Ràdio educativa per Internet: Un recurs a l'abast dels centres i les entitats educatives catalanes
Ràdio educativa per Internet
Guia de l'acció formativa Missió:
Públic destinatari:
Formar a diferents professionals en l’ús de les possibilitats que les aules informàtiques permeten per tal de realitzar projectes de ràdio amb els seus alumnes i en les seves comunitats educatives, al mateix temps que es treballen els diferents objectius pedagògics de les institucions que duen a terme aquests projectes de ràdio.
• Professionals del món de l’educació formal (primària i secundària i mòduls de grau mitjà): responsables de TIC, formadors, mestres. • Professionals d’entitats socials i educatives i d’AMPAS. • Professionals de centres de recursos pedagògics. • Estudiants de pedagogia, treball social, educació social, comunicació i, en general, persones interessades en el desenvolupament de projectes educatius i de comunicació.
Ràdio educativa per Internet
Enfocament del curs: Marc formatiu conceptual: Teories constructivistes de l’ensenyamentaprenentatge.
Objectius d’aprenentatge: • Conèixer les claus per tal d'introduir el treball amb la ràdio a l'escola i a l'institut o al centre educatiu, de forma assequible pel professorat i atractiva pels estudiants. • Reflexionar al voltant del treball transversal que es aquest mitjà ens permet realitzar, a partir de propostes concretes i del coneixement d’experiències realitzades. • Conèixer les eines que tenim al nostre abast per fer projectes amb qualitat i amb el màxim aprofitament dels recursos disponibles.
Ràdio educativa per Internet
Continguts La ràdio a dintre de l’aula: propostes didàctiques i eines metodològiques del treball cooperatiu i col·laboratiu. La funció educativa. Els formats i gèneres periodístics: entrevista, notícia, reportatge, documental, editorial, magazín, musical, etc. Eines de treball: plantilles, guions i estructures; fonts d’informació i recursos a Internet. L’entorn tècnic de la ràdio per Internet: el maquinari (el kit de ràdio i la taula de so, les gravadores MP3, els micròfons connectats a l’ordinador), el programari (gravació, edició i muntatge) i la publicació a Internet.
Ràdio educativa per Internet
Continguts
Ràdio educativa per Internet
Competències Competències interpersonals Col·laboració amb els membres del grup i del curs vers la consecució dels objectius del curs. Competències instrumentals Domini de les eines de comunicació pròpies del treball col·laboratiu (fòrum, wiki i xat). Capacitat de formulació, planificació i execució dels projectes de ràdio educativa: fases del projecte, procés, sistemàtica, resolució de problemes i cerca d’alternatives. Coneixement de l’estructura dels programes radiofònics i dels diferents gèneres periodístics aplicables en l’àmbit educatiu i idoneïtat en cada cas. Coneixement dels recursos i eines pròpies del treball radiofònic. Reconeixement de les potencialitats de l’entorn social com a proveïdor d’informació. Coneixement dels instruments tècnics (maquinari i programari) disponibles als centres educatius per a la producció i postproducció dels programes radiofònics. Capacitat de dur a terme els processos de difusió del resultat: publicació a Internet i promoció. Competències sistèmiques
Identificació dels projectes de ràdio educativa viables a cada centre educatiu tenint en compte les necessitats educatives dels alumnes, el marc general de la institució, els mitjans, infraestructures i personal a l’abast de cada centre i altres recursos disponibles en el seu entorn.
Ràdio educativa per Internet
Desenvolupament de l'acció Es tracta d'una formació semipresencial. L'entorn virtual es presenta a través de la plataforma Moodle, un entorn modular, de fàcil navegació i dotat d’un seguit de recursos i eines que s’ajusten al disseny de l’acció formativa, basat en els principis pedagògics constructivistes que es caracteritzen per: • Crear un entorn motivador per l’alumne. • Despertar l’interès a través del procés d’aprenentatge que es planteja. • Facilitar la participació activa i autònoma de l’estudiant Complementat amb: -Un sistema de podcast. -Un bloc per a publicar els resultats. Imatge: captura de pantalla del curs Ràdio Educativa en la plataforma Moodle de Ravalnet i captura de la imatge de un sistema de podcast.
Ràdio educativa per Internet
Calendari de treball
(curs virtual)
1a sessió presencial: Presentació, didàctica i formació de grups de treball. Primera setmana: Dinàmica de treball per grups. (Primera part) Organització dels grups de treball i elaboració de propostes temàtiques. (Segona part) Definició total del guió i compilació dels recursos i preparació de la gravació.
2a sessió presencial: Enregistrament dels programes. Segona setmana: Postproducció i difusió, treball individual. (Últim dia) Avaluació.
Ràdio educativa per Internet
Avaluació Avaluació final: • Grupal A càrrec dels/ les estudiants, sobre el procés formatiu, la qualitat dels materials, la qualitat del sistema tutorial i l’eficàcia de l’acció formativa A càrrec de les tutores: sobre el procés formatiu, la qualitat dels materials, la qualitat del sistema tutorial, l’eficàcia de la interfície de l’aula virtual, l’evolució i l’aprenentatge dels alumnes. • Individual A càrrec dels les estudiants, sobre el procés d’ensenyament-aprenentatge i, especialment, sobre la seva pròpia trajectòria al si de la formació (autoavaluació)