Noiembrie 2008
Despre ce se vorbeste:
Transport public Aglomeratie si masini
Democratia user-friendly: cum sa fim mai eficienti in a schimba ce nu ne convine
Politicieni Droguri Caini vagabonzi Spam
Problemele noastre: Transport de
2
noapte Pliante nesolici-
2
tate = hartie irosita Monitorizarea
5
online a proiectelor publice Bucurestiul este
3
plin de caini Acoperisul blo-
4
curilor este nefolosit Programul si dia- 4 gramele traseelor RATB afisate in statii Legi votate in
5
mod aberant Autoturismele sufoca orasul
4
6 Legalizarea drogurilor usoare
Neaplicarea codului rutier in Romania
6
Ne intalnim pe grupuri de discutii si forumuri, scriem pe bloguri, forwardam emailuri si linkuri in messenger dar undeva firul se rupe si schimbarile nu se intampla. Discutiile raman in gol. Politicienii continua sa-si vada de treaba lor si frustrarea noastra persista. Prea multe prostii continua nerezolvate si prea multe idei bune raman nepuse in practica. Ce inseamna asta? De renuntat oricum ar fi o prostie sa renuntam. Avem nevoie de un sistem mai bun. Mai bun ca forumurile si listele de discutii, mai bun ca blogurile. Un sistem adaptat special pentru agregarea si discutarea ideilor, un sistem orientat spre rezolvarea problemelor, un sistem care sa puna in competitie diversele solutii propuse.
optime. Daca nu renuntam niciodata. Daca nu-i ascultam pe asa-zisii "realisti" care in "realismul" lor descurajat stau ca oile si nu fac nimic. Agregarea ideilor, cooperare, afirmarea parerii personale, loc de initiere a actiunilor.
Acestea sunt lucrurile pe care le-am avut in cap atunci cand am conceput site-ul schimbalumea.ro Am numit sistemul „democratie user-friendly". Este mai bun ca un grup de discutii sau un forum. Propunerile nu stau la gramada. Este Si e nevoie sa legam lumea virtuala de realitate. Cate prob- organizat: Descrii problema, iar apoi solutiile se pun separat, de tine si de leme pot fi rezolvate direct de altii. Propui actiuni, de sine statatoare noi, fara sa mai stam dupa primari sau politicieni? De cate sau pentru a rezolva o problema exisori nu am aflat de un flash-mob tenta. Discuti si votezi. Problemele sunt in categorii definite de useri si gasesti sau de o manifestatie de-abia dupa ce s-a intamplat? Poate n astfel usor ce te intereseaza. Faci parte -avem inca suficient exercitiu in dintr-o comunitate, discuti cu alti useri, gasesti sustinatori pentru ideile tale si materie de cooperare privata, parteneri pentru actiuni concrete. de organizare civica. Nimic nu se intampla instantaneu. Am facut schimbalumea.ro pentru ca Putem avea tot ce vrem daca credem ca politica nu este in mod necepersistam si cautam solutiile sar ceea ce am urmarit cu totii in ultimii
20 de ani, insa ea va ramane asa atat timp cat oamenii obisnuiti se vor raporta la ea ca la ceva inevitabil si vor continua sa accepte ca politica este un joc restrans la care iau parte cativa indivizi, dar care ne influenteaza viata tuturor. Miza proiectului schimbalumea.ro e simpla: sa formam o comunitate a celor care isi doresc sa aduca o mica contributie pentru a imbunatati lumea in care traim. Contributia poate sa insemne si numai 10 minute pe saptamana. 10 minute in care intri pe site si iti exprimi parerea despre cum ar putea fi facuta lumea un pic mai buna. Afli ce s-a mai propus, vezi la ce poti contribui daca doresti. Credem ca avem energia sa formam o societate civila in care fiecare sa-si poata aduce contributia. Proiectul schimbalumea.ro este un prim pas in acest sens. Va invitam sa va luati ideile in serios, sa va alaturati acestui proiect, si sa folositi platforma creata la potentialul ei maxim.
