Sistemul-logistic-la-sc-murfatlar-sa.docx

  • Uploaded by: Myky Dumitrascu
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Sistemul-logistic-la-sc-murfatlar-sa.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 873
  • Pages: 3
Sistemul logistic la SC MURFATLAR SA Binecuvantata cu unul dintre cele mai bune amplasamente naturale. Podgoria Murfatlar este asezata in sud-estul Romaniei intre Dunare si Marea Neagra, in Centrul Podisului Dobrogei. Plaiurile viticole cuprind peste 300 de hectare din zona localitatilor Murfatlar, Valul lui Traian, Poarta Alba si Siminoc Podgoria Murfatlar dateaza de la inceputul secolului al XX-lea (1907), cand au fost infiintate primele plantatii viticole cu soiuri vest-europene altoite: Chardonnay, Pinot Gris si Pinot Noir.Marturii scrise despre traditia producerii vinului la Murfatlar au fost lasate si de faimosul poet latin Publius Ovidius Naso, care a trait in exil in cetatea Tomis in peroiada 9-17 d.C. Complexul de vinificatie: capacitate totala de peste 200,000 hl Suprafata viticola: peste 3000 ha ce cuprinde arealul viticol din zona localitatilor Basarbi, Valul lui Traian, Poarta Alba, Satul Nou, Siminoc si Valea Dacilor, de o parte si de alta a Canalului DunareMarea Neagra. SC Murfatlar Romania SA are ca obiect de activitate productia si comercializarea de vinuri. Este membru fondator al Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri din Romania (APEV) si a Asociatiei Profesionale a

Producatorilor si Comerciantilor de Produse Viti-Vinicole (VITIS) si

membra a Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).



Gradul de implicare în activități logistice S.C MURFATLAR S.A nu apeleaza la servicii specializate de logistica, ci activitatea desfasurata

in acest sens se realizeaza in inteoriorul companiei. Directorul departamentului de logistica din cadrul societatii este persoana desemnată să controleze și să se implice pentru ca activitățile de logistică să fie implementate corect și să contribuie la bunul mers al societății. Tot directorul de logistică planifică, îndrumă și controlează activitatea de contractare (unde se pretează), aprovizionare, recepție, distribuție și consum a materialelor, obiectelor de inventar și mijloacelor fixe necesare societății urmărind legalitatea documentelor întocmite.



Aria teritoriala vizata

Murfatlar este lider pe piata de vinuri din Romania cu o cota de 30%. Altfel spus, una din 3 sticle cumparate In Romania este Murfatlar. De la albe la rosii si de la seci la dulci , vinurile Murfatlar acopera gama cea mai larga de produse. Mai mult de 50% din vinurile rosii consumate in Romania poarta marca Murfatlar , producator ce exporta in peste 15 tari , printre care USA , Marea Britanie , Germania , Finlanda , Danemarca , Israel si Japonia.



Canale de distributie Distributia pe piata interna se realizeaza prin doua cai: prin SC UED SA, cu care societatea are incheiat un contract de distributie. Aceeasi societate se ocupa, intr-un strans parteneriat cu SC Murfatlar Romania SA, si de promovarea vinurilor si a marcilor, ca si de furnizare de servicii de consultanta de afaceri si investitii. Prin aceasta societate se distribuie 40% din productia totala, in magazine de profil si alte magazine. Totusi, 60% din productia interna este distribuita prin contract direct cu hipermarketurile de pe intreg teritoriul tarii.

Asa cum observam, societatea SC. UED SRL distribuie vinurile catre hipermarketuri, magazine de profil si alte magazine  Concurentii Piata oricarui produs este caracterizata de concurenta. La fel se intampla si in cazul societatii Murfatlar. Principalii concurenti sunt: · Jidvei · Vincon Vrancea · Cotnari · Tohani · Valea Calugareasca  Logistica de distributie Caile de acces si mijloacele de transport: Importanta cailor de acces si a mijloacelor de transport se reflecta intr-un proces de productie si de distrubutie eficient. Murfatlar beneficiaza de o retea complexa de drumuri europene, nationale si de cai ferate astfel este facilitata aprovizionarea cu materii prime dar si distributia produselor pe tot teriotoriul tarii. Stocarea Produsele Murfatlar sunt stocate atat in depozitul pe care fabrica il detine dar si in spatiile de depozitare ale distribuitorilor sai. Depozitarea Murfatlar a trebuit sa decida asupra numarului de locuri in care isi va depozita stocurile de marfuri. Mai multe locuri de depozitare insemna livrarea mai rapida a bunurilor catre clienti insa costurile de depozitare vor creste. Numarul de locuri de depozitare trebuie in asa fel stabilit incat sa se realizeze un echilibru intre nivelul serviciilor oferite clientilor si costurile aferente distributiei. De asemenea produsele sunt pastrate si la partenerii firmei( Metro, Carrefour, Cora etc). Manipularea Manipularea are o pondere importanta in costurile logisticii. Eficacitatea manipularii materialelor este conditionata de urmatoarele activitati: - alegerea echipamentului de manipulare (manuale, mecanizate); - uniformizarea incarcaturilor (consolidarea unor ambalaje de dimensiuni mici intro incarcatura de marime mai mare) prin paletizare si containerizare; - introducerea/prelucrarea materialelor in/din spatiul de depozitare In cazul societatii Murfatlar, operatiile de manipulare se fac cu ajutorul echipamentelor mecanizate. Fluxul Informational Fluxurile informationale sunt o parte integranta a sistemului logistic, care faciliteaza derularea tuturor activitatilor de baza si de sustinere Oferta si informatiile de la Murfatlar sunt transmise clientilor prin intermediul agentilor de vanzari. Clientii primesc informatii despre caracteristicile si utilizarea produselor . De asemenea sunt comunicate informatiile cu privire la noi produse scoase pe piata.

Imbunatatirea sistemului logistic actual la SC. MURFATLAR S.A se poate realiza prin dezvoltarea urmatoarelor componente:

-

o utilizare mai eficienta a spatiului

-

reducerea timpului de incarcare si a timpului de descarcare a marfii achizitionate

- gestiune mai buna a stocurilor - dezvoltarea fluxului informational; - dezvoltarea manipularii ;

Aceste obiective se pot realiza prin : -

planuri si programe pentru rutele de transport bine definite.

-

informatiile sa circule astafel;

-

informatia trebuie transmisa nedistorsionata

:

More Documents from "Myky Dumitrascu"