Brandwerend glas
203 u SGG CONTRAFLAM 205 u SGG CONTRAFLAM LITE 207 u SGG PYROSWISS 209 u SGG SWISSFLAM 211 u SGG SWISSFLAM LITE 213 u SGG SWISSFLAM STRUCTURE 215 u SGG VETROFLAM Veiligheid
217 u SGG PLANIDUR 219 u SGG SECURIPOINT 221 u SGG SECURIT 229 u SGG SUPERCONTRYX Bescherming van goederen en personen
231 u SGG STADIP/SGG STADIP PROTECT
Petuel Ring, München, Duitsland Architecten: Auer+Weber+Architekten
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT
24
24
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Brandwerend glas
Overzicht
Overzicht Naam van het product
Brandwerend (minuten)
Veiligheids- en brandwerende beglazing 30
60
90
Pag
Speciale eigenschappen
Reactie op vuur
EN 13501-2 / EN 357 / NBN 713-020
120
SGG SATINOVO SGG MASTERGLASS
E
☎ ☎
SGG
SGG PYROSWISS PYROSWISS EXTRA
207
SGG DIAMANT SGG CLIMALIT SGG STADIP
Blijft doorzichtig bij brand
Speciale toepassingen
E = stabiliteit
E of EW
1m
15 kW/m2
m/s
☎
VETROFLAM
215
< 15 kW/m2 tot 1 m
CONTRAFLAM LITE
205
< 10 kW/m2 tot 1 m
SWISSFLAM LITE
211
Versnijdbaar door erkende fabrieken
SGG
☎ ☎
SGG
☎
SGG
EW= stabiliteit en stralingsvermindering
CONTRAFLAM
203
Voordelen van gehard glas
SGG SWISSFLAM SWISSFLAM STRUCTURE
209 213
Versnijdbaar door erkende fabrieken
SGG
Vormt een ondoorzichtige barrière bij brand
EI SGG
El = stabiliteit en temperatuursisolatie : beschikbaar
☎
: ons raadplegen
zie ook de site www.vetrotech.com
201 • Overzicht
Overzicht • 202
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Brandwerend glas
CONTRAFLAM
®
SGG
CONTRAFLAM®
UV-bestendig, brandwerend veiligheidsglas klasse EI Gamma Beschrijving SGG CONTRAFLAM
is de brandwerende beglazing in de EI-klasse. De beglazing bestaat uit twee of meer bladen veiligheidsglas gelamineerd met een speciale interlayer en voorzien van een hoogwaardige TPS afstandshouder. Bij brand wordt de interlayer geactiveerd die een hitte-isolerend schild vormt en aan het criterium van temperatuursisolatie voldoet. De opbouw zorgt voor een beperking van de temperatuurstijging aan de niet-brandzijde. De totale dikte van het product wordt bepaald door het vereiste brandweringsniveau.
To e p a s s i n g e n CONTRAFLAM is een beglazing bestemd voor gebouwen die in geval van brand gelijktijdig aan de volgende criteria moeten beantwoorden: - brandwering en rookafdichting; - temperatuursisolatie gedurende 30 minuten (klasse EI 30), 60 minuten (klasse EI 60), 90 minuten (klasse EI 90) en 120 minuten (klasse EI 120). SGG CONTRAFLAM is toepasbaar als enkele beglazing, gelaagde beglazing of isolerende beglazing in bouwelementen binnen én buiten.
Isolerende beglazing SGG CONTRAFLAM
kan worden gebruikt in isolerende beglazing.
Beproefde oplossingen en beschikbare goedkeuringen • SGG CONTRAFLAM is een helder, hitteisolerend veiligheidsglas in de klasse EI 30 (30 minuten) tot en met EI 120 (120 minuten). • De beglazing kan geplaatst worden in geteste kozijnen van hout, geïsoleerd staal en aluminium, in binnenpuien met een onbeperkte lengte en in alle soorten deuren. • Diverse decoratiebewerkingen zijn mogelijk, zoals: zandstralen, etsen en matteren.
Plaatsing
Enkel glas • SGG CONTRAFLAM wordt geleverd in blank SGG PLANILUX. Het is mogelijk om een van de glasbladen te vervangen door decoratief glas of beglazingen met aanvullende functies. • SGG CONTRAFLAM kan worden samengesteld uit een breed gamma verschillende beglazing.
Isolerende beglazing
Regelgeving
In dubbele beglazing kan SGG CONTRAFLAM worden gecombineerd met: - een zonwerende beglazing uit de gamma’s SGG COOL-LlTE, SGG ANTELIO of SGG PARSOL; - warmtereflecterende beglazingen uit het gamma SGG PLANITHERM.
SGG
Enkel glas kan als binnenbeglazing worden gebruikt als enkele beglazing voor deuren, scheidingswanden in houten of stalen constructies zowel verticaal, schuin als horizontaal.
Vo o r d e l e n
Sterk SGG CONTRAFLAM is een schokbestendig
veiligheidsglas, gemakkelijk te vervoeren en hanteerbaar.
SGG CONTRAFLAM
203 • SGG CONTRAFLAM
t SGG CONTRAFLAM
Doorzichtig • SGG CONTRAFLAM is een heldere beglazing. De interlayer is UV-bestendig en vergeelt niet. • In geval van brand wordt de interlayer ondoorzichtig en vormt hij een isolerende barrière.
Veilig • SGG CONTRAFLAM is altijd tweezijdig brandwerend, voor zowel brandoverslag als branddoorslag. • SGG CONTRAFLAM vormt tevens een stabiliteitsbarrière tegen rook, vlammen en toxische gassen.
Enkele beglazing EI 30 EI 60
• Voor het plaatsen van brandwerende beglazing dienen de juiste profielen en beglazingshulpmiddelen te worden toegepast. • SGG CONTRAFLAM dient te worden verwerkt volgens de beschikbare en geldende goedkeuringen en vergunningen. • De eigenschappen van SGG CONTRAFLAM blijven stabiel tussen - 10°C en +45°C.
Isolerende beglazing EI 60
• SGG CONTRAFLAM is geschikt als letselveilig glas in het kader van de NBN 713-020 (editie 1968) en is getest en leverbaar in grote afmetingen. • De eigenschappen van SGG CLIMAPLUS CONTRAFLAM EI 30 en EI 60 brandwerendheid gedurende 30 en 60 minuten zijn getest volgens EN 12600 Klasse B1. • SGG CONTRAFLAM ontvangt de -markering zodra deze van kracht wordt. Voor informatie kunt u contact met ons opnemen of www.vetrotech.com bezoeken. t Kenzo/LVMH, Parijs, Frankrijk Architect: Ory • Realisatie: Presta Metal
Prestaties In enkel glas Dikte v/d beglazing Duur v/d vuurbestendigheid Klasse SGG CONTRAFLAM en de temperatuursisolatie 16 mm 30 mn EI 30 25 mm
60 mn
33 mm
90 mn
EI 60 EI 90
56 mm
120 mn
EI 120
SGG CONTRAFLAM
• 204
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Brandwerend glas
CONTRAFLAM LITE ®
SGG
CONTRAFLAM LITE ®
Brandwerend veiligheidsglas klasse EW t
Beschrijving SGG CONTRAFLAM LITE is een transparan-
te, UV-bestendige veiligheidsbeglazing in de EW-klasse. De beglazing is opgebouwd uit twee thermisch geharde SGG SECURIT glasbladen met daartussen een transparante gel als interlayer. Bij brand reageert de interlayer waardoor de beglazing een isolerende barrière vormt die de stralingstransmissie aanzienlijk vermindert. De totale dikte van de beglazing wordt bepaald door het vereiste brandweerstandsniveau.
To e p a s s i n g e n • SGG CONTRAFLAM LITE is bestemd voor gebouwen die in geval van brand gedurende 30 (klasse EW 30) tot 60 (klasse EW 60) minuten tegelijk moeten beantwoorden aan de criteria inzake brandwering en rookafdichting. • SGG CONTRAFLAM LITE kan binnenshuis worden gebruikt in enkele beglazing voor deuren en scheidingswanden met een raamwerk van hout of staal. • SGG CONTRAFLAM LITE is een schokbestendig veiligheidsglas. Buiten kan het worden gebruikt in isolerende beglazing. Bij isolerende beglazing wordt de brandwerende beglazing aan de naar binnengekeerde zijde van het gebouw geplaatst. • Beproefde mogelijkheden en beschikbare testen: tussenwanden met een onbeperkte lengte en alle soorten deuren EI 15, EW 30, EW 60, met raamwerk van hout, geïsoleerd staal en zelfs aluminium, volgens de vereiste prestaties. 205 • SGG CONTRAFLAM LITE
Vo o r d e l e n • SGG CONTRAFLAM LITE is een transparante beglazing. De interlayer is UV-bestendig en vergeelt niet. • In geval van brand wordt de interlayer ondoorzichtig en vormt hij een isolerende barrière. Deze barrière begrenst de doorgang van warmtestraling tot maximaal 15 kW/m2, de grens die overeenstemt met de klassen EW 30 en EW 60. • SGG CONTRAFLAM LITE is altijd tweezijdig brandwerend, voor zowel brandoverslag als branddoorslag. • SGG CONTRAFLAM LITE is letselveilig glas in het kader van de NBN 3569 en is getest en leverbaar in grote afmetingen (1250 x 2840 mm). • Behalve brandwerende eigenschappen vervult SGG CONTRAFLAM LITE ook een veiligheidsfunctie en levert het de mechanische prestaties van gehard glas. • SGG CONTRAFLAM LITE combineert veiligheidseigenschappen met brandwering.
SGG CONTRAFLAM
LITE EW 60 enkele en isolerende beglazing
Neem voor meer informatie contact met ons op.
Regelgeving De eigenschappen van SGG CONTRAFLAM LITE EW 60 brandwerendheid gedurende 60 minuten zijn getest volgens de NBN 713-020 (editie 1968). SGG CONTRAFLAM
LITE ontvangt de -markering zodra deze van kracht wordt.
Enkel glas
Isolerende beglazing
Prestaties
t TELENOR, Noorwegen
SGG CONTRAFLAM LITE is geschikt voor gebouwen die in geval van brand gedurende 30 (klasse EW 30) tot 60 (klasse EW 60) minuten gelijktijdig moeten beantwoorden aan de criteria inzake brandwering en rookafdichting.
