Ασκήσεκ Ενότηταο 2 - Ουροποιητικό σύσυτηυα Ερώτηση 1 Στο πιο κάτω σχεδιάγραμμα παρουσιάζεται εγκάρσια τομή ενός νεφρού.
α) Να αναφέρετε πόσους νεφρούς έχει ένας υγιής ενήλικας. (Μονάδα 0,5) β) Να ονομάσετε τις ενδείξεις 1 μέχρι και 5. γ) Να αναφέρετε ποιος είναι ο ρόλο της ένδειξης 4.
(Μονάδες 2,5) (Μονάδα 1,0)
δ) Να ονομάσετε το υγρό που υπάρχει στην περιοχή 3.
(Μονάδα0,5)
ε) Να ονομάσετε τη πάθηση όπου ο ένας ή και οι δυο νεφροί δεν λειτουργούν κανονικά.
(Μονάδα 0,5)
στ) Να ονομάσετε την πάθηση κατά την οποία παρουσιάζεται ιζηματοποίηση »
κρυστάλλων κάποιου άλατος στη πύελο.
(Μονάδα 1,0)
ζ) Να αναφέρετε τρία (3) συστατικά των ούρων, εκτός από το νερό. (Μονάδες 1,5) ΕΡΩΤΗΣΗ 2 Να ονομάσετε τα μέρη 1 - 1 8 στο σχήμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3 Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα παρουσιάζει τη δομή του νεφρώνα.
α) Να ονομάσετε τα μέρη 1 - 1 1 .
(Μονάδα 5,5)
β) Να αναφέρετε ποια από τα μέρη 1 - 1 1 αποτελούν το Μαλπιγγειανό σωμάτιο. (Μονάδα 1,0) γ) Να ονομάσετε τα μέρη του ουροφόρου σωληνάριου.
(Μονάδες 1,5)
δ) Να αναφέρετε σε ποιο από τα μέρη 1 - 1 1 σχηματίζεται το πρόουρο. (Μονάδα 0,5) ε) Να ονομάσετε και να περιγράφετε τη διαδικασία με την οποία δημιουργείται το πρόουρο. στ) Να αναφέρετε ποιο/ά από τα μέρη 1 - 1 1 :
(Μονάδες2,0) (Μονάδες 3,0)
ί) Περιέχει τη ψηλότερη συγκέντρωση πρωτεϊνών ανά cm3, ϋ) Γίνεται ενεργητική μεταφορά ουσιών, ίϋ) Γίνεται επαναρρόφηση ανόργανων αλάτων, ίν) Βρίσκεται διάλυμα με τη χαμηλότερη συγκέντρωση ουρίας ανά cm3, ν) Βρίσκεται διάλυμα πλούσιο σε αμινοξέα και φτωχό σε πρωτεΐνες, νί) Βρίσκεται πυκνό διάλυμα ουρίας. ζ) Να ονομάσετε δυο (2) ουσίες οι οποίες μπορεί να βρίσκονται στο 10 αλλά όχι στο 9.
(Μονάδες2,0)
η) Να δικαιολογήσετε τη σημασία της στενής και παράλληλης πορείας που έχει το ουροφόρο σωληνάριο με τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία. (Μονάδες 2,0) θ) Να αναφέρετε που θα καταλήξει το περιεχόμενο των 8 και 9 αντίστοιχα. (Μονάδες 2,0)
ΕΡΩΤΗΣΗ 4 Το πιο κάτω σχήμα παρουσιάζει τμήμα του νεφρώνα.
α) Να ονομάσετε τα μέρη 1 - 6 .
(Μονάδες 3,0)
β) Να ονομάσετε και να περιγράφετε τη διαδικασία που παρουσιάζεται στο σχήμα μεταξύ των σημείων 2 και 4.
(Μονάδες 2,0)
γ) Να αναφέρετε δυο (2) χρήσιμα οργανικά μόρια εκτός της γλυκόζης που μπορεί να περιλαμβάνονται στο 6.
