Proiect-cirnu-paul-alexandru.docx

  • Uploaded by: Sergiu Cotuna
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Proiect-cirnu-paul-alexandru.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,957
  • Pages: 11
UNIVERSITATEA ,, Gh. Asachi Iasi’’ FACULTATEA DE CONSTRUCTII DE MASINI SI MANAGEMENT INDUSTRIAL Specializarea : Ingineri Economica in Domeniul Mecanic

Proiect Managementul Marketingului

Student: Cirnu Paul-Alexandru

Introducere Majoritatea economiştilor privesc serviciile ca un sistem de utilităţi, în care beneficiarul cumpără sau foloseşte, nu un produs, ci o anumită utilitate, care-i conferă anumite avantaje ori satisfacţii, neconcretizate, în majoritatea cazurilor sub formă materială şi destinate satisfacerii unor nevoi personale sau sociale. Asociaţia Americană de Marketing defineşte serviciile în felul următor: „serviciile reprezintă activităţi, beneficii sau utilităţi care sunt oferite pe piaţă sau prestate în asociere cu vânzarea unui bun material” . Cunoscutul specialist în marketing, Philip Kotler oferă la rândul său accepţiunea potrivit căreia „serviciul reprezintă orice activitate sau beneficiu pe care o parte o poate oferi alteia, care este, în general, intangibil, şi al cărei rezultat nu presupune dreptul de proprietate asupra unui bun material”. Realizarea distincţiei între un produs şi un serviciu este greu de realizat datorită faptului că procurarea unui produs este adesea însoţită de anumite servicii de sprijin (de pildă instalarea), iar procurarea unui serviciu adesea include bunuri (produse) ajutătoare (ex. hrana într-un restaurant). Un serviciu este un pachet explicit şi implicit de beneficii procurate prin intermediul unor facilităţi cu rol de sprijin şi prin folosirea / consumarea unor facilităţi / bunuri. Rolul managerului din servicii este abordat din perspectiva unui sistem deschis, adică managerul din servicii trebuie să „opereze” într-un mediu în care clienţii sunt prezenţi în sistemul de livrare. În domeniul producţiei, clasificarea procesului de producţie în flux continuu, linie, în serie, pe ateliere, pe proiecte etc., a fost instrumentală pentru înţelegerea şi cunoaşterea producţiei. Întrucât în domeniul serviciilor aceste criterii nu sunt operaţionale, diferiţi teoreticieni şi practicieni au oferit diverse clasificări şi încadrări ale serviciilor în diferite categorii, utilizând mai multe dimensiuni. O interacţiune scăzută între client şi cel ce furnizează serviciul este necesară atunci când serviciul este standardizat şi nu personalizat. De pildă, o masă la restaurantul McDonald’s, care este preparată din „părţi asamblate”, are un grad de personalizare scăzut şi este servită în urma unei interacţiuni minime între client şi vânzător. Prin contrast, un doctor şi pacientul său trebuie să interacţioneze, să colaboreze „total” pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului. Pacienţii, la rândul lor, pretind să fie trataţi ca individualităţi şi să primească îngrijire medicală particularizată nevoilor lor.

Introducere plan de afaceri

Firma „SC Maxi Pizza SRL” se va axa pe producerea de pizza şi

livrarea acesteia la domiciliul clientului. Telul Scopul afacerii este satisfacerea necesităţilor populaţiei cu produse alimentare (pizza) şi prestarea de servicii prin activitatea de antreprenoriat pentru realizarea intereselor sociale şi economice ale membrilor asociati pe baza beneficiului obţinut. Firma va avea sediul în zona centrală a oraşului Piatra Neamţ. Pentru realizarea scopurilor propuse întreprinderea va practica următoarele activităţi: • producerea şi realizarea la comandă a pizzei • livrarea pizzei la domiciliu. Preţul pizzei, precum şi preţul livrării va fi acceptabil.

Descrierea afacerii Produsul care va fi fabricat de firmă şi anume pizza va satisface cele mai rafinate gusturi ale celor mai alintaţi gurmanzi. Produsul este orientat spre satisfacerea nevoilor de zi cu zi, fie zi de lucru, fie zi de sărbătoare. Pizza propusă de firmă va avea gusturi diferite şi specifice. Acest gust se va datora condimentelor proaspete şi neobişnuite, de obicei neutilizate de alţi producători de pizza. Denumirea pizzei va fi diferită, aceasta depinzând de materia primă şi de condimentele folosite la fabricarea produsului finit.

Firma noastră va produce şi comercializa mai multe feluri de pizza dintre care principale vor fi:

Pizza Casei – cu pastramă, caşcaval, ciuperci, măsline, ardei, ceapă,morcovşi roşii;

Pizza Exotică – cu ananas, ciuperci, măsline,oregano;

Pizza Vegetală – cu ciuperci, ceapă, ardei gras, măsline,mărar şi piper verde;

Pizza cu Ton – cu peşte,lămâie, usturoi şi caşcaval;

Pizza Rosa – cu sos din roşii proaspete, roşii chery,caşcaval, prosciutoşi măsline;

Pizza Quatro Fromaggi – cu 4 feluri de branza, sos de roşii;

Pizza Spinach – spanac, caşcaval şi ou ochi.

