Tehnici-de-argumentare-anisoara-stoian.docx

  • Uploaded by: SasuAlexandru
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Tehnici-de-argumentare-anisoara-stoian.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 886
  • Pages: 5
DISCURS DE ABSOLVIRE - ȘEF DE PROMOȚIE Dragi elevi, parinți și colegi, Am muncit, am fost conștiincioși, am depășit toate obstacolele. Am promovat! Ne bucurăm că am reușit să răspundem exigențelor profesorilor noștri. În bună parte, ei se oglindesc în noi acum. Din acest punct de vedere, despărțirea de astăzi nu este reală, pentru că toata viața, de acum înainte, fiecare dintre noi va fi prezent cumva în sufletul celuilalt. Aș vrea să sper că nu ne-am caștigat acolo un loc nemeritat și că ne vom reaminti cu plăcere unii de ceilalți cât mai mult timp. După cum vedeți, suntem împreună, sărbătorind această clipă plină de tensiune a vieții. Patru ani de zile am format o familie, a doua familie. Am crrescut împreună, am învățat unii de la ceilalți, ne-am maturizat și ne-am format prietenii ce vor dura o viață. Nu știam că anii de liceu vor fi așa frumoși. Deși toată lumea în jurul meu îmi repeta mereu să mă bucur de anii aceștia ai adolescenței, eu nu înțelegeam de ce. Cu toate acestea, acum înțeleg. Au fost cei mai roditori ani, cei mai colorați și cei mai importanți în ceea ce privește formarea mea ca om în această societate. Am ales un liceu care m-a susținut din toate punctele de vedere și care mi-a oferit profesori pentru care meseria de dascăl este pură pasiune și dragoste. Am fost destul de norocoși să ne găsim astfel unii pe ceilalți și să mergem împreună pe aceeași cărare bătătorită de zeci de generații.

Însă, începând din acest moment, drumurile noastre se despart. Fiecare dintre noi va pleca pe cărarea lui, nebătătorită și nestrăbătută de atcineva. Este important să avem ambiția necesară, astfel încât să reușim să facem ce ne dorim în viață. Sper ca peste 10 ani să ne revedem cu drag în aceste bănci pline de amintiri și moment de neuitat. Mai sper ca peste încă 10 ani, aceste rânduri să le recitiți și să mai realizăm încă o dată, frumusețea anilor de liceu.

DISCURS CĂRȚI TIPĂRITE VS. CĂRȚI ÎN FORMAT ELECTRONIC Această temă a stârnit întotdeauna reacții aprinse și dezbateri inepuizabile. Întrebarea a rămas însă aceeași pe buzele tuturor: e-book sau cartea clasică, tipărită? Aș dori să încep prin a spune că eu prefer cărțiile tipărite. În primul rând îmi place mirosul proaspăt de hârtie imprimată, dar și textura sa. Apoi, un al motiv ar fi că, o carte clasică, îmi permite să fac adnotările mele. Mai mult, o carte reprezintă un cadou minunat pentru aproape oricine. O poți colecționa sau o poți împrumuta prietenilor. Un alt motiv pentru care prefer o carte tipărită ar fi bucuria de a te plimba printre rafturile unei librării. Una este să navighezi pe un site ca să cumperi cărțile, alta e să stai în librărie, să simți cartea, să o scoți din raft, să o răsfoiești puțin, să citești o pagină. Din păcate, poate un contra argument pe care îl pot aduce unei astfel de cărți, este greutatea. Poate o carte nu va fi foarte grea, dar mai mute cărți, cu siguranță te vor pune în dificultate. Mai mult, în timp, acestea se deteriorează. Un e-book nu va putea fi niciodată mirosit, simțit sau aranjat frumos pe un raft. Greu va fi și să îl împrumuți. Dar marele avantaj al acestor cărți electronice sunt costurile reduse. Nu doar cartea în sine este ieftină, ci și costurile de trransport sunt practic inexistente. Pe un Kindle pot fi stocate mii de cărți, iar în felul acesta, poți căra practic, în buzurarul unei genți, o bibliotecă întreagă. În concluzie, cred că cel puțin pentru următorii ani, cele două metode de a te bucura de o carte bună, vor reuși să își mențină poziția pe piață. Clasicii, oamenii tradiționali sau pur și simplu iubitorii de tradițional, vor avea mereu o înclinație

spre cartea tipărită. În schimb, oamenii ce își trăiesc viața în viteză și mereu în pas cu tehnologia, se vor axa pe cărțile în format electronic. Important nu este să alegem una dintre ele, ci să împărtășim toți aceeași pasiune de neoprit pentru această metodă minunată de te relaxa, informa și evolua: cititul.

DISCURS ÎMPOTRIVA HOMOFOBIEI Orice stat sau organizație dmeocratică trebuie să garanteze să respecte și să susțină lupta pentru dreptuirle și libertățile fundamentale ale omului. Discriminarea trebuie interzisă. Societatea trebuie să lupte împotriva homofobiei și discriminării pe bază de orientare sexuală. Consider că într-o societate modernă, fenomenul de homosexualitate trebuie respectat. În zilele noastre, în țările unde religia se amestecă în treburile statului, homosexualitatea este considerată un păcat. De asemenea există organizații care luptă și promovează drepturile minorităților sexual. Aceste organizații se luptă și pentru obținerea unor căsătorii legale indifferent de sex. Eu consider că trebuie combătut acest fenomen de homofobie, insoțit de orice formă de ură, discriminare sau violență la adresa homosexualilor, iar statul, prin educație și programe educaționale științifice, atât în școli cât și la nivelul societății, să accepte și să apere aceste minoritați. Mai mult, ar trebui să le trateze și să le ofere drepturi egale cu cele ale oricărui cetățean. Doar în felul acesta vom reuși să fim egali, democratic și liberi. În concluzie, consider că dacă societatea va lupta împotriva tuturor formelor de discriminare, multe vieți vor fi apărate, ajutate și susținute. Consider că este singurul mod de a depăși inegalitatea socială și economică.

More Documents from "SasuAlexandru"