Seminar 3 Variabile.pdf

  • Uploaded by: Nicoleta Stefan
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Seminar 3 Variabile.pdf as PDF for free.

More details

  • Words: 1,802
  • Pages: 25
Psihologie experimentală Seminar 3 Anul II Semestrul I

Variabile 1. 2. 3.

VI & VD Niveluri VI VI manipulate vs. invocate

Variabile Proprietăţi, atribute sau caracteristici ale: Participanților - trăsături de personalitate - caracteristici sociodemografice - experiențe personale - stări

Mediului Contextului interpersonal Sarcinilor/ situatiilor de cercetare

Variabilele studiului - independente şi dependente Variabila independentă: - Condiția antecedentă

CAUZA

- Are cel puțin două condiții - niveluri

Variabila dependentă:

EFECTUL

-Comportamentul particular care ne așteptăm să se schimbe ca rezultat al intervențiilor experimentale -Se numește dependentă deoarece valorile pe care le ia depind de valorile variabilei independente: pe măsură ce valorile variabilei independente se modifică, ne așteptăm la schimbări corespunzătoare ale valorilor variabilei dependente

Exercitiu Identificati variabilele în fiecare ipoteză de mai jos. 1

Copii pedepsiti fizic sunt mai agresivi.

2

Dezvoltarea limbajului este favorizată de expunerea copiilor la stimuli auditivi.

3

Oamenii sunt mai dispusi să accepte o cerere dacă este adresată din partea unei persoane pe care o simpatizează.

4

Tipul de feedback influentează stima de sine.

Rule, Taylor şi Dobbs (1987) Rule, Taylor şi Dobbs (1987) au împărţit participanţii aleatoriu în două grupe: o grupă realiza o sarcină într-un încăpere cu 21 grade Celsius, iar cealaltă grupă realiza aceeaşi sarcină într-o încăpere cu 33 grade Celsius. Sarcina era identică: toţi participanţii erau rugaţi să citească anumite povestioare, cu final ambiguu, şi să le completeze, să le găsească un final clar. Modul în care erau scrise lăsau posibilitatea participanţilor de a găsi un final fie cu conţinut agresiv, fie non-agresiv. Rezultatele au arătat că participanţii din camera cu temperatura foarte ridicată au indicat răspunsuri (continuări ale poveştilor) semnificativ mai agresive, comparativ cu participanţii din condiţia cu 21 grade Celsius.

Variabilele studiului - independente şi dependente -

• În experimentul lui Rule et al., care dintre următoarele afirmaţii are sens?

– Temperatura din cameră depinde de numărul răspunsurilor agresive – Numărul răspunsurilor agresive depinde de temperatura din cameră.

Stabilirea nivelurilor VI • Proprietăți/ caracteristici diferite ale variabilei – Culoarea părului influențează atractivitatea percepută a unei persoane țintă – Tipului modelului agresiv (personaj din desene animate, persoană reală) influențează răspunsurile agresive ale copiilor.

• Variem gradul de prezență al variabilei – Persoanele care consumă 200 ml de cafea vor avea o capacitate de concentrare a atenției mai ridicată, comparativ cu cele care consumă 100 ml pe zi.

• Prezența vs. absența – Realizarea unei sarcini concurente în timpul expunerii la un material vizual reduce volumul de elemente memorate.

Variabile manipulate vs. invocate Distinctia este valabila doar pentru VI si se stabileste in functie de modul de impartire a participantilor in grupe (fiecare nivel al VI presupune un grup de participanti) Manipulate

Invocate

Distributie aleatorie in grupe (randomizare)

Distributia aleatorie nu este posibila

Un participant are sanse egale de a face parte din oricare grup

Un participant poate face parte dintr-un singur grup

VI manipulate • caracteristici ale contextului in care se realizeaza cercetarea • caracteristici ale unor persoane tinta care se prezinta participantilor pentru a fi evaluata • caracteristici ale diferitilor stimuli •caracteristici ale sarcinilor • diferite informatii care se prezinta participantilor • diferite stari de moment create de cercetatori

VI invocate  caracteristici ale participantilor: de natura socio-demografica trasaturi de personalitate experiente de viata situatii naturale variabile care, din punct de vedere etic, nu pot fi manipulate diferite stari de moment