(Μονάδα 1,0)
ΕΡΩΤΗΣΗ 5
Το διπλανό σχήμα παρουσιάζει μια λειτουργική μονάδα ενός νεφρού. α) Να ονομάσετε τα μέρη 1 έως 5. (Μονάδες 2,5) β) Να δώσετε τα ονόματα, τον τόπο παραγωγής και να εξηγήσετε
τη
λειτουργία
των
ορμονών
που
επηρεάζουν το σχηματισμό και τη σύσταση των ούρων.
(Μονάδες 2,5)
γ) Να αναφέρετε τρία (3) συστατικά των ούρων και να εξηγήσετε τι είναι η ουραιμία.
(Μονάδες 2,5)
δ) Να περιγράφετε την εκλεκτική επαναρρόφηση του νεφρού κάνοντας αναφορά στα τμήματα του ουροφόρου σωληνάριου που επιτελείται
KC
στις ουσίες που επαναρροφόνται σε κάθε τμήμα. (Μονάδες 3,0
ε) Να αναφέρετε τις ορμόνες που ελέγχουν την επαναπορρόφηση νερού, νατρίου ασβεστίου από το πρόουρο.
(Μονάδα
KC
ΕΡΩΤΗΣΗ 5 1,0
ΕΡΩΤΗΣΗ 6 ι πιο κάτω σχήμα φαίνεται τομή ανθρώπινου νεφρού.
via ονομάσετε τα μέρη που δείχνουν οι αριθμοί 1 έως 5 στο σχήμα.
(Μονάδες 2,5)
'Ja ονομάσετε τις λειτουργικές μονάδες των νεφρών και να αναφέρετε σε ποιο μέρος του •ρού βρίσκονται.
(Μονάδες 1,5)
Ία γράψετε τρεις (3) διαφορές ανάμεσα στο πρόθυρο και στο πραγματικό ούρο. (Μονάδες 1,5) Να γράψετε τέσσερις (4) διαφορές ανάμεσα στην αντιδιουρτική ορμόνη και την ϊοστερόνη. (Μονάδες 1,5) ΕΡΩΤΗΣΗ 7 ι διπλανό σχεδιάγραμμα φαίνεται ένας νεφρώνας και τα σχετικά αιμοφόρα αγγεία. ) Να ονομάσετε τα μέρη Α-Δ. (Μονάδες 2,0) ) Να ονομάσετε δύο (2) ουσίες που βρίσκονται στο πρόουρο και δε βρίσκονται στα ούρα υγιούς ατόμου. Να εξηγήσετε γιατί δεν ρίσκονται οι ουσίες αυτές στα ούρα. (Μονάδες 3,0) ι Να ονομάσετε μια ουσία που βρίσκεται στο αγγειώδες σπείραμα αλλά δε βρίσκεται στο πρόουρο υγιούς ατόμου. Να εξηγήσετε ατί δε βρίσκεται η ουσία αυτή στο ρόουρο. (Μονάδες 2,0) I Να γράψετε ποιος είναι ο ρόλος της αντιδιουριτικής ορμόνης και να αναφέρετε πότε 3άγεται σε μεγάλες ποσότητες η αντιδιουρητική ορμόνη. (Μονάδες 2,0)
ΕΡΩΤΗΣΗ 7 Να εξηγήσετε σε ποιες συνθήκες παράγεται η ορμόνη αλδοστερόνη και ποιος ο ^ος της.
(Μονάδες 2,0)
ΕΡΩΤΗΣΗ 8 παρακάτω σχεδιάγραμμα δείχνει ένα νεφρώνα. Να γράψετε τι παριστάνουν οι αριθμοί 1 - 8 . (Μονάδες 4,0) Ja εξηγήσετε τη λειτουργία που γίνεται το Μαλπιγγειανό σωμάτιο.
