Resum Taller Propostes Taxa Justa

  • Uploaded by: Argentona
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Resum Taller Propostes Taxa Justa as PDF for free.

More details

  • Words: 2,761
  • Pages: 10
Informe taller propostes grup de treball taxa justa la participació ciutadana en el pagament per generació de residus Argentona, 25 de febrer del 2009

introducció L’Ajuntament d’Argentona ha apostat per posar en marxa un nou model de pagament per la taxa d’escombraries, aplicant així una base de càlcul i taxació que permeti tractar a cada ciutadà d’acord amb la seva generació real de residus, creant d’aquesta manera un incentiu per a la reducció de residus i el reciclatge. L’aplicació del sistema de pagament per generació o “taxa justa” tracta, per tant, d’assolir un doble objectiu: -

Millorar la qualitat del municipi mitjançant la reducció de residus i l’increment dels residus reciclats.

-

Adaptar les taxes a la generació real dels ciutadans i de les activitats econòmiques, tot aplicant el principi de “qui contamina paga” i tractant als ciutadans més equitativament.

De totes maneres no hem de perdre de vista que tot canvi en la fiscalitat està associat a una certa polèmica social. Si bé el fet que un sistema de pagament per generació sigui més transparent fa que els ciutadans tendeixin a percebre la nova taxa com a més justa, aquesta nova taxa augmentaria la visibilitat del pagament i això pot aixecar certs recels, de manera que és important que tot el procés de decisió sigui obert i transparent a la ciutadania. És per això que l’Ajuntament d’Argentona ha previst un procés participatiu amb l’objectiu de conèixer millor les necessitats dels ciutadans en termes de gestió de residus, d’informar dels diferents temes a tenir en compte a l’hora de posar en marxa la iniciativa i rebre aportacions que els ajudaran a dissenyar una taxa que sigui més acceptable pels usuaris. Per tal d’assolir els objectius mencionats en el procés participatiu s’han creat diferents espais de debat: -

Grup de treball taxa justa: formada per tècnics experts i ciutadans interessats en debatre els diferents conceptes associats al nou sistema de pagament per generació de residus.

-

Grup de treball amb comerciants: formada per diferents comerciants del municipi interessats en debatre aspectes relacionats amb la recollida de residus comercials a l’hora d’instaurar el nou sistema de pagament per generació.

-

Ciutadans en general: que tindran l’oportunitat de donar la seva opinió sobre el nou sistema de pagament per generació a través de l’eina del debat familiar.

En la primera fase del procés participatiu es realitzaren dos tallers de diagnosi, un amb el grup de treball taxa justa i un altre amb comerciants. També es va celebrar la festa infantil i familiar “reciclar, un joc de nens” amb l’objectiu d’informar a la ciutadania sobre el nou model de pagament de la taxa de residus i sensibilitzar entorn a la reducció i reciclatge dels residus. En la segona fase del procés participatiu s’ha realitzat un taller de propostes amb el grup de treball taxa justa, on a continuació es fa una descripció de la metodologia de treball proposada i els resultats d’aquest taller.

3

objectius del taller Els objectius que es pretenen assolir amb la realització de la segona sessió de debat amb el Grup de Treball Taxa Justa són els següents: •

Informar sobre el nou sistema de pagament per generació, és a dir la taxa justa.



Recollir propostes i opinions de la ciutadania entorn al nou sistema de pagament per generació, que es pretén implantar a partir del mes de juliol del present any.

dinàmica del taller Durada: 2,5 h

GRUP DE TREBALL TAXA JUSTA

20:00 a 20:05 (5 min)

BENVINGUDA a càrrec de la Regidora de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Argentona

20:05 a 20:20 (15 min)

PRESENTACIÓ DEL SISTEMA DE PAGAMENT PER GENERACIÓ a càrrec de l’empresa Ent-Consulting

20:20 a 20:30 (10 min)

TORN DE PREGUNTES dinamitzat per la cooperativa ETCS

20:30 a 20:35 (5 min)

PRESENTACIÓ DE LA DINÀMICA DEL TALLER a càrrec de la cooperativa ETCS

20:35 a 21:30 (55 min)

