Curs-8.docx

  • Uploaded by: Mocanu Iuliana
  • 0
  • 0
  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Curs-8.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 765
  • Pages: 5
Organizarea ca functie a managementului

Functiile managementului : 1. Previziunea; 2. Organizarea; 3. Coordonarea; 4. Antrenarea; 5. Control evalurea.

Gradul de dificultate al lucrarilor de management se afla in stransa legatura cu conditiile de productie ale fiecarei unitati structurale reflectate prin caracteristice: • produsului finit; • produsului prin procesul tehnologic; • tipului de productie.

1) Caracteristicile produsului finit: Produsul finit in unitatile industriale influenteaza managementul operational prin: • numarul de niveluri de structura; • numarul de componente de la acelasi nivel de structura; • complexitatea legaturilor constructive; • numarul de repere care se executa in acelasi timp; • diversitatea materiilor prime. Diversitatea materiilor prime determina gradul de complexitate al produsului finit. Proportionalitatea diferitelor subunitati structurale care participa la fabricarea produsului finit se rezolva inca din stadiul de proiectare prin amplasarea unor linii tehnologice automatizate.

2) Particularitatile procesului tehnologic: In functie de volumul productiei gradul de continuitate, de specializare si volumul de munca necesar, procesele de obtinere a produselor pot avea: • Caracter conventional-continuu. Productia continua sau conventional continua se refera la productia aflata in permanenta in diferite stadii de prelucrare. • Caracter conventional-discontinuu. Se refera la o serie de activitati de fabricare si livrare a produselor aflate intr-o organizatie sau subunitate structurala. Pentru ambele tipuri de procese se pune problema momentului de lansare in fabricatie (litera Z) corelat cu termenul de obtinere a produsului finit, semifabricat, subansamblu sau reper. (litera W) Pentru productia conventional continua corelatia dintre cele doua variabile se face prin determinarea stocurilor de productie neterminata (litera S). Momentul de lansare in fabricatie va deveni o functie a celor doua variabile. Pentru productia conventional discontinua corelatia dintre cele doua variabile nu se mai poate realiza prin stocurile de productie neterminata, deoarece acestea urmeaza sa fie epuizate intr-o anumita perioada de timp. In acest caz, legatura dintre cele doua variabile se realizeaza prin intermediul devansarii calendaristice (d). Tipul de productie este deteminat de un ansamblu de factori interdependenti, precum: • Volumul sau cantitatea productiei; • Complexitatea constructiva si tehnologica a factorilor de productie; • Gradul de profesionalism a resurselor umane; • Nivelul tehnologic al utilajelor si echipamentelor din dotare; • Nivelul si formele specializarii tehnologice. Avem productia individuala, productia in serie si productia in masa. Productia in masa – fabricarea de produse standardizate prin intermediul liniilor de asamblare si tehnologiilor automatizate. Scopul productiei in masa se refera la producerea de piese interschimbate. Productia in masa este o productie continua fara pauza.

Productia in serie – principala diferenta intre productia in masa si productia in serie se refera la faptul ca productia in serie fabrica loturi de produse. Dupa ce un lot de produse este fabricat, productia se opreste.

PRODUCTIE INDIVIDUALA Produse semistandardizate Servicii si produse personizate

PRODUCTIE IN SERIE

PRODUCTIA IN MASA

x

x

Produse si servicii standardizate

x

Flexibilitate x Costul muncii scazut x Muncitori calificati

Perioade de pauze ale echipamentelor

x

x

x

x

x

x

Salariati motivati

Automatizarea proceselor Gama ingusta de sortimente de produse

x

x

Avantaj

Productia in masa - Automatizarea proceselor; - Costul muncii scazut; - Calitate ridicata datorita produselor standardizate -

Dezavantaj

-

-

Gama ingusta de sortimente de produse; Lipsa flexibilitatii produselor Imposibilitatea de adaptare pe o piata dinamica Lipsa de motivatie a salariatilor.

Productia in serie - Flexibilitate; - Posibilitatea adaptarii pe piete dinamice - Salariati motivati - Diferentierea produselor. - Costul muncii ridicat; - Perioada de pauza a echipamentelor determina o scadere a productivitatii; - Costul unitar ridicat.

Determinarea tipului de productie la nivelul unei verigi de productie • Notatie: Numarul de obiecte-operatie (No) In cazul in care No = 1, facem referire la tip de productie in masa 2 < No < 6 – tip de productie de serie mare 6 < No < 10 – tip de productie de serie mijlocie 10 < No < 20 – tip de productie de serie mica No > 20 – tip de productie individuala.

Influenta directa a tipului de productie asupra managementului operational – se realizeaza prin intermediul a doua caracterstici: -

Nomenclatura de fabricatie si stabilirea acesteia; Forma de organizare spatiala a fabricatiei.

Caracteristicile tipurilor de productie:

1 – Nomenclatura produselor 2 – Volumul productiei

3 – Ciclul de productie 4 – Specializarea locurilor de munca

Productia in masa Singulara sau foarte redusa (maxim doua produse) Volum larg cu repetabilitate continua

Productia in serie Nomenclatura larga

Productia individuala Nomenclatura instabila si variata

Volumul scade Volum relativ comparativ cu cel al productiei in masa Durata ciclului de Crestere substantiele a Durata relativ mare. productie este minima. duratei ca urmare a executarii produselor / reperelor pe loturi. Specializare deplina a Incompleta Aproape imbosibila. locurilor de munca

More Documents from "Mocanu Iuliana"

Studiu De Caz.docx
October 2019 12
Curs 10.docx
October 2019 20
Continuare Msi.docx
October 2019 12
Curs-8.docx
October 2019 14
Proiect Econometrie1.xlsx
October 2019 20
Fisa_evaluare_lectie.doc
October 2019 28