RITVA VARIS TEKSTI JA KUVAT
Makron ja Kontio näkevät hirsiklusterissa potentiaalin
Hirsitalon valmistuksesta prosessimaista tuotantoa Kontiotuote teki viime vuonna onnistuneen tuloksen määrällisesti ja taloudellisesti. 2000 rakennuksen raja meni ensimmäisen kerran rikki yhtiön historiassa. Lisää tuotantotehoa tuo juuri valmistunut pyöröhirsilinja. Linjan toimittajana Makron Engineering Oy sitoutuu kehitystyöhön jatkossakin. Yhtiöt puhuvatkin hirsiklusterista ja sen kehittämisestä.
K
Jari Leinonen (vas.) ja Jalo Poijula uskovat suomalaisen hirsiklusterin vahvuuteen.
ontiotuote Oy on investoinut viimevuosina tasaisesti noin neljä miljoonaa euroa vuodessa tuotantotoimintansa kehittämiseen. – Tälle vuodelle on budjetoitu 4,7 miljoonan euron uudistukset, toimitusjohtaja Jalo Poijula kertoo. Helmikuussa käynnistyneen pyöröhirsilinjan lisäksi tulossa on kuusi kuivaamoa, jotka toimittaa Jartek. Myöhemmin syksyllä rakennetaan vielä höyläämöön kutistekalvopakkauslinja. Viime vuosi oli Kontiolle ennätysvuosi. Liikevaihto oli 52,5 miljoonaa euroa, josta viennin osuus oli 12,5 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 5,7 miljoonaa euroa. Hirsitalojen ohella liikevaihtoa syntyy myös sahatavarasta ja sivutuotteista. Päävientimaa on Venäjä. Sitten tulevat Saksa ja Japani. Yhteensä vientimaita viime vuonna oli 17.
Hirsilinjojen teho kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa
Pyöröhirsilinjan porausyksikkö.
4
Kontio-talojen pääraaka-aine on liimahirsi. Perässä tulee massiivihöylähirsi. – Pyöröhirrellä on myös hyvä kysyntä ja tätä kapasiteettia kasvatetaan uusimmalla investoinnilla, Poijula toteaa. Uusi pyöröhirsilinja on prosessimainen teholinja, jossa tuottavuuden noston ohella on kiinnitetty suurta huomiota raaka-ainehukan pienentämiseen. – Hirsilinjojen läpimeno on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa, Poijula kertoo. Pelkkiä kierroksia lisäämällä ei välttämättä enää tehoa saada lisää. Makron Engineering Oy onkin lähtenyt ratkomaan hirsilinjan tehokkuutta kokonaisvaltaisesti. Lähtökohta on, että hir-
renlaatu määritetään linjan alussa, minkä mukaan hirsi ohjautuu prosessissa eteenpäin koko matkan. Linjalle sopii entistä pitempiä hirsiä, jopa 11,5 metriin asti. - Hajauttamalla työstöjä hirsilinjassaan niin, että samanaikaisesti voidaan tehdä useampia työvaiheita hirsien jonoutumatta linjalla, saavutetaan paras tehokkuus, Makron Engineering Oy:n myyntipäällikkö Jari Leinonen kertoo. Tärkeätä kokonaisuudessa on tehtaan sisäisen logistiikan toimivuus.
Viides Makron linja Kontiotuotteelle Makron ei ole pappia kyydissä ensimmäistä kertaa. Uusimman pyöröhirsilinjan toimitus on jo viides Kontiotuotteelle. Makron Engineering Oy:ssä hirsikoneet muodostavat oman tuoteryhmänsä. Enemmän kuin yksittäisiä koneita Makron myy kokonaisia linjaratkaisuja. Seuraavaksi Logmatic-hirsityöstökeskus on lähdössä venäläiselle hirsitalotehtaalle. Jalo Poijula sanoo Makronin laitteistojen erääksi eduksi järeyden. – Ensimmäiset koneet olivat melkein liian järeitä, sillä Makron oli erikoistunut kiven työstöön, hän naurahtaa. Myös tasokas suunnittelu ja hyvä kokonaisuuksien hallinta ovat Makronin vahvuuksia. Makron Engineering Oy vastasi Kontiotuotteen uuden pyöröhirsilinjan toimituksesta kokonaisvaltaisesti mukaan lukien lay-outsuunnittelun, automatiikan, asennuksen ja käyttökoulutuksen. Konevalmistuksessa Makron käytti myös yhteistyökumppaneitaan. - Korvaamme uudella pyöröhirsilinjalla toisen vanhoista lin2 • 2007
Jalo Poijula kertoo hirsilinjojen tehon kolminkertaistuneen 10 vuodessa.