Ce este SchimbaLumea.ro? Schimba Lumea este un sistem de facilitare a actiunii colective paralel cu statul. Noi am botezat conceptul "democratie user-friendly". Concret, este vorba despre: 1) o comunitate preocupata de problemele publice, sociale si politice din Romania – atat probleme de ordin general cat si local; 2) o agora unde se propun si se dezbat probleme si solutii si se voteaza propunerile; 3) o platforma pentru a aduna suporteri pentru ideile tale si pentru lansarea de actiuni colective concrete. Dupa cum remarca si Cristian Ghinea, schimbalumea.ro este un manifest impotriva lamentatiei. Cand nu-ti convine ceva, incearca sa indrepti situatia!
schimbalumea.ro
Pagina 2
Transport de noapte Problema:
Transport specializat
urma unui studiu de specialitate intocmit cu consultarea asociatiilor In Bucuresti nu exista transport pub- Se pot introduce autobuze speprofesionale reprezentative, care a lic de noapte. De pe la 11-11:30 incolo ciale de noapte; ar circula la anuvizat gradul de satisfacere a transsingura alternativa pe distante mai mite intervale (1/2 ora sa zicem) si portului public local pe o perioada de lungi ramane taxiul (care-i super pe trasee mai restranse, eventual 5 ani, dupa anumite criterii (grad de scump). [Vlad Tarko] cu mai putine statii, dar suficient satisfacere a transportului public cat sa ai o distanta decenta de local realizat cu microbuza, Solutii propuse: mers pe jos. troleibuze, tramvaie si metrou; grad Transport in comun la fiecare jumatate de poluare; cererea si oferta permaProblema ar fi doar cartierele de ora dubioase, dar asta probabil e alt nente; grad de aglomeratie in trafic; promovarea tipurilor de transport subiect. [Oana] Transport ratb si metrorex la intermai putin poluante)". vale mai mari pe timpul noptii, pe Eliminarea plafonului de licente la baza unui orar prestabilit (traficul nu Dubios. Cheia este tocmai taxiuri este aglomerat noaptea, asa incat s"consultarea asociatiilor profesionar putea respecta). [Charlotte] Art. 14 din Legea nr. 38/2003 re- ale reprezentative". Cu alte cuvinte publicata in 2008 prevede ca nu- sindicatul taximetristilor plus patroLicente pentru maxi taxi marul maxim de autorizatii taxi natul firmelor de taxi blocheaza conva fi de maxim 4 la 1000 de loEra plin de maxi taxi mai demult. curenta. cuitori. sunt sigur ca aceste firme de transDaca s-ar elimina plafonul de licente, port ar putea si ar dori sa asigure Preiau de pe dreptonline.ro: taxiurile ar fi mai multe si mai ieftine. transportul de noapte. [Horia] "Acest numar a fost stabilit in [Ionut Sterpan]
Pliante nesolicitate = hartie irosita In cazul acestei probleme oamenii au si inceput sa faca ceva!
Problema
Solutia cea mai votata:
Diverse afaceri isi 'fac reclama' trimitandu-ne spam fizic in cutia postala.
Stickere pe casutele postale
Cantitate: cam 10kg/scara de bloc/saptamana.Efort: distributie + fiecare ia din cutia postala si da la gunoi. O solutie ar fi reciclarea, dar o solutie si mai buna ar fi prevenirea spam -ului. Din toate cataloagele lasate la mine in scara, un procent insignifiant este luat de locatari, restul ajung in cutia cu hartii care se arunca : ( pentru ca nu avem infrastructura sa o reciclam usor.
stickere pe casutele postale: vreau/ nu vreau mail (mai multe tari in europa de nord) + daca ar fi sanctiuni pentru incalcare ar fi perfect Stickerele sunt ca in poza Avem modele de abtibilde - datorita lui Gramo care a facut modelul grafic!! [Irina Dumitrascu]
In alte tari se face asta - chiar si in state :) [Irina Dumitrascu]
Vezi pe site cum pot obtine si tu un sticker din acesta.
schimbalumea.ro
Pagina 3
Bucurestiul este plin de caini Problema
din bloc. Bineinteles nu sunt sterilizati, nu au vaccinuri si oamenii i-au adoptat doar in sensul hranirii lor periodice.
Titlul spune tot - dar mai ales realitatea din jur... Chiar in timp ce scriu se aud cateva latraturi simultane - si ma intreb cat timp o sa mai am noroc sa nu ma atace cele 4-5 potai din jurul blocului.
