Resum Taller Taxa Justa Comercial

  • Uploaded by: Argentona
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Resum Taller Taxa Justa Comercial as PDF for free.

More details

  • Words: 2,281
  • Pages: 8
Informe taller propostes grup de comerciants la participació ciutadana en el pagament per generació de residus Argentona, 2 de març del 2009

introducció L’Ajuntament d’Argentona ha apostat per posar en marxa un nou model de pagament per la taxa d’escombraries, aplicant així una base de càlcul i taxació que permeti tractar a cada ciutadà d’acord amb la seva generació real de residus, creant d’aquesta manera un incentiu per a la reducció de residus i el reciclatge. L’aplicació del sistema de pagament per generació o “taxa justa” tracta, per tant, d’assolir un doble objectiu: -

Millorar la qualitat del municipi mitjançant la reducció de residus i l’increment dels residus reciclats.

-

Adaptar les taxes a la generació real dels ciutadans i de les activitats econòmiques, tot aplicant el principi de “qui contamina paga” i tractant als ciutadans més equitativament.

De totes maneres no hem de perdre de vista que tot canvi en la fiscalitat està associat a una certa polèmica social. Si bé el fet que un sistema de pagament per generació sigui més transparent fa que els ciutadans tendeixin a percebre la nova taxa com a més justa, aquesta nova taxa augmentaria la visibilitat del pagament i això pot aixecar certs recels, de manera que és important que tot el procés de decisió sigui obert i transparent a la ciutadania. És per això que l’Ajuntament d’Argentona ha previst un procés participatiu amb l’objectiu de conèixer millor les necessitats dels ciutadans en termes de gestió de residus, d’informar dels diferents temes a tenir en compte a l’hora de posar en marxa la iniciativa i rebre aportacions que els ajudaran a dissenyar una taxa que sigui més acceptable pels usuaris. Per tal d’assolir els objectius mencionats en el procés participatiu s’han creat diferents espais de debat: -

Grup de treball taxa justa: formada per tècnics experts i ciutadans interessats en debatre els diferents conceptes associats al nou sistema de pagament per generació de residus.

-

Grup de treball amb comerciants: formada per diferents comerciants del municipi interessats en debatre aspectes relacionats amb la recollida de residus comercials a l’hora d’instaurar el nou sistema de pagament per generació.

-

Ciutadans en general: que tindran l’oportunitat de donar la seva opinió sobre el nou sistema de pagament per generació a través de l’eina del debat familiar.

En la primera fase del procés participatiu es realitzaren dos tallers de diagnosi, un amb el grup de treball taxa justa i un altre amb comerciants. També es va celebrar la festa infantil i familiar “reciclar, un joc de nens” amb l’objectiu d’informar a la ciutadania sobre el nou model de pagament de la taxa de residus i sensibilitzar entorn a la reducció i reciclatge dels residus. En la segona fase del procés participatiu s’han realitzat dos tallers de propostes, un amb el grup de treball taxa justa i un altre amb els comerciants. A continuació es fa una descripció de la metodologia de treball proposada i els resultats del taller de propostes amb comerciants.

3

objectius del taller Els objectius que es pretenen assolir amb la realització de la segona sessió de debat amb el grup de comerciants són els següents: •

Informar sobre el nou sistema de pagament per generació, és a dir la taxa justa.



Recollir propostes i opinions del col·lectiu de comerciants entorn al nou sistema de pagament per generació, que es pretén implantar a partir del mes de juliol del present any.

dinàmica del taller Durada: 2 h

15:00 a 15:05 (5 min) 15:05 a 15:20 (15 min)

COMERCIANTS BENVINGUDA a càrrec de la Regidora de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Argentona

PRESENTACIÓ DEL SISTEMA DE PAGAMENT PER GENERACIÓ a càrrec de l’empresa Ent-Consulting

15:20 a 15:35 (15 min)

TORN DE PREGUNTES dinamitzat per la cooperativa ETCS

15:35 a 15:40 (5 min)

PRESENTACIÓ DE LA DINÀMICA DEL TALLER a càrrec de la cooperativa ETCS

15:40 a 16:40 (1h)

TREBALL EN GRUPS conduït per la Cooperativa ETCS Un cop presentada la dinàmica els participants es divideixen en petits subgrups de 3 ó 4 persones de comerços de diferents àmbits, que debatran diferents temes, tenint com a guia una fitxa (veure fitxa en els annexes). Temes a debatre: SERVEI DE RECOLLIDA PORTA A PORTA (punts forts, punts febles i propostes) El debat d’aquest punt parteix dels resultats del taller anterior (tal i com es mostra a la fitxa de l’annex). SISTEMA DE PAGAMENT PER GENERACIÓ “TAXA JUSTA” (punts forts, punts febles i propostes) ÀREES D’EMERGÈNCIA (quin model us sembla millor? Perquè?) El debat de les àrees d’emergència es planteja en base a dos idearis: Argentona amb àrees d’emergència i Argentona sense àrees d’emergència. Es demana als participants que argumentin la seva resposta.