Exercitiu Precizati care dintre urmatoarele variabile sunt invocate si care sunt manipulate. Identificati, pentru fiecare dintre ele, niveluri. Genul biologic al participantilor, luminozitatea, varsta participantilor, depresia ca stare, mediul de provenienta, anxietatea ca trasatura, nivelul de studii al participantilor, dificultatea unei sarcini care se prezinta participantilor pentru a fi rezolvata, zgomotul, pedeapsa fizică

• Experiment Toate VI sunt manipulate • Nonexperiment Cel putin o VI este invocata

Exercitiu Un studiu a vizat identificarea măsurii în care utilizarea umorului în publicitate conduce la un grad mai ridicat de persuasiune al unei reclame. Participanților li s-a spus că vor lua parte la un studiu de piață pentru o nouă pastă de dinți. Le-a fost prezentată o reclamă pentru produsul respectiv apoi au răspuns la o serie de întrebări privind disponibilitatea de a cumpăra și utiliza produsul. Pentru jumătate dintre participanți, produsul era prezentat într-o manieră comică (dinți care se periau singuri), în timp ce pentru cealaltă jumătate, umorul era absent în modul de prezentare a produsului.  Identificati variabilele studiului!  Precizati tipul studiului!

Exercitiu La un studiu a participat un grup de studenți, care a fost rugat să citească un articol din ziar în care se descrie un atac asupra unei persoane. Ulterior, trebuiau să evalueze gravitatea atacului și pedeapsa potrivită pentru infractor. Pentru a se studia dacă evaluarea variază în funcție de similaritatea dintre participant și victimă, s-au folosit două texte diferite. În primul text, victima era un student, în timp ce în al doilea text, victima era o persoană care tocmai ieșea de la locul de muncă.  Identificati variabilele studiului!  Precizati tipul studiului!

Exercitiu Lewis, Croft-Jeffreys şi David (1990) au trimis unor psihiatri prezentarea unor descrieri ale simptomelor pe care le prezintă anumite persoane. Pe baza descrierilor, medicii erau rugati sa precizeze riscul ca persoana descrisă sa comită diferite infractiuni. În realitate, descrierile erau ale unor persoane fictive, iar singurele diferențe dintre descrieri erau create în funcţie de etnia persoanei tinta (din descriere). Când persoana era descrisă ca fiind afroamericană, evaluarile oferite de medici difereau semnificativ comparativ cu situaţia în care potenţialul pacient nu era de culoare. În cazul primilor, medicii considerau că riscul de comitere a unor infracţiuni din partea acestora era mai ridicat.  Identificati variabilele studiului!  Precizati tipul studiului!

Exercitiu Franklin et al. (1990) au fost interesaţi de impactul unui divorţ asupra atitudinii adolescenţilor cu privire la relaţiile lor de cuplu. Rezultatele au arătat că adolescenţii a căror părinţi erau divorţaţi considerau într-o mai mare măsură că sunt puţine şansele ca ei să aibă un mariaj lung şi fericit, comparativ cu participanţii a caror parinti formau un cuplu.  Identificati variabilele studiului!  Precizati tipul studiului!

15

Exercitiu În cadrul unui studiu, cercetătorii au studiat modul în care stilul cognitiv influențează credința oamenilor în Dumnezeu. Ei au pornit de la ipoteza că oamenii cu stil cognitiv intuitiv vor avea o credință mai mare comparativ cu cei cu stil cognitiv reflexiv. Participanții au completat un test de evaluare a stilurilor cognitive. Itemii testului erau anumite probleme de matematică la care se puteau găsi ușor anumite răspunsuri intuitive, atractive, dar incorecte. Prin alegerea acestor răspunsuri incorecte, era evidențiată o mai mare înclinație spre intuiție decât spre reflecție. La final, participanții au completat un chestionar care includea întrebări despre credința in Dumnezeu.  Identificati variabilele studiului!  Precizati tipul studiului!

Rezolvare Un studiu a vizat identificarea măsurii în care utilizarea umorului în publicitate conduce la un grad mai ridicat de persuasiune al unei reclame. Participanților li s-a spus că vor lua parte la un studiu de piață pentru o nouă pastă de dinți. Le-a fost prezentată o reclamă pentru produsul respectiv apoi au răspuns la o serie de întrebări privind disponibilitatea de a cumpăra și utiliza produsul. Pentru jumătate dintre participanți, produsul era prezentat într-o manieră comică (dinți care se periau singuri), în timp ce pentru cealaltă jumătate, umorul era absent în modul de prezentare a produsului.  VI conduce la VD  Numărul de grupuri formate reprezintă numărul de niveluri ale VI.