Pizza va fi produsă şi livrată în aşa fel încât să-şi păstreze gustul şi calitatea până la consumator.Se preconizeaza de a produce pizza de diferite marimi si, respectiv, de diferite greutati. Pe viitor se propune producerea pizzei cu greutate şi mărime specială, comandată de client. Dimensiunile şi greutăţile pizzei propuse de societatea noastra sunt următoarele: Pizza normală cu un diametru de circa 15 cm şi o greutate de 300g. Pizza medie cu un diametru de 20 cm şi o greutate de 350g.

Pizza mare cu diametrul de 25 cm şi o greutate de 400g. Pizza cu mărimi şi greutăţi speciale, la dorinţa clientului. Produsul original al firmei va satisface gusturile fiecărei persoane, datorită posibilităţilor pe care le oferim clientilor. Viitorii clienţi ai firmei vor putea comanda pizza conţinand diferite produse şi condimente specifice. Firma preconizează să folosească un ambalajul original, în care va fi livrată pizza. Acesta va consta din foaie de carton presat, având imprimate pe faţă emblema firmei şi date ce caracterizează întreprinderea, adresa juridică, numerele de telefon. De asemenea firma va primi comenzi de livrare a pizzei la consumator pentru zile de naştere, sărbători şi alte ocazii speciale.

Prezentarea segmentului de clienti vizati Serviciile oferite de pizzeria „Maxi Pizza” Piaţa potenţială este alcătuită, de persoane de toate vârstele, începând cu copiii de la 5 ani până la oameni mai în vârstă. Totuşi piaţa tinţă a firmei o constituie persoanele cu vârsta între 15-40 ani. Conform studiilor întreprinse, piaţa pe care va activa afacerea este o piaţă în creştere, caracterizată printr-o cerere puternică la astfel de produse. Avantajul competitiv îl constituie raportul calitate – preţ, rapiditatea de servire şi livrare, diversificarea produselor.

Capitalul necesar Investiţia necesară este de 25.000$. Aceştia vor fi folosiţi pentru procurarea utilajelor de producţie şi materiei prime necesare. În primii ani firma va utiliza o capacitate de producţie de numai la 60%. În următorii anii se planifică mărirea volumului vânzărilor şi ridicarea gradului de utilizare a capacităţii de producţie până la 80%. Profitabilitatea firmei: estimând rezultatele financiare viitoare obţinem un profit anual de aproape 30.000$ (media pe primii 4 ani), în condiţiile de venituri minime şi cheltuieli maxime, regimul de lucru fiind de 16 ore pe zi. Produsul fabricat si oferit de firma fiind un produs final, va fi realizat pe piata consumatorului si este orientat persoanelor de toate varstele.

Piaţa aleasă de firmă este o piaţă în creştere. În viitorul apropiat, dacă veniturile de la activitate vor spori, se aşteaptă deschiderea a noi filiale în alte cartiere ale oraşului, precum şi în alte oraşe. Pentru păstrarea şi lărgirea poziţiei pe piaţă întreprinderea va adopta o strategie îndreptată spre: -ridicarea calitatii produsului; -largirea asortimentului produsului; -ridicarea nivelului de deservire post-vanzare; -stabilirea unui pret convenabil pentru toate categoriile sociale. Pentru ai determina pe clienţi să cumpere produsele fabricate de firmă, conducerea va pune accentul, în primul rând, pe calitatea deosebită a serviciilor prestate, preţul convenabil, amabilitatea la îndeplinirea comenzii, noutatea serviciului şi produsului. Se poate preconiza un pret de 14,00-16,00 Ron in functie de tipul de produs. La toate acestea se mai adaugă faptul că produsele vor fi fabricate din materii prime eco. Pentru început frecvenţa comenzilor produsului va fi mică, aceasta din urmă majorându-se odată cu afirmarea pe piaţă. De asemenea frecvenţa cumpărării se va deosebi de la o perioada a zilei la alta, fiind mai mică în perioada zilei, apoi mărindu-se la sfârşitul zilei.

Produsele firmei vor fi distribuite direct consumatorului, în urma unei comenzi care poate fi dată prin telefon sau în restaurant. Distribuirea în raza pietei alese va fi efectuată în circa 20-25 min.,maxim fiind 30 minute, produsele fiind livrate în condiţii speciale, păstrându-se calităţile specifice. Odată cu lărgirea activităţii şi pieţei de desfacere, se preconizează de a desface produsele şi prin intermediul unei reţele de magazine ,, To Go”.

