Ud Esquema Corporal

  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Ud Esquema Corporal as PDF for free.

More details

  • Words: 3,987
  • Pages: 10
UD : Esquema Corporal BLOC I: El cos: Imatge i percepció

Nº Sessions: [>25 activitats per a “x” sessions] Cicle: Cicle Mitjà

Aquesta UD pretén treballar el coneixement del cos, per tal que l’alumne conegui els principals ossos, els principals músculs i les principals articulacions que formen el cos humà i els moviments que es poden realitzar amb cada articulació.

OBJECTIUS

CONTINGUTS  

  

Controlar els moviments de la columna vertebral.

Distingir les postures que produeixen menys cansament, tot adoptant postures econòmiques

 



Utilitzar els sentits com a font d’informació. Conèixer els principals ossos, músculs i articulacions del cos humà.



Experimentar les possibilitats de moviment de cada articulació. Realitzar moviments segmentaris independents del tot corporal. Reconèixer les simetries i asimetries de les diverses zones corporals. Representar el cos humà amb totes les seves parts. Respectar el propi cos i el dels altres.





    

Comprovar la movilitat de la columna escapular i pèlvica.

* Objectius d’àrea relacionats 1.Conèixer, acceptar i valorar el propi cos i l’activitat física com a mitjà d’exploració per a l’elaboració de l’autoimatge, l’autoestima i l’autoconfiança. 2.Apreciar els efectes beneficiosos envers la salut de l’exercici físic i de l’adquisició d’hàbits higiènics, alimentaris i posturals. 3.Utilitzar el coneixement del propi cos, les capacitats físiques i les habilitats motrius per resoldre i adaptar el moviment a les necessitats o circumstàncies de cada situació. 4.Seleccionar i aplicar de forma eficaç i autonoma, principis i regles per resoldre problemes motors en la pràctica d’activitats físiques. 5.Participar en jocs com a element d’aproximació als altres, seleccionant les accions i controlant l’execució de les mateixes, prèvia valoració de les pròpies possibilitats. 6.Regular i dosificar l’esforç, assolint un nivell d’autoexigència d’acord amb les pròpies possibilitats i les característiques de la tasca. 7.Explorar les possibilitats i recursos expressius del propi cos per comunicar sensacions, emocions i idees. 8.Compartir i gaudir de l’exercici físic i de l’expressió i comunicació corporal en collectivitat mitjançant el joc, la dansa i qualsevol activitat física que comporti el desenvolupament de la persona. 9.Participar en activitats físiques compartint projectes, establint relacions de cooperació per assolir objectius comuns sense discriminacions, per mitjà de la participació solidària, tolerant, responsable i respetuosa i resolent els conflictes mitjançant el diàleg. 10. Conèixer i valorar la diversitat d’activitats físiques, lúdiques i esportives com elements culturals, propis i d’altres cultures, mostrant

     

    

El desenvolupament personal esdevé una competència central de l’àrea que s’assoleix amb el treball i cura del propi cos. Els continguts d’aquesta pretenen donar resposta a necessitats que portin cap al benestar personal i promoguin una vida més saludable i de més qualitat. La competència en la pràctica d’hàbits saludables de forma regular i continuada contribueix a sentir-se bé amb el propi cos, a la millora de l’autoestima Mobilització de la columna vertebral i de la cintura escapu- i al desenvolupament del benestar personal. Acceptació i interès per les activitats en grup. Assimilació de la pròpia realitat corporal com base per a admetre les possibilitats i limitacions corporals. Respecte i acceptació del cos dels altres. Col·laboració i cooperació per a un bon desenvolupament de les tasques. Mobilització dels diferents segments corporals i articulacions lar i pèlvica Control de l’equilibri en diverses postures Adopció de postures econòmiques Utilització dels sentits com a font d’informació Elements bàsics de l’aparell locomotor Prevenció de postures incorrectes Les parts del cos: coneixement, identificació, ús i representació.

Els segments corporals: coneixement, identificació i ús correcte. Coneixement dels principals ossos, músculs i articulacions del cos humà. Experimentació de les possibilitats de moviment de cada articulació. Realització de moviments segmentaris independents del tot corporal. Reconeixment de les simetries i asimetries de les diverses zones corporals.



