ωσμωρυθμιση και απεκκριση .docx

  • Uploaded by: Daniel-dannys Kourides
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View ωσμωρυθμιση και απεκκριση .docx as PDF for free.

More details

  • Words: 4,773
  • Pages: 19
ΟΜΟΙΟΣΤΑΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ 1. Πώς επιτυγχάνεται η διατήρηση της ισορροπίας στο εσωτερικό περιβάλλον των οργανισμών; Η διατήρηση της ισορροπίας στο εσωτερικό περιβάλλον των οργανισμών επιτυγχάνεται με την ομοιόσταση.

2. Να δώσετε τον ορισμό της ομοιόστασης. Ομοιόσταση είναι ένα σύνολο μηχανισμών που συμβάλλουν στη διατήρηση των σταθερών συνθηκών για τα κύτταρα, ώστε αυτά να λειτουργούν αποδοτικά.

3. Να αναφέρετε 3 μηχανισμούς ομοιόστασης στον ανθρώπινο οργανισμό. Τρεις μηχανισμοί ομοιόσταση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι: -Η ρύθμιση της συγκέντρωσης των σακχάρων στο αίμα -Η ρύθμιση της θερμοκρασίας -Η ρύθμιση της συγκέντρωσης του οξυγόνου

4. Να γράψετε τον στόχο της ομοιόστασης. Στόχος της ομοιόστασης είναι η διατήρηση σταθερών συνθηκών, δηλ σχετικά σταθερής ποσότητας και σύστασης του υγρού των ιστών και του πλάσματος (δηλ. του εσωτερικού περιβάλλοντος του οργανισμού).

5. Ποια συστήματα του οργανισμού λαμβάνουν μέρος στην ομοιόσταση; Όλα τα συστήματα λαμβάνουν μέρος στην ομοιόσταση, αλλά κεντρικότερο ρόλο έχουν το νευρικό, το ενδοκρινικό και το κυκλοφορικό.

6. Που μπορεί να οφείλεται η διατάραξη της ομοιόστασης; Η ομοιόσταση μπορεί να διαταραχθεί από: -ζέστη ή κρύο -έλλειψη οξυγόνου -ψηλή πίεση του αίματος -ασθένεια -ψυχολογικά αίτια -δηλητηριάσεις -πολύ ψηλές θερμοκρασίες -χειρουργικές επεμβάσεις

7. Τι είναι οι συστήματα ανάδρασης και πότε ενεργοποιούνται; Συστήματα ανάδρασης είναι διορθωτικοί μηχανισμοί που ενεργοποιούνται όταν κάποιος παράγοντας που επηρεάζει το εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού παρεκκλίνει από τα κανονικά επίπεδα.

1

8. Ποια βασικά στοιχεία συμπεριλαμβάνει το σύστημα ανάδρασης; Το σύστημα ανάδρασης συμπεριλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία: -τους υποδοχείς -το κέντρο ελέγχου, που βρίσκεται σε κάποια περιοχή του εγκεφάλου -τα εκτελεστικά όργανα που δρουν για την αποκατάσταση της ισορροπίας.

9. Ποιο ρόλο έχουν οι υποδοχείς; Οι υποδοχείς βρίσκονται σε ορισμένα «σημεία ελέγχου» και αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που συμβαίνουν στο εσωτερικό περιβάλλον. Στην συνέχεια οι υποδοχείς στέλλουν την ανάλογη πληροφορία στο αντίστοιχο κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου.

10.Που βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου της ομοιόστασης; Το Κέντρο Ελέγχου της ομοιόστασης είναι κάποια περιοχή του εγκεφάλου ή κάποιος ενδοκρινής αδένας.

11.Ποιος ο ρόλος του Κέντρου Έλεγχου; Το κέντρο ελέγχου καθορίζει τη μεταβολή που πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί η ομοιόσταση.

12.Ποιος ο ρόλος των εκτελεστικών οργάνων; Τα εκτελεστικά όργανα είναι αυτά που λαμβάνουν την εντολή από το κέντρο ελέγχου και αντιδρούν ανάλογα. Τα εκτελεστικά όργανα ελέγχονται συνεχώς από τους υποδοχείς και το Κέντρο Ελέγχου.

13.Πότε έχουμε αρνητική και πότε θετική ανάδραση; Αρνητική ανάδραση: αν η απάντηση είναι αντίστροφη του αρχικού ερεθίσματος. Θετική ανάδραση: αν η απάντηση ενισχύει το αρχικό ερέθισμα.