Plaatsing Gamma Enkel glas SGG CONTRAFLAM LITE is leverbaar als heldere beglazing met een totale dikte van 13 mm (EW 30) en 14 mm (EW 60).
Isolerende beglazing In dubbele beglazing kan SGG CONTRAFLAM LITE worden gecombineerd met: - een zonwerende beglazing uit de gamma’s SGG COOL-LlTE, SGG ANTELIO of SGG PARSOL; - warmtereflecterende beglazing met lage emissiviteit uit het SGG PLANITHERM gamma.
• Voor het plaatsen van brandwerende beglazingen dienen de juiste profielen en beglazingshulpmiddelen te worden toegepast. • SGG CONTRAFLAM LITE dient te worden verwerkt volgens de beschikbare en geldende goedkeuringen en vergunningen. • SGG CONTRAFLAM LITE mag niet in de nabijheid van warmtebronnen worden geplaatst. • De eigenschappen van SGG CONTRAFLAM LITE blijven stabiel tussen - 10° en +45°C.
SGG CONTRAFLAM
LITE • 206
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Brandwerend glas
PYROSWISS
®
SGG
PYROSWISS®
Brandwerend veiligheidsglas klasse E Isolerende beglazing Beschrijving SGG PYROSWISS is het brandwerende veiligheidsglas in de E-klasse die geschikt is voor gebouwen die moeten voldoen aan de criteria op het gebied van brandwering en rookafdichting gedurende 30 en 60 minuten. SGG PYROSWISS is een thermisch extra geharde beglazing met een verhoogde mechanische sterkte en heeft qua transparantie en reflectie dezelfde eigenschappen als SGG PLANILUX.
To e p a s s i n g e n SGG PYROSWISS
is toepasbaar als enkele beglazing, gelaagde beglazing of isolerende beglazing in bouwelementen binnen én buiten: - grote panelen in scheidingswanden met stalen profielen; - hangende scheidingswanden bevestigd met klemmen; - SGG PYROSWISS kan verticaal, horizontaal en schuin geplaatst worden.
Vo o r d e l e n • SGG PYROSWISS heeft dezelfde transparantie als blank floatglas SGG PLANILUX en bezit bovendien de mechanische en veiligheidsprestaties van gehard veiligheidsglas. • SGG PYROSWISS is altijd tweezijdig brandwerend, voor zowel brandoverslag als branddoorslag. • Geassembleerd in een isolerende beglazing biedt SGG PYROSWISS warmte-isolerende eigenschappen.
207 • SGG PYROSWISS
Het product blijft transparant en intact: - personen kunnen veilig worden geëvacueerd terwijl de brand wordt bestreden; - het glas kan worden gebroken zodat personen kunnen worden geëvacueerd.
Gamma
Regelgeving
SGG PYROSWISS
kan als isolerende beglazing worden gecombineerd met: - een zonwerende beglazing uit de gamma’s SGG COOL-Lite, SGG ANTELIO of SGG PARSOL; - warmtereflecterende beglazingen met een lage emissiviteit uit het SGG PLANITHERM gamma. t
SGG PYROSWISS
Enkel glas • SGG PYROSWISS is (standaard) leverbaar als blank glas van 6-8-10 mm. • SGG PYROSWISS EXTRA is beschikbaar als blank glas in 6 en 8 mm. • SGG PYROSWISS kan worden vervaardigd uit verschillende soorten basisglas: - in de massa gekleurd glas, SGG PARSOL; - decoratieve beglazing van het gamma SGG SATINOVO MATÉ; - figuurglas van het gamma SGG MASTERGLASS; - gezeefdrukt glas van het gamma SGG SERALIT EVOLUTION.
Gelaagde beglazing SGG PYROSWISS
is leverbaar in de dikte 13 mm, met heldere of ondoorzichtige PVB-folie voor tweezijdige brandwerendheid en veiligheid.
De eigenschappen van SGG PYROSWISS zijn uitvoerig getest overeenkomstig de norm NBN 713-020 (Editie 1968). SGG PYROSWISS ontvangt de -markering zodra deze van kracht wordt. Voor informatie over de testrapporten kunt u contact met ons opnemen of kijken op de website www.vetrotech.com.
t Albertina Museum, Wenen, Oostenrijk Architect: Stenmayr & Mascher
Enkel E 30
Gelaagd E 30
Isolerend E 30
Prestaties SGG PYROSWISS
is geschikt voor gebouwen die moeten voldoen aan de criteria op het gebied van brandwering en rookafdichting gedurende 30 (E 30) of 60 (E 60) minuten.
Plaatsing Voor het plaatsen van brandwerende beglazing dienen de juiste profielen en beglazingshulpmiddelen te worden toegepast.
SGG PYROSWISS
• 208
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Brandwerend glas
SWISSFLAM
®
SGG
SWISSFLAM®
Brandwerend veiligheidsglas klasse EI
Beschrijving SGG SWISSFLAM
is een meervoudig gelamineerd, brandwerend glas in de EIklasse. SGG SWISSFLAM is opgebouwd uit twee gelaagde glasbladen (met PVB-folies) waartussen een transparante interlayer zit. Bij brand wordt de interlayer geactiveerd zodat een isolerend hitteschild wordt gevormd en aan het criterium van temperatuursisolatie wordt voldaan. Het glas vormt tevens een stabiliteitsbarrière tegen rook, vlammen en toxische gassen. De totale dikte van het product wordt bepaald door het vereiste brandweerstandsniveau.
• SGG SWISSFLAM fungeert als brandvertrager bij compartimentering, deuren en scheidingswanden. Het is letselveilig veiligheidsglas dat geschikt is voor plaatsen waar paniek kan uitbreken.
Isolerende beglazing SGG SWISSFLAM
wordt bij dubbele beglazing aan de naar binnen gekeerde zijde van het gebouw geplaatst.
Beproefde oplossingen SGG SWISSFLAM is toepasbaar bij in- en uitwendige scheidingswanden met een onbeperkte lengte en alle soorten deuren in de klasse EI 30 en EI 60.
To e p a s s i n g e n is een beglazing bestemd voor gebouwen die in geval van brand tegelijkertijd aan de volgende criteria moeten beantwoorden: - brandwering en rookafdichting; - temperatuursisolatie gedurende 30 (klasse EI 30) tot 120 minuten (klasse EI 120).
Vo o r d e l e n
SGG SWISSFLAM
Enkel glas •
SGG SWISSFLAM
kan in het interieur worden gebruikt als enkele beglazing voor deuren en scheidingswanden. De kozijnen kunnen vervaardigd zijn van hout of staal en in verticale of schuine stand geplaatst zijn. In de horizontale stand moet het kozijn van staal zijn vervaardigd. • SGG SWISSFLAM kan worden gebruikt als enkele beglazing voor brandwerende deuren.
209 • SGG SWISSFLAM
Doorzichtig • SGG SWISSFLAM is een transparante beglazing. De interlayer is UVbestendig en vergeelt niet. • SGG SWISSFLAM geeft geen vervorming in doorzicht.
weerstand en een temperatuursisolatie van 30 en 60 minuten (EI 30 en EI 60).
Gamma Enkel glas • SGG SWISSFLAM is leverbaar in twee standaarddiktes: 16 mm (30 minuten) en 25 mm (60 minuten). • SGG SWISSFLAM is leverbaar als blank glas (blank gelaagd glas) of in mat blank (ondoorzichtig gelaagd glas) voor meer privacy.
Isolerende beglazing SGG SWISSFLAM is als isolerend glas leverbaar met diverse spouwbreedtes. SGG SWISSFLAM kan als isolerende beglazing worden gecombineerd met: - een zonwerende beglazing uit de gamma’s SGG COOL-LITE, SGG ANTELIO of SGG PARSOL; - warmtereflecterende beglazingen met een lage emissiviteit uit het SGG PLANITHERM gamma.
t SGG SWISSFLAM
Sterk SGG SWISSFLAM
heeft de veiligheids- en mechanische prestaties van gelaagd glas.
Beschikbaarheid • SGG SWISSFLAM is leverbaar in grote afmetingen. • SGG SWISSFLAM heeft een korte levertijd.
Regelgeving De eigenschappen van SGG SWISSFLAM zijn uitvoerig getest overeenkomstig de norm NBN 713-020 (Editie 1968). SGG SWISSFLAM ontvangt de -markering zodra deze van kracht wordt. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of kijken op de website www.vetrotech.com. t King’s College Hospital, Londen, VK Architect: Nightingale Associates
Veilig SGG SWISSFLAM vormt gedurende 30 of 60 minuten een dichte barrière tegen rook, brand en toxische gassen.
Plaatsing • Voor het plaatsen van brandwerende beglazingen dienen de juiste profielen en beglazingshulpmiddelen te worden toegepast. • SGG SWISSFLAM mag niet in de nabijheid van warmtebronnen worden geplaatst. • De eigenschappen van SGG SWISSFLAM blijven stabiel tussen - 10° en +45°C.
Enkel glas Isolerende beglazing EI 30 EI 60 EI 60
Prestaties Enkel glas Dikte beglazing Duur van de brandweerstand Klasse SGG SWISSFLAM en de temperatuursisolatie 16 mm
30 mn
EI 30
25 mm
60 mn
EI 60
Isolerende beglazing De isolerende SGG SWISSFLAM beglazing is getest en garandeert een brandSGG SWISSFLAM
• 210
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Brandwerend glas
SWISSFLAM LITE ®
SGG
SWISSFLAM LITE ®
Brandwerend veiligheidsglas klasse E of EW Beschrijving SGG SWISSFLAM LITE is een brandwerende veiligheidsbeglazing in de EW-klasse. SGG SWISSFLAM LITE is opgebouwd uit twee gelaagde glasbladen (met PVBfolies) en tussen deze glasbladen een gel als interlayer. Bij brand wordt de interlayer geactiveerd die een isolerend hitteschild vormt en de stralingstransmissie aanzienlijk vermindert. Het glas vormt tevens een stabiliteitsbarrière tegen rook, vlammen en toxische gassen.