In ideea asta, as propune o initiativa prin care asociatiile de locatari sa poata adopta legal unul sau mai multi caini pe care sa-i sterilizeze, sa-i marcheze corespunzator (am vazut in alte parti ca exista caini cu un marcaj in ureche) si sa se ocupe de existenta lor. Bineinteles cei care se ocupa o vor face voluntar (nimeni nu ma poate obliga sa hranesc cainii de la mine de la bloc), dar asociatia e responsabila de acei caini.
Nu stiu de ce schema clasica cu primaria, hingherii si sterilizarea nu functioneaza - dar nici abordarea a la Base nu imi surade. Idei? [Irina Dumitrascu] Solutii propuse:
Aceasta solutie ar rezolva o alta situatie - problemele legate de comportamentul inadecvat al cainilor. Adica daca un caine ma musca, stapanul lui poate fi tras la raspundere. In cazul cainilor vagabonti adoptati de asociatiile de locatari, de cainele marcat corespunzator este responsabila acea asociatie (si oamenii care colaboreaza) si daca nu-l educa ei pot fi trasi la raspundere.
Sterilizare O operatiune de sterilizare la scara mare ar putea avea rezultate daca ar fi realizata eficient. Exista substante injectabile (Neutersol) care provoaca sterilitate la caini. Astfel nu vor fi omorati si nu trebuie nici macar transportati la un adapost, injectiile se pot efectua la 'domiciliul' maidanezilor :) Solutia e de termen mediu, insa dupa ce actuala generatie ajunge in raiul cateilor vom avea un Bucuresti mai sigur pentru japonezi si nu numai… [Victor] Transferarea problematicii animalelor fara stapan din sfera domeniului public in sfera domeniului privat In prezent exista legi (de drept public) care prescriu cum vor trebui tratate si cum nu vor fi tratate animalele fara stapan, stabilind in acelasi timp monopolul primariilor in domeniu, prin serviciile de hingheri si adaposturi. Propun abrogarea acestor legi. Astfel beneficiile ar fi urmatoarele:
sau alte animale daunatoare 3. daca cineva va avea vreo problema cu actiunile acestor firme vor putea oricand sa ia animalul acasa si sa opuna un drept de proprietate asupra acestuia, perfect legitim, daca nu fac asta, firmele sunt libere sa faca ce vor. 4.daca exista suficienta cerere pentru acest serviciu atunci problema se va rezolva in buna parte
1. incetam sa mai cheltuim bani publici (destul de multi imi inchipui la cum se gentioneaza fondurile pe la noi) cu hingheri si adaposturi
5. liberalizand domeniul controlarii si protectiei animalelor fara stapan s-ar incuraja domeniul privat (comerical si non-profit) sa devina mai activ si mai eficient. Inovatia si cretivitatea din mediul privat va aduce in timp solutii si optiuni din ce in ce mai bune pentru diversele categorii de oameni (eventual nemultumiti): suparati ca sunt prea multi caini, suparati ca se oamoara caini, suparati ca nu sunt tratzi bine caini, etc. [Serban Pitic]
2. permitem aparitia pe piata a firmelor care se ocupa cu "curatzirea" cartierelor de caini
Solutie complexa: sterilizare + adaposturi + adoptie In primul rand as vrea sa atrag atentia ca problema se regaseste in majoritatea oraselor din Romania, nu doar in Bucuresti. Ca solutie, as vedea o colaborare intre autoritatile locale, cetateni si ong-uri (daca mai exista vreunele interesate): In primul rand as duce o parte din responsabilitate la nivelul asociatiilor de locatari. Spun asta pentru ca in zona in care locuiesc (din Alba Iulia) sunt o serie de caini vagabonzi care au fost adoptati (sa zic asa) de diferite persoane
De asemnea cred ca - voluntar - pot fi stransi bani de la locatari prin asociatie pentru solutionarea problemei. Sterilizarea, vaccinele si poate chiar un mic adapost pot fi finantate in acest mod. Sunt convins ca o parte din locatari ar cotiza 5 lei pe luna daca stiu ca in acest mod vor scapa de problema. Primaria poate interveni prin a face o evidenta a progresului inregistrat, prin a limita numarul de caini care poate fi adoptat de fiecare asociatie, prin a oferi legalitate acestor actiuni si prin a controla activitatea (daca banii s-au folosit cum trebuie, daca sterilizarile chiar au fost facute). Bugetul local ar putea prevedea si o parte pentru sterilizarea si controlul cainilor. Dupa implementarea programului la nivel de asociatii (sa zicem intro limita de 1 caine la 50 de apartamente), cainii ramasi pot fi - o parte preluati in adaposturile existente, unde dupa o perioada anume sunt eutanasiati iar o parte prinsi, sterilizati iar apoi eliberati. Bineinteles ONG-urile se pot implica si ele fie in controlul acestor activitati (sa se respecte drepturile animalelor) fie in promovarea proiectului (pot imparti pliante, pot stabili intalniri cu comitetele de bloc unde exista sau cu sefii de asociatii) fie chiar in colectarea de fonduri. Nu e o solutie simpla, dar cred ca va avea efecte pozitive inca din primul an. [Ciprian Cucu]
