Tema 5 (no Acabat)

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Tema 5 (no Acabat) as PDF for free.

More details

  • Words: 954
  • Pages: 3
1 Revolució industrial  procés on s’implanta la producció de productes. Gran Bretanya, mitjan SXVIII. Revolució Industrial: economia agrícola  economia industrial Canvis ~ Població: creixement ~ Producció agrícola: ús de maquinària i noves tècniques de conreu. ~ Comerç: increment d’¡ntercanvis ~ Transports: millores, que va permetre transport de més productes en menys temps. ~ Màquines i fàbriques: progressiva desaparició dels tallers artesans. Començament SXIX: Gran Bretanya, França, Bèlgica, Països Baixos i Alemanya. Mediterrània: Catalunya i Llombardia. CAPITALISME i LIBERALISME ECONÒMIC (nou sistema econòmic) Característiques: ~ Propietat privada (propietaris en disposen lliurement – liberalisme) ~ Objectiu és un màxim benefici individual (crear un mercat) ~ Lliure competència entre les empreses Liberalisme econòmic Pensador: Adam Smith Estat havia de garantir plena llibertat de l’empresariat. Les teories van rebre suport de la Burgesia.

ADAM SMITH

CANVIS CANVIS DEMOGRÀFICS Població anglesa augmentà. ~ Manteniment de la taxa de natalitat. ~ Disminució de la taxa de mortalitat. o Desaparició de les grans pestes o Mesures higièniques i sanitàries o Construcció de claveueres o Vacunes o Desaparició de les grans fams CANVIS EN L’AGRICULTURA Productivitat va augmentar: ~ Guaret (triennal)  Sistema Norfolk (quadriennal). Va permetre que el camp sempre fos productiu. ~ Estabulació: productes durant tot l’any. ~ Nous productes d’Amèrica (patata, blat de moro...) ~ Noves eines (sembradora, Jethro Tull) El capital s’invertia en indústria. Gran propietaris van fer fora molts pagesos. Molts van marxar a les ciutats. EL CREIXEMENT DE LES CIUTATS Les ciutats van superar les muralles, nous barris amb avingudes on van anar a viure els més rics. No van poder absorbir tot el creixement  emigració cap a Estats Units i Canadà.

AUGMENT DELS INTERCANVIS

2

Intenció de vendre una gran quantitat d’articles al mercat. Creixement dels intercanvis comercials. MERCAT INTERIOR  conjunt d’intercanvis comercials entre diversos territoris d’un mateix país. Factors que van contribuir al naixement del mercat interior: ~ Augment del nombre de consumidors o Creixement demogràfic o Desaparició de població autosuficient (un mateix ja no produïa tot allò que necessitava per sobreviure) ~ Millores en els transports. o Millora de vies de comunicació o Canals navegables COMERÇ INTERNACIONAL Comerç amb Amèrica (esclaus a Àfrica). Viatge de retorn importaven: sucre, cafè, rom o cotó en brut. A escala mundial però amb colònies pròpies. Burgesia va obtenir molts guanys. S’invertia en la creació d’indústries. Conquerir per nous mercats Riquesa – Qualitat de vida – Aug. Població – Aug. Comerç

NAIXEMENT DE LA GRAN INDÚSTRIA MÀQUINA DE VAPOR 1769 James Watt (enginyer i mecànic escocès) va obtenir la patent de la màquina de vapor. Substituir les rodes hidràuliques. ~ Filadores (fibra tèxtil – fil) ~ Telers ~ Per bombejar aigua a les mines. ~ Locomotores de ferrocarrils i vaixells NOVES INDÚSTRIES Indústria tèxtil FERRO i CARBÓ Llanera  cotó Indianes: teles de cotó estampades de l’Índia Govern en va prohibir la importació. Van decidir importar el cotó en floca i produir a Anglaterra. Cotoners anglesos: adoptar noves filadores i teixidores Màquines – innecessària molta mà d’obra – augmentar la producció – preus molt baixos Indústria siderúrgica i el carbó Demanda de ferro. (filadores i teixidores, màquines de vapor, mines de carbó, ferrocarrils, vaixells de vapor) Per produir ferro i acer  combustible: carbó LA FÀBRICA Sistema fabril: de fàbriques Fàbrica: espai on es concentren una gran quantitat de màquines i d’obrers. Tot el que es produeix queda en mans de l’empresari, que obté els beneficis de la venda. Sou: diners rebuts a canvi d’un treball realitzat Màquines de vapor – treball continuat – torns.

FERROCARRILS  màquina de vapor que arrossega uns vagons i que es mou sobre dues vies de ferro Industrialització consolidada si hi ha ferrocarril. 1804 primera locomotora. Cada vegada més velocitat, més seguretat i més vagons. Poca confiança. Va substituir diligències. Màquina de vapor també es va aplicar als vaixells. I el casc va ser substituït per ferro o acer.

LLUITA DELS OBRERS

3

CONDICIONS DE VIDA I DE TREBALL DELS OBRERS Nova classe social: proletariat industrial Condicions de vida i treball molt dures. Habitatges ~ Dimensions reduïdes ~ Compartits per diferents famílies ~ Habitacions amb fins múltiples ~ Fredes, fosques, humides i mal ventilades. ~ Comuna a l’exterior i compartida amb els veïns. Barris ~ No disposaven de clavegueram ~ No estaven asfaltats ~ Deixalles s’acumulaven Jornada laboral ~ 12-14 hores diàries ~ 7 dies a la setmana ~ Fàbriques poc ventilades ~ Salaris baixos (homes-dones-infants) Treball infantil ~ Grau molt elevat d’analfabetisme ~ Dificultats per millorar la situació social Altres característiques ~ No hi havia subsidis d’atur. ~ Malalts no rebien ajut (sense jornal, podia perdre el lloc de treball) ~ NO metge ni medicaments ~ Manca d’higiene i seguretat. Esperança de vida molt baixa (al proletariat) INICI D’UNA LLARGA LLUITA Lluita per sortir de la misèria. Ludisme  malbé màquines i fàbriques. Raons: ~ Perquè produïen atur. ~ Pressionar empresa perquè cedís davant de les demandes. Pocs resultats. Sindicats  associacions de treballadors que tenien com a objectiu pressionar els empresaris i el govern per tal d’aconseguir millores. Vaga  mitjà de pressió més utilitzat. Govern va prohibir les associacions obreres. Segona meitat del SXIX – sindicats forts arreu d’Europa. EL SOMNI DE LA IGUALTAT REAL Marxisme i anarquisme ~ NO Capitalisme (volien una organització més justa de la societat, igualtat en drets, deures i riquesa) ~ NO Propietat privada (creien que era la causa de la desigualtat, propietat comuna o col·lectiva) ~ Societat comunista ~ Igualtat absoluta ~ S’hauria d’arribar-hi amb una revolució del proletariat Marxisme  Karl Marx i Friedrich Engels Per preparar la revolució s’organitzaven en partits polítics, partits comunistes Triomf: ~ Burgesia perdria el poder ~ L’Estat seria innecessari (desaparegut diferents classes socials) Partit Socialdemòcrata Alemany (PSDA) Partido Socialista Obrero Español (PSOE)

Related Documents

Tema 5 (no Acabat)
November 2019 12
Tema 4 (no Acabat!)
November 2019 7
Tema 5
November 2019 11
Tema 5
June 2020 7
Tema 5
November 2019 16
Tema 5
June 2020 16