TEMA 1 L’ANIMACIÓ COM A INTERVENCIÓ EDUCATIVA • Educació -
Educació Formal: és l’educació escolar. Es caracteritza per tenir uns objectius, està reglada, un ordre… Educació No Formal: activitats que es realitzen fora de l’escola. No ve marcada per la llei. Educació Informal: es rep d’una forma espontània, a través de les relacions socials i l’entorn físic. Aquesta no està intencionada i no està planificada.
• Temps -
Temps no disponible: temps ocupat en complir en totes les obligacions (fer el llit…). Temps disponible: la persona el dedica a unes obligacions autoimposades (voluntariat). Temps lliure: és aquell espai temporal que sobra un cop s’han realitzat i fet les necessitats bàsiques i obligacions quotidianes.
Quan et distribueixes el teu temps lliure apareix la “Pedagogia de l’Oci”: ensenyar a desenvolupar una actitud positiva dins d’aquest temps lliure. -
Temps d’oci: és l’actitud personal per afrontar el temps lliure d’una manera autònoma i satisfactòria.
La “Pedagogia de l’Oci” té 4 objectius: Aprendre a descansar i a divertir-se Desenvolupar-se com a persona integralmente (en tot). Saber viure en societat Desenvolupar un seguit d’actituds i valors que serveixen per la vida. Si juntem “l’Educació No Formal” i el “Temps d’Oci” surt l’ANIMACIÓ. •
Animació
És el moure a la gent a participar en alguna acció que vulgui. Ànima: vida i sentit Animus: moviment i dinamisme Per a que l’animació sigui correcte necessitem : - Acció del que anima (animació) - Persona que anima (animador) - Persona que rep l’animació
Hi ha tres modalitats d’animació: Cultural: activitats encaminades a desenvolupar la creativitat, l’art… (anar a un museu). Social: activitats que van ancaminades a desenvolupar la participació, a transformar la societat. (agafar al fill per anar al parc). Educativa: activitats encaminades al desenvolupament personal, transformación d’actituds, desenvolupament de la personalitat… (hores de classe a l’escola).
Característiques de l’animació socio-cultural Transforma a la persona i a la societat. Permet la participación i expressió ciutadana. Serveix d’estímul i motivación social. Redueix els conflictes socials i de grup. Crea una consciència associativa i ciutadana. Estimula la relació i la cooperación. Fomenta valors culturals (grup contra la sida). Fomenta un espèrit crític. Dóna información i assesorament social.
Funcions de l’animació socio-cultural Descobreix problemes de grups. Investiga els fets. Planteja solucions als problemes detectats. Mobilitza a la gent, els convida a participar i a moure’s. Cohesiona grups. Realitza accions, és molt activa i pràctica. Avalua els resultats tant del funcionament del grup com de les accions. Transforma la societat.
Objectius de l’animació socio-cultural Mobilitzar persones i grups amb la finalitat de que coneguin el fet cultural i el transmetin com a patrimonio comú. Desenvolupar l’expressió i creació. Dinamitzar grups marginats per a integrar-los a la societat. Proporcionar el desenvolupament d’activitats d’adquisició d’aprenentatges bàsics per la integración social. Facilitar la construcción d’una societat en la qual els grups poguin decidir i participar en qualsevol ámbito.
Àmbits d’intervenció -
Animació socio-cultural: sempre parteix d’una necessitat d’un grup social determinat. Animació infantil: diferents tipus d’animacions:
Recreativa: fer activitats variades. Agrupaments infantils: institucions relacionades amb l’educació formal. Vacances: període de temps lliure molt llarg i es important per la seva formación humana.