Preţurile la produsele livrate vor fi constituite din elementele proprii lor, reieşind din costurile de producţie şi din alte cheltuieli. Se preconizează de a stabili preţurile la un nivel mai jos, 4-9% în zilele de sărbători etc. Organizarea firmei si managementul acesteia

Manager general: Popescu Ioan

Manager restaurant: Manager livrări:Nica Ion

Tutulescu Gabi

Ospătar: Laza Mihaela Şofer livrări: Borcea Liviu

Ospătar:Oancea Bogdan Bucătar: Popa Eugen

Ajutor de bucătar: Laza Iulia Rad

După ce produsele au fost fabricate la comanda clientului, în obligaţiile firmei intră livrarea produsului până la locul de destinaţie. Clienţilor care comandă peste un număr stabilit de produse, li se va acorda un mic cadou. Firma va fi condusă de managerul general, fiecare ocupându-se de sectorul corespunzator. Asociaţii vor coordona întreaga activitate, se vor ocupa direct de problemele de aprovizionare, producţie şi desfacere, de asemenea vor angaja şi controla personalul. Concurenta În raza oraşului Piatra Neamţ există producători de pizza precum : Restaurant Laguna, Restaurant Andreea, Gondola, Dopo Poco, etc. Restaurantul Laguna produce un sortiment destul

de variat de pizza, preţurile fiind foarte mari şi nu livrează produsul la domiciliu.

Prin combinatia pret-calitate, asortiment-noutate sperăm să cucerim un segment mai mare de piaţă. Procesul de productie consta in urmatoarele etape:  aprovizionarea cu materie prima a intreprinderii;  pregatirea aluatului;  coacerea pizzei in cuptoare;  livrarea pizzei la domiciliu. Materia prima va fi procurata de la producatorii autohtoni. Condimentele si alte produse ce nu se produc la noi vor fi aduse din alte tari. Pentru coacerea pizzei va fi utilizat un cuptor special in componenta caruia intra forme de diferite marimi (mici, medii, mari). In componenta acestui bloc exista 12 despartituri – 7 pentru formele din aluat si 5 pentru produsele alterabile unde va fi o temperatura constanta (0-20°C). Cuptorul este echipat cu functii suplimentare.

Toate produsele pizza vor fi ambalate, ceea ce va permite pastrarea gustului si calitatii. Livrarea va fi efectuata de catre persoana angajată. In caz ca automobilul este ocupat cu o comanda, sau clientul se gaseste nu departe de pizzerie comanda va putea fi realizata cu bicicleta. Se preconizeaza ca intreprinderea va lucra 16 ore in fiecare zi a saptamanii. Procesul de producere a pizzei va fi efectuat de bucătar şi de ajutorul bucătarului. Procesul de livrare va fi efectuat de persoana special angajată pe livrări.

Puncte tari

Puncte slabe

-

Experienţă mare;

-

Număr de clienţi redus

-

Amplasament favorabil;

-

Foarte puţin cunoscut

-

Asortiment variat.

-

Concurenţă puternică

-

Preţuri bune

-

Lipsa promovării pe plan naţional

-

Livrare la domiciliu.

-

Spaţiu redus

-

Reţea de comercializare;

-

Reţea de livrare;

-

Calitatea produsului.

Oportunităţi -

Extinderea în alte cartiere şi chiar şi în alte oraşe

-

Atragerea unui flux mare de clienţi

Ameninţări -

Agresivitatea din ce în ce mai mare a concurenţei

Strategia de Marketing În ziua deschiderii localului vor fi invitate personalitati publice ale localitatii, eventuale vedete locale, formatii de muzica, deschiderea va fi anuntata in presa si prin afise, etc. Promovarea va continua dupa deschidere cu raspandirea de brosuri si fluturase, reclama in ziarele de mica publicitate, la radio, pe internet, etc.

Data inaugurarii localului va fi atent aleasa. Este recomandabila perioada propice unor astfel de actiuni si in care volumul cheltuielilor populatiei pentru bunuri de larg consum sau de lunga durata este cea ridicata. Informatii financiare Salariul managerilor cât şi a personalului va fi alcătuit din salariu fix. Astfel, pentru început managerul va primi un salariu de 2500lei lunar. Salariul bucătarului va fi de 1500lei, iar ajutorul de ospătar1200lei. Persoana angajată pentru livrarea pizzei şi ospătarul va încasa 1000lei . Se vor practica modalităţi flexibile de angajare. Estimarea riscurilor si contracararea lor

Migrarea clientelei in perioada calda a anului datorata concediilor, diminuarea activitatii economice. Fenomenul poate fi contracarat prin masuri de diminuare a pretului pentru aceasta perioada sau asigurarea unor conditii climaterice adecvate (aer conditionat de exemplu). O alta categorie de riscuri sunt: incendiile, inundatiile, acte de vansalism. Masurile de contracarare sunt asigurarea afacerii la brokerii de asigurari, masuri anti-incendiu, geamuri rezistente, angajarea unui corp de paza.

More Documents from "Sergiu Cotuna"