14.Πώς καθορίζεται η πίεση του αίματος; Η πίεση του αίματος καθορίζεται από τη ροή του αίματος μέσα από τα αγγεία, ειδικά τις αρτηρίες. 15.Τι θα συμβεί σε ένα οργανισμό αν η πίεση του αίματος είναι: (α) χαμηλή Αν η πίεση του αίματος είναι χαμηλή τα όργανα του σώματος όπως ο εγκέφαλος δε θα τροφοδοτούνται με το απαραίτητο οξυγόνο και τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για να λειτουργήσουν φυσιολογικά

(β) ψηλή Αν η πίεση του αίματος είναι ψηλή θα έχει δυσμενείς συνέπιες στη λειτουργία των οργάνων, όπως η καρδιά, οι νεφροί και ο εγκέφαλος και μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. 2

16.Πώς διατηρείται σταθερή η πίεση του αίματος στον άνθρωπο; Τα νευρικά κύτταρα στα τοιχώματα των αρτηριών αντιδρούν στέλλοντας νευρικές ώσεις (πληροφορίες) στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος απαντά στέλλοντας νευρικές ώσεις (εντολές) στη καρδιά μειώνοντας/αυξάνοντας το ρυθμό συστολής της μειώνοντας/αυξάνοντας έτσι και την πίεση του αίματος.

17.Ποιος είναι ο στόχος του αναπνευστικού συστήματος; Στόχος του αναπνευστικού συστήματος είναι να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και του οξυγόνου στο αίμα, αφού μια απόκλιση από αυτά τα επίπεδα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο pH του αίματος.

18.Πώς επηρεάζεται το pH του οργανισμού από τη συγκέντρωση του CO2 στο αίμα; Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στο αίμα αντιδρά με το Η2Ο και σχηματίζει το H2CO3. Όμως το H2CO3 διασπάται αμέσως σε Η+ και HCO-3. Έτσι κάθε αύξηση του επιπέδου του CO2 στο αίμα οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης των Η+, άρα και σε μείωση του pH. Μείωση του CO2 οδηγεί σε μείωση της συγκέντρωσης των H+ και επομένως σε αύξηση του pH.

19.Να γράψετε την φυσιολογική συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα. Η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα κυμαίνεται μεταξύ 80 κα 110 mg.

20.Ποιες ορμόνες ρυθμίζουν τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα και με ποιο τρόπο; Η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη (παράγονται από το πάγκρεας) συνεργάζονται για τη ρύθμιση του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα. Στη ρύθμιση της συγκέντρωσης της γλυκόζη συμμετέχει και το ήπαρ. -Η ινσουλίνη επιταχύνει την απομάκρυνση των μορίων της γλυκόζης από το αίμα ενεργοποιώντας την απορρόφηση της από τα κύτταρα του σώματος και του ήπατος. Στα κύτταρα του σώματος η γλυκόζη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας ή να αποθηκευτεί με τη μορφή γλυκογόνου. -Η γλυκαγόνη αντίθετα αυξάνει τη μεταφορά της γλυκόζης από το ήπαρ προς το αίμα, αφού επάγει τη διάσπαση του γλυκογόνου στο ήπαρ και αυξάνει την ποσότητα γλυκόζης που απελευθερώνει στο αίμα.

21.Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν η θερμοκρασία του χώρου είναι μεγαλύτερη των 370 C; Όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 370 C, η θερμότητα (το ερέθισμα) φθάνει συνεχώς από το περιβάλλον στο σώμα, αυξάνοντας έτσι τη 3

θερμοκρασία. Οι θερμοϋποδοχείς του δέρματος αντιλαμβάνονται το ερέθισμα και στέλλουν νευρικές ώσεις στον εγκέφαλο (κέντρο ελέγχου). Ο εγκέφαλος με τη σειρά του στέλλει νευρικές ώσεις (εντολές) στους ιδρωτοποιούς αδένες και στα αγγεία μέχρι να αποκατασταθεί η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος. -Το κέντρο ρύθμισης της θερμοκρασίας, που βρίσκεται στον υποθάλαμο στέλλει νευρικές ώσεις (εντολές) στους ιδρωτοποιούς αδένες (εκτελεστές) και έτσι δημιουργείται άμεση εφίδρωση. Η εξάτμιση του ιδρώτα από την επιφάνεια του δέρματος έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. -Ο εγκέφαλος στέλνει επίσης εντολές στα αγγεία του δέρματος (εκτελεστές) τα οποία διαστέλλονται και έτσι αυξάνεται η ροή του αίματος στο δέρμα. Έτσι χάνονται τα μεγαλύτερα ποσά θερμότητας από το σώμα στο περιβάλλον και συνεπώς μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος.

4

ΩΣΜΩΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΚΚΡΙΣΗ 1.

Να δώσετε τους ορισμούς: (α) Ωσμωρύθμιση Ομοιοστατικός μηχανισμός με τον οποίο ελέγχονται οι συγκεντρώσεις των συστατικών των υγρών του σώματος, καθώς και το ισοζύγιο ανάμεσα στο εξωκυττάριο και το ενδοκυττάριο υγρό.

(β) Απέκκριση Αποβολή τοξικών ουσιών (κυρίως αζωτούχων) του μεταβολισμού, όπως η ουρία. Ο όρος απέκκριση αναφέρεται αποκλειστικά στην αποβολή άχρηστων, τοξικών ουσιών του μεταβολισμού. 2.