16:40 a 17:00 (20 min)

PLENÀRIA DEL GRUP conduït per la Cooperativa ETCS Un cop els subgrups han treballat cada un dels temes, exposen els resultats a la resta del grup i la dinamitzadora va anotant el que s’exposa en papelògrafs.

4

resultats del taller servei de recollida porta a porta Punts forts (avantatges) • És més net. • Està bé però cal millorar coses.

Punts febles (inconvenients) • Hi ha gent que posa bosses d’escombraries en els bujols d’orgànica dels comerços.

Propostes

• Major vigilància o bujols amb clau.

• Pot passar que les àrees d’emergència siguin els bujols d’orgànica dels comerços. • La mida del bujol d’orgànica és o molt gran o molt petit.

• Donar l’opció d’adquirir un bujol amb una mida d’entre 90 i 100 litres.

• Per als bujols d’orgànica grans les bosses es trenquen.

• Les bosses per a l’orgànica haurien de ser més resistents i reciclables.

• Hi ha botiguers que generem molt cartró i ens ocupa molt espai a la botiga.

• Que la recollida de cartró sigui de tres dies a la setmana.

• Deixar el cartró al carrer genera • Que l’horari de recollida del cartró sigui al vespre. problemes estètics i obstaculitza el pas si es deixa entre vehicles. • Hi ha comerços que tanquen dissabte al migdia i no es recull el rebuig fins al vespre.

• Que l’horari de recollida del dissabte sigui al migdia.

• Hi ha comerços que no obren els caps de setmana.

• El rebuig s’hauria de recollir els divendres o un altre dia de la setmana, no en cap de setmana.

• Hi ha comerços (sobretot restaurants) que tanquen algun dia entre setmana i els hi és difícil adaptar-se al calendari de recollida.

• Tenir un telèfon d’emergència per a que el servei de recollida passi quan algun comerç no pugui adaptar-se al calendari establert.

• Al deixar la brossa al carrer, la imatge del comerç respecte als clients no és molt bonica. • A les botigues no tenim espai per acumular tanta brossa, és antihigiènic. • Hi ha botigues que generen una bossa molt petita de residus i el servei de recollida no la recull.

• Canviar els camions, de manera que continguin diversos contenidors i puguin recollir les diferents fraccions

5

taxa justa Punts forts (avantatges)

Punts febles (inconvenients)

Propostes

• Pagarem el que realment generem.

• Ens fa por que amb el nou • Si portéssim la brossa a la sistema de pagament els costos deixalleria amb un carnet i siguin molt més alts. anéssim sumant les entrades a • És un punt fort el fet aquesta, podríem restar la quota de que si no generes d’escombraries. Com més residus no pagues, anéssim a la deixalleria menys només pagues el pagaríem. mínim obligatori. • La taxa justa és perfecte perquè paguem pel que generem.

àrees d’emergència Eliminar les àrees d’emergència Eliminar totes les àrees d’emergència, aleshores el punt d’aportació dels residus fora de calendari seria la deixalleria.

Un grup està d’acord amb aquesta mesura.

Reduir el nombre d’àrees d’emergència

Propostes

Reduir el nombre d’àrees • Que les àrees d’emergència d’emergència i dur a terme els només les puguin utilitzar els següents canvis: comerciants, ja que són els que generen més residus. Àrees - Eliminar els contenidors de tancades amb un sistema rebuig i envasos. d’identificació de l’usuari. - Instal·lar un sistema de vigilància.

Tres grups estan d’acord amb aquesta mesura.