Representació del seu propi cos amb totes les seves parts.



Representació del cos dels altres amb totes les seves parts. Respecte pel propi cos i el dels altres.



Competències Bàsiques

* Contingut d’àrea relacionats



Descobriment dels elements orgànics i funcionals relacionats amb el moviment.



Adequació de la consciència i control del cos en

La competència comunicativa s’assoleix amb l’experimentació del cos i el moviment com instruments d’expressió i comunicació; l’expressió i comunicació de sentiments i emocions individuals i compartides per mitjà del cos, el gest i el moviment i la valoració crítica dels usos expressius i comunicatius del cos. Aquesta UD també desenvolupa la competència social centrada en les relacions interpersonals per mitjà de l’adquisició de valors com el respecte, l’acceptació o la cooperació, que seran transferits a l’activitat quotidiana (jocs, esports, ...). Les possibilitats expressives del cos i de l’activitat motriu potenciaran la creativitat i l’ús dels llenguatges corporals per a transmetre sentiments i emocions que humanitzen el contacte personal. També contribueix essencialment en la competència social i ciutadana, ja que ajuda a aprendre a conviure, acceptar les regles per al funcionament col·lectiu, la participació i el respecte envers les diferències i conèixer les possibilitats i limitacions pròpies i alienes. El coneixement d’un mateix o mateixa i de les pròpies possibilitats i carències, l’autosuperació, perseverança i actitud positiva, i l’organització individual i col·lectiva contribueixen a la competència aprendre a aprendre i a l’autonomia i iniciativa personal.

una actitud crítica tant des de la perspectiva de participant com d’espectador/a.

 



relació amb la tensió, la relaxació i la respiració. Representació del propi cos i el dels altres. Adequació de la postura a les diferents necessitats expressives i motrius. Acceptació de la pròpia realitat corporal i la dels altres.

Activitats d’ensenyament – aprenentatge

Connexions amb altres àrees

 Exercicis per parelles de tocar-se mútuament les parts del cos.

Coneixement del Medi Natural:

 Jocs d’agrupació per segments corporals.

L’aparell locomotor.

 Jocs d’imitar les accions dels companys i companyes.  Jocs de persecució tocant una part del cos determinada.  Exercicis de mobilitzar les parts del cos d’un company o companya.  Omplir fitxes amb els ossos, músculs i articulacions més importants del cos humà.  Activitats d’higiene personal.  Realització de jocs i situacions globals destinades al coneixement de les diferents parts del cos.  Execució d’activitats destinades al coneixement dels segments corporals.  Organització d'experiències per a relacionar els segments corporals amb la seva adequada utilització.  Exploració de situacions que impliquin la discriminació dreta-esquerra sobre el propi cos.  Representació de les parts i els segments corporals.

Tutoria: Expressió d’emocions per mitjà del cos, el gest i el moviment. Ús dels espais i materials d’acord amb unes normes d’interacció oral en el desenvolupament dels jocs i les activitats. Comprensió de les normes dels jocs i les activitats.

 Realització de dibuixos on es representi el propi cos de forma global. [TIC]  Realització de dibuixos on es representi el cos de l’altre de forma global [TAC]

Criteris d'Avaluació Utilitzar les nocions topològiques per orientarse a l’espai en relació a la posició de persones i d’objectes. Participar en les activitats físiques ajustant la pròpia actuació a les possibilitats i limitacions corporals i de moviment. Desplaçar-se i saltar mitjançant un moviment corporal coordinat. Saltar i llençar objectes coordinadament. Incorporar conductes actives d’acord amb el valor de l’exercici físic per a la salut, mostrant interès per la cura del propi cos. Participar i gaudir dels jocs i les activitats físiques amb coneixement i respecte de les normes i mostrant una actitud d’acceptació vers els altres. En la primera sessió de la unitat es durà a terme l’avaluació inicial. El mestre/a realitzarà activitats de repàs del curs anterior per conèixer el nivell inicial dels alumnes. En el desenvolupament de la unitat es durà a terme l’avaluació formativa. El mestre/a, mitjançant l’observació avaluarà a cada alumne i anotarà els resultats en una graella. L’avaluació sumativa es durà a terme en l’ultima sessió de la unitat. El mestre/a mitjançant els resultats obtinguts, comprovarà si els alumnes han progressat o si necessiten millorar. Criteris d’avaluació (RELACIONATS) Ajustar els moviments corporals a diferents canvis de les condicions d’una activitat utilitzant les nocions topològiques bàsiques. Opinar de forma crítica en relació a situacions sorgides en la pràctica de l’activitat física. Desenvolupar conductes actives per incrementar la condició física, ajustant la pròpia actuació a les pròpies possibilitats i limitacions corporals. Utilitzar els recursos expressius del cos per comunicar idees i sentiments i representar personatges o històries reals o imaginàries. Identificar com a valors fonamentals dels jocs i les pràctiques d’activitat física, l’esforç personal i les relacions que s’estableixen amb el grup i actuar d’acord amb ells.