Ποιες ουσίες απoβάλλονται με την απέκκριση από τον οργανισμό; Εκτός της ουρίας, περιλαμβάνει ουσίες όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το ουρικό οξύ, αμμωνία, ουρικά άλατα και κρεατίνη.

3.

Να γράψετε τα μέρη του ουροποιητικού συστήματος. Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από τα: -ουροποιητικά όργανα που είναι οι δύο νεφροί και τα -ουροφόρα όργανα που είναι οι νεφρικοί πύελοι, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη και ουρήθρα.

4.

Ποια είναι η λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος; Το ουροποιητικό σύστημα είναι βασικά υπεύθυνο για την απέκκριση, δηλαδή τη αποβολή των τοξικών προϊόντων του μεταβολισμού.

5.

Να γράψετε 3(τρεις) λειτουργίες των νεφρών. Οι λειτουργίες των νεφρών είναι: -Η απέκκριση άχρηστων και τοξικών υδατοδιαλυτών προϊόντων του μεταβολισμού -Η ρύθμιση του όγκου, της σύστασης, της ωσμωτικής πίεσης και του pH αίματος και έμμεσα του εξωκυττάριου υγρού -Η παραγωγή ορμονών (ενδοκρινής δράση) που δρουν είτε τοπικά είτε σε άλλα σημεία του σώματος.

6.

Ποια είναι η δομή του νεφρού; Ο νεφρός διακρίνεται σε δύο ξεκάθαρες περιοχές. Εξωτερικά είναι ο φλοιός και εσωτερικά ο μυελός. Και οι δύο περιοχές διαθέτουν πολυάριθμα μικροσκοπικά σωληνάρια που ονομάζονται ΝΕΦΡΩΝΕΣ.

7.

Να γράψετε (α) τη δομή του νεφρώνα Στο ένα άκρο του νεφρώνα που είναι κλειστό, σχηματίζεται η κάψα (ή έλυτρο) του Bowman το οποίο περιέχει ένα σύστημα διακλαδιζομένων 5

τριχοειδών που ονομάζεται αγγειώδες σπείραμα. Η κάψα του Bowman μαζί με το αγγειώδες σπείραμα αποτελούν το Μαλπιγγειανό σωμάτιο. Από τη κάψα του Bowman ξεκινά το ουροφόρο σωληνάριο. 8. Από πού ξεκινά το ουροφόρο σωματίδιο, σε ποια τμήματα χωρίζεται και που καταλήγει; Το ουροφόρο σωληνάριο ξεκινά από τη κάψα του Bowman και χωρίζεται στο εγγύς σπειροειδές τμήμα, την αγκύλη του Henle και το απομακρυσμένο σπειροειδές τμήμα. Καταλήγει σε ένα πιο μεγάλο σωλήνα που ονομάζεται αθροιστικό σωληνάριο. 9. Που καταλήγει ο νεφρώνας; Το σωληνάρια του νεφρώνα καταλήγουν σε ένα πιο μεγάλο σωλήνα που ονομάζεται αθροιστικό σωληνάριο το οποίο εκβάλλει στη βάση μιας νεφρικής πυραμίδας στη νεφρική πύελο. 10.

Να γράψετε τη βασική λειτουργία των νερφώνων. Οι νεφρώνες αφαιρούν από το αίμα  τις ανεπιθύμητες ουσίες, όπως είναι η ουρία, η κρεατίνη, το ουρικό οξύ και τα ουρικά άλατα (προϊόντα του μεταβολισμού)  το πλεόνασμα των ιόντων Na, Κ, Cl, και H.

11.

Τι είναι το προσαγωγό και τι το απαγωγό αρτηρίδιο του μαλπιγγειανού σωμάτιου; Το αίμα εισέρχεται στα τριχοειδή του αγγειώδους σπειράματος με το προσαγωγό αρτηρίδιο και εξέρχεται μέσω του απαγωγού αρτηριδίου.

12.

Σε ποιο μέρος και πώς επιτυγχάνεται η υπερδιήθηση του αίματος στους νεφρώνες; Στο αγγειώδες σπείραμα επιτυγχάνεται η υπερδιήθηση του αίματος λόγω της ψηλής πίεσης που αναπτύσσεται σε αυτό.

13.

Τι είναι τα ποδοκύτταρα και ποια η λειτουργία τους;

Τα ποδοκύτταρα είναι πολύ εξειδικευμένα κύτταρα της κάψας και έχουν αποφυάδες με σχισμές διήθησης που μαζί με τους πόρους των τριχοειδών του αγγειώδες σπειράματος λειτουργούν ως φίλτρο το οποίο επιτρέπει το πέρασμα του νερού και διαλυμένων ουσιών. 14. Ποια λειτουργία εκτελείται από το μαλπιγγειανό σωμάτιο και ποιο το αποτέλεσμα της λειτουργίας αυτής; Στο μαλπιγγειανό σωμάτιο εκτελείται η διήθηση του αίματος όπου σχηματίζεται το πρόουρο.

