Timur Altar Maket Timur figürü Kod: ALT-09-11 25mm resin, model figür. 5 parçadan oluşur. Boyama gerektirir. Boya ve yapıştırıcı kutuya dahil değildir.
“Yıldızlara Hükmeden Hükümdar”
Timur “Gökyüzünde nasıl tek Tanrı varsa, yeryüzünde de tek bir hükümdar olmalıdır” Timur
Türk tarihinin en büyük komutan ve devlet adamlarından biri olan Timur, 1336 senesinde Semerkand Şehr-i Sebz yakınlarındaki Hoca Ilgar köyünde doğmuştur. 1359 yılında Moğol Hanına bağlılık yemini eden Timur, Barlas boyunun başına geçer. 1370 yılında ise Çağatayların yöneticisi olarak tahta çıkar. Etrafındaki dağınık vaziyetteki Türk ve Moğol boylarını birleştirmede başarılı olur, askeri yeteneklerini bu güçle birleştirerek büyük bir hızla etrafındaki geniş bir bölgeyi nüfuzu altına alır. Rusya içlerinden, Moğolistan’a, Hindistan’dan Kafkasya, Irak Suriye ve Anadolu’ya kadar olan bir bölgedeki tüm güçlere karşı üstünlük sağlamayı başarır. 1402 yılında, Ankara’da Sultan Yıldırım Bayezid Han komutasındaki Osmanlı ordusunu bile yener. Timur kimseden miras kalmadan, gerçek bir destek almadan, güçlü bir ordu ve büyük bir devlet oluşturmuştur, Herkesin hayalinde olan, birini bile gerçekleştirirse cihan hükümdarı, fatih ünvanı alacağını düşündüğü yerlerin tamamını (Çin hariç) fethetmeyi başarmış gerçek bir cihangirdir. Çin üzerine sefer planlarken, 1405 senesinde, Otrar Kazakistan’da hayatını kaybetmiştir. Türbesi Semerkand Özbekistan’dadır.
Figürümüz, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te bulunan Timur heykeli örnek alınarak tasarlanmıştır. Timur adına yapılan heykellerin en görkemlisi olan bu heykel pek çok kitap, resim, pul ve para üzerinde yer almış ve en bilinen Timur tasviridir. Kaynak: flickr.com
Timur’un bu heykeli başkent Taşkent’in en eski meydanlarından birinin merkezinde yer alır. Sahibkıran at üzerinde savaşçı kıyafetleri içinde ama kılıcı kınında, kalkanı eğerine bağlı olarak betimlenmiştir. Sağ kolu ileri havada ve eli açık ve parmakları ile ileriyi işaret etmektedir. Bu hareket ile reconciliation ve concord a vurgu yapılmaktadır. Kaidesinde dört dilde olmak üzere Timur’un sloaganı “Güç adaletten gelir” yazılıdır. Kaynak: http://www.sairamtour.com/uzbekistan/tourist_attractions/skver.html#pictures ve fotoğraf flickr.com
Bu figür pek çok açıdan zor bir figürdü. Bu zorluk, tarihi bir karakteri gerçekçi yansıtmanın yanı sıra aynı zamanda orjinali metrelerce olan devasa bir heykelde yansıtılan dinamizmi ve detayları yakalamanın öneminden kaynaklanmaktaydı. Bu zor figür için, bir kez daha, olağanüstü yetenekli heykeltraş Luc Trichet ile çalıştık. Heykeltraşın elinde figürün geçtiği aşamalar şu şekilde olmuştur:
İlk aşamalar
Master figürün gelişimi
Figürde Timur’un gövdesinin üstü ve atı iki ana parçayı oluşturmaktadır.
Son hali
Özbekistan’da bulunan duvar panosundan Timur detayı
Kaynak:.Fotoğraf flickr.com
Özbek posta pulu üzerinde Taşkent’teki Timur heykel Kaynak:. Altar Maket koleksiyonu
Özbek parası üzerinde Taşkent’teki Timur heykel
Özbek posta pulu üzerinde Timur portresi Kaynak:. Altar Maket koleksiyonu
Timur, Altın Ordu Hanı Toktamış’a karşı muharebede Kaynak:. Turks, A Journey of Thousand Years Catalogu, RAA, London 2005, s..
St.Petersburg Balmumu Heykel Müzesi’nin gerçek boyuttaki Timur heykelinden yüz detayı
Kaynak:. Ankara sergisi, Kasım 2009, fotoğraf Altar Maket
Emir Timur Bir ayağı sakat olduğundan Osmanlı tarihçileri tarafından “Timurlenk” yani “Aksak Timur” denilmiştir. Buradanda yabancı dillere “Tamarlane”, “Tamerlan”, “Tamerlanos”, “Tamerlanes” vb gibi geçmiştir. Bu büyük Türk cihangirini bu şekilde fiziki arızası ile anmak doğru değildir. Zaten Osmanlı tarihçileri de bu ismi tezyif makamında, yani eğlenmek, değerini düşürüp aşağılamak amacıyla kullanmaktaydılar. Bu kişiden bahsederken, bu tarihi şahsiyete, atamıza saygı göstermeli ve kendisinden Timur, Emir Timur, Timur Gürgan veya Demir diye bahsetmek daha uygun olacaktır. Bu orjinal resim, Bizanslı tarihçi Laonicus Chalcondyle’in eserinin 1662 yılında basılmış Fransızca nüshasından alınmıştır Kaynak : Blaise de Vigenere, Histoire Generale Des Tvrcs: Contenant l'Histoire De Chalcondyle. Tradvite Par Blaise De Vigenaire, Auec les illustrations du mesme Autheur. Et Continvee Ivsqves en l'an MDCXII par Thomas Artus; Et en cette Edition, par le Sieur de Mezeray, iusques en l'annee 1661, Paris 1662’nin Ortadoğu Teknik Üniversitesi (Ankara) kütüphanesinde bulunan orjinal nüshasından alınmıştır (ODTÜ Kütüphanesi, Ankara ML Rare Collection DR485 .V673 katalog numarası) biri.
Figür, diğer tüm Altar Maket figürlerinde olduğu gibi, dünya çapında kabul görülen standartlarda ve en çok tercih edilen özelliklerde üretilmiştir. Figür 25mm’dir ve resinden imal edilmiştir. Beş parçadan oluşan bu figür boyama gerektirmektedir. Sınırlı sayıda mevcut olan bu figür Türkiye ve dünya çapında, 14 Aralık 2009 tarihinde piyasaya sürülmüştür. ------------------------------------------
©Altar Maket Her hakkı Altar Maket’e aittir. Yazı ve resimler izinsiz kopyalanamaz ve kullanılamaz.