Activitats d’ensenyament – aprenentatge [2]

- Parlem dels sentits i repassem quins són i per a què serveixen - Per parelles. El de davant amb els ulls tapats, el de darrera el condueix, posant-li les mans a l’espatlla i fent-li senyals ( prem l’espatlla esquerra per que giri en aquesta direcció, prem ambdues espatlles per què s’aturi...). Cal anar esquivant els altres companys, no val xocar. - Seguim per parelles. El de darrera ha de tocar una part del cos o un segment del de davant ; el de davant ha de realitzar moviments lliures amb aquella part. - Estímul auditiu-visual. Blanc-Negre o Pepets-Pepetes. Per parelles, esquena contra esquena. Una filera els anomenem Peps, l’altre filera són les Pepetes. Si el professor/a diu Pepets, els Pepets han de sortir corrents i les Pepetes atrapar-los abans que arribin a una certa línia. També ho farem amb un estímul visual : Si el professor aixeca la mà dreta és com si digués Pepets, si aixeca l’esquerra, com si digués Pepetes. - Escampats per l’espai, caminem amb els ulls tapats. Quan dos es troben, han d’endevinar qui és l’altre tocant-se la cara. - Dues fileres, asseguts a terra. El de darrera escriu un missatge a l’esquena del company que té al davant, i aquest l’ha de transmetre al seu, fins que el missatge arriba al davant de la filera. El que ha escrit el missatge s’aixeca i s’asseu davant de tot per què l’últim que ha rebut el missatge li escrigui ; ell ha de dir si el missatge és igual que el que ell havia escrit. - Ens movem com vulguem al ritme de la música - Movem només les espatlles, no podem moure els braços. Quins moviments se’ns acudeixen ? - Movem una espatlla i l’altra braç-mà el posem sobre d’aquesta espatlla per notar el moviment. - Intentem moure només la pelvis. Quins moviments ens permet ? - Combinem moviment escapular i pèlvic. - Bancs suecs pel gimnàs distribuïts. Els alumnes hi seuen : - Seiem de diferents maneres i notem quines parts del cos estan en contacte amb el banc. - Que li passa a l’esquena en els diferents moviments ? - Arrodonim l’esquena, la posem més recta,... - Que li passa a la pelvis ? - Amb música suau, anem canviant de posició, de drets a estirats. - Practiquem la inspiració controlant l’entrada d’aire pel nas i mantenim dos segons l’aire-apnea- i treiem l’aire i la boca -espiració. - Còrrer pel gimnàs movent les parts del cos que el professor indica : - Moure braços endavant-endarrera - Pujar i baixar les espatlles - Rodar el cap als costats - Quines postures ens cansen més, menys ?