TREBALL EN GRUPS conduït per la Cooperativa ETCS Un cop presentada la dinàmica, a partir d’una breu explicació sobre diferents temes, la dinamitzadora promou el debat a partir de preguntes concretes sobre aquests (veure annex). Els temes a debatre són: LA TAXA JUSTA EN GENERAL ÀREES D’EMERGÈNCIA LA PICARESCA SENSIBILITZACIÓ Per tal d’ordenar el debat la dinamitzadora va exposant els temes per ordre, de manera que un cop debatut el primer tema, s’exposa el segon i així successivament. Es penja un papelògraf per cada tema, així a mesura que vagin sorgint les opinions i propostes la dinamitzadora les anirà anotant en el papelograf corresponent, per a que quedi visible per tots els participants les diferents idees que van sorgint per cada una de les qüestions plantejades. Si per un tema en concret sorgeixen propostes o opinions divergents aquestes s’anotaran, és a dir no és necessari arribar a un consens.

4

resultats del taller taxa justa Punts forts



Ens baixarà la quota.

(avantatges)



Baixarà el preu de la taxa perquè gastarem poques bosses.



Serem més responsables del que som actualment.



Si baixa la part fixa de la taxa perquè estalviem molt i ens bonifiquen amb la part variable, serà molt positiu.



Si funciona en altres llocs se suposa que funcionarà a Argentona.



Separar les fraccions no és una molèstia.



La brossa és responsabilitat de tots i ara serem més responsables.



Les penalitzacions o multes de 1.200 euros són molt elevades, pel moment actual de crisi i per determinats col·lectius de la població que tenen una renda baixa. Uns 300 euros seria suficient per evitar la reincidència.



La implantació de la taxa justa està essent un procés massa ràpid i precipitat.



Els habitatges són petits per tenir recipients per cadascuna de les fraccions.



Les àrees d’emergència no s’haurien de poder utilitzar puntualment sinó habitualment.



Problema de la comoditat, per algunes persones o zones pot ser més còmode l’ús de les àrees d’emergència i si les utilitzen correctament no hauria de suposar cap problema.



El sistema de la taxa justa s’ha d’implantar a tota la població d’Argentona.



És un problema tenir diferents taxes segons la zona del municipi.



Els que ho fem bé volem beneficiar-nos. El sistema de la taxa justa ha d’implantar-se a tot el municipi, perquè en les urbanitzacions que no tenen aquest sistema no tenen cap incentiu per reciclar fet que afectarà negativament en els ingressos generals del sistema de gestió de les deixalles.



Incentivar i premiar més a qui ho fa bé.



Fer campanyes de difusió perquè els tallers participatius no arriben a molta gent.



El sistema no és bo ni còmode per tothom, per tant hem de preguntar a la gent perquè no és bo.

Punts febles (inconvenients)

Propostes

5

la picaresca Recollida de bolquers



No es veu clara la solució de les bosses translúcides pels bolquers, ja que no garanteix que no es dipositin altres residus i els treballadors del servei de recollida no es fixaran en el seu contingut.

Població de segones residències



Les persones de segona residència no aniran fins la deixalleria, per això s’han de mantenir les àrees d’emergència.

Contenidors i papereres



Vigilància veïnal.



Accions d’educació i civisme amb la població.

Blocs de pisos



Alguns no volem bujols tot i viure en habitatges amb més de 6 famílies.



Anar en compte de no enfrontar als veïns pel foment del control dels uns sobre els altres quan hi hagi bujols comunitaris on no tothom fa correctament la separació en fraccions.



Pensar sistemes alternatius als bujols com per exemple una mena d’armaris a les façanes amb claus pels veïns, o la utilització i condicionament dels baixos dels edificis per tenir la brossa.



És normal que hi hagi picaresca, hi haurà gent que li costarà 20 anys sensibilitzar-se.



Més paciència i lentitud en l’aplicació, castigar i pressionar pot ser contraproduent.



Un sistema de fiscalització és contraproduent.



S’ha de fer una tasca contínua de sensibilització i educació sobre el tema.



Fer que arribi a la població el missatge de l’incentiu econòmic de pagar menys taxa si es fa bé.



Educar i sensibilitzar a la gent jove, també a través de les escoles.



Oferir més informació a la població i canviar els costums poc a poc.



El manual de l’expert a les bústies.



