Functiile generale ale marketingului pot fi astfel sintetizare: a)
Investigarea pietei si a nevoilor de consum:
Orice activitate economica trebuie sa porneasca de la cunoasterea cerintelor pietei, a nevoilor de consum care urmeaza sa fi satisfacute; marketingul este de neconceput fara invstigarea aceastora. Functia aceasta are un caracter permanent si, intr-un anumit fel, ea precede celelalte functii ale marketingului pregatindu-le conditiile de implinire. In organigrama unor firme care au adoptat marketingul, se delimiteaza uneori compartimente specialiyate in investigarea pietei.
b) Adaptarea firmelor la dinamica mediului Realizarea acestei functii presupune asigurarea unui grad cat mai ridicat de adaptabilitate a firmei la modificarea conditiilor in care isi desfasoara activitatea. Elementele definitorii de adaptare se refera la: Promovarea unui spirit nou in intreaga activitate a firmei vizand renovarea cu frecventa ridicata a ofertei; -
Perfectionarea permanenta a formelor de distributie si comerciale;
-
Diversificarea activitatilor publicitare si promotionale;
Sporirea capacitatii de mobilizare a resurselor firmei (umane, materiale si financiare) in scopul unei adaptari operative la cerintele pietei. c)
Satisfacerea in conditii superioare a nevoilor de consum
Realizarea acestei functii reprezinta scopul intregii activitati economice Aceasta functie se concretizeaza in: -
masuri pentru producerea marfurilor necesare consumului;
-
distributia marfurilor in conditii optime;
-
asigurarea posibilitatilor de selectare potrivit tuturor gusturilor si preferintelor;
-
diversificarea gamei serviciilor comerciale;
-
educarea gustului consumatorilor, crearea de noi trebuinte etc.
d) Cresterea eficientei economice Infaptuirea acestei functii presupune: -
alocarea judicioasa a resurselor ( investitii, cadre etc.);
-
optimizarea structurii productiei;
optimizarea proceselor economice (productie, transport, depozitare, comercializare) care constituie fluxul complet productie-consumatie. Marketingul asigura elemente de fundamentare si promovarea tehnicilor de resionalzare a activitatilor. Functiile marketingului nu pot fi puse pe acelasi plan, dar nici ordonate dupa criterii ierarhice, prezentarea fiind facuta dupa succesiunea lor logica in activitatea firmai. Satisfacerea nevoilor de consum este o functie - obiectiv, este cresterea eficientei economice care, trebuie sa se sincronizeze cat mai perfect cu prima functie. Raportul dintre cele doua functii-obiectiv capata o particularitate in cazul pietei externe, in sensul trecerii functiei cresterii eficientei economice pe primul plan. Investigarea pietei si a consumului repreinta functia-permisa aorientarii intregii activitati de marketing, iar cresterea adaptabilitatii activitatilor economice la cerintele pietei, ale consumului, costituie functiamijloc prin care se asigura realizarea celor duoa fi'unctii-obiectiv, desfasurarea activitatilor economice in viziunea marketingului.