- Saltar l’estrella. Per parelles, un company s’estira a terra panxa enlaire, amb les extremitats superiors i inferiors ben separades. L’altre company va saltant per damunt dels diferents segments corporals sense tocar-lo. - Seguim per parelles. Es desplacen un darrere l’altre obrint i tancant les cames amb salts petits. - Igual a pota coixa. - El mirall. Per parelles, un de cara a l’altre. Imitem els moviments que realitza el company. - Preguntem : en l’exercici del mirall, quines postures produeixen menys cansament ? Comparació de postures. - I dels exercicis anteriors, quan ens cansem menys ? - Per parelles. Un s’estira al terra i ha de procurar relaxar-se. La parella va comprovant si està relaxat aixecant-li els braços, tocant els músculs. - Parlarem del to postural i de relaxació. - “ Idèntics “ Tres alumnes paren. La resta ha de còrrer perquè no els agafin. Per salvar-se poden quedar plantats per parelles fent la mateixa postura en equilibri tots dos. - Cada alumne des de la posició de dret, va inclinant-se endavant fins que perd l’equilibri i cau. Cal amortir la caiguda amb els braços. - Igual cap enrere. Al moment de caure fa mig gir i amorteix la caiguda amb els braços. - Ara, aprofitant les línies que tinguem al terra, caminen per sobre d’aquestes línies sense sortir-se. - Mentre caminen, cal realitzar moviments amb un braç, amb tots dos, amb el cap, etc. - Igual a pota coixa. - Farem grups de 6, tot col.locant-se en fileres. D’un en un, corren per una línia, salten un obstacle ( banc suec, valla petita,...) i segueixen per la mateixa línia. - Igual a peu coix, de costat, a peus junts... - Col.loquem els bancs damunt les línies i com si fos una barra d’equilibri, aniran passant per sobre dels bancs. - Farem el mort durant un minut. Es poden adaptar diferents postures. - L’alumnat va corrent per gimnàs movent les parts del cos que el professor/a indica: mouen els braços endavant i endarrere, apugen i abaixen les espatlles, roden el cap a dreta i esquerra, corren amb les extremitats inferiors rectes, a la gatzoneta ..... S’intentarà fer moure la major part d’articulacions possible. - “L’escultor / La escultora” Per parelles, un col·loca el/la company/a com vulgui, com si fes una estàtua. Quan la parella acaba l’”obra”, es col·loca en la mateixa postura que la “estàtua”, intentant imitar-la perfectament. Cal anomenar cada part del cos amb la nomenclatura que es coneix així com cada una de les articulacions que s’han utilitzat. - “Saltar l’estrella” Per parelles, un company/a s’estira al terra de panxa enlaire, amb les extremitats inferiors i superiors ben esteses. L’altre company/a va saltant per damunt dels diferents segments sense tocar-lo/a . A cada volta canviem de sentit. - “El mirall”

Per parelles , un/a de cara a l’altre/a. Imiten els moviments que realitza el company/a. - “El ninot / La nina de drap” Per parelles, un/a representa un ninot o una nina de drap que està estirat/da al terra. El seu/ la seva company/a li mou les diferents parts del cos en totes direccions esmentant-ne el nom i les articulacions que utilitza. L’alumnat camina al ritme d’una música suau. Quan aquesta es para, han de col·locar-se en una postura que els indica el/la professor/a, el/la qual usa la nomenclatura específica apresa a la unitat. [Atenció a les articulacions]. L’alumnat va corrent per gimnàs un/a darrera l’altre. Quan el/la professor/a ho indica, el/la company/a del davant representa un personatge. El/la de darrera l’imita. L’alumnat mou les articulacions que el/la professor/a indica: nedar croll, esquena, papallona, xutar una pilota imaginària, donar voltes com un molí, posició fetal ..... S’intentarà fer moure la major part d’articulacions possible. - “Construïm un pont” Per parelles, van movent el cos un/a a l’altre/a fins a fer-li adoptar una postura de “pont”. Aleshores hi passen per sota. Cal anomenar cada part del cos amb la nomenclatura que es coneix així com cada una de les articulacions que s’han utilitzat. - “Les quadrigues” En grups de quatre. Tres companys/es formen una quàdriga i el quart fa de genet. En arribar a una distància determinada, realitzen un relleu i un altre alumne passa a fer de genet. - “Lluita de galls” Per parelles, o bé en grups de quatre, a la gatzoneta i sense agafar-se cadascun intenta desequilibrar els altres companys empentantlos enrere. [Comentar les articulacions més emprades]. - “El sofà” Per parelles, un/a estirat/da al terra amb els genolls doblegat. L’altre/a s’asseu damunt dels genolls i es deixa caure enrere fins que el/la company/na estirat/da l’aguanta amb les mans. - L’alumnat camina al ritme d’una música suau. Quan aquesta es para, han de col·locar-se en una postura que els indica el/la professor/a, el/la qual usa la nomenclatura específica apresa a la unitat. [Atenció a les articulacions]. - Tots corrent per tot l’espai, deixant les pilotes enterra. A la veu del Mestre (DRETA, ESQUERRE, DAVANT o DARRERE) els alumnes buscaran una pilota i es situaran en eixa posició. Perd l’alumne que menys vegades s’enganye. - Treure balons del meu camp: dos equips, un en cada camp, colpejant les pilotes cada vegada en una part dl cos, hauran de treure les pilotes del seu camp i enviar-les al camp contrari. Guanya l’equip qui, a l’acabar el temps, té menys pilotes al seu camp. - Qui pot???? Llançar la pilota i arreplegar-la amb- sense bot???? - Malabarismes amb la pilota, en permanent contacte amb diferents parts del cos. - Amb quines parts del cos puc colpejar la pilota?

