaua cu ținte, Editura Neroandria, 1995, roman; Alarmă la Peleș, Editura Grafică Prahoveană, 1996, roman;
Poveștile de la bojdeucă, Editura Junimea, 1997, volum colectiv de povești;
Cuvânt dinlăuntru, Editura Premier, 2001, eseuri;
Floarea înțelepciunii și iarba puterii, Editura Timpolis, 2002, povești.
În spatele oglinzii, Editura Fed, 2003, versuri;
Alege viața, interviuri, Editura Codecs, 2004, interviuri cu consumatori de droguri;
Taina ghemului de ață, poezii pentru copii, Editura ZORIO, 2011
Complexul sălii de așteptare, eseuri, Editura ZORIO, 2012
Cândva mă chema Codiță, povestire pentru copii, Editura ZORIO, 2012
Cruciada pisicilor, versuri pentru copii, Editura ZORIO, 2012
Unde-i victima, domnule Atanasiu?, Editura Zorio, 2012, policier
Alarmă la Peleș, ediția a II-a, Editura Zorio, 2013, policier
Basme, Editura Zorio, 2013
Robert cel cuminte, roman pentru copii, părinți și bunici, Editura Zorio, 2014
Primul zbor, poezii pentru copii, Editura Zorio, 2014
Fetița din Floare, povestire pentru copii, Editura Zorio, 2014
Basme pentru familia mea, Editura Zorio, 2014
Cu Moș Crăciun în Țara Copiilor Neîncrezători, 2014
Cu Andersen în Regatul Poveștilor, 2015
Împăratul-Copil. Povești în versuri, 2015.
Povestiri despre România, Țara părinților, 2015.
Ghiozdanul cu poezii, 2016
The Girl in the Rose, 2016 (traducere de Adrian G. Săhlean)
Bibliografie:
https://hyperliteratura.ro/petre-craciun-autor-de-texte-pentru-copii/ https://ro.wikipedia.org/wiki/Petre_Cr%C4%83ciun www.autorii.com www.filmecărţi.ro