schimbalumea.ro
Pagina 4
Acoperisul blocurilor este nefolosit Problema: Terenul e scump in metropole si supraaglomerat. Iar acoperisul blocurilor este un teren nefolosit. [Ionut Sterpan] Solutii propuse:
M-am gandit sa il aduc totusi in discutie. [Andreea]
Acoperis viu/verde
Cladirile de la California Academy of Sciences
Insa am auzit ceva cum ca blocurile noastre s-ar preta cu greu la asa ceva. (sigur, la noi totul e foarte foarte greu... e mult de munca si multi bani de bagat...) asta sar putea sa transforme ideea acoperisului viu de Bucuresti intr-o utopie.
Panouri solare sau eoliene
E destul de apreciat in Germania si Anglia si prin destule tarisoare din Europa. Practic poti cultiva plante, chiar si copaci pe bloc... E adevrat ca nu te poti plimba printre ele la brat cu iubita, dar avantajele sutn evidente. Pentru un exemplu absolut minunat vizitati: http:// www.calacademy.org/
Nu stiu exact cat costa un panou solar, si cat ar acoperi din energia consumata de locatarii unui bloc, dar este posibil sa fie o investitie profitabila. Primariile probabil ca ar putea demara proiecte europene pt a instala pe toate blocurile solutii de energie alternative. [Andrei Trandafira]
Programul si diagramele traseelor RATB afisate in statii Participa la actiune!
Problema
Solutii propuse:
Ai asteptat vreodata un autobuz noaptea tarziu intrebandu-te daca are vreun rost? Te-ai grabit vreodata in situatia in care ai fi avut de ales intre cateva variante de transport dar nu ai putut lua o decizie neavand informatiile necesare? Crezi ca ar fi timpul sa ne aliniem si noi celorlalte orase europene din punctul de vedere al transparentei transportului in comun? Crezi ca transportul in comun este una dintre cheile decongestionarii traficului urban? Iata primul pas: increderea. [Mihai]
RATB trebuie convins sa publice si sa intretina programele in statii Cred ca ramane doar sa gasim cum ii convingem :) [Mihai] Aflat orarele de la RATB Nici nu trebuie macar sa-si miste ei fundurile sa lipeasca orarele in statii. Daca le aflam, putem concepe niste print-uri care sa arate mai bine decat ce ar scoate ei si le punem pe un site de unde sa le downloadeze lumea. O folie autocolanta costa cam 1RON, facem o campanie si prin munca voluntara (fiecare-si printeaza & lipeste la statia care-l intereseaza) rezolvam… [Victor]
Autoturismele sufoca orasul Legat de aceasta problema, pe 22 septembrie 2008 a avut loc defilarea biciclistilor. Vezi: velorutia.ro
Problema
15RON / zi.
Numarul mare de autoturisme (majoritatea transportand doar soferul) sufoca strazile, trotuarele, spatiile verzi si consuma timpul, banii si sanatatea cetatenilor. Pe strazile inguste din oras ar incapea mult mai multe biciclete, scutere, motociclete sau mijloace de trasport in comun. Pe trotuare s-ar putea merge fara a ocoli pe carosabil masinile parcate. Spatiile verzi nu ar mai fi sacrificate pentru a se crea locuri de parcare. Cetatenii nu ar mai pierde timp considerabil in trafic. Banii ar putea fi investiti, nu cheltuiti. Am respira aer mai curat. Si nu numai… [Mihai]
Din incasari ar trebui sa se poata sustine job-urile de care e nevoie pentru a face incasarile
Cea mai votata solutie Taxa de acces in centru Valoarea la care ma gandesc:
(+ webcam-urile ca sa nu ia aia mita + supraveghetorii webcamurilor :D ) [Irina Dumitrascu]
Bicycle: 72 people are transported on 72 bikes, which requires 90 square meters. Car: Based on an average occupancy of 1.2 people per car, 60 cars are needed to transport 72 people, which takes 1,000 square meters. Bus: 72 people can be transported on 1 bus, which only requires 30 square meters of space and no permanent parking space, since it can be parked elsewhere.