• De beglazing biedt alle mechanische en veiligheidsprestaties van gelaagd SGG STADIP. • SGG SWISSFLAM LITE is altijd tweezijdig brandwerend, voor zowel brandoverslag als branddoorslag. • SGG SWISSFLAM LITE is getest en leverbaar in grote afmetingen voor houten, stalen of aluminium kozijnen. tSGG SWISSFLAM LITE EW 30/60 in enkele beglazing
211 • SGG SWISSFLAM LITE
LITE is geschikt voor gebouwen die in geval van brand gedurende 30 (klasse EW 30) tot 60 (klasse EW 60) minuten brandwerend moeten zijn.
Plaatsing
To e p a s s i n g e n
• SGG SWISSFLAM LITE is een transparante beglazing. De interlayer is UV-bestendig en vergeelt niet. • In geval van brand wordt de interlayer ondoorzichtig en vormt het een isolerende barrière. Deze barrière begrenst de doorgang van warmtestraling maximaal 15 kW/m2, de grens die overeenstemt met de klassen EW 30 en EW 60.
Prestaties SGG SWISSFLAM
• Voor het plaatsen van brandwerende beglazing dienen de juiste profielen en beglazingshulpmiddelen te worden toegepast.
• SGG SWISSFLAM LITE is toepasbaar als enkele en isolerende beglazing in bouwelementen binnen én buiten. • SGG SWISSFLAM LITE is als enkele beglazing geschikt voor binnentoepassingen zoals scheidingswanden en ramen met 30 minuten en 60 minuten weerstand (EW 30/EW 60) evenals voor het criterium EI15. • SGG SWISSFLAM LITE wordt bij dubbele beglazing aan de naar binnen gekeerde zijde van het gebouw geplaatst.
Vo o r d e l e n
- een zonwerende beglazing uit de gamma’s SGG COOL-LITE, SGG ANTELIO of SGG PARSOL; - beglazingen met een lage emissiviteit uit het SGG PLANITHERM gamma.
• SGG SWISSFLAM LITE mag niet in de nabijheid van warmtebronnen worden geplaatst. De eigenschappen van SGG SWISSFLAM LITE blijven stabiel tussen - 10° en +45°C.
Regelgeving De eigenschappen van SGG SWISSFLAM LITE zijn uitvoerig getest overeenkomstig de norm NBN 713-020 (Editie 1968). SGG SWISSFLAM LITE ontvangt de -markering zodra deze van kracht wordt. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of kijken op de website www.vetrotech.com.
t ENSAM, Rouen, Frankrijk • Architect: R. Dottelonde & Associés.
Gamma Enkel glas SGG SWISSFLAM
LITE is een transparante beglazing. De totale dikte bedraagt 13 mm (EW 30) of 16 mm (EW 60).
Isolerende beglazing In isolerende beglazing kan SGG SWISSFLAM LITE worden gecombineerd met:
SGG SWISSFLAM
LITE • 212
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Brandwerend glas
SWISSFLAM STRUCTURE ®
SGG
SWISSFLAM STRUCTURE ®
Brandwerende beglazingssystemen klasse EI Beschrijving SGG SWISSFLAM STRUCTURE is een schei-
dingswandensysteem in de brandwerende klasse waarmee grotere transparantie wordt gecreëerd. Dit systeem maakt het mogelijk glaspanelen onderling te verbinden door middel van een kitvoeg of een rubberen H-profiel zodanig een continue, transparante, brandwerende en verdiepingshoge scheidingswand te creëren. Bij brand wordt het systeem ondoorzichtig en vormt de interlayer een hitte-isolerend schild dat aan de criteria van temperatuursisolatie voldoet. De lagen en afdichtingen vormen samen een integrale barrière voor rook, vlammen en toxische gassen.
Prestaties van de enkele beglazing
Veilig De speciale opschuimende interlayer zet uit bij brand en wordt ondoorzichtig, waardoor een volledig hitte-isolerend schild tot stand komt dat aan het criterium van temperatuursisolatie voldoet. De interlayers en de afdichtingen vormen samen een integrale barrière tegen rook, vlammen en toxische gassen.
Weerstand SGG SWISSFLAM
STRUCTURE combineert brandwerendheid met eigenschappen van veiligheidsglas en flexibel, multifunctioneel gebruik.
Dikte
Brandwering Duur
Klasse
23 mm
30 min
EI 30
32 mm
60 min
EI 60
Plaatsing • Voor het plaatsen van brandwerende beglazingen dienen de juiste profielen en beglazingshulpmiddelen te worden toegepast. • SGG SWISSFLAM STRUCTURE mag niet worden gebruikt in de buurt van een warmtebron. • De eigenschappen van SGG SWISSFLAM STRUCTURE blijven stabiel tussen -10° en +45°C.
Regelgeving SGG SWISSFLAM
STRUCTURE is getest volgens de Europese normen EN 1363 en EN 1364. Het ontvangt de -markering zodra deze van kracht wordt. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of kijken op de website www.vetrotech.com.
Beschikbaarheid To e p a s s i n g e n SGG SWISSFLAM
STRUCTURE is een systeem dat geschikt is voor alle wandtoepassingen. Het leent zich voor binnentoepassingen zoals muren, scheidingswanden in kantoren eventueel in combinatie met deuren. De samenstelling van de beglazing waarborgt een brandwerende functie aan beide zijden van de wand. Onder bepaalde voorwaarden kan het systeem ook worden gecombineerd met hout, staal of aluminium.
Vo o r d e l e n Doorzichtig • SGG SWISSFLAM STRUCTURE bestaat uit een heldere en transparante beglazing. De interlayer is UV-bestendig aan beide zijden en verkleurt niet. • Met SGG SWISSFLAM STRUCTURE kunnen gladde en ononderbroken oppervlakken gecreëerd worden. 213 • SGG SWISSFLAM STRUCTURE
SGG SWISSFLAM
STRUCTURE is leverbaar in grote afmetingen (1950 x 3150 mm). Neem voor meer informatie hierover contact met ons op.
t Fünf – Höfe, Munchen, Duitsland • Architecten: Herzog & de Meuron
Gamma SGG SWISSFLAM
STRUCTURE is leverbaar in 23 mm (30 minuten) en 32 mm (60 minuten).
Prestaties SGG SWISSFLAM
STRUCTURE is een beglazingssysteem bestemd voor gebouwen die in geval van brand aan de volgende criteria moeten beantwoorden: - brandwering en rookafdichting; - temperatuursisolatie gedurende 30 (klasse EI 30) tot 60 minuten (klasse EI 60).
SGG SWISSFLAM
STRUCTURE • 214
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Brandwerend glas
VETROFLAM
®
SGG
VETROFLAM®
Brandwerend veiligheidsglas klasse E of EW Gelaagde veiligheidsbeglazing Beschrijving SGG VETROFLAM
is een brandwerende veiligheidsbeglazing in de EW-klasse voorzien van een hittereflecterende coating. Het glas blijft doorzichtig bij brand, is UV-bestendig en voldoet aan de klassering EW 30 en EW 60. In een dikte van 6 mm is SGG VETROFLAM meer dan 60 minuten brandbestendig.
To e p a s s i n g e n is toepasbaar als enkele beglazing, gelaagde beglazing of isolerende beglazing in bouwelementen binnen én buiten. - in verticale, schuine of horizontale toepassingen; - in grote afmetingen in beglaasde scheidingswanden (met kozijnen van staal of hout); - in de bewegende delen van kozijnen (met kozijnen van staal of hout).
• SGG VETROFLAM is een geschikte toepassing voor zowel branddoorslag als brandoverslag. • Bij brand vormt SGG VETROFLAM een efficiënte barrière tegen rook, vlammen en toxische gassen.
Gamma Standaard enkel glas SGG VETROFLAM is leverbaar in blank glas van 6 mm.
SGG VETROFLAM
Vo o r d e l e n • Bij brand blijft SGG VETROFLAM transparant en intact: - personen kunnen veilig worden geëvacueerd terwijl de brand wordt bestreden; - het glas kan worden gebroken zodat personen kunnen worden geëvacueerd. • SGG VETROFLAM biedt dezelfde mechanische en veiligheidsvoordelen als gehard glas SGG SECURIT. • SGG VETROFLAM is in enkel glas eenzijdig- en in gelaagd glas tweezijdig brandbelastbaar.
215 • SGG VETROFLAM
Standaard gelaagde beglazing SGG VETROFLAM is beschikbaar in de dikte 13 mm, met transparante of ondoorzichtige PVB-folie, voor een tweezijdige brandbelasting.
Isolerende beglazing SGG VETROFLAM kan als isolerende beglazing worden gecombineerd met: - zonwerende beglazing van de gamma’s van het type SGG COOL-LlTE, SGG ANTELIO of SGG PARSOL; - warmtereflecterende beglazing, met een lage emissiviteit uit het SGG PLANITHERM gamma.
Prestaties Door de hittereflecterende coating blijft bij SGG VETROFLAM de warmtestraling onder de normwaarde van 15 kW/m2.
Enkel glas SGG VETROFLAM heeft een eenzijdige brandbelasting met stralingsbeperking. De zijde met de coating dient aan de brandzijde te worden geplaatst.
SGG STADIP VETROFLAM biedt de volgende samenstellingen en prestaties: - twee SGG VETROFLAM-glasbladen: bij tweezijdige brandbelasting; - SGG VETROFLAM in combinatie met een SGG PLANILUX of een SGG SECURIT tegenblad met een minimum dikte van 6 mm: bij eenzijdige brandbelasting.
Isolerende beglazing SGG VETROFLAM biedt de volgende samenstellingen en prestaties: - twee SGG VETROFLAM-glasbladen bij tweezijdige brandbelasting; - SGG VETROFLAM in combinatie met een SGG PLANILUX of een SGG SECURITtegenblad met een minimum dikte van 6 mm: bij eenzijdige brandbelasting. SGG VETROFLAM is bestemd voor gebouwen die moeten voldoen aan criteria inzake brandwering en rookafdichting: - gedurende 30 minuten (E 30) met houten kozijn; - gedurende 60 minuten (E 60) met stalen kozijn of aluminium. Meer informatie over de prestaties vindt u op www.vetrotech.com.
bij tweezijdige brandwering bevindt de stempel zich aan beide zijden. • Voorschriften over bescherming, reiniging en onderhoud tijdens en na afloop van de werkzaamheden zijn gelijk aan SGG ANTELIO (zie pag 475).