En el pressupost i planificació de despeses per la implantació del sistema de taxa justa hem de tenir en compte la sensibilització.

Propostes de solució i comentaris en general sobre la picaresca

6

àrees d’emergència Propostes de solució i comentaris en general sobre les àrees d’emergència



Més vigilància.



Que la zona estigui tancada i tinguem targetes per accedir no garanteix el bon ús de les àrees d’emergència.



Reduir les àrees d’emergència podria ser una solució, caldria deixar tan sols les imprescindibles i les menys problemàtiques, així serà més fàcil la vigilància.



No eliminar-les totalment.



Anar eliminant-les paulatinament i substituir el seu ús pel de la deixalleria.



A Vella Vista s’ha d’actuar, contínuament hi ha cotxes que descarreguen deixalles i que saben que no està bé l’ús que fan.



Reduir la grandària dels contenidors.



L’àrea d’emergència hauria de ser un punt alternatiu, però s’ha de fer un bon ús.



Posar dinamitzadors en les àrees d’emergència per a que sensibilitzin, a través d’un missatge positiu i no fiscalitzador, on va cada bossa i informin sobre el correcte ús.



Tots hauríem de ser més responsables.

sensibilització Propostes sobre sensibilització



Ensenyar i difondre “truquillos” de com reduir el volum dels envasos.



No fer reunions reduïdes, pensar maneres d’arribar al màxim de població.

S’han plantejat propostes sobre sensibilització al llarg dels diferents blocs temàtics.

7

conclusions En general tots els participants tenen una opinió positiva sobre al nou sistema de pagament per generació, sobretot perquè perceben que baixarà la seva quota en comparació amb el valor de la taxa actual. També es comenta que la posada en marxa de la taxa justa potenciarà un augment de responsabilitat dels ciutadans i ciutadanes d’Argentona entorn a la correcta gestió dels residus. De totes maneres en aquest sentit hi ha una elevada preocupació pel fet de que no s’implanti el sistema a tot el municipi, donat que pot provocar diferents nivells de responsabilitat dels ciutadans pel que fa a la reducció i reciclatge dels residus, provocant indirectament una disminució dels ingressos de la gestió de residus. Davant aquesta problemàtica es proposa que el sistema de taxa justa s’implanti a nivell de tot el municipi i no només al casc urbà i a la urbanització Madà. Dona certa garantia i confiança el fet que sigui un sistema implantat exitosament en altres ciutats europees. Pel que fa als inconvenients associats al sistema de la taxa justa s’expressen temes de diferent índole com la dificultat de disposar de diferents recipients per a les deixalles degut a les reduïdes dimensions dels habitatges, la celeritat amb la que s’està posant en marxa el sistema de la taxa justa i l’elevat cost de les penalitzacions. Davant els diferents casos on es pot donar la picaresca es proposa fer especial èmfasi en la informació, educació i sensibilització a la població i en concret als joves a través dels centres educatius. Per tal de poder portar a terme aquesta proposta es menciona la necessitat de tenir en compte en el pressupost una partida per a sensibilització. En quant a les àrees d’emergència l’opinió generalitzada és que no s’haurien de treure, però si reduir el seu nombre, essent la de Vella Vista una de les possibles àrees a eliminar donat el mal ús que se’n fa. Tan sols hi ha una persona que opina que s’haurien de treure paulatinament substituint el seu ús pel de la deixalleria. Es fan diferents propostes per garantir el bon ús de les àrees d’emergència com reduir la grandària dels contenidors i que en cada àrea d’emergència hi hagi dinamitzadors que sensibilitzin sobre el correcte ús d’aquestes a través d’un missatge positiu i no fiscalitzador. Al llarg de tot el debat s’ha parlat de la necessitat de sensibilitzar a la població entorn als canvis que ocasionarà la posada en marxa del sistema de la taxa justa en el quotidià dels ciutadans, per això es proposa enviar a tots els veïns i veïnes el manual de l’expert i ensenyar i difondre diferents maneres de reduir el volum dels residus d’envasos. També es menciona la necessitat de pensar la manera d’arribar al màxim de població a l’hora de dissenyar la campanya de sensibilització. Tal i com s’ha mencionat anteriorment la campanya de sensibilització també ha de posar especial èmfasi en els aspectes on s’ha detectat que pot haver-hi certa picaresca per part dels ciutadans. En aquest sentit no es veu com una solució sancionar a les persones que ho fan malament si no que caldria fer un esforç per transmetre valors com el civisme, les avantatges que comporta al col·lectiu de la ciutadania fer correctament les coses...