(Μονάδες 2,0)
Να αναφέρετε σε ποιο ακριβώς μέρος του ιρώνα γίνεται
επαναρρόφηση
αμινοξέων
και
κόζης.
(Μονάδα1,0) ί) Να εξηγήσετε γιατί οι πρωτεΐνες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια του
αίματος δεν είναι
πατικά του διηθήματος (πρόθυρου)
(Μονάδες 1,5)
Ja εξηγήσετε τι είναι η νεφρική ανεπάρκεια και πώς αντιμετωπίζεται.
(Μονάδες 2,0)
Ja γράψετε τέσσερα συστατικά των ούρων.
(Μονάδες 2,0)
ΩΤΗΣΗ 9 σχεδιάγραμμα δείχνει τη δομή ενός νεφρώνα και τα σχετικά αιμοφόρα αγγεία.
Ja ονομάσετε τα μέρη 1-8.
(Μονάδες 4,0)
Ja αναφέρετε σε ποιο μέρος γίνεται η διήθηση και ποια αιτία την προκαλεί. (Μονάδες 1,5) Ja ονομάσετε τρία (3) συστατικά του αίματος που υπάρχουν στο αγγείο 2 αλλά δεν τάρχουν στο πρόουρο.
(Μονάδες 1,5)
Ja ονομάσετε τρεις (3) άχρηστες ουσίες που αποβάλλονται με τα ούρα. (Μονάδες 1,5)
ΕΡΩΤΗΣΗ 10 Το σχεδιάγραμμα δείχνει ένα ανθρώπινο νεφρό, α) Να γράψετε τι παριστάνουν οι αριθμοί 1-4. (Μονάδες 2,0) β) Να συγκρίνετε την περιεκτικότητα του αίματος του αγγείου 1 με την περιεκτικότητα του αίματος του αγγείου 2 ως προς τις ακόλουθες ουσίες: ουρικό οξύ, οξυγόνο, γλυκόζη και κρεατινίνη.(Μονάδες 2,0) ΕΡΩΤΗΣΗ 11 α) Να γράψετε τι παριστάνουν οι αριθμοί 1 - 1 0 στο σχεδιάγραμμα.
(Μονάδες 5,0)
β) Να εξηγήσετε γιατί, κατά την άποψή σας, το αγγείο 3 είναι πιο λεπτό από το αγγείο 4. (Μονάδα 1,0) γ) Να ονομάσετε τέσσερις (4) ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα και απεκκρίνονται από τους νεφρούς.
(Μονάδες 2,0)
δ) Να αναφέρετε ποιος είναι ο ρόλος των ποδοκυττάρων στην απεκκριτική λειτουργία των νεφρών. ε) Να αναφέρετε πότε φυσιολογικά παράγεται σε μεγάλες ποσότητες η αντιδιουρητικ ορμόνη στον
(Μονάδες 2,( (Μονάδα 1,(
ανθρώπινο οργανισμό. ΕΡΩΤΗΣΗ 12 Το διπλανό σχήμα παρουσιάζει τη δομή ενός νεφρώνα α) Να ονομάσετε τα μέρη Α - Θ και να αναφέρετε ποια η λειτουργία κάθε μέρους συνοπτικά. (Μονάδες 4,0) β) Να ονομάσετε το υγρό που συγκεντρώνεται στο αγγείο Ε και να αναφέρετε πόση ποσότητα παράγεται φυσιολογικά κάθε 24 ώρες.
(Μονάδες 1,5
γ) Να εξηγήσετε πώς σχηματίζεται το υγρό στο μέρος δ) Να ονομάσετε δύο ορμόνες, που βοηθούν στη λειτουργία του νεφρώνα. (Μονάδα 1,( ε) Να ονομάσετε ποιο ιατρικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος που έχ ψηλές ποσότητες κρεατινίνης στο αίμα του. (Μονάδα 0,5
στ) Να εξηγήσετε γιατί το δέρμα και οι πνεύμονες είναι όργανα απέκκρισης. (Μονάδες 2,C