Regelgeving De eigenschappen van SGG VETROFLAM zijn getest volgens de NBN 713-020 (Editie 1968). SGG VETROFLAM ontvangt het keurmerk zodra deze van kracht wordt. Voor informatie over testrapporten kunt u contact met ons opnemen of kijken op de website www.vetrotech.com.
t De Koepel, Breda, Nederland Architect: Ir. A.C.W. Sip
Plaatsing • Voor het plaatsen van brandwerende beglazing dienen de juiste profielen en beglazingshulpmiddelen te worden toegepast. • SGG VETROFLAM dient zodanig te worden geplaatst dat de gecoate zijde zich aan de brandzijde bevindt (stempel leesbaar aan de brandzijde); SGG VETROFLAM
• 216
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Veiligheid
PLANIDUR
®
SGG
PLANIDUR®
Thermisch halfgehard glas Beschrijving SGG PLANIDUR
is glas dat een specifieke thermische behandeling heeft ondergaan. Dankzij deze behandeling is het aanzienlijk beter bestand tegen belasting van mechanische of thermische aard dan gewoon niet-gehard glas. Bij breuk fragmenteert het glas in grote stukken uiteen. Deze beglazing wordt ook halfgeharde beglazing genoemd.
To e p a s s i n g e n • Balustrades: In een gelaagde samenstelling met SGG SECURIT wordt bij eventuele breuk de brokstukjes bij elkaar gehouden door het gelaagde SGG PLANIDUR-blad. Dit geeft een grotere stabiliteit aan de ruit in gebroken toestand. • Borstweringen: Beglazing waar een kans op thermische breuk aanwezig is. • Geschroefde buitenbeglazing (VEA): SGG PLANIDUR wordt toegepast als component van gelaagd glas SGG STADIP-POINT S.
• Laag risico van breuk als gevolg van thermische spanningen: de inwendige spanningen van SGG PLANIDUR verhoogt zijn weerstand tegen thermische breuk. • Minder gevoelig voor spontane breuk door insluiting van nikkelsulfide: SGG PLANIDUR is minder dan SGG SECURIT gevoelig voor de risico’s van spontane breuk door de nikkelsulfide-insluiting (NiS). SGG PLANIDUR hoeft niet te worden onderworpen aan de heat-soaktest.
Gamma Basisproducten (basisglas): zelfde als voor SGG SECURIT. Voor toepassingen met SGG POINT, kan SGG PLANIDUR met SGG SECURIPOINT worden gecombineerd tot een gelaagde samenstelling. Diktes: behoudens productspecifieke beperkingen is SGG PLANIDUR leverbaar in de diktes: 4 - 5 - 6 - 8 en 10 mm. Maximumafmetingen: zelfde als voor SGG SECURIT.
Vo o r d e l e n • Mechanische weerstand: de buigbreeksterkte van SGG PLANIDUR is groter dan die van een niet-geharde beglazing maar kleiner dan die van SGG SECURIT. • Fragmentatie: het breukpatroon van SGG PLANIDUR (grote fragmentatie) in combinatie met de verhoogde mechanische eigenschappen maken het product uitstekend geschikt om bij breuk de stabiliteit van een gehard gelaagd glas te vergroten.
217 • SGG PLANIDUR
Prestaties Buigbreeksterkte: SGG PLANIDUR heeft een buigbreeksterkte van minstens 70 MPa (NBN EN 1863). Deze is groter dan die van niet-geharde beglazingen en kleiner dan die van gehard SGG SECURIT-glas. Weerstand tegen thermische spanningen: SGG PLANIDUR is bestand tegen plotselinge temperatuurverschillen en tegen temperatuurverschillen van maximaal ongeveer 100°C.
Fotometrische en thermische prestaties: SGG PLANIDUR beschikt over dezelfde spectrofotometrische kenmerken als het basisglas van dezelfde dikte voor de thermische behandeling (met uitzondering van enkele te harden coatings). In sommige verwerkingen en assemblages draagt SGG PLANIDUR bij tot de veiligheid. Toch wordt SGG PLANIDUR op zich niet beschouwd als veiligheidsglas. Het is als dusdanig niet geschikt voor dit gebruik.
Ve r we r k i n g Zie SGG SECURIT pag. 221.
Plaatsing De SGG PLANIDUR-beglazing dient te worden geplaatst volgens de normen EN 14439, EN 12488, NBN S 23-002 en de TV 221 van het WTCB.
Regelgeving SGG PLANIDUR
beantwoordt aan de vereisten van de norm NBN EN 1863. Elke beglazing draagt permanent de merknaam SGG PLANIDUR, de naam van de producent en de referentie EN 1863. Deze markering bewijst de herkomst van het product en zijn overeenstemming met de norm NBN EN 1863 en met het productiebestek. SGG PLANIDUR krijgt de -markering zodra deze officieel van kracht wordt.
SGG PLANIDUR
• 218
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Veiligheid
SECURIPOINT
®
SGG
SECURIPOINT®
Thermisch gehard veiligheidsglas met hoge mechanische prestaties Beschrijving SGG SECURIPOINT
is glas dat door een specifieke thermische behandeling beter bestand is tegen mechanische belasting dan: - niet gehard glas; - thermisch versterkt glas (SGG PLANIDUR); - volledig thermisch gehard glas (SGG SECURIT). Bij breuk fragmenteert het glas in kleine, onscherpe stukjes.
To e p a s s i n g e n SGG SECURIPOINT is speciaal ontwikkeld voor toepassingen waarin het glas zwaar mechanisch wordt belast, zoals: - geschroefde beglazing in SGG POINT systemen en SGG MECA GLASS; - plaatselijk ingeklemde beglazing SGG METAG en balustrades; - situaties waar het glas een constructieve functie vervult (glazen vinnen, stabilisatoren).
Vo o r d e l e n • Mechanische weerstand: SGG SECURIPOINT is nog beter bestand tegen mechanische belastingen dan SGG SECURIT. • Zeer laag risico op de aanwezigheid van nikkelsulfide-insluitingen (NiS): SGG SECURIPOINT ondergaat altijd een aanvullende thermische behandeling, de zogenaamde heat-soaktest (EN 14179). Deze behandeling spoort eventuele nikkelsulfide-insluitingen op en laat de glasvolumes fragmenteren. Hierdoor is het risico op een eventuele spontane breuk als gevolg 219 • SGG SECURIPOINT
van NiS-insluitingen aanzienlijk beperkt. • Fragmentatie: SGG SECURIPOINT valt uiteen in kleine, onscherpe stukjes en is letselveilig in het kader van de NBN 3569. • Laag risico op breuk als gevolg van thermische spanningen: het productieprocédé van SGG SECURIPOINT maakt het glas beter bestand tegen thermische schokken. Deze weerstand is groter dan bij niet gehard glas van dezelfde dikte. • Gewaarborgd oppervlaktebelastingsniveau: de hoge buigbreeksterkte van SGG SECURIPOINT ontstaat door de thermische behandeling die het heeft ondergaan.
Gamma Basisproducten (basisglas): Hetzelfde als voor SGG SECURIT. Voor sommige specifieke producten zoals voor het glas van het SGG DECORGLASSgamma kunt u het best contact met ons opnemen. De namen van de producten van het SGG SECURIPOINT-gamma lijken op die van SGG SECURIT (bv.: geëmailleerd SGG SECURIPOINT heet SGG SECURIPOINT EMALIT EVOLUTION). Zie pag. 254. Diktes: SGG SECURIPOINT
is leverbaar in diktes van 6 mm tot 19 mm. Maximumafmetingen: 4500 x 2400 mm.
De toleranties op de SGG SECURIPOINTafmetingen zijn dezelfde als die van SGG SECURIT.
Prestaties • Fotometrische en thermische prestaties: gelijk aan die van SGG SECURIT. • Mechanische prestaties: het niveau van de thermische versterking, door aanwezige inwendige druk- en trekspanningen is minimaal 120 MPa op elk punt van het volume.
Regelgeving SGG SECURIPOINT
beantwoordt aan de vereisten van de norm EN 12150. Elke beglazing draagt de naam SGG SECURIPOINT, de naam van de producent en de referentie EN 12150. Deze markering bewijst de herkomst van het product en zijn overeenstemming met de NBN EN 12150 en met de productiebestekken. SGG SECURIPOINT krijgt de -markering zodra deze officieel van kracht wordt.
Ve r we r k i n g Hetzelfde als voor SGG SECURIT.
Plaatsing De conventionele plaatsing in de sponning en de afmetingen van de SGG SECURIPOINT-beglazing moeten beantwoorden aan de geldende normen en voorschriften (NBN S 23002 TV 221 van het WTCB) en aan onze voorschriften. Bij plaatsingsomstandigheden anders dan de hiervoor vermelde omstandigheden moeten de afmetingen van de beglazing, de plaatsing en de gebruiksvoorwaarden opnieuw bekeken worden. Deze specifieke studie houdt in het bijzonder rekening met de relatieve bewegingen van de verschillende componenten van het bouwwerk. Daarom biedt SAINTGOBAIN GLASS een gamma van erkende systemen met volledige en efficiënte oplossingen.
t Neven Dumont, Keulen, Duitsland Architect: Hentrich Petschnigg und Partner
Voor andere afmetingen en voor basisproducten zoals SGG EMALIT EVOLUTION, SGG SERALIT EVOLUTION of SGG COOLLITE kunt u het best contact met ons opnemen. SGG SECURIPOINT
• 220
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Veiligheid
SECURIT
®
SGG
SECURIT®
Thermisch gehard veiligheidsglas Beschrijving SGG SECURIT is een beglazing die is ver-
sterkt door een thermische behandeling. Door deze thermische behandeling ontstaan er in het in het glasoppervlak drukspanningen en in de kern trekspanningen. Deze spanningen maken het glas mechanisch vele malen sterker en goed bestand tegen thermische belastingen. Bij breuk fragmenteert het glas in vele kleine onscherpe stukjes.