- Fins on puc arribar transportant la pilota a sobre de la meva esquena? De quines formes es pot transportar la pilota sense subjectarla amb les mans? - Relleus de cangurs : Per grups. Surt un jugador amb la pilota subjecta als turmells. Realitza el recorregut i dona el relleu al següent. - Treure balons del meu camp: dos equips, un en cada camp, colpejant les pilotes cada vegada en una part dl cos, hauran de treure les pilotes del seu camp i enviar-les al camp contrari. Guanya l’equip qui, a l’acabar el temps, té menys pilotes al seu camp. - La caça del cavall salvatge : Córrer per parelles procurant que no t'agafi la parella que paga. - Un alumne es desplaça arrossegant la corda i l'altre company/a intenta trepitjar-la. - Saltar sobre la corda que mou el company que va girant - Saltar per sobre la corda o deixar que ens passi per sobre. - Qui sap saltar més vegades la corda? - Podem saltar la corda per parelles? - Els nens corren dins d’un terreny delimitat. El mestre diu un número i els nens s’han d’ajuntar segons el nombre cantat, agafant les cordes per les puntes. Els nens que no s’agrupin correctament fan la següent ronda una volta al camp a peu coix. - Aterrar: hi ha cercles repartits per tot arreu, un per a cada xiquet menys ú. Tots corrent per fora i a la veu del Mestre hauran d’entrar en els cercles. El qui no en tinga cap perdra un punt. - Cada cosa al seu lloc: dins de cada ar ( si fa vent un con ens servirà) deixem un full amb el nom ( ANNEXE) d’una cosa i als alumnes se’ls entregarà una altra amb la parella. L’han de buscar i quedar-se en el lloc. L’últim que troba la seva parella pers. - Ídem però ho fem per grups. - El globus: Els nens i nenes inflaran un globus i el mestre/a els ajudarà a lligar-los. Llavors cada nen/a amb el seu globus haurà de copejar-lo amb la part del cos que diu el mestre/a (amb la mà dreta, esquerra, el cap, el peu dret,..) - No em toquis: Per parelles. Tocar-se mútuament la part del cos que diu el mestre/a, però no ens hem de deixar tocar pel company/a. Contem les vegades que toquem l company/a - Seguir el rei: Grups de 4. Es decideix un rei per cada grup. Llavors es col.loquen en fila i el rei es col.loca davant. El rei es el que mana i tots el moviments que realitzi han de ser imitats pels seus companys/es de grup que seguiran en fila. Al cap d’una estona es canvia de rei. - La titella i el titellaire: Per parelles. Un alumne/a fa de titella i l’altre/a de titellaire. Ens hem d’imaginar que el titellaire té uns fils i que pot moure les parts del cos de la titella i la titella ha de moure les parts del cos que li fa moure el titellaire. - La serp verinosa: Comença atrapant un nen o nena que portarà les mans tocant-se alguna part del cos. Quan aquest/a atrapi a algú es posarà la mà en el lloc on l’han tocat, quan el toca una altra vegada es col.locarà l’altre mà al lloc on ara l’han tocat. I a la tercera vegada que el toquin, passa a ser serp també. El joc acaba quan tothom és serp. - En Simó diu: Els alumnes han de fer les accions que diu el mestre.

