Şcoala Postliceală Sanitară ,,Grigore Ghica Vodă” Iaşi
Proiect de absolvire
Examenul de absolvire a şcolii postliceale sanitare Calificarea profesională: asistent medical generalist
Îngrijirea pacientului cu traumatism cranio-cerebral
Îndrumător , Prof.:
Absolvent: Sânzâieanu Andreea Gabriela
Promoţia 2018
ÎNGRIJIREA PACIENTULUI CU TRAUMATISM CRANIO – CEREBRAL
Argument Traumatismul cranio cerebral este o boală caracterizată prin afectarea cerebrală non degenerativă şi necongenitală. Scopul prezentului proiect este de a identifica problemele de îngrijire specifice pentru un pacient cu traumatism cranio cerebral. Problemele pe care le poate prezenta un pacient cu traumatism cranio cerebral şi de care trebuie să ţină seama asistentul medical la întocmirea planului de îngrijire sunt: Obiectivele prezentului proiect sunt: Obiectiv 1. Noţiuni generale de anatomie şi fiziologie Obiectiv 2. Prezentarea generală a afecțiunii Obiectiv 3. Rolul autonom şi delegat al asistentului medical în îngrijirea pacientului cu traumatism cranio cerebral Obiectiv 4. Procesul de îngrijire al unui pacient cu traumatism cranio cerebral Obiectiv 5. Educaţia pentru sănătate la un pacient cu traumatism cranio cerebral Dezvoltarea obiectivelor proiectului au la bază următoarele competenţe profesionale: 1. Urmărirea şi notarea în foaia de observaţie a funcţiilor vitale şi vegetative. 2. Cunoaşterea si aplicarea regimurilor dietetice în diferite boli. 3. Utilizarea rezultatelor evaluării pentru identificarea priorităţilor în îngrijirea pacientului şi clasificarea unui plan al tuturor activităţilor de îngrijire. 4. Cunoaşterea stilului de viaţă, a condiţiilor de trai şi de muncă, a efectelor asupra stării de sănătate. 5. Asigurarea mediului adecvat odihnei şi supravegherea bolnavului. 6. Cunoaşterea metodelor de administrare a medicamentelor. 7. Acordarea de îngrijiri pentru prevenirea complicaţiilor în diferite afecţiuni. 8. Cunoaşterea pregătirii bolnavilor şi a materialelor necesare pentru recoltări de produse biologice, patologice. Explorări funcţionale, examen radiologic, etc. 9. Acordarea de îngrijiri în situaţii de urgenţă. 10. Realizarea educaţiei în scopul prevenirii complicaţiilor şi menţinerea unui grad ridicat de sănătate. Aplicarea procesului de îngrijire la pacienţi cu traumatism cranio cerebral s-a finalizat prin analiza unui caz cu traumatism cerebral– caz pentru care s-a elaborat un interviu. Pe baza interviului realizat s-au evidenţiat problemele de dependenţă specifice la nivelul celor 14 nevoi fundamentale – conform principiului Virginiei Henderson.
În final a fost elaborat planul de îngrijire la un pacient cu traumatism cranio cerebral respectând obiectivele generale ale proiectului. Pe plan au fost evidenţiate problemele de dependenţă, obiectivele de îngrijire, intervenţiile autonome şi delegate aplicate, precum şi evaluarea intervenţiilor aplicate.
Cuprins Obiectivul I: Noţiuni generale de anatomie si fiziologie Obiectivul II:Prezentarea general a afecţiunii: a)Definiţie b)Clasificare c)Etiologie d)Simptomatologie e)Diagnostic f)Evoluţie şi prognostic g)Tratament h)Complicaţii Obiectivul III:Rolul autonom şi delegate al asistentului medical în îngrijuirea pacientului cu traumatism cranio-cerebral a.Fişa tehnică nr.1-Măsurarea şi notarea pulsului b.Fişa tehnică nr.2- Puncţia venoasă c.Fişa tehnică nr.3-Administrarea medicametelor pe cale orală d.Fişa tehnică nr.4-Realizarea xamenului computer tomograf Obiectivul IV: Procesul de îngrijire al unui pacient cu traumatism cranio-cerebral a)Culegerea datelor b)Identificarea nevoilor fundamentale c)Plan de îngrijire Obiectivul V:Educaţia pentru sănătate la un pacient cu traumatism cranio-cerebral Bibliografie
Anexe