To e p a s s i n g e n • Deuren: SGG SECURIT wordt toegepast voor verschillende binnen-en buitendeuren. • Volledig glazen deuren en puien: de beglazing wordt onderling bevestigd met metalen elementen. De beglazing is o.a. geschikt voor: - deuren; - winkeletalages; - entrees van gebouwen. • Binnenmeubilair: SGG SECURIT is geschikt voor tafelbladen, legplanken, meubels, enz. • Stadsmeubilair: telefooncellen, abri’s, signalisatiepanelen. • Gevels, beloopbare vloeren en/of daken, borstweringen: daar waar de veiligheid of de weerstand tegen thermische of mechanische spanningen aan de orde zijn, is SGG SECURIT op zijn plaats.
Vo o r d e l e n • Fragmentatie: bij breuk vermindert SGG SECURIT aanzienlijk het risico van letsel aangezien het uiteenvalt in kleine, onscherpe stukjes. • Beter bestand tegen mechanische spanningen: SGG SECURIT heeft een aanzienlijke weerstand tegen 221 • SGG SECURIT
mechanische impact en een buigbreeksterkte vijfmaal groter dan die van niet gehard glas van dezelfde dikte. • Beter bestand tegen thermische spanningen: SGG SECURIT is beter bestand tegen thermische spanningen dan niet-gehard SGG PLANILUX-glas. • Grote beglaasde eenheden: door SGG SECURIT installaties worden elementen van SGG SECURIT onderling met elkaar verbonden door middel van metalen onderdelen. Hierdoor ontstaan grote glasoppervlakken zonder storende kaderprofielen zoals regels en stijlen. • Transparantie: deuren in SGG SECURIT zorgen voor meer licht in gangen of ruimtes met weinig daglicht. SGG SECURIT heeft dezelfde fotometrische eigenschappen als het basisproduct van dezelfde dikte vóór de thermische behandeling (met uitzondering van enkele te harden coatings).
Gamma Indien u geen informatie hebt over het soort glas dat vóór de productie van SGG SECURIT werd gebruikt, dan moet u ervan uitgaan dat het basisproduct blank SGG PLANILUX-glas is. In het andere geval volgt de naam van het basisproduct na de naam SGG SECURIT (bv.: SGG SECURIT vervaardigd van SGG PARSOL GROEN heet SGG SECURIT PARSOL GROEN.) De meeste producten van SAINT-GOBAIN GLASS kunnen worden gehard of zijn leverbaar in de geharde versie, met uitzondering van: - geblazen glas of bepaalde soorten getrokken glas (SGG SAINT-JUST); - SGG PLANILAQUE en SGG CREA-LITE FUSED;
- sommige referenties van het SGG DECORGLASS-gamma; - sommige producten waarbij voorspanning de eigenschappen en/of de prestaties van het product verandert (bv.: SGG STADIP of SGG STADIP PROTECT in de geharde versie hebben bij sommige inslagen een andere weerstand als de niet-geharde versie). SGG SECURIT is leverbaar in alle diktes van 4 tot 19 mm. De maximumafmetingen zijn vermeld in de tabel onderaan de pagina. SGG SECURIT
met heat-soaktest
Om het risico van spontane breuk van de geharde beglazingen als gevolg van de nikkelsulfide-insluiting van de glasvolumes te verminderen, wordt aanbevolen om het gehard glas te onderwerpen aan een bijkomende thermische behandeling, de zogenaamde heat-soaktest (EN 14179). Deze destructieve behandeling spoort eventuele nikkelsulfide-insluitingen (NiS) op en laat de glasvolumes fragmenteren. Hierdoor is het risico van
een spontane breuk als gevolg van NiSinsluitingen aanzienlijk beperkt maar niet geheel uitgesloten. In alle situaties waar glas constructief wordt toegepast en waar de veiligheid van gebruikers in het geding is dient het glas deze destructieve behandeling te ondergaan.
Prestaties • Schokbestendigheid: door de verhoogde mechanische sterkte is SGG SECURIT van 8 mm bestand tegen de val van een stalen kogel van 500 g van 2 m hoogte. Ter vergelijking: een dergelijke kogel veroorzaakt de breuk van niet gehard glas van 8 mm al met een val van 0,3 m hoogte. SGG SECURIT werd getest volgens de NBN EN 12600 (dubbele bandproef). Prestaties volgens NBN EN 12600
Minimumdikte van SGG SECURIT
1C1
10 mm
1C2
6 mm
1C3
4 mm
Fabrieksafmetingen
Maximumafmetingen Dikte
Minimumafmetingen
(mm)
(mm)
Maximumgewicht
(mm)
Lengte
Breedte
Lengte
Breedte
(kg)
4
2000
1100
350
250
250
5
2000
1100
350
250
250
6(1)
3000
1800
350
250
250
8(1)
3600
2000
350
250
250
10(1)
5500
2440
350
250
250
12(1)
5500
2440
350
250
250
15(2)
5500
2440
350
250
250
19(3)
5500
2440
350
250
250
(1) L/B < 1,5 voor diktes ≤ 8 mm. Neem voor de doorbuigingscriteria en voor andere afmetingen contact met ons op. (2) Zonder gaten of uitsparingen NB: De maximumafmetingen kunnen verschillen van de ene verwerkingsplaats tot de andere. Neem hiervoor contact met ons op. (3) Neem hiervoor contact met ons op. SGG SECURIT
• 222
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Veiligheid
SECURIT
®
• Buigbreeksterkte: de buigbreeksterkte van SGG SECURIT is veel groter dan die van een gewone, nietgeharde beglazing. Deze buigbreeksterkte bedraagt minstens 120 MPa (conform de NBN EN 12150). • Weerstand tegen belasting van thermische aard: SGG SECURIT is bestand tegen temperatuurschommelingen tot ongeveer 200°C. Ter vergelijking, deze temperatuur bedraagt ongeveer 30°C bij een gewone, niet-geharde beglazing.
Ve r we r k i n g SGG SECURIT
kan worden: - gezandstraald of gematteerd met een speciale vloeistof (de mechanische sterkte neemt dan lichtjes af); - voorzien van gaten, inkepingen en uitsparingen: deze bewerkingen moeten worden uitgevoerd vóór de thermische behandeling (zie verderop in de tekst); - voorzien van een zonwerende coating (SGG SECURIT ANTELIO, SGG SECURIT COOL-LITE), Low-e coating (HR) SGG SECURIT PLANITHERM FUTUR N) of een zelfreinigende coating (SGG SECURIT BIOCLEAN); - gelaagd (SGG STADIP SECURIT); - samengesteld als isolerende beglazing (SGG CLIMALIT SECURIT of SGG CLIMAPLUS SECURIT); - geëmailleerd in SGG EMALIT EVOLUTION; - gezeefdrukt in SGG SERALIT EVOLUTION. Bij inklemming door metalen onderdelen mag er geen direct contact zijn tussen het glas en het metaal. Speciale pakkingen moeten de klemming gelijkmatig verdelen over het glasoppervlak. Uitsparingen in het glas die afwijken van het standaardgamma dienen ter 223 • SGG SECURIT
SGG
beoordeling van uitvoerbaarheid en sterkte voorgelegd te worden. Voor de thermische behandeling van SGG SECURIT ontstaan soms optische vervormingen die hardingsvlekken worden genoemd. Deze zijn inherent aan het productieprincipe en kunnen niet worden beschouwd als een gebrek (zie NBN EN 12150).
Eigenschappen van SGG SECURIT voor de verwerking De toleranties op de diktes zijn dezelfde als voor SGG PLANILUX. Toleranties op de vlakheid: - voor een dikte e ≤ 6 mm max. doorbuiging = 3 ‰ op de randen; max. doorbuiging = 6 mm op de diagonalen; - voor een dikte e ≥ 8 mm max. doorbuiging = 2 ‰ op de randen; max. doorbuiging = 5 mm op de diagonalen.
gesatineerd of plat gepolijst voor diameters ≥ 30 mm. Andere bewerkingen zijn mogelijk op aanvraag (zie pag. 129).
Doorboren De diameter van een gat is minstens gelijk aan de dikte van het glas. Ten opzichte van de breedte b van het volume is de diameter Ø (of de som van de Ø) hoogstens gelijk aan: - b/4 voor SGG SECURIT van d ≤ 6 mm; - b/3 voor SGG SECURIT van d = 8, 10, 12 mm. • Productiemogelijkheden van de gaten Gaten met Ø ≤ 40 mm Houd de minimumafstanden van de tekening in acht.
SECURIT®
• Toleranties op de positie van de gaten Zijde kleiner dan 1 m: ± 2 mm. Gezaagde gaten Randen door een zaagsnede met de rand verbonden. 5 mm ≤ f ≤ 2 d. (Fig.3)
d = dikte van SGG SECURIT
t Waterstone, Glasgow, VK Architect: Arnold Smith
2d
(Fig.1) 2d d = dikte van SGG SECURIT
2d
2e
Bewerking De bewerkingen van SGG SECURIT worden vóór de voorspanning uitgevoerd in de fabriek. Na deze bewerking kunnen de beglazingen niet meer worden gesneden of verder bewerkt. De standaardbewerkingen zijn: - afgescherpte of schuin afgewerkte randen (AA); - geslepen of afgeplatte matte randen; - geslepen of platte gesatineerde randen; - gepolijste of platte gepolijste randen; - afgewerkt met facetranden. De randen van een gat kunnen worden: - afgescherpt op 45° voor diameters ≤ 50 mm; - afgescherpt, geslepen, plat
Gaten met Ø > 40 mm Houd de minimumafstanden van de tekening in acht. (Fig.2)
Ø = diameter van het gat
• Toleranties op de diameter van de gaten Nominale Ø van de gaten
Toleranties in mm
5 tot 50 mm
± 1.0
51 tot 100 mm
± 2.0
> 100 mm
Neem contact met ons op SGG SECURIT
• 224
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Veiligheid
SECURIT
®
Rechthoekige of vierkante gaten X ≥ A/2 en Y ≥ B/2 Voor SGG SECURIT 6 mm: A ≤ L/4 en B ≤ b/4 Voor SGG SECURIT 8 mm: A ≤ L/3 et B ≤ b/3 r ≥ 10 mm
SGG
glas moet minstens gelijk zijn aan de helft van de breedte van de uitsparing en deze afstand moet groter zijn dan 100 mm (zie fig. 6). R ≥ d: de straal van de uitsparing moet minstens gelijk zijn aan de dikte van het glas.
