1 Notiuni Introductive.docx

  • Uploaded by: Happy Alina Helena
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View 1 Notiuni Introductive.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 337
  • Pages: 3
FARMACOLOGIE GENERALA NOTIUNI INTRODUCTIVE

Farmacologia este stiinta care studiaza originea medicamentelor, natura lor, structura chimica, transformarile suferite in organism, mecanismele de actiune, efectele benefice si nocive, precum si modul de utilizare a lor in activitatea practica. Medicamentul este o substanta sau o combinatie de substante destinat sau utilizat pentru diagnosticarea, prevenirea, ameliorarea sau vindecarea unei suferinte.

Ramurile farmacologiei Farmacocinetica – se ocupa cu miscarea (cinetica) medicamentelor in organism : absorbtia, transportul, trecerea prin membrane, distribuirea in diferitele tesuturi si organe, viteza de actiune, biotransformarile (metabolizarea si degradarea), precum si eliminarea medicamentelor. Farmacodinamia – studiaza actiunea medicamentelor asupra diferitelor tesuturi si organe si interactiunea lor cu receptorii specifici. Studiaza efectele biologice ale medicamentului in organism (actiunile farmacodinamice). Farmacotoxicologia – stuiaza reactiile adverse si intoxicatiile acute si cronice. Farmacografia – studiaza regulile de prescriere a medicamentelor, referitoare la formele farmaceutice, caile, modul de administrare si posologia (prescrierea dozelor). Farmacoterapia – studiaza indicatiile terapeutice. Farmacoepidemiologia – studiaza contraindicatiile si precautiile, precum si bolile de etiologie medicamentoasa cu mare raspandire. Ramuri in dezvoltare : Farmacogenetica, Gerontofarmacologia, Farmacocibernetica, Farmacodinamia fundamentala biochimica.

Denumirea medicamentelor Medicamentele au doua denumiri importante : - Denumirea comerciala : este data de producatorul care a inregistrat medicamentul respectiv, de obicei nu are legatura cu DCI. Ex: Paracetamol®, Algocalmin®, Nurofen® - DCI (Denumirea Comuna Internationala) : este recomandata de OMS, este denumirea substantei active a medicamentului. Ex: acetaminophen (Paracetamol®) , metamizol sodic (Algocalmin®).

Compozitia medicamentelor Un medicament este alcatuit dintr-o substanta de baza (activa) si alte substante ajutatoare care participa la obtinerea formei finale a acestuia: - Substanta activa : este de fapt denumirea DCI, este substanta cea mai importanta, cea care exercita efectul terapeutic. Ex: metamizol sodic, acetaminophen, ibuprofen etc. - Excipienti : coloranti, edulcoranti, lianti, dezagreganti, agenti care maresc sau micsoreaza vascozitatea, vehicule(lichide in care are loc dizolvarea sau suspendarea sau emulsionarea substantei active). Alopatie vs Homeopatie

Farmacologia opereaza cu doi parametri : - Disponibilitate farmaceutica (cantitatea de substanta activa administrata) - Biodisponibilitate (cantitatea de substanta activa absorbita in sange si care ajunge la locul de actiune).

Related Documents


More Documents from ""