8

temes a debatre en el taller LA TAXA JUSTA EN GENERAL Partint de l’explicació prèvia que s’ha fet sobre el sistema de pagament per generació i les següents preguntes, generar un debat i a partir d’aquest recollir les propostes.

Quins punts forts (avantatges) i punts febles (inconvenients) té la taxa justa?

Que tindríeu en compte a l’hora de cobrar la part fixa de la taxa justa? ( m2 de la llar, nombre de persones que viuen a la llar, renda...).

ÀREES D’EMERGÈNCIA Argentona disposa de varies àrees d’emergència, punts on els ciutadans poden portar els seus residus puntualment, quan no poden acollir-se al calendari de recollida porta a porta establert. En aquestes àrees no hi haurà el contenidor de rebuig i envasos i tampoc estan pensades perquè el comerç en faci ús. D’altra banda, els residus domèstics també es poden portar puntualment a la deixalleria. Les àrees d’emergència també podrien ser un punt de fuga del sistema, ja que la gent podria dipositar en els contenidors de vidre, paper i matèria orgànica els residus de rebuig i envasos, amb bosses no estandaritzades. Partint de l’explicació prèvia i les següents preguntes, generar un debat i a partir d’aquest recollir les propostes.

Com es poden controlar/evitar els problemes i les males pràctiques en les àrees d’emergència? Quines idees i accions concretes es poden dur a terme?

10

LA PICARESCA Amb la implantació de sistemes de pagament per generació o “taxa justa” es poden donar problemàtiques relacionades amb l’incompliment del servei i amb l’abocament fraudulent dels residus. A continuació s’enumeren alguns casos: o

En la recollida de bolquers domiciliària, fracció exempta de pagament, es podrien barrejar residus no directament pertanyents a aquesta fracció.

o

Les àrees d’aportació del Cros i de les urbanitzacions d’Argentona que encara no realitzen porta a porta podrien ser punts de fuga dels residus generats a la zona del nucli urbà i de la urbanització de Madà. Els habitatges de segona residència podrien efectuar abocaments fraudulents, ja que no tenen disponibles els contenidors de resta i envasos les 24 hores del dia.

o

o Els contenidors iglú de vidre del carrer i les papereres també podrien esdevenir punts de fuga del sistema. o

A Argentona hi ha diferents tipus d’habitatges. Actualment, hi ha unes 15 comunitats de veïns que disposen d’un bujol comunitari propi de 120 o 240 litres per al lliurament de la matèria orgànica i el rebuig. Aquest bujol, amb l’entrada en funcionament del nou servei, podria ser un dels punts de fuga del sistema, ja que en estar ubicat al carrer seria susceptible de rebre bosses alienes al bloc i anònimes.

Partint de l’explicació prèvia i les següents preguntes, generar un debat i a partir d’aquest recollir les propostes.

Com es poden controlar/evitar els problemes i les males pràctiques? Quines idees i accions concretes es poden dur a terme? En la recollida de bolquers domiciliària:

En les àrees d’aportació del Cros i les urbanitzacions d’Argentona: En els habitatges de segona residència: En els contenidors iglú: En les comunitats de veïns:

11

SENSIBILITZACIÓ A través dels resultats del primer taller és va recollir com una necessitat fer pedagogia, informar i sensibilitzar sobre la taxa justa en general i sobre els petits canvis en el sistema de recollida com la introducció de les bosses estandarditzades. Ara és el moment de fer propostes per pensar els temes sobre els quals volem sensibilitzar i les maneres de fer-ho (ex: cartells i díptics, debat familiar,...)

Sobre quins temes (en relació a la taxa justa) és més important i necessari sensibilitzar?

Quines idees i accions per sensibilitzar penseu que es poden dur a terme a Argentona?

12

Related Documents

Taxa
December 2019 7
Resum
August 2019 47
Resum
October 2019 42

More Documents from ""