- On m’has tocat? Un alumne/a tanca els ulls, mentre el seu company/a li toca una sèrie de segments corporals. A continuació obre els ulls havent d’anomenar per ordre els segments que li ha tocat i tocar al seu company/a amb la mateixa seqüència. Després s’intercanvien les funcions. - L’ombra: Per parelles. Un company/a es mou lliurament per l’espai fent les accions que vulgui i l’altre company/a no ha de separar-se d’ell, fent les mateixes accions. - El mirall en grup: Un alumne del grup és el qui dirigeix l’acció i els seus companys/es col.locats en rotllana l’imiten. Al cap d’una estona es canvia l’alumne que dirigeix. I així successivament. - El món a l’inrevés: Es realitzarà tot el contrari del que digui el mestre/a. - El twister cos: Es disposa d’un tauler de joc amb una fletxa. Cada jugador/a fa moure la fletxa i es col.loca al tauler en funció dels resultat, per exemple: MÀ DRETA-GROC, llavors el nen/a col.loca una mà dreta a la casella de color groc. I així fins que hagin tirat tots els participants. I es torna a començar. - L’escultor: Per parelles, col.loquem al nostre company/a com vulguem, com si féssim una estàtua. Quan acabem la “nostra obra”, adoptem la mateixa posició. - La taca: Comença atrapant un nen/a i es col.loca la mà en alguna part del cos. Quan atrapa a algun nen/a, s’intercanvien les funcions però amb la peculiaritat que aquest/a s’haurà de col.locar la mà al lloc on l’han tocat. I així amb el següent que la pari. - Les medalles: El mestre/a repartirà a tots els alumnes medalles amb dibuixos de les diferents parts del cos (hi haurà 2 medalles per segment). Els nens/es es desplaçaran per l’espai i quan el mestre digui: “Cadascú amb el seu company/a!” buscaran al company/a que porti la mateixa medalla adoptant cada parella una posició estàtica, mantenint units els segments corporals corresponents. Es canviaran les medalles i continuarà el joc. - Saltar l’estrella: Per parelles. Saltem per sobre les parts del cos del company/a que està estirat al terra, segons les indicacions del mestre/a. - Els 30 segons: Tothom estirat al terra amb els ulls tancats. A la senyal del mestre, cada alumne ha de calcular 30 segons amb silenci, i quan cregui que han passat els 30 segons alça un braç. Guanya el nen o nena que més s’hi acosti. - El mirall: Per parelles. Es col.loquen un nen/a davant de l’altre. Un/a realitza qualsevol moviment i l’altre l’ha d’imitar com si fos un mirall. Al cap d’una estona s’intercanvien les funcions. - A l’inrevés: Per parelles. Es col.loquen un nen/a davant de l’altre. Un/a realitza qualsevol moviment i l’altre ha de realitzar el moviment contrari. Al cap d’una estona s’intercanvien les funcions. La silueta: Per parelles. Un company/a s’estira al terra amb els braços oberts i les cames obertes. L’altre company/a amb un guix ha de rodejar el seu cos fent-li una silueta. Seguidament el company/a del terra s’aixeca i ha d’escriure les diferents parts del cos. Dibuix del cos humà: Individualment. Dibuixar el cos humà amb totes les seves parts en un full de paper. Omplir una fitxa conceptual amb el nom de les articulacions més importants del cos humà. Omplir una fitxa conceptual amb el nom dels ossos més importants del cos humà. Omplir una fitxa conceptual amb el nom del músculs més importants del cos humà.

ESQUEMA CORPORAL

Molt assolit: Ho fa bé en tots els exercicis. Assolit: Quasi sempre ho fa bé però en algun exercici concret ho fa malament. Assolit parcialment: És irregular. En alguns exercicis ho fa bé i en d’altres no ho fa bé. No assolit: No ho fa bé en cap exercici

Altres recursos : http://www.xtec.cat/recursos/edfisica/

Related Documents

Ud Esquema Corporal
December 2019 8
El Esquema Corporal
June 2020 3
Ud
December 2019 32
Esquema
June 2020 44