schimbalumea.ro
Pagina 5
Monitorizarea online a proiectelor publice Problema
proiectului, termenul limita, penalitatile in caz de nerespectare a proiectului, termenii licitaSuntem obisnuiti ca finalizarea oricarui proiect tiei etc. Astfel cetatenii ar putea sa urmareapublic sa dureze mai mult decat ar trebui. Spre sca cum isi fac edilii treaba, si ar putea sesiza exemplu, pasajul pietonal care leaga statia de foarte usor eventuale neconcordante cu realimetrou Eroii revolutiei cu mallul de acolo tretatea pe situ respectiv. Datorita vizibilitatii buia sa fie finalizat in 1 an si 6 luni ceea ce mari ce va rezulta, edilii o sa fie mai harnici. oricum e imens pt o astfel de operatiune. Mai [Andrei Trandafira] mult, trebuia sa fie gata in mai 2008 si inca nu pare sa fie nici pe departe terminat. Acu cativa Comentarii ani nu exista nici macar panoul ala care sa-ti (1) Ar fi foarte frumos domnule Trandafira! zica cand trebuie sa se termine cine o face etc. Dar daca ar exista asa ceva, ar fi prea multa [Andrei Trandafira] transparenta, iar spagile si licitatiile trucate Solutia cea mai votata nu ar mai putea sa existe. Asta ar fi chiar ceva ce merita facut. Ar trebui o lege, dar eu ma Ar trebui sa existe un site care sa centralizeze intreb cine o s-o voteze in Parlament ? Cei toate proiectele publice aflate in desfasurare. mai multi de acolo traiesc din trafic de influOrice autoritate publica ar fi obligata prin lege enta, ca sa nu-i acuz de spagi/comisioane, pe sa posteze acolo proiectele pe care le desproiecte publice. Oricum, merita incercat sa fasoara, sa afiseze progresul cat mai detaliat al
promovam o initiativa legislativa ca asta. Ne trebuie 100.000 de semnaturi sau lobby la niste parlamentari destupati. [Andrei Luca Popescu] (2) O astfel de initiativa exista deja pe siteul PMB http://pmb.ro/ meniul Institutii -> Primaria Municipiului Bucuresti -> Proiectele Primariei Municipiului Bucuresti prezinta public lista de proiecte in desfasurare si anumite detalii [Mihai] (3) Din ce spuneti voi deduc ca 1) ar trebui sa fie un alt organism care sa urmareasca proiectele (un ONG?) 2) site-ul respectiv ar fi si mai util daca ar sublinia direct diferentele intre hartie si realitate ca sa se poata coagula mai usor opinia publica 3) dupa care se pot propune actiuni concrete pe schimbalumea :) [Irina Dumitrascu]
Legi votate in mod aberant Problema:
un numar destul de mic de votanti (care sunt probabil destul de familiarizati cu 'mizeriile' Pe final de mandat se voteaza la kilogram (100 alesilor). Dar pe mamaia din Popleaca, cine o -150 de legi pe zi). Este evident ca majoritatea va ajuta sa stie care dintre toate relele e 'cel celor care-si ofera votul acolo habar nu au cemai mic rau'? Ca ea, saraca, are impresia ca au votat. Alta problema e ca se voteaza legi presedintele Romaniei e tot Ceausescu (in populiste, cazuri in care nu-i mai banuiesc de cazuri mai norocoase, de sateni emancipati, nestiinta pe atat de multi, cat de rea intentie va spune ca e Iliescu). Cu ea ce facem? si ea (pentru noi - buna pentru ei). are drept la vot si vrea sa si-l exercite...desi nare curent in sat, de televizor a auzit asa, ca Cum putem pe viitor limita sau chiar schimba prin povesti, iar presa...well, daca stie sa citeaacest gen de votare? [Victor] sca, oricum ziarele n-ajung pana-n varful Solutii propuse: muntelui. Si descrierea mea nu e deloc exagerata. Sunt o sumedenie de oameni care Lista neagra voteaza asa...poate in mod ingrijorator, sunt Am putea face un site