AYDIN SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TÜRK-İNGİLİZ EVLİLİKLERİ ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA: DİDİM ÖRNEĞİ KYRA MENGEŞ TUĞÇE NUR YARA BURAK EROL DANIŞMAN ÖĞRETMEN:
ALİ İHSAN KIRTAŞ AYDIN-2008 ( TUBİTAK İZMİR BÖLGE SERGİSİNE SOSYOLOJİ DALINDA FİNALİST PROJE OLARAK ÇAĞRILARAK SERGİLENMEYE LAYIK BULUNMUŞTUR. BÖLGEDE BAŞVURAN 27 PROJE ARASINDAN İLK 10 PROJE ARASINA GİRMİŞTİR.)
PROJE ÖZETİ Araştırmamız projemizin amacına uygun olarak İlimizin Didim ilçesi örnek araştırma yeri olarak belirlenmiştir. Görüşme yöntemi araştırmamızın ana yöntemi olacaktır. Bu yöntem için öncelikle sorulacak görüşme soruları belirlenmiştir. Sonra da anket soruları hazırlanmıştır. Bu yöntemlerin uygulanabilmesi için Didim’de önce belirli sayılarda yerli vatandaşlarımızla yine Didim’deki Türk-İngiliz ailelerle görüşülmüş ve sonra uygulanmıştır. Görüşme anında kameraya alma ve fotoğraf çekme teknikleri kullanılmıştır. Didim İlçe Nüfus Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Vergi dairesi Müdürlüğü, Milli Emlak Dairesi Müdürlüğü ve Didim Müftülüğü’nden resmi olarak projemizi ilgilendiren gerekli belgeler istenmiştir. Bu belgelerde belge inceleme tekniği uygulanarak elde edilen bulgular tablolara dökülerek istatistik yapılmıştır.
Türklerin İngiliz-Türk evliliklerinde oluşabilecek en önemli sorunun İngilizlerin Türk kültürünü benimseyememesi olduğunu; aynı şekilde Türklerin İngiliz kültürünü benimseyememesi ve din farklılığı olduğu araştırmamızın kültürler arası ve din farklılığı sonucudur. İngiliz kadınları Türk eşlerinden şiddete maruz kaldıkları için İngilizler İngiltere’ye gitmek istiyorlar. Boşanmayı her iki taraf da istiyor. Boşanma davası hemen açılmıyor. Uzun süre ayrı yaşanıldıktan sonra boşanılıyor Boşanma davalarında tercüman kullanılıyor. Genelde boşanan çiftlerde çocuk yok. Her iki taraftan da maddi bir beklenti olmuyor. Nafaka olmuyor. Türklerin bazıları sırf yabancıyla evlenmek için Türk eşlerinden
boşanabiliyor. Çünkü her iki tarafta da olan kültürel farklılık, İngilizlerin evde evcil hayvan beslemek istemeleri, İngilizlerin gece yaşantısına düşkün olmaları bu evliliklerin sonlanmasındaki kültürel etken sonuçlarıdır.