Beleidsnota (2003) Procedure pesten, geweld en ongewenst seksueel gedrag op het werk.
Huize Eyckerheyde wil iedere vorm van fysiek of verbaal geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk weren en zal dit gedrag niet steunen of toelaten!
Wat zijn de definities volgens de wet? Onder pesterijen op het werk wordt verstaan elk onrechtmatig en terugkerend gedrag, buiten of binnen de instelling, dat zich inzonderheid kan uiten in gedragingen, woorden, bedreigingen, handelingen, gebaren en eenzijdige geschriften en dat tot doel of gevolg heeft dat de persoonlijkheid, de waardigheid of de fysieke of psychische integriteit van een werknemer wordt aangetast, dat zijn betrekking in gevaar wordt gebracht of dat een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd. Onder geweld op het werk wordt verstaan elke feitelijkheid waarbij een werknemer of een andere persoon psychisch of fysiek wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen bij de uitvoering van het werk. Volgens de parlementaire voorbereiding wordt hier in hoofdzaak éénmalige geweldplegingen bedoeld. Onder ongewenst seksueel gedrag op het werk wordt verstaan elke vorm van verbaal, niet-verbaal of lichamelijk gedrag van seksuele aard waarvan diegene die zich er schuldig aan maakt, weet of zou moeten weten dat het afbreuk doet aan de waardigheid van vrouwen en mannen op het werk. Centraal hierbij is het begrip “grensoverschrijdend gedrag” d.w.z. het niet respecteren van iemands persoonlijke grens die per definitie voor iedereen anders en subjectief is.
Wat kan je doen als je slachtoffer wordt van pesterijen, geweld of ongewenst seksueel gedrag? Men kan zelf de collega-dader aanspreken dat je zijn/haar gedrag als grensoverschrijdend ervaart. De wet voorziet ook formele kanalen om het probleem aan te kaarten. Men kan terecht bij een vertrouwenspersoon, de preventieadviseur, de medische inspectie of de arbeidsrechtbank. De vertrouwenspersoon en de preventieadviseur werken in Huize Eyckerheyde. De medische inspectie is een externe dienst. Namen en telefoonnummers zijn in bijlage opgenomen.
Wat mag je verwachten van de vertrouwenspersoon?
4.6.9.b arbeidsreglement bijlage pesten op het werk, 28/01/09, 1/3
Hij gaat in de eerste plaats naar je luisteren. Hij gaat informeren welke stappen je zelf wil zetten. Zo kan hij je helpen bemiddelen met je collega-dader. Hij kan je verhaal/je ervaringen ook overbrengen naar de preventieadviseur.
Wat mag je verwachten van de preventieadviseur? Ook hij gaat in de eerste plaats naar je luisteren. Hij kan eveneens helpen bemiddelen met je collega-dader. Verder kan hij een rapport opmaken van de met reden omklede klacht. Hierin beschrijft hij het gebeurde. Hij brengt de directie op de hoogte van dit rapport. Samen zoeken zij naar een goede oplossing. De collega-dader zal hierover aangesproken worden en er zullen afspraken gemaakt worden om herhaling te voorkomen. Zodra je “een met reden omklede klacht” hebt ingediend, ben je beschermd tegen ontslag en tegen een eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Tenzij de werkgever aantoont dat het ontslag niets te maken heeft met de ingediende klacht. Ook collega’s die in het kader van een klacht een getuigenis afleggen bij de vertrouwenspersoon, de preventieadviseur, de medische inspectie of de arbeidsrechtbank genieten deze ontslagbescherming. Je kan ook gepest worden door niet-collega’s, vb. ouders, belangrijke derden, leveranciers, … . Ook dan kan je terecht bij de vertrouwenspersoon of bij de preventieadviseur. Zij helpen bemiddelen en proberen verdere pesterijen te voorkomen. Als de klacht formeel geuit wordt, wordt ze opgenomen in een klachtenregister.
4.6.9.b arbeidsreglement bijlage pesten op het werk, 28/01/09, 2/3
Bijlage: pesten, geweld en ongewenst seksueel gedrag op het werk. Vertrouwenspersoon voor Huize Eyckerheyde is Sandra Van Landeghem. Telefoon: 505 Preventieadviseur voor Huize Eyckerheyde is Inge Uyt den houwen. Telefoon: 502 Medische inspectie voor Huize Eyckerheyde is IDEWE, Dr. Veronique Stuyck St. Katelijnestraat 154 2800 Mechelen Telefoon: 015/28 00 50 Arbeidsrechtbank Mechelen Voochtstraat 7 2800 Mechelen Telefoon: 015/28 83 10
Er bestaat ook een vereniging voor slachtofferhulp, preventie en sensibilisering i.v.m. pesten en geweld op het werk: SASAM. Je kan met hen anoniem contact opnemen. En dit op het nummer: 0900 100 33 Of via hun website: www.sasam.be
4.6.9.b arbeidsreglement bijlage pesten op het werk, 28/01/09, 3/3