Rezolvare La un studiu a participat un grup de studenți, care a fost rugat să citească un articol din ziar în care se descrie un atac asupra unei persoane. Ulterior, trebuiau să evalueze gravitatea atacului și pedeapsa potrivită pentru infractor. Pentru a se studia dacă evaluarea variază în funcție de similaritatea dintre participant și victimă, s-au folosit două texte diferite. În primul text, victima era un student, în timp ce în al doilea text, victima era o persoană care tocmai ieșea de la locul de muncă.  VI condiția antecedentă. Ulterior manipulării VI, măsurăm VD.  VI poate fi manipulată prin sarcina participanților de a citi un text. Ceea ce vizează textul, nu sarcina de a citi, reprezintă VI.

Rezolvare Lewis, Croft-Jeffreys şi David (1990) au trimis unor psihiatri prezentarea unor descrieri ale simptomelor pe care le prezintă anumite persoane. Pe baza descrierilor, medicii erau rugati sa precizeze riscul ca persoana descrisă sa comită diferite infractiuni. În realitate, descrierile erau ale unor persoane fictive, iar singurele diferențe dintre descrieri erau create în funcţie de etnia persoanei tinta (din descriere). Când persoana era descrisă ca fiind afroamericană, evaluarile oferite de medici difereau semnificativ comparativ cu situaţia în care potenţialul pacient nu era de culoare. În cazul primilor, medicii considerau că riscul de comitere a unor infracţiuni din partea acestora era mai ridicat.  VI – condiția antecedentă. Pe baza ei – evaluăm VD.  Caracteristicile demografice (ex. etnia) sunt ale participanților la studiu? Doar în acest caz, ele sunt variabile invocate. Care sunt participanții, în studiul de mai sus?

Rezolvare Franklin et al. (1990) au fost interesaţi de impactul unui divorţ asupra atitudinii adolescenţilor cu privire la relaţiile lor de cuplu. Rezultatele au arătat că adolescenţii a căror părinţi erau divorţaţi considerau într-o mai mare măsură că sunt puţine şansele ca ei să aibă un mariaj lung şi fericit, comparativ cu participanţii a caror parinti formau un cuplu.  VI are impact asupra VD.  Rezultatele ne indică între ce categorii de participanți apar/ nu apar diferențe. Categoriile – niveluri ale VI.

20

Rezolvare În cadrul unui studiu, cercetătorii au studiat modul în care stilul cognitiv influențează credința oamenilor în Dumnezeu. Ei au pornit de la ipoteza că oamenii cu stil cognitiv intuitiv vor avea o credință mai mare comparativ cu cei cu stil cognitiv reflexiv. Participanții au completat un test de evaluare a stilurilor cognitive. Itemii testului erau anumite probleme de matematică la care se puteau găsi ușor anumite răspunsuri intuitive, atractive, dar incorecte. Prin alegerea acestor răspunsuri incorecte, era evidențiată o mai mare înclinație spre intuiție decât spre reflecție. La final, participanții au completat un chestionar care includea întrebări despre credința in Dumnezeu.  VI influențează VD.  Caracteristicile diferite ale VI, prezente în descrierea studiului, reprezintă nivelurile sale.

Când experimentul nu poate fi folosit, în psihologie? Variabilele independente nu pot fi manipulate

Caracteristici personale ale subiectilor

Distributia participantilor in grupe experimentale nu se poate realiza prin randomizare

Variabile care, din punct de vedere etic, nu pot fi manipulate Evenimente de viata

Studii comparative, nonexperimentale Se utilizează pentru a studia diferenţe asociate:

Diferitelor tipuri de participanti (sub aspectul caracteristicilor demografice, psihosociale)

Situatiilor naturale

Unei game largi de evenimente, comune sau neobişnuite, care nu pot fi manipulate de către cercetător 23

Experiment vs. Nonexperiment Control asupra situatiei de cercetare

Experiment

ridicat

Nonexperiment

Control asupra distributiei participantilor in grupe 24

Bibliografie • Myers, A., Hansen, C.H. (1997). Experimental psychology, Brooks/Cole Publishing Company, Pacific Grove • Sava, A. (2013). Psihologia validată științific, Iași: Editura Polirom.

Related Documents

Seminar 3
December 2019 5
Seminar Paper 3.docx
June 2020 3
Seminar 3.docx
May 2020 7
Prophecy Seminar 3
July 2020 4
Seminar
April 2020 44

More Documents from "kumarssy"