Tochitura din carne de porc si carnati
Ingrediente Ceapă verde 3-4 fire, Usturoi verde 3-4 fire, Praz ½ tijă albă, pulpă de porc cca. 500 g, piept de pui cca. 250 g, cârnați afumați cca. 500 g, sare de mare aromatizată cu cimbru 1 lingură, piper proaspăt măcinat ½ linguriță, foi de dafin 2 bucăți, ardei gras roșu 1 bucată, zacuscă cu ciuperci a la Panacris 1 borcan cca. 400 g, vin alb demisec cca. 300 ml.
Mod de preparare Carnea de porc și cea de pui, se spală apoi se porționează. Recunosc, că m-a folosit tot de noul ajutor din familia Zmeilor, slow cooker-ul Crock- Pot botezat Alin;). Se curăță legumele, apoi se mărunțesc. Într-un vas termorezistent se pun bucățile de carne și cârnați, se adaugă prazul rondele, ardeiul, ceapa și usturoiul verde tocat mărunt, se asezonează de sare, piper, boia, foi de dafin se completează cu apă și se lasă la gătit, cca. 60 de minute, la foc mic în cuptor, la HIGH la slow cooker-ul Crock-Pot. După cele 60 de minute se adaugă vinul și zacusca, și se mai lasă la gătit, tot la programul HIGH, cca. 30 de minute la gătit. Tochitura se servește fierbinte cu mămăligă, ou și brânză rasă de oi. Noi am optat pentru varianta de primăvară, cartofi noi cu mărar și salată de varză nouă;)
Ghiveci de legume cu oua romanesti
Ingrediente 2-3 linguri ulei de masline 1 ceapa alba de marime medie 1 ardei galben mic sau jumatate dintr-unul mai mare 1 graunte de usturoi Jumatate dintr-un dovlecel mic si el
1 rosie mare de gradina 1 lingurita concentrat de ardei Sare dupa gust Piper proaspat rasnit boia de ardei dulce ierburi de gradina 2 oua proaspete Pentru servit: Branza maturata(optional) Paine prajita aromatizata cu boia dulce si oregano Crutoane (facute in casa si aromatizate cu boia si cimbrisor)
Mod de preparare Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei. Cand devine sticloasa se adauga usturoiul taiat marunt. Acesta nu se lasa mult, cateva secunde cat sa-si lase aroma. Se adauga ardeiul taiat cuburi, se lasa sa se inmoaie 2-3 minute la foc mic. Intre timp taiem dovlecelul in bucati cam de marimea ardeiului. Eu il tai in sferturi, apoi de la fiecare bucata tai partea cu seminte. Dupa ce am taiat dovlecelul il pun si pe acesta in tigaie. Pun sare ca sa se inmoaie legumele mai usor, amestec si las la foc mic inca 3-4 minute. Daca sunteti mofturosi, asa ca mine ) curatati rosia de coaja, daca nu, o lasati asa. Se taie rosia in cuburi si se pune in tigaie. Sa nu uitam si de concentratul de ardei, eu l-am pus mai mult pentru culoare, se amesteca si pune capac peste tigaie si se lasa totul la foc mic 5-6 minute. La sfarsit se asezoneaza dupa gust cu sare, piper, boia de ardei dulce si ierburi de gradina Delikat. Ouale romanesti se fac in felul urmator: se pune la fiert intr-o craticioara apa. Cand a inceput sa fiarba se pune un praf de sare si 1 lingura otet. Focul sub craticioara sa fie cel mai mic posibil, iar oul neapart sa fie proaspat. Se sparge oul intr-un castron. Se face un vartej in oala cu apa cu un tel sau o lingura. Se rastoarna oul in vartejul de apa format in cratita. Se lasa sa fiarba fix 3 minute. Se scoate cu o spumiera si se aseaza peste ghiveciul de legume. Se pudreaza cu boia dulce de ardei Delikat.