Plaatsing
(Fig.7)
(Fig.5) (Fig.4)
• Toleranties op de positie van de uitsparing Toleranties op positionering: ± 2 mm
b
Speciale gevallen • Toleranties op afmetingen Zijde van 5 tot 50 mm: ± 1 mm Zijde van 51 tot 100 mm: ± 2 mm • Toleranties op de positie van de gaten Toleranties op positionering: ± 1,5 mm
Uitsparingen
B = breedte van het glas H = hoogte van het glas X1, X2 = breedte van de uitsparingen Y1= hoogte van de uitsparing a = afstand uitsparing – rand van het glas b = afstand tussen de uitsparingen R = straal van de afgeronde hoek
(Fig.6)
Tussen de glasuitsparing en het voorwerp dat door het glas wordt gevoerd, dient een speling te worden aangehouden van minimaal 1 mm en maximaal 4 mm. • Positioneringsregels van de uitsparingen (zie fig. 5) Y1 ≤ X1 en Y1 ≤ X2: de hoogte van een uitsparing mag niet groter zijn dan de breedte van de uitsparing. b ≥ X1/2: de afstand tussen twee uitsparingen moet minstens gelijk zijn aan de helft van de breedte van de grootste uitsparing. a ≥ X1/2 en a ≥ 100 mm: de afstand tussen de uitsparing en de rand van het 225 • SGG SECURIT
• Positioneringsregels van de hoekuitsparingen (zie fig. 7) X ≤ B/3 en X ≤ 200 mm Y ≤ H/3 en Y ≤ 200 mm De breedte van de uitsparing mag niet groter zijn dan 1/3 van de breedte van het glas. Voor horizontale harding mag de uitsparing niet breder of hoger zijn dan 200 mm.
SECURIT®
• Trapeziumvormige volumes De verhouding L/b < 8 mag niet worden overschreden A+B waarin: b = en B moet min2 stens gelijk zijn aan 250 mm (Fig.8)
b
• Volumes met scherpe hoek Dezelfde regels als voor de trapeziumvormige beglazingen zijn van toepassing. In zijde B kunnen geen uitsparingen meer worden gemaakt. De waarde in mm is als volgt: Als ı = scherpe hoek, uitgedrukt in graden ı ≤ 65°: B mini = 18 - 0.2 x ı ı > 65°: B ≥ 5 mm
De SGG SECURIT-beglazing wordt verwerkt volgens de normen EN 14439, EN 12488, NBN S 23-002 en de TV 221 van het WTCB. Bij het ontwerpen van een SECURIT installatie dient men met de volgende uitgangspunten rekening te houden: - de bouwkundige omliggende constructie dient in alle richtingen stabiel te zijn en in staat de krachten die door de SECURIT installatie worden veroorzaakt op te vangen; - metalen onderdelen welke de verbinding vormen tussen de SECURIT installatie en de bouwkundige constructie dienen op een stabiele ondergrond gemonteerd te worden; - de bevestiging van eventuele glazen vinnen of stabilisatoren moet plaatsvinden op een stabiele ondergrond (plafond, vloer) die geen doorbuiging mag vertonen. Verder dienen er inbouwmogelijkheden te zijn voor het plaatsen van vloerveren, deurstoppers en bovendraaipunten; - bij draaiende delen moet worden nagegaan of er geen obstakels zijn die de werking van de deur kunnen belemmeren (lichtarmaturen op het plafond, oplopende vloeren, enz.); - de SECURIT installatie moet bij eventuele breuk van een der glaselementen intact blijven; - de afmetingen en de indeling van de SECURIT installatie moet afgestemd worden op de gebruiksfunctie en zodanig worden gekozen dat er geen ontoelaatbare doorbuigingen optreden; - SAINT-GOBAIN GLASS heeft een groot gamma van metalen onderdelen die bijna elke gewenste indeling en opbouw van een SECURIT INSTALLATIE mogelijk maken; - SAINT-GOBAIN GLASS heeft een grote expertise opgebouwd en er zijn specialisten en getrainde montageploegen tot uw dienst. SGG SECURIT
• 226
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Veiligheid
SECURIT
®
Stabilisatoren Om de stabiliteit en de doorbuiging loodrecht op het vlak van de SECURIT installatie te waarborgen zijn stabilisatoren nodig (zie fig. 9). A – Hoge (of lage) stabilisator voor één deel. B – Stabilisator over de hele hoogte bij twee (of meer) delen één- of tweezijdig. Minimumbreedte b: 30 cm. C – Stabilisator over de hele hoogte bij één deel aan één zijde of beide zijden. Minimumbreedte b: 30 cm. In alle gevallen moeten de productiegegevens van de tabel van het gamma en de productiebepalingen aangaande
SGG
de bewerkingen worden nageleefd. Bij de indeling van een SGG SECURIT installatie wordt een stabilisator aangebracht in de volgende gevallen. Als een van de zijden AR of BR < 30 cm is, hoeft er geen stabilisator aangebracht te worden, ongeacht de andere afmetingen.
• Bovenlicht bestaande uit meerdere delen (Fig.10)
Stabilisator nodig indien: AP + BP > 350 cm
Verlengde opstelling met niet gehard glas
Stabilisator is nodig indien: AR + BR > 140 cm - zichtbare haken - gleuf cement AR + BR > 180 cm • Bovenlicht bestaande uit een deel l
(Fig.12)
Indeling met deur
(Fig.9)
l
Opstelling zonder deur
(Fig.11)
SECURIT®
de gevallen dient voor een diep motief een beglazing met een grotere nominale dikte te worden gekozen. SGG SECURIT beantwoordt aan de vereisten van de norm EN 12150. SGG SECURIT wordt voorzien van een permanent merkteken dat de naam van de producent en het nummer van de norm EN 12150 vermeldt. SGG SECURIT krijgt de -markering zodra deze officieel van kracht wordt.
t Martela • Helsinki, Finland Architect: Tommila Oy
Stabilisator is nodig. • Randspeling rondom de sponningen: ≤ 5 mm • Speling tussen de: - vaste delen: ≤ 3 mm - bewegende delen: 2 mm • Speling van de deuren: - zijdelings: 2 mm - onderkant: 7 mm - bovenkant: gewone deur: 3 mm vouwdeur: 7 mm
Regelgeving
l 227 • SGG SECURIT
l
Stabilisator is nodig indien: AR + BR > 160 cm; - zichtbare haken - gleuf cement AR + BR > 180 cm
Voor de afmetingen in overeenstemming met de geldende voorschriften, zie hoofdstuk 3.2 “Technische vragen – Bepaling van de diktes”. Voor figuurglas van het type SGG SECURIT DECORGLASS en SGG SECURIT MASTERGLASS dient bij het bepalen van de afmetingen en de keuze van de dikte rekening te worden gehouden met de diepte van de motieven van het gekozen model. In bepaalSGG SECURIT • 228
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Veiligheid
SUPERCONTRYX
®
SGG
SUPERCONTRYX®
Röntgenstralingwerend glas Beschrijving SGG SUPERCONTRYX
is een geelkleurig glas met 70% loodoxide. Het vermindert aanzienlijk de ioniserende X- en gammastraling.
Prestaties De prestaties van SGG SUPERCONTRYX worden gekenmerkt door een gelijkwaardige dikte in loodplaat (bescherming tegen X- en gammastralen).
To e p a s s i n g e n mag uitsluitend voor binnentoepassingen worden gebruikt in een droge en verwarmde ruimte.
Equivalent lood 150KV (mm)
SGG SUPERCONTRYX
Het is bestemd voor medische of industriële röntgenkamers waar het kan worden gebruikt voor scheidingswanden, tussenwanden, deuren of ramen.
Vo o r d e l e n SGG SUPERCONTRYX biedt bescherming tegen X- en gammastralen maar is transparant.
Gamma
Plaatsing
SGG SUPERCONTRYX
-6
2
SGG SUPERCONTRYX
-8
2.5
SGG SUPERCONTRYX - 12
3.5
Neem voor andere diktes contact met ons op.
Ve r we r k i n g SGG SUPERCONTRYX kan worden: - gelaagd met SGG PLANILUX (SGG STADIP SUPERCONTRYX); - gelaagd met een brandwerende SGG CONTRAFLAM-beglazing (SGG STADIP CONTRAFLAM SUPERCONTRYX); - geplaatst in isolerende beglazing: SGG SUPERCONTRYX wordt dan aan de naar binnenzijde gerichte kant geplaatst.
Gamma SUPERCONTRYX
Dikte (mm)
Max. afmetingen (mm)
Gewicht (kg/m2)
SGG SUPERCONTRYX
-6
6 tot 7
2100 x 1050
36
SGG SUPERCONTRYX
-8
8 tot 8.5
2100 x 1050
43
SGG SUPERCONTRYX
- 12
11 tot 13
2000 x 1000
65
De SGG SUPERCONTRYX-beglazing dient te worden geplaatst volgens de normen EN 14439, EN 12488, NBN S 23-002 en de TV 221 van het WTCB. Bij de plaatsing dient rekening te worden gehouden met het gewicht van het glas dat ongeveer tweemaal zo zwaar is als dat van gewoon glas van dezelfde dikte. SGG SUPERCONTRYX is gevoelig voor oxidatie. Waterstralen en schoonmaakmiddelen mogen niet worden gebruikt. Het onderhoud dient te gebeuren met een schone zachte doek, eventueel doordrenkt met een normaal glasreinigingsproduct. SGG SUPERCONTRYX dient te worden opgeslagen in een droge en verwarmde ruimte (tussen 7° en 40°C). Controleer bij de levering de schok- en kleurverklikkers. Als deze rood zijn, dient bij de ontvangst van de goederen een opmerking te worden gemaakt bij en in aanwezigheid van de vervoerder.
Regelgeving SGG SUPERCONTRYX
wordt vervaardigd volgens de productienormen EN 61331-2.