joista. Henkilökuntamme on ollut mukana suunnittelussa ja asennuksissa alussa asti, Jalo Poijula sanoo. Näin he ovat oppineet tuntemaan laitteiston ja osaavat mahdollisissa häiriötilanteissa löytää nopeasti ratkaisuja ongelmiin. Toinen vanhoista linjoista jää edelleen käyttöön uuden linjan rinnalle. Kontiotuotteen laitokset pyörivät pääsääntöisesti kahdessa vuorossa, mutta kuumimman sesongin aikana tehdään myös yövuoroja. Henkilökuntaa Pudasjärvellä on noin kaksisataa. Lisäksi suunnittelijoita on nykyisin hyvinkin monella paikkakunnalla. Poijula kertoo, että Pudasjärvelle on tuotantohenkilöstöä saatavissa hyvin, mutta suunnittelijoista on jatkuvasti pulaa.
lukohdaksi hyvin tuntemansa Italian kiviteollisuuden, jossa kiven käsittelytaito edustaa maailmanhuippua. Sen ympärille Italiaan on kehittynyt kokonainen kiviklusteri koneenrakennuksineen. Miksei siis myös Suomeen samanlainen hirren ympärille? Leinosen ja Poijulan mielissä häämöttääkin hirsitoimialan yhä vahvempi yhteistyö. He puhuvat hirsiklusterista, jossa suomalaisilla on jo nyt valttikortit käsissään. Niillä pitäisi osata myös pelata taitavasti.
Hirsitaloilla hyvä menekki Kontiotuote Oy ostaa vuodessa pyöreätä puuta vuodessa noin 140 000 kuutiometriä. Pääasiallisin toimittaja on Metsähallitus. Puun saatavuus on kuiten-
kin jatkuva huolen aihe. Vaikka Pudasjärvi on metsävaltaista aluetta, suojelutoimet rajoittavat puun saatavuutta ja laajentavat hankinta-aluetta yhä laajemmalle. Oma saha on hirsitalotehtailijalle erinomainen tukijalka tänään kun sahatavaran hinta on noussut. Oman sahaustuotannon lisäksi Kontio ostaa sahatavaraa ulkopuolelta. Pohjoisen tiheäsyinen puu on Poijulan ja monen muunkin mielestä maailman parasta hirren raaka-ainetta. Kontiotuote on maailman toiseksi suurin hirsitalovalmistaja. Se on osa PRT-konsernia, jolla on talo- ja puuteollisuutta useilla paikkakunnilla. Kontiotuote on perustettu Pudasjärvellä, jossa Timo Tiirola aloitti sahaustoiminnan ja hirsimökkien rakentamisen 1970-luvulla. Nykyisistä toimituksista suurin osa on yksittäisiä rakennuksia: omakotitaloja ja vapaa-ajan asuntoja. Projektitoimituksia ovat suuret lomakyläkohteet, kuten parhaillaan työn alla oleva kohde Ukrainassa on. – Tilauskanta on hyvä tällekin vuodelle, Poijula sanoo.
Kontiotuotteen osuus PRT-konsernin liikevaihdosta on lähes kolmannes. Asiakkaan kuuntelu ja asiakkaan tunteminen ovat sekä Kontiolle että Makronille avainasioita. Suunnitelmat tehdään yhdessä asiakkaan kanssa. Pitkäaikaiseen yhteistyöhön kuuluu myös tulevaisuuden visiointi. Esimerkiksi hirsiprosessien kehittämisessä seuraavaksi otettavia askeleita on automatiikan soveltaminen muuhunkin kuin työstöihin tuotantoprosessissa. Makron Engineering Oy:n palveluksessa Lahdessa on 11 henkilöä. Hirrentyöstökoneet ovat Makronin päätuoteryhmä. Muutkin tuotteet liittyvät puurakentamiseen; elementtitaloteollisuuden koneet ja valmistuslinjat sekä selluvillan valmistuskoneet ja tehtaat. Makronyhtiöt on saanut alkunsa Jalo Paanasen konepajaliiketoiminnoista 1970-luvulla. Konepaja on eriytetty vuonna 1999 omaksi yhtiöksi. Vastuu koneiden ja laitteiden suunnittelusta, valmistuksesta ja toimituksista on siis edelleen yksissä käsissä.
Hirsiklusterin kotimaa Suomessa Viime syksynä kiviteollisuudesta puun pariin Makronille palannut Jari Leinonen näkee Jalo Poijulan tavoin hirsibisneksen spesialiteettina, jossa Suomella on etulyöntiasema. – Missä muualla voisi olla hirsiosaamista niin paljon kuin Suomessa? kysyy Leinonen. Hän ottaa vertai-
2 • 2007
Kontion uusi pyöröhirsilinja on käynnistynyt helmikuun puolivälissä. Jalo Poijula (oik.), Jari Leinonen ja suunnittelija Hannu Seppälä Makronilta ovat tyytyväisiä kättensä töihin.
5