6

15.

Ποιες ουσίες περνούν από τα ποδοκύτταρα της κάψας και τους πόρους των τριχοειδών του αγγειώδους σπειράματος; Επιτρέπουν το πέρασμα του νερού και διαλυμένων ουσιών, εκτός των ουσιών με μεγάλη μοριακή μάζα όπως οι πρωτεΐνες και τα έμμορφα συστατικά του αίματος. Η διήθηση δεν είναι επιλεκτική, καθώς όλες οι ουσίες περνούν , φτάνει να έχουν μικρό μέγεθος.

16.

Τι είναι το πρόουρο, που συγκεντρώνεται και ποιες ουσίες περιέχει; Πρόουρο είναι το νερό με όλα τα διαλυμένα συστατικά που περνούν στον αυλό του νεφρώνα ως αποτέλεσμα της διήθησης. Το πρόουρο συγκεντρώνεται στην ουροφόρο κοιλότητα της κάψας του Bowman. Το πρόουρο περιέχει διαλυμένα νερό, γλυκόζη, βιταμίνες, άλατα, άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού και άλλες μικρομοριακές ουσίες.

17.

Ποιες ουσίες δεν περιέχονται στο πρόουρο; Το πρόουρο ουσιαστικά είναι το ίδιο με το πλάσμα χωρίς να περιέχει τις μακρομοριακές ουσίες του πλάσματος δηλ οι πρωτείνες και τα έμμορφα συστατικά του αίματος.

18.

Τι γίνεται στην εκλεκτική επαναρρόφηση; Από το πρόουρο απορροφώνται επιλεκτικά πίσω στο αίμα εκείνα τα συστατικά που είναι χρήσιμα και δεν πρέπει να αφεθούν να φύγουν.

19.

Ποια συστατικά επαναρροφώνται από το πρόουρο και σε ποια τμήματα του ουροφόρου σωληναρίου; Εγγύς σπειροειδές τμήμα επαναρροφώνται κυρίως η γλυκόζη και τα αμινοξέα. Αγκύλη του Henle γίνεται η βασική επαναρρόφηση αλάτων και νερού. Απομακρυσμένο σπειροειδές τμήμα (και αθροιστικό σωληνάριο) γίνεται η μεγαλύτερη επαναρρόφηση του μεγαλύτερου μέρους του νερού.

20.

Που και με ποιο τρόπο οι νεφρώνες ρυθμίζουν το pH του αίματος; (pH=4,5) Στο εγγύς και στο απομακρυσμένο σπειροειδές τμήμα ρυθμίζεται το pH του αίματος. Αν το pH του αίματος τείνει να μειωθεί, ιόντα υδρογόνου εξέρχονται από τα δύο σπειροειδή τμήματα και επαναρροφώνται όξινα ανθρακικά ιόντα. Αν το pH του αίματος τείνει να αυξηθεί γίνεται το αντίθετο.

21.

Ποιο είναι το τελικό προϊόν της λειτουργίας των νεφρών; Ούρα

7

22.

Ποιες ουσίες αποβάλλονται με τα ούρα; Τα ούρα περιέχουν λίγο νερό με ανεπιθύμητες ουσίες όπως -ουρία -ουρικό οξύ -κρεατίνη -γαλακτικό οξύ -διάφορα άλατα

23.

Ποιες διεργασίες των νεφρώνων δίνουν ως τελικό αποτέλεσμα τα ούρα; Υπερδιήθηση και εκλεκτική επαναρρόφηση

24.

Πώς ελέγχεται η λειτουργία της ούρησης; Η λειτουργία της ούρησης ελέγχεται από ένα αυτόνομο αντανακλαστικό, το αντανακλαστικό ούρησης.

25.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ γυναικείας και αντρικής ουρήθρας; Στις γυναίκες η ουρήθρα είναι αμιγής ουροσωλήνας δηλ διέρχονται μόνο τα ούρα, ενώ στους άντρες είναι μεικτός ουρογεννητικός σωλήνας όπου διέρχονται τα ούρα και το σπέρμα.

26.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα και τη σύσταση των ούρων; Η ποσότητα και η σύσταση των ούρων επηρεάζονται:  από το διαιτολόγιο,  τη ποσότητα των προσλαμβανόμενων υγρών,  την εφίδρωση που μπορεί να οφείλεται στον καιρό, στην σωματική άσκηση ή σε κάποια πάθηση. https://www.youtube.com/watch?v=QsSdAXv5BEM STD 10 (Science) - Nephron Structure and functions

27.

Τι είναι η Ώσμωση; Ώσμωση είναι η παθητική μεταφορά μορίων νερού από αραιό σε πυκνό διάλυμα, όταν τα δύο διαλύματα χωρίζονται από εκλεκτικά διαπερατή μεμβράνη.