Neem voor andere diktes contact met ons op.
229 • SGG SUPERCONTRYX
SGG SUPERCONTRYX • 230
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Bescherming van goederen en personen
STADIP
®
SGG
STADIP®
Gelaagd veiligheidsglas Beschrijving De gelaagde veiligheidsbeglazing is samengesteld uit twee of meerdere glasbladen met daartussen een of meerdere lagen polyvinylbutyralfolie (PVB). De SGG STADIP-beglazing is uitgerust met één PVB-folie met een nominale dikte van 0,38 mm, terwijl SGG STADIP PROTECT is samengesteld met meerdere PVB-folies met een gezamenlijke dikte van minimaal 0,76 mm. Door het aantal PVB-folies en de glasdikte te laten variëren, krijgt men gelaagde beglazingen met verschillende beschermingsniveaus. Bij breuk zorgt de PVB-folie ervoor dat de glasfragmenten op hun plaats blijven. Bij een gebruikelijke montage rondom in een kader zal bij breuk het glas zijn functie behouden tot dat het wordt vervangen.
To e p a s s i n g e n Voorkomen van letsel Bij breuk van de beglazing blijven de glasfragmenten aan de folie kleven. De SGG STADIP- en SGG STADIP PROTECTbeglazing zorgen er dus voor dat de glaswand op zijn plaats blijft. Deze veiligheidsbeglazing is verplicht in situaties waar letsel door glasbreuk kan plaatsvinden. In dakbeglazing en overkappingen moet de beglazing voldoen aan vereisten op het gebied van veiligheid. De veiligheid van personen wordt gewaarborgd door het gebruik van gelaagde veiligheidsbeglazing (binnenblad van de beglazing). Indien er een voorwerp op een glazen overkapping valt, dan breekt de 231 • SGG STADIP
SGG STADIP PROTECT-veiligheidsbeglazing de val van dit voorwerp en voorkomt ze dat er stukken glas naar beneden vallen. Afhankelijk van hun prestaties zorgt de SGG STADIP PROTECTveiligheidsbeglazing ervoor dat de toepassingen beantwoorden aan de voorgeschreven verplichtingen die gelden voor dakbeglazing.
Doorvalbeveiliging Door toepassing van een exacte dimensionering, een geschikte plaatsing en een bevestiging in termen die volledig overeenstemmen met de geldende voorschriften en vereisten (NBN S 23-002 (STS38), TV 221, STS54, NBN EN 12600) zorgt SGG STADIP, of SGG STADIP PROTECT (afhankelijk van het beoogde beschermingsniveau) voor een structurele stabiliteit in geval van breuk en wordt het voorwerp dat de breuk veroorzaakt heeft tegengehouden. De belangrijkste toepassingsgebieden van de gelaagde veiligheidsbeglazing zijn: borstweringen, balustrades, scheidingswanden met beglazing en dakbeglazing.
Bescherming tegen vandalisme en inbraak Voor het waarborgen van veiligheid van goederen en personen in een gebouw vormt de gelaagde SGG STADIP PROTECT-veiligheidsbeglazing, die zijn aangebracht in geschikte kozijnen, een obstakel voor inbraak en vandalisme. • SGG STADIP PROTECT SP draagt bij tot de veiligheid van winkels en kantoren. Eventueel in combinatie met een aanvullende beveiliging worden deze beglazingen gebruikt in winkeletalages en -deuren en in toegangs-
deuren en ramen van kantoren die zijn aangepast aan de opgegeven beschermingsniveaus. • De omvang van het risico en de verplichtingen opgelegd door de wensen en/of voorschriften van de opdrachtgever bepalen het beoogde beschermingsniveau en dus het type gelaagde veiligheidsbeglazing: SGG STADIP PROTECT of SGG STADIP PROTECT SP. Deze keuze hangt af van de aard en de waarde van de te beschermen goederen, het type gebouw (bv.: al dan niet gemakkelijk toegankelijk, eengezinswoning) en zijn ligging (bv.: al dan niet vrijstaande woning, risicozone). Dit risico wordt per situatie onderzocht zonder de eventuele specificaties van de verzekeraars uit het oog te verliezen.
Bescherming tegen munitie van vuurwapens De gelaagde SGG STADIP PROTECT-veiligheidsbeglazing is kogelwerend en beschermt tegen de risico’s van gewapende agressie (bv.: financiële instellingen, banken, bewakingsposten, officiële of militaire instanties). In hun “Non-Splitting-versie” (NS) vermijden ze eventueel wegspringende splinters aan de andere kant van de inslag. SGG STADIP PROTECT HS is bestand tegen de munitie van hand- en oorlogswapens. SGG STADIP PROTECT HC is bestand tegen de munitie van jachtwapens. SGG STADIP PROTECT FS is bestand tegen sommige munitie van vuurwapens en beschermt tegen vandalisme en inbraak. Deze beglazing is dus geschikt voor multifunctionele toepassingen die veiligheid en bescherming waarborgen.
Bescherming tegen explosies Om de gevolgen van een explosie door een ongeluk of een aanslag te voorkomen, moet er een beglazing worden gebruikt die bestand is tegen de hierbij ontstane drukgolf. In de industrie wordt in ruimtes in gevarenzones beglazing aangebracht van het type SGG STADIP PROTECT BS.
Bescherming tegen lawaai De producten van het SGG STADIPgamma hebben geluidsisolerende eigenschappen. Ze worden gebruikt in alle toepassingen waarbij hoge geluiddempende prestaties vereist zijn. De SGG STADIP SILENCE-veiligheidsbeglazing is uitgevoerd met speciale PVB silence-folies die een geluidabsorberende kern hebben en worden gebruikt in toepassingen waar geluidsisolatie essentieel is (bv.: tolkcabines, woningen in de buurt van luchthavens, stadscentra, spoorwegen of autosnelwegen).
Bescherming tegen UV-stralen SGG STADIP houdt een belangrijk deel van de UV-stralen tegen, terwijl SGG STADIP PROTECT bijna alle UV-stralen tegenhoudt. Beide producten worden gebruikt om het interieur te beschermen tegen verkleuring onder invloed van het zonlicht (bv.: winkeletalages, gordijnen, tapijten).
Glazen vloertegels SGG LITE-FLOOR is een gelaagde veiligheidsbeglazing die speciaal is ontworpen en gedimensioneerd om het verkeer van personen mogelijk te maken (zie pag. 241).
SGG STADIP
• 232
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Bescherming van goederen en personen
STADIP
®
SGG
Opmerking: Het gedrag van de polyvinylbutyralfolie (PVB) varieert naargelang de temperatuur waaraan de folie is onderworpen. De stabiliteit van de mechanische prestaties van de SGG STADIP- en SGG STADIP PROTECT-beglazing wordt gewaarborgd bij temperaturen tussen 10° C en 45°C in het midden van de beglazing.
1 film PVB 0,38 mm
SGG PLANILUX
Gamma Als er geen informatie wordt gegeven over de gebruikte glassoort, dan geldt de naam van de beglazingen van de SGG STADIP- en SGG STADIP PROTECTgamma’s voor een gelaagde beglazing met als basis blank floatglas, SGG PLANILUX. Ze kunnen ook samengesteld zijn uit andere glasproducten: - extra-blank SGG DIAMANT; - in de massa gekleurd SGG PARSOL; - een zonwerende beglazing uit de gamma’s van het type SGG COOL-LlTE of SGG ANTELIO; - SGG PLANITHERM ULTRA N met lage emissiviteit; - sommige soorten figuurglas zoals SGG DECORGLASS of SGG MASTERGLASS. In deze gevallen staat de naam van het product achter de typenaam SGG STADIP of SGG STADIP PROTECT. Voorbeeld SGG STADIP 64.1 ANTELIO ZILVER bestaat uit een zonwerende SGG ANTELIO ZILVERglasplaat van 6 mm en SGG PLANILUXglas van 4 mm met daartussen 1 PVBfolie van 0,38 mm dikte. De PVB-folies zijn blank, ondoorzichtig of gekleurd (zie SGG STADIP COLOR pag. 189).
233 • SGG STADIP
SGG STADIP
3 mm
33.1
SGG STADIP: voorkomen
van letsel
• Samenstelling: gelaagde beglazing met één PVB-folie van 0,38 mm dikte. • Benaming: SGG STADIP XX.1 Waarin: - X de nominale dikte per glasplaat aangeeft; - het cijfer 1 na het punt de aanwezigheid aangeeft van één PVB-folie van 0,38 mm dikte. SGG STADIP
Voorkomen van letsel Klasse NBN EN 12600
SGG STADIP
2B2
33.1
Dikte (mm)
Gewicht (kg/m2)
6.5
15
SGG STADIP PROTECT: doorvalbeveiliging en basisbescherming tegen vandalisme en inbraak
• Samenstelling: gelaagde beglazing met minstens twee PVB-folies van 0,38 mm dikte of één folie van 0,76 mm. • Benaming: SGG STADIP PROTECT XX.Y waarin: - X de nominale dikte van een glasplaat aangeeft; - Y het aantal PVB-folies van 0,38 mm dikte aangeeft: Y ≥ 2. SGG STADIP
PROTECT
Klasse NBN EN 12600
SGG STADIP
Dikte (mm)
Gewicht (kg/m2)
1B1
PROTECT 33.2
7
16
SGG STADIP
1 film PVB 0,38 mm
SGG PLANILUX
4 mm
SGG STADIP 64.1 ANTELIO ZILVER
SGG STADIP PROTECT SP Bescherming tegen vandalisme en inbraak
Klasse NBN EN 356
SGG STADIP
Dikte (mm)
PROTECT
Gewicht (kg/m2)
P5A
SP 510
10
23
P6B
SP 615
15
34
P7B
SP 722
22
51
P8B
SP 825
25
53
Verhoogde bescherming tegen vandalisme en inbraak
PROTECT
Bescherming tegen vandalisme en inbraak
SGG STADIP PROTECT
Klasse NBN
SGG STADIP
Dikte
Gewicht
EN 356
PROTECT
(mm)
(kg/m2)
P1A
33.2
7
16
P2A
44.2
9
21
P3A
44.3
9
21
Klasse P5A van de EN 356
P4A
44.4
10
22
Nominale dikte 10 mm
SGG STADIP PROTECT SP: verhoogde bescherming tegen vandalisme en inbraak
ZILVER 6 mm
• Benaming: SGG STADIP PROTECT SP XYY waarin: - X de klasse van de overeenstemmende Europese norm aangeeft (NBN EN 356); - YY de totale dikte van de beglazing aangeeft in mm.
