ARGUMENTARE ( MODEL)- GENUL LIRIC În opinia mea, poezia( tilul)...................., scrisă de ( poetul)................, aparține genului liric, deoarece autorul își exprimă în mod direct gândurile, ideile și sentimentele despre ..........., prin intermediul eului liric. În primul rând, eul liric își face simțită prezența în text prin mărcile lexico-gramaticale, precum verbele și pronumele aflate la persoana I și a II-a, substantivele în cazul vocativ, exclamații și interogații retorice (aducem exemple din text) ....................................... În al doilea rând, sentimentele și trăirile interioare ale poetului sunt sugerate cu ajutorul figurilor de stil și al imaginilor artistice încărcate de subiectivitate. (aducem exemple din text și încercăm să găsim o semnificație pentru fiecare).............................identificăm elementele de versificație. Caracterul specific poeziei este subliniat și prin structurarea în versuri, grupate la rândul lor în strofe (specificăm felul strofelor)........................ Muzicalitatea limbajului poeziei este dată de rima (felul ei)...................., ritmul ( felul).............. și măsura versurilor ( numărul silabelor)................... În concluzie, opera literară ( titlul).....................aparține genului liric, deoarece poetul își exprimă emoțiile și trăirile folosind un limbaj expresiv prin care impresionează lectorii.
ARGUMENTARE ( MODEL)- SEMNIFICAȚIA MESAJULUI UNEI OPERE LIRICE Consider că, poezia citată ( titlul )...................., scrisă de ( poetul).................... conturează tema.................., deoarece anumite stihuri sugerează acest aspect( exemple).................................. În primul rând, deoarece textul aparține genului liric , pot afirma faptul că acesta respectă toate particularitățile specifice unei opere lirice: sentimentele de ............., față de.............. sunt transmise în mod direct, prin intermediul eului liric ( exemple)...................... În al doilea rând, remarcăm subiectivitatea textului ce se realizează cu ajutorul figurilor de stil ( exemple și semnificații).......................... care conturează imagini artistice( exemple și semnificații).................................. Sugestivă pentru mesajul textului este ( figura de stil sau imaginea artistic – exemple)..............................................Modurile de expunere prezente în text sunt ( descrierea sau monologul liric) folosit pentru a sublinia sentimentele / trăirile transmise .......................................... În concluzie, consider că poezia citată transmite direct prin intermediul mesajului ei sentimentele de ...................................... ce sa află în acord cu trăirile poetului.
ARGUMENTARE ( MODEL)- SEMNIFICAȚIA TITLULUI UNEI OPERE LIRICE În opinia mea, opera ( titlul ).............., de ( numele poetului) ....................... are un titlu sugestiv / rezumativ și adecvat mesajului, deoarece este cheie de lectură a textului care oferă lectorului un indiciu în legătură ce tema, motivele centrale şi starea sufletească a eului liric. Încă de la început putem afirma că titlu este un element paratextual plasat înaintea uni text, prin care se identifică respectiva creaţie, prefigurând mesajul acesteia şi deschizând, ca o cheie de lectură, traseul de receptare a operei de către cititor. În primul rând, din punct de vedere structural, poezia are un titlu sintetic / analitic, fiind alcătuit din (menționăm valoarea morfologică a fiecărui cuvânt regăsit în text) ................................................................. Acestea au sens propriu / figurat şi fixează elementele unui cadru (de care este el [fantastic, descriptiv, natural, nocturn, etc]). Legătura dintre titlu şi text este explicabilă la nivelul mesajului poetic. Astfel, ideea centrală a operei este (care este ideea) ...................., iar motivele care o pun în valoare sunt (care sunt ele) ............................. În al doilea rând, sugestiile titlului se regăsesc la nivelul câmpului lexical al ( menționăm câmpul lexico-semantic și oferim exemple)............................................. Totodată, figurile de stil contribuie la modelarea expresivă a ideii din titlu (dăm exemple de figuri de stil [una, două, trei] şi le explicăm). În concluzie, titlul poeziei (tilul) ......... constituie cheia explicării mesajului și vibrației textului liric.
ARGUMENTARE ( MODEL) – PASTEL În opinia mea, / Din punctul meu de vedere ,opera literară…. de …. este un pastel , deoarece este specia genului liric, în versuri în care este prezentat un peisaj, prin intermediul căruia sunt transmise sentimentele eului liric contemplator.( care meditează, trăiește într-o permanentă stare de visare) Un prim argument este /În primul rand, poezia are ca temă natura, în fond poetul surprinzând descrierea unui tablou hibernal / de primavară , unei dimineți / unui răsărit etc . Poezia este construită pe trei planuri : terestru (exemple din text ), cosmic (exemple din text ) și uman ( exemple din text ). Traiectoria privirii eului liric se deplasează dinspre o perspectivă panoramică( exemple din text ) spre cele mai fine detalii , în final prezentând o imagine focalizată . În plus, modalitatea principală de expunere este descrierea, realizată, la nivel gramatical, cu ajutorul substantivelor și al adjectivelor,astfel că apare cu precadere grupul nominal respectiv. ( exemple din text ). Al doilea argument este / În al doilea rand, poetul percepe realitatea în mod subiectiv, filtrând ceea ce vede prin sensibilitatea sa. Eul liric, aflat in ipostaza contemplatorului, își exteriorizează sentimentele de … ( uimire / admirație / bucurie / fericire / nostalgie / tristețe / melancolie etc. ) generate de tabloul înfățișat , folosind imagini artistice , predominante fiind cele vizuale ( exemple din text ). Acestora li se adaugă și câteva auditive( exemple ) , olfactive ( exemple ) și dinamice ( exemple ). Având un caracter descriptiv, numărul mare al epitetelor este vizibil în tot textul( exemple ). Se remarcă și metaforele …. , personificările …. și enumerația … etc.Cromatica este dominată de …. , ceea ce sugerează …. . În concluzie, prin argumentele aduse pot afirma faptul că opera…. scrisă de …….. este un pastel.