unde sa se tina evidenta chiar baza electoratului...ei cum vor avea acmizeriilor parlamentarilor, a guvernantilor, ces la site-ul cu lista neagra? Si...presupunand eventual chiar si a celor din administratie... iar prin absurd...chiar avand acces la anumite apoi pe baza clasamentului electoratul sa informatii...au ei cultura politica necesara pt a poata trage concluzii si lua decizii... E greu sa-i putea jongla cu aceste informatii, pt a putea tii departe de ciolan sau sa iei masuri impotriva face distinctii si ierarhizari care sa duca la un daca nu ii cunosti. [Mihai] vot coerent? [Demostene] Comentarii: (1) Bine bine...mizeriile... dar ce fel de mizerii? cele pe care le stim cu totii oricum? cele intens mediatizate...dar lasate asa, in stadiul de 'breaking news'? 'Mizeriile' lor sunt ciolanul mediei...iar dupa ce media se infrupta indeajuns, arunca osul vechi pt unul nou. Si uite-asa, subiectele se pierd, sunt ingropate unul dupa altul in neantul arhivelor de presa. Iar memoria colectiva nu va retine nimic pt prea mult timp, pt ca noi si noi 'stiri calde' ii atrag atentia. E un cerc vicios. Iar site-ul respectiv cu lista neagra ar informa
(2) Tocmai ca sa nu se stearga din memoria colectiva le punem organizat la colectie. Sa ramana in istorie si la indemana oricui actele lor de eroism. Altfel, uita si ei si copiii lor si mor cu constiinta curata. Nu mai zic ca poate vreodata dai ochi cu vreunul. Sa nu stii cu ce-ti e dator? Hm!
facem noi. Si odata ce informatia incepe sa se stranga nu e asa complicat sa o faci vizibila chiar si in media. Chiar sunt curios cum ar raspunde un politican cand ar fi pus fata in fata cu toate mizeriile facute de-a lungul timpului. Gen Basescu cand si-a cumparat ditai vila pe cand era primar cu suma infima si atatea altele. [Andrei Trandafira]
(4) Bai m-as baga si eu la un astfel de site. Ma gandesc sa descriem fiecare parlamentar cu un limbaj simplu, cu ce s-a zis despre el, de ce a fost acuzat, cu ce a fost dovedit. Intr-adevar nu prea are un impact mare la electorat asta. Au incercat altii mult mai experimentati ca noi, vezi Coalitia pentru un Parlament Curat, cu Lista Dalmatienilor. Au facut-o din 2004. Vi se pare ca s-a schimbat mult intentia de Important este ca informatia sa fie disponvot ? Lumea pune botul la stirile pro tv si antena. ibila. Pentru mamaie inca nu avem o solutie. Dar sunt atat de multe in spatele astora... Si ar treDar suntem deschisi la propuneri. [Mihai] bui facut un ghid al institutiilor de presa: cine e in (3) Da, trebuie sa facem asta. Daca media nu e spatele fiecareia, ce interese au, cum s-au pozitionat in stare sa faca asta, pt ca urmaresc un subiect politic de-a lungul vremii. Ca sa stie lumea cum sa doar cat e hot, nu exista alta solutie decat sa o citeasca stirile. [Andrei Luca Popescu]
schimbalumea.ro
Pagina 6
Legalizarea drogurilor usoare Problema: Exista deja primele campanii care incearca sa schimbe perceptia romanilor (sa le zicem neinformati) in ceea ce priveste drogurile. Poate ca e timpul sa se discute mai serios despre etapele legalizarii drogurilor usoare: tolerare, neincriminare pentru cantitati sub xx grame. Avem tari care trateaza in mod mai elegant aceasta problema, putem sa le luam exemplul. [Victor] Comentarii: (1) Sunt de acord cu ce zici, dar n-am nici o idee :) Inertia e mare si percep-
tia oamenilor nu se schimba asa usor. Iar daca masa de oameni are o anumita perceptie politicienii fac cum prinde la public, presa sprijina si ea si asa mai departe.