6

conclusions Com es pot veure en l’apartat de resultats el major nombre d’aportacions dels participants fan referència al sistema de recollida porta a porta, entenem que això ha estat així donat que es més fàcil opinar sobre una pràctica que es fa en el dia a dia, com és participar com a usuaris en el servei de recollida porta a porta, que sobre quelcom que encara no està implantat i per tant encara no hi participen com a usuaris, com és el sistema de la taxa justa. És a dir, és més difícil parlar sobre un ideari que sobre una realitat en la que hi estem inmersos. A continuació es comenta els diferents resultats obtinguts en el debat generat al voltant del sistema de recollida porta a porta. L’opinió generalitzada és que el servei de recollida porta a porta és un sistema que està bé i és més net tot i que cal millorar alguns aspectes. Es detecta una problemàtica al voltant de l’ús indegut dels bujols d’orgànica quan els comerciants els deixen al carrer per a que siguin recollits, pel que es proposa una major vigilància o el subministrament de bujols amb clau. Seguint amb la fracció orgànica, també s’ha expressat la necessitat de poder adquirir bujols d’una mida intermitja, entre 90 i 100 litres. Així mateix, les bosses per a l’orgànica, al ser una fracció amb un pes considerable, es proposa que siguin més resistents i reciclables. També existeix una problemàtica al voltant de la fracció de paper i cartró donat l’elevat volum d’aquest, ocasionant problemes d’espai tant a dins els comerços i com fora a la vorera, amb el conseqüent problema estètic. Al respecte es proposen dues possibles solucions, per un costat modificar el calendari augmentant el nombre de dies de recollida d’aquesta fracció i per l’altre canviar l’horari de manera que la recollida es faci al vespre en comptes del migdia. Es detecta un dificultat a l’hora de fer compatible els horaris dels diferents comerços amb el calendari i horari del servei de recollida. Els participants tot i ser conscients de la dificultat de coordinar un servei a la mida de tot el col·lectiu de comerciants, fan diferents propostes al respecte com: que l’horari de recollida del dissabte sigui al migdia, que el rebuig es reculli entre setmana i no en cap de setmana i finalment es comenta la possibilitat de tenir un telèfon d’emergència per a que el servei de recollida doni un servei puntual quan algun comerç no pugui adaptar-se al calendari establert. Es comenta com un fet molt puntual, i que afecta tan sols a un comerç, que al generar una bossa molt petita de residus, el servei de recollida no la recull. Per últim, comentar la proposta de canviar els camions del servei de recollida, de manera que continguin diversos contenidors i puguin recollir les diferents fraccions al mateix temps. Del debat generat al voltant del sistema de taxa justa, podem extreure les següents conclusions: En general els participants veuen amb bons ulls el fet de pagar en funció del que realment es genera, tot i que també es detecta entre alguns dels participants una certa reticència sobre el sistema de taxa justa per por a que amb aquest acabin pagant més del que estan pagant actualment. Per tal de disminuir la quantitat de deixalles dipositades al carrer i crear un incentiu per baixar el valor de la taxa, es proposa controlar a través d’un carnet el nombre d’entrades d’un botiguer a la deixalleria i en funció d’aquest paràmetre restar-li la seva quota d’escombraries, de manera que com més entrades a la deixalleria menys pagaria de taxa.

7

Després d’exposar la problemàtica detectada al voltant de les àrees d’emergència, al posar en marxa el sistema de taxa justa, es mostren als participants dues possibles solucions: a) Eliminar totes les àrees d’emergència, aleshores el punt d’aportació dels residus fora de calendari seria la deixalleria. b) Reduir el nombre d’àrees d’emergència i dur a terme els següents canvis: - Eliminar els contenidors de rebuig i envasos. - Instal·lar un sistema de vigilància. Davant aquestes dues possibles solucions la majoria de participants opten per l’opció de reduir el nombre d’àrees d’emergència. De totes maneres en el marc del taller es planteja una nova proposta de solució al respecte: que les àrees d’emergència només les puguin utilitzar els comerciants, ja que són els que generen més residus. Es comenta que haurien de ser àrees tancades amb un sistema d’identificació de l’usuari.

8

SERVEI DE RECOLLIDA PORTA A PORTA punts forts (avantatges)

punts febles (inconvenients)

propostes



En determinats llocs s’acumulen les deixalles, quedant els carrers bruts.



Augmentar la freqüència de recollida.





L’horari de recollida dels dissabtes no s’adapta als horaris dels comerços. La recollida de cartró al vespre ocupa molt espai a les aceres.



Canviar l’horari de recollida dels dissabtes. Revisar l’horari de recollida del cartró.





Les bosses grans amb el pes es poden trencar.



Distribuir bosses resistents i valorar la introducció de bosses reciclables.





Cal millorar el sistema de distribució de les bosses.



Ampliar el nombre de comerços col·laboradors, garantir a llarg termini la col·laboració de l’Ajuntament amb els comerços que distribueixen les bosses.





















És més net, més còmode i contribueix al medi ambient.

SISTEMA DE PAGAMENT PER GENERACIÓ, TAXA JUSTA punts forts (avantatges)

punts febles (inconvenients)

propostes



















ÀREES D’EMERGÈNCIA Quin model us sembla millor? Perquè?



Argentona disposa d’àrees d’emergència. Perquè?...............................................................................................................................



Argentona no disposa d’àrees d’emergència. Perquè?...........................................................................................................................

Related Documents

Taxa
December 2019 7
Resum
August 2019 47
Resum
October 2019 42
Resum
November 2019 35

More Documents from ""