Doorvalbeveiliging
Voorbeeld SGG ANTELIO
STADIP®
• Samenstelling: meerdere glasplaten met daartussen meerdere PVB-folies van 0,38 mm of 0,76 mm dikte.
SP 5 10
Voorbeeld SGG STADIP
PROTECT HS, HC et FS: bescherming tegen gewapende agressie • SGG STADIP PROTECT HS (High Security) beschermt tegen de munitie van handwapens en geweren die is bepaald door de norm NBN EN 1063 voor de klassen BR (d.w.z.: met uitzondering van jachtgeweren). SGG STADIP • 234
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Bescherming van goederen en personen
STADIP
®
SGG
• SGG STADIP PROTECT HC (Hunt Calibre) beschermt tegen de munitie van jachtgeweren (klassen SG1 en SG2). • Samenstelling: meerdere glasplaten van vaak verschillende diktes met daartussen meerdere PVB-folies van 0,38 mm of 0,76 mm dikte. • Benaming: SGG STADIP PROTECT HS XYY (N)S Waarin: - X de klasse van de overeenstemmende Europese norm aangeeft (NBN EN 1063) (bv.: 1 voor BR1); - YY de totale dikte van de beglazing aangeeft in mm; - NS of S de afwezigheid of de aanwezigheid, onder inslag, aangeeft van wegspringende splinters aan de beschermde zijde. SGG STADIP
PROTECT HS
Bescherming tegen vuurwapens Klasse NBN
SGG STADIP
Dikte
Gewicht
EN 1063
PROTECT
(mm)
(kg/m2)
BR1 S
HS 113-S
13
31
BR1 NS
HS 120-NS
20
48
BR2 S
HS 219-S
19
44
BR2 NS
HS 234-NS
34
83
BR3 S
HS 323-S
23
53
BR3 NS
HS 349-NS
49
119
BR4 S
HS 431-S
31
73
BR4 NS
HS 454-NS
54
130
BR5 S
HS 536-S
36
82
BR5 NS
HS 558-NS
58
140
BR6 S
HS 647-S
47
112
BR6 NS
CP-HS 673-NS
73
149
BR7 S
CP-HS 783-S
83
176
BR7 NS
HS 787-NS
87
205
235 • SGG STADIP
SGG STADIP
PROTECT HC
SGG STADIP
Bescherming tegen schoten van jachtgeweren
PROTECT FS
Bescherming tegen vuurwapens Bescherming tegen vandalisme en inbraak
Klasse NBN EN 1063
SGG STADIP
PROTECT
Dikte (mm)
Gewicht (kg/m2)
SG1 S
HC 133-S
33
75
P6B+BR5-S+SG1-S FS 651.34-S
34
81
SG1 NS
HC 171-NS
71
171
P7B+BR5-S+SG1-S FS 751.36-S
36
86
SG2 S
HC 247-S
47
114
P8B+BR6-S+SG2-S FS 862.41-S
41
92
SG2 NS
CP-HC 284-NS
84
Klasse NBN EN
SGG STADIP
PROTECT
Dikte (mm)
Gewicht (kg/m2)
177
• SGG STADIP PROTECT FS (Full Security) is niet alleen kogelwerend (norm NBN EN 1063), maar beschermt ook tegen vandalisme en inbraak (norm NBN EN 356). Deze beglazing is geschikt voor multifunctionele veiligheids- en beschermingstoepassingen en zijn zowel bestand tegen munitie van vuurwapens als tegen vandalisme en inbraak. • Samenstelling: meerdere glasbladen van vaak verschillende dikte met daartussen meerdere PVB-folies van 0,38 mm of 0,76 mm dikte. • Benaming: SGG STADIP PROTECT FS RST.YY (N)S Waarin: - R de inbraakwerende klasse van de beglazing aangeeft volgens de NBN EN 356; - S de kogelwerende klasse BR van de beglazing aangeeft volgens de NBN EN 1063; - T de kogelwerende klasse SG van de beglazing aangeeft volgens de NBN EN 1063; - YY de totale dikte van de beglazing aangeeft in mm; - NS of S de afwezigheid of de aanwezigheid, onder inslag, van wegspringende splinters aan de beschermde zijde aangeeft.
SGG STADIP PROTECT BS: bescherming tegen explosies SGG STADIP PROTECT BS (Blast Security) werd getest volgens de 4 categorieën van de norm NBN EN 13541. De gelaagde SGG STADIP PROTECT BS-veiligheidsbeglazing is leverbaar in de versie ”Splitting” (S, wegspringende splinters als gevolg van de explosie) of de versie ”Non Splitting” (NS, zonder wegspringende splinters als gevolg van de explosie). SGG STADIP
PROTECT BS
Bescherming tegen explosies Klasse NBN EN 13541
SGG STADIP
PROTECT
Dikte (mm)
Gewicht (Kg/m2)
ER1 S
BS 110-S
10
22
ER1 NS
BS 118-NS
18
40
ER2 S
BS 218-S
18
39
ER2 NS
BS 226-NS
26
63
ER3 S
BS 331-S
31
73
ER4 S
BS 427-S
27
68
ER4 NS
BS 433-NS
33
83
SGG STADIP SILENCE: bescherming tegen lawaai
De akoestische gelaagde SGG STADIP SILENCE-veiligheidsbeglazing verhoogt de geluiddemping. Haar mechanische eigenschappen zijn dezelfde als die van de beglazingen van het SGG STADIP- en SGG STADIP PROTECT-gamma.
STADIP®
Met dezelfde samenstelling biedt de gelaagde SGG STADIP SILENCE-veiligheidsbeglazing hetzelfde beschermingsniveau als de traditionele gelaagde veiligheidsbeglazing. SGG LITE-FLOOR: beloopbaar
glas
Dankzij de hoge mechanische weerstand kan de SGG STADIP-beglazing worden toegepast als beloopbaar glas in vloeren en als traptreden (zie pag. 241).
Ve r we r k i n g De beglazingen van de SGG STADIP- en SGG STADIP PROTECT-gamma’s kunnen worden: - geslepen: met uitzondering van thermisch geharde samenstellingen; - gezandstraald of gematteerd met een speciale vloeistof (let op: deze behandeling heeft gevolgen voor de mechanische eigenschappen van het product); - gehard (SGG PLANIDUR) of volledig gehard (SGG SECURIT en SGG SECURIPOINT). Het harden kan alleen plaats vinden voor het samenstellen tot gelaagd glas; - uitsparingen en gaten zijn alleen mogelijk in een geharde samenstelling en moeten voor het harden worden aangebracht; - voorzien van een zonwerende coating (SGG STADIP ANTELIO, SGG STADIP COOL-LITE) of lage emissie (low-e) (SGG STADIP PLANITHERM ULTRA N); - samengesteld in isolerende beglazing (SGG CLIMALIT SAFE, SGG CLIMAPLUS SAFE, SGG CLIMALIT PROTECT, SGG CLIMAPLUS PROTECT, SGG CLIMALIT SILENCE, SGG CLIMAPLUS SILENCE).
SGG STADIP
• 236
24 SGG
24
SAINT-GOBAIN GLASS PROTECT Bescherming van goederen en personen
STADIP
®
De plaatsing van de SGG STADIP SILENCEbeglazing is gelijk aan die van de andere beglazing van de gamma’s van het type SGG STADIP en SGG STADIP PROTECT.
Plaatsing • Alle voornoemde producten moeten worden verwerkt volgens de normen NBN S 23-002 (STS 38) en de TV 221 van het WTCB en onze bijzondere plaatsingsvoorschriften. Sponningen met afwatering verdienen de voorkeur. PVB is een wateraantrekkend materiaal. Langdurig contact met water dat in de sponning blijft staan, kan veranderingen tot gevolg hebben. Bij handling van het glas is het van belang dat de kanten en randen van de gelaagde beglazing intact blijven. • Kitten op basis van lijnzaadolie mogen niet worden gebruikt. De kitten en andere afdichting die in aanraking kunnen komen met de PVB moeten compatibel met elkaar zijn. • In iedere situatie moet worden gecontroleerd of de SGG STADIP- en SGG STADIP PROTECT-beglazing niet wordt blootgesteld aan thermische belastingen die breuk tot gevolg kunnen hebben. Om deze risico’s te beperken, mag men geen warmtebronnen plaatsen in de buurt van de beglazingen (bv.: lampen, radiators en convectors die een plaatselijke opwarming kunnen veroorzaken). Op de beglazingen mogen ook geen materialen worden aangebracht (affiches, inscripties, kleefletters enz.).
237 • SGG STADIP
SGG
• Naast de specifieke voorschriften die gelden voor de verschillende toepassingen, dient men er ook voor te zorgen dat SGG STADIP of SGG STADIP PROTECT niet langdurig wordt blootgesteld aan een temperatuur boven 60°C.
STADIP®
t Mona Lisa, Louvre, Parijs
• Als de gelaagde beglazing in een isolerende beglazing wordt geassembleerd, bevindt ze zich bij voorkeur aan de binnenkant. • Om een verhoogde bescherming tegen vandalisme, inbraak, munitie van vuurwapens of explosies te waarborgen, wordt de SGG STADIP PROTECTbeglazing geplaatst in kozijnen die minimaal dezelfde prestaties leveren als de beglazing.
Soort bescherming
Referentienormen
Tegen vandalisme en inbraak
NBN ENV 1627
Tegen vuurwapens
NBN EN 1522 en NBN EN 1523
Tegen explosies
NBN EN 13123-1 en NBN EN 13124-1
Regelgeving De producten van de gamma’s SGG STADIP en SGG STADIP PROTECT beantwoorden aan de normen NBN EN 12543 en EN 14449. Ze krijgen de -markering zodra deze officieel van kracht wordt.
SGG STADIP
• 238