grav"...iar noi… vrem alte chestii "nocive" legalizate? Tre sa treaca muuulta apa pe Dambovita :( [iniTree] Alternativa
Ar trebui niste comunitati gen Utlizarea substantelor alternative, http://www.cannabislegal.de/ sau neincriminate de legislatie, denuhttp://www.mpp.org/ mite de catre unii drept legal hights. [jadatl] Dar cine are timp sa se ocupe serios de asa ceva? [Ciprian Cucu] Insa din cate am observat eu, mersul lucrurilor e ca si acestea sa fie in(2) Mah...astia se chinuie sa puna criminate dupa ce ating un anumit poze si mesaje cat mai grad de popularitate (vezi Salvia "periculoase" pe pachetele de Divinorum). [Victor] tigari....si "alcoolul dauneaza
Neaplicarea codului rutier in Romania Una din problemele care cauzeaza blocajele din trafic in marele orase din .ro este nerespectarea legii. masinile sunt parcate aiurea blocand benzi intregi de circulatie, intersectiile sunt blocate de soferi grabiti care intra pe rosu fara sa se gandeasca ca nu au unde sa se duca, coloanele de masini sunt depasite pe contrasens cauzand iar blocaje in intersectii, etc.
- legea are multe scapari si poti sa te folosesti de ele pentru a scapa nepedepsit sau scapi cu o pedeapsa f mica (hotnews, youtube,etc.)
a da o amenda - proprie experienta:) )
- mijloacele "moderne" sunt impiedicate sa-si faca treaba (dupa ce s-au instalat camerele de pe dn1 s-a con- politia nu actioneaza eficient statat ca invadeaza intimitatea si nu probabil pentru ca timpul necesar se mai pozeaza soferul drept care au ridicarii unui carnet si aplicarii fost cazuri de vitezomani care au unei amenzi este atat de mare venit cu mama de 80 de ani sa pre(parlamentari + birocratie) incat dea carnetul - legenda urbana Aceste probleme ar putea fi solution- echipajul respectiv devine inefiprovenita de la firma care a impleate daca s-ar aplica macar sanctiunile cient din punct de vedere ecomentat sistemul) prevazute in codul rutier. nomic. (peste 30 de minute pen- lista cred ca poate continua. tru a completa toate actele penAcestea insa nu se aplica din urmatru a ridica un carnet 30 de zile si [Vlad Posea] toarele motive:
Am iesit dintr-un sistem totalitar si traim in Democratie, nu ? Ok - hai sa vedem cum functioneaza: Esti chemat la vot o data la patru ani. In general, ai de votat intre cativa indivizi fatarnici care se ofera sa te reprezinte, dar ale caror intentii reale sunt dubioase. Sunt cateva partide care, odata la 4 ani, iti propun fiecare cate o suta de solutii mediocre la pachet. Votezi partidele, se creeaza un guvern, un parlament, care, treptat, uita tot ce au promis. Noi ramanem cu problemele. Si totusi, acum suntem liberi si avem democratie: votam alesi care ne reprezinta interesele. Cu schimbalumea.ro, mai facem inca un pas.
www.schimbalumea.ro
Internetul nu este pe deplin utilizat in sprijinul proceselor democratice. Deocamdata, este folosit cel mult pentru a informa cetatenii sau, in cel mai bun caz, pentru a-i ajuta sa-si plateasca amenzile fara a mai sta la coada. Plecand de la aceasta constatare, schimbalumea.ro iti propune experienta unei noi generatii a democratiei: democratia user-friendly. Implica-te activ in formularea problemelor si solutiilor care te afecteaza chiar pe tine. Propune si discuta probleme si solutii, organizeaza si lanseaza apeluri la actiune: de la petitii sau initiative legislative, pana la organizarea de intalniri, flashmob-uri si demonstratii. Problemele TALE si felul in care ne organizam INTRE NOI au de acum un spatiu liber, intuitiv si distractiv. E o corvoada inutila mersul la vot? Te intelegem! Decat sa alegi intre oameni intre care nu ai de ales, mai bine stai pe net. Ramai acasa! Stai in fata monitorului si Schimba Lumea!