28.

Γιατί είναι πολύ σημαντική η ωσμωτική ισορροπία των υγρών για τα κύτταρα; Αν σε ένα κύτταρο αυξηθεί η πίεση (ωσμωτική συγκέντρωση) του κυτταροπλάσματος, το νερό θα μεταφερθεί με ώσμωση από το

8

μεσοκυττάριο υγρό στο κυτταρόπλασμα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το κύτταρο να υποστεί ωσμωτική ρήξη. 29.

Τι είναι η Ωσμωρύθμιση; Ωσμωρύθμιση είναι η λειτουργία με την οποία ελέγχονται οι συγκεντρώσεις των συστατικών των υγρών του σώματος καθώς και το ισοζύγιο ανάμεσα στο εξωκυττάριο και το ενδοκυττάριο υγρό.

30.

Τι είναι η άδηλη αναπνοή; Άδηλη αναπνοή είναι το νερό που χάνεται από τους πόρους του δέρματος και την εξάτμιση από το αναπνευστικό σύστημα. (άδηλη ή δερμική αναπνοή. Η αποβολή διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών από τους πολύ μικρούς πόρους του δέρματος και η απορρόφηση οξυγόνου μέσω του δέρματος.)

31.

Πώς αναπληρώνεται το νερό που χάνεται με την άδηλη αναπνοή; Το νερό που χάνεται με την άδηλη αναπνοή αναπληρώνεται με την πρόσληψη νερού η οποία γίνεται με την ενεργοποίηση του μηχανισμού της δίψας.

32.

Τι θα συμβεί αν μειωθεί η πρόσληψη νερού στον οργανισμό; Αν μειωθεί η πρόσληψη του νερού μειώνεται και ο όγκος του αίματος και αυξάνεται η ωσμωτική του πίεση. Η ωσμωτική του πίεση αυξάνεται διότι μεγαλώνει η πυκνότητα του αίματος αφού μειώθηκε ο όγκος του χωρίς να διαφοροποιηθεί η ποσότητα των διαλυμένων ουσιών.

33.

Πώς ελέγχονται στον οργανισμό ο όγκος και η πυκνότητα των υγρών; Ο όγκος και η πυκνότητα των υγρών ελέγχονται με μηχανισμό αρνητικής ανάδρασης. Όταν διαταράσσεται το ισοζύγιο μεταξύ εξωκυττάριου και ενδοκυττάριου υγρού οι ωσμωϋποδοχείς στο υποθάλαμο εντοπίζουν τη διαφοροποίηση της ωσμωτικής πίεσης, με αποτέλεσμα ο υποθάλαμος να εκκρίνει τη αντιδιουρητική ορμόνη (ADH) η οποία μεταφέρεται στους νεφρώνες μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Παράλληλα, οι ωσμωϋποδοχείς στον υποθάλαμο προκαλούν το αίσθημα της δίψας.

34.

Πού εκκρίνεται, πώς μεταφέρεται και πού δρα η αντιδιουρητική ορμόνης (AOH); Η αντιδιουρητική ορμόνη εκκρίνεται στον υποθάλαμο και μέσω του κυκλοφορικού συστήματος μεταφέρεται στους νεφρώνες.

35.

Ποιος ο ρόλος της αντιδιουρητικής ορμόνης (AOH); 9

Η ορμόνη αυτή αυξάνει τη διαπερατότητα των απομακρυσμένων σπειροειδών σωληναρίων, και των αθροιστικών σωληναρίων με αποτέλεσμα να επαναρροφώνται μεγαλύτερες ποσότητες νερού. 36.

Πότε εκκρίνεται η αντιδιουρητική ορμόνη; Η αντιδιουρητική ορμόνη εκκρίνεται όταν αυξηθεί η ωσμωτική πίεση το αίματος λόγω μειωμένης πρόσληψης υγρών ή αυξημένης πρόσληψης αλατούχων τροφών.

37.

Που παράγεται και ποιος ο ρόλος της αλδοστερόνης; Η αλδοστερόνη παράγεται από τη φλοιώδη μοίρα των επινεφριδίων και προκαλεί αυξημένη επαναρρόφηση ιόντων νατρίου και νερού από το απομακρυσμένο σπειροειδές τμήμα των νεφρώνων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο όγκος και, επομένως η πίεση του αίματος.

38.

Ποια είναι η μικρή διαφορά στη δράση της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH) και της αλδοστερόνης; Η διαφορά στη δράση των δύο ορμονών είναι εξαιρετικά λεπτή αλλά πολύ σημαντική. -Η αντιδιουρητική ορμόνη εκκρίνεται όταν αυξηθεί η ωσμωτική πίεση το αίματος λόγω μειωμένης πρόσληψης υγρών ή αυξημένης πρόσληψης αλατούχων τροφών. Όταν εκκρίνεται έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου του αίματος με την επαναρρόφηση νερού και παράλληλη μείωση της ωσμωτική πίεσης. -Η αλδοστερόνη εκκρίνεται όταν υπάρξει υπερβολική απώλεια υγρών λόγω αιμορραγίας ή οξείας διάρροιας, χωρίς να υπάρχει μεταβολή της ωσμωτικής πίεσης. Όταν εκκρίνεται η αλδοστερόνη προκαλεί αύξηση του όγκου του αίματος και της πίεσης, γιατί αυξάνει την επαναρρόφηση του νερού και ιόντων νατρίου στο απομακρυσμένο σπειροειδές τμήμα. Η αλδοστερόνη αυξάνει τον όγκο και την πίεση χωρίς όμως να διαφοροποιεί την ωσμωτική πίεση.

39.

Πως προκαλείται η νεφρική ανεπάρκεια και πώς αντιμετωπίζεται; Ένα μέρος του νεφρού ή ακόμα ολόκληρος νεφρός μπορεί να καταστραφεί με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ικανότητα απομάκρυνσης των αχρήστων και τοξικών ουσιών του αίματος. Αυτό προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια η οποία αντιμετωπίζεται με καθαρισμό του αίματος σε μονάδα τεχνητού νεφρού η με μεταμόσχευση νεφρού.

40.

Πώς προκαλείται η ουραιμία και πως αντιμετωπίζεται; Αν οι νεφροί σταματήσουν να λειτουργούν για περίοδο πέραν των 7-10 μερών, θα αυξηθούν στο αίμα τα τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού των πρωτεϊνών και η

10

κρεατίνη. Όταν η αύξηση της ουρίας στο αίμα ξεπεράσει ένα σημείο, τότε προκαλείται ουραιμία που θα επιφέρει το ουραιμικό κώμα που οδηγεί στο θάνατο. 41.

Να γράψετε την διαδικασία που ακολουθείται στην αιμοκάθαρση. Τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια συνδέονται με τεχνητό νεφρό ο οποίος λειτουργεί όπως και ο φυσιολογικός νεφρός. Στάδια αιμοκάθαρσης: -Το αίμα του ασθενούς περνά μέσα από πολύ μικρές διόδους οι οποίες περιβάλλονται από λεπτές μεμβράνες. -Οι μεμβράνες αυτές περιβάλλονται από ένα ρυθμιστικό διάλυμα που ονομάζεται υγρό κάθαρσης. Σε αυτό το υγρό περνούν με διάχυση όλες οι άχρηστες ουσίες του αίματος μαζί και η ουρία. -Αντίστροφη διάχυση ουσιών γίνεται αν είναι επιθυμητό από το υγρό κάθαρσης στο αίμα.

42.

Νεφρολιθίαση Νεφρολιθίαση είναι ο σχηματισμός λίθων μέσα στο νεφρό ή στα ανώτερα ουροφόρα όργανα, δηλαδή τους νεφρώνες και τη νεφρική πύελο. Αυτή η πάθηση ξεκινά από την υπερπαραγωγή κατά το μεταβολισμό μιας λιθογόνου ουσίας (πέτρας). Η νεφρολιθίαση μπορεί να προκαλέσει απόφραξη σε διάφορα μέρη του νεφρού όπως στη πύελο και στους ουρητήρες. Τότε η μόνη δυνατή θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση της λίθου. Η καλύτερη πρόληψη είναι η τακτική λήψη άφθονων υγρών και ιδίως νερού.

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1. Να γράψετε τα μέρη του ΚΝΣ. Το κεντρικό Νευρικό Σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο και το Νωτιαίο Μυελό.

2. Πώς δημιουργούνται, πώς μεταφέρονται τα μηνύματα στο ΚΝΣ και ποια πορεία ακολουθούν; Τα μηνύματα δημιουργούνται από διάφορα ερεθίσματα και μεταφέρονται ως νευρικές ώσεις μέσω περιφερικών νεύρων (αισθητική οδός).

11

-Οι νευρικές ώσεις που φθάνουν στον εγκέφαλο από τα περιφερικά νεύρα και αφορούν συνειδητές λειτουργίες καταλήγουν στον φλοιό των ημισφαιρίων του εγκεφάλου - Οι νευρικές ώσεις που αφορούν ομοιόσταση καταλήγουν στο στέλεχος του εγκεφάλου Στο ΚΝΣ τα μηνύματα αξιολογούνται και αν υπάρχει ανάγκη: - διαβιβάζονται εντολές (κινητική οδό) που έχουν πάλι την μορφή νευρικών ώσεων στα εκτελεστικά όργανα που είναι οι μύες και οι αδένες.

3. Τι είναι οι νευρώνες; Νευρώνες είναι οι δομικές και λειτουργικές μονάδες του νευρικού συστήματος.

4. Από ποια μέρη αποτελείται ο νευρώνας; Ο νευρώνας αποτελείται από το κυτταρικό σώμα, τους δενδρίτες, το νευράξονα και τα προσυναπτικά άκρα.

5. Τι εξυπηρετούν οι μακριές ινώδεις αποφυάδες του νευρώνα οι δενδρίτες; Μαζί με το κυτταρικό σώμα αποτελούν την κύρια περιοχή υποδοχής μηνυμάτων αυξάνοντας σημαντικά την απόσταση στην οποία ο νευρώνας μπορεί να στέλλει μηνύματα.

6. Ποια είδη αποφυάδων υπάρχουν και ποιος ο ρόλος της καθεμιάς; Υπάρχουν δύο είδη αποφυάδων οι δενδρίτες και ο νευράξονας. -οι δενδρίτες μεταφέρουν μηνύματα προς το σώμα -οι νευράξονες μεταφέρουν μηνύματα μακριά από το σώμα

7. Που βρίσκεται η μυελίνη, από τι αποτελείται και ποιος ο ρόλος της; -Πολλοί δενδρίτες έχουν νευράξονες που περιβάλλονται από περίβλημα μυελίνης. -Η μυελίνη αποτελείται κυρίως από πρωτείνες και λιπίδια. 12

-Η μυελίνη επηρεάζει σημαντικά τη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων.

8. Τι προκαλεί η καταστροφή της μυελίνης στον άνθρωπο; Καταστροφή της μυελίνης προκαλεί ορισμένες σοβαρές ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

9. Να γράψετε 4 ιδιότητες των νευρογλοιακών κυττάρων της νευρόγλοιας. Τα κύτταρα Schwann είναι ένα είδος νευρογλοιακών κυττάρων τα οποία περιβάλλουν τα νευρικά κύτταρα. Η νευρόγλοια αποτελείται από νευρογλοιακά κύτταρα τα οποία: - παρέχουν υποστηρικτικές ιδιότητες -ανοσοποιητικές ιδιότητες -μονωτικές ιδιότητες στα νευρικά κύτταρα -ρυθμίζουν την σύσταση του χημικού περιβάλλοντος στο νευρικό ιστό.

10.Γιατί το περίβλημα των νευρογλοιακών κυττάρων (κύτταρα Schwanm) είναι διακεκομμένο; -Στους εμμύελους νευρώνες οι διαμεμβρανικές πρωτείνες που επιτρέπουν την είσοδο και έξοδο ιόντων, βρίσκονται μόνο στα κενά του νευράξονα εκεί που δεν υπάρχει μυελίνη. -Το εξωκυττάριο υγρό βρίσκεται σε επαφή με τον νευράξονα εκεί που δεν υπάρχει μυελίνη και μόνο σ’αυτά τα σημεία μπορεί να γίνει ανταλλαγή ιόντων μεταξύ του κυττάρου και του περιβάλλοντος του. -Έτσι, η νευρική ώση δεν μεταφέρεται κατά συνεχή τρόπο αλλά πηδά από κενό σε κενό αποφεύγοντας το μονωμένο μέρος του νευράξονα. Με αυτό τον τρόπο η ταχύτητα διάδοσης των νευρικών ώσεων αυξάνει σημαντικά.

11.Ποιος είναι ο ρόλος των προσυναπτικών άκρων στις απολήξεις των νευρώνων; Τα προσυναπτικά άκρα είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση των νευρικών ώσεων από τον ένα νευρώνα στον άλλο ή ακόμη από νευρώνα σε μυϊκό ή αδενικό κύτταρο.

12.Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι νευρώνες ανάλογα με την λειτουργία τους και ποιος ο ρόλος της καθεμιάς κατηγορίας; Οι νευρώνες χωρίζονται σε αισθητικούς, κινητικούς και ενδιάμεσους. Αισθητικοί νευρώνες: μεταφέρουν μηνύματα από την περιφέρεια προς το ΚΝΣ Κινητικοί νευρώνες: μεταφέρουν μηνύματα-εντολές από το ΚΝΣ προς τα εκτελεστικά όργανα (μύες και αδένες). Ενδιάμεσοι νευρώνες: παρεμβάλλονται μεταξύ αισθητικών και κινητικών νευρώνων και κατευθύνουν τα μηνύματα που προέρχονται από τους αισθητικούς νευρώνες στις κατάλληλες περιοχές του ΚΝΣ. 13

13.Τι είναι οι νευρικές ώσεις; Οι νευρικές ώσεις είναι ηλεκτρικά μηνύματα τα οποία παράγονται στην πλασματική μεμβράνη των νευρώνων.

14.Να δώσετε τους ορισμούς (α) δυναμικό μεμβράνης (β) δυναμικό ηρεμίας Δυναμικό μεμβράνης είναι η διαφορά δυναμικού σε ένα νευρώνα. Δυναμικό ηρεμίας είναι η το δυναμικό μεμβράνης ενός νευρώνα που βρίσκεται σε ηρεμία δηλ που δεν παράγει νευρικές ώσεις.

15.Ποια είναι η μονάδα μέτρησης της διαφοράς δυναμικού; Η μονάδα μέτρησης της διαφοράς δυναμικού είναι τα Volts (mV).

16.Ποια τιμή έχει το δυναμικό ηρεμίας των νευρώνων; Το δυναμικό ηρεμίας των νευρώνων είναι -70mV ή -0,07V.

17.Γιατί το δυναμικό ηρεμίας της μεμβράνης έχει αρνητικό πρόσημο; Το δυναμικό ηρεμίας έχει αρνητικό πρόσημο γιατί το εσωτερικό της μεμβράνης είναι ηλεκτραρνητικότερο σε σχέση με το εξωτερικό της μεμβράνης.

18.Πώς δημιουργείται το δυναμικό μεμβράνης; Τρεις παράγοντες διαμορφώνουν το δυναμικό μεμβράνης: -Η δράση των αντλιών ιόντων νατρίου και καλίου -Η διαφορά στη διαπερατότητα της μεμβράνης στα διάφορα ιόντα -Η παρουσία αρνητικά φορτισμένων ιόντων στο εσωτερικό των κυττάρων τα οποία λόγω μεγέθους δεν μπορούν να εξέλθουν του κυττάρου.

19.Ποιος είναι ο ρόλος και το αποτέλεσμα της αντλίας K+/Na+ ; -Η αντλία K/Na μεταφέρει 3 ιόντα Να έξω από το κύτταρο ενώ μεταφέρει 2 ιόντα Κ μέσα στο κύτταρο. -Το αποτέλεσμα της αντλίας Κ/Να είναι η άνιση κατανομή αυτών των ιόντων και το εσωτερικό των κυττάρων να διαθέτει λιγότερα θετικά φορτία από το εξωτερικό των κυττάρων. - Επίσης οι αντλίες Κ/Να ενισχύουν το αποτέλεσμα της παρουσίας των ανιόντων στο εσωτερικό των κυττάρων. Τα ανιόντα δεν μπορούν να εξέλθουν λόγω μεγέθους αλλά ελκύουν κατιόντα από το εξωτερικό περιβάλλον.

20.Η διαπερατότητα της πλασματικής μεμβράνης είναι η ίδια για όλα τα κατιόντα; Η διαπερατότητα της πλασματικής μεμβράνης δεν είναι η ίδια για όλα τα κατιόντα. 14

Για παράδειγμα, η πλασματική μεμβράνη ενός νευρώνα που βρίσκεται σε ηρεμία είναι κατά πολύ πιο διαπερατή στα K παρά σε οποιαδήποτε άλλα κατιόντα. Και άλλα κατιόντα μπορούν να περάσουν στο εσωτερικό των κυττάρων αλλά ο ρυθμός με τον οποίο περνούν είναι πολύ αργός.

21.Γιατί η συγκέντρωση Κ+ είναι μεγαλύτερη στο εσωτερικό του νευρώνα; Η πλασματική μεμβράνη ενός νευρώνα που βρίσκεται σε ηρεμία είναι κατά πολύ πιο διαπερατή στα K παρά σε οποιαδήποτε άλλα κατιόντα και το αποτέλεσμα αυτής της προτίμησης της μεμβράνης είναι η συγκέντρωση των ιόντων καλίου στο εσωτερικό να είναι κατά 30 φορές μεγαλύτερη από την συγκέντρωση των ιόντων αυτών στο εξωτερικό των κυττάρων.

22.Πώς μπορεί να μετρηθεί το δυναμικό ηρεμίας; Το δυναμικό ηρεμίας μετρείται με παλμογράφος και δύο ηλεκτρόδια ένα τοποθετημένο στον νευράξονα του νευρώνα και ένα στο εξωτερικό περιβάλλον του νευρώνα.

23.Πως διαφοροποιείται το δυναμικό ηρεμίας; Το δυναμικό ηρεμίας διαφοροποιείται με ένα ερέθισμα.

24.Να δώσετε τους ορισμούς: (α) εκπόλωση (β) υπερπόλωση -Αν το δυναμικό ηρεμίας γίνει θετικότερο π.χ. -50mV τότε έχουμε εκπόλωση -Αν το δυναμικό ηρεμίας γίνει αρνητικότερο π.χ. -80mV τότε έχουμε υπερπόλωση.

25.Πώς επιτυγχάνεται/δημιουργείται το δυναμικό ηρεμίας στα κύτταρα; Να γράψετε τα στάδια. -

-

Τα ενδοκυτταρικά και εξωκυτταρικά υγρά έχουν διαφορετική ιοντική σύνθεση. Τα ιόντα καλίου διαχέονται έξω από το κύτταρο μέσα από πρωτεϊνικά κανάλια της μεμβράνης, όχι όμως και τα άλλα ανιόντα λόγω μεγέθους. Έτσι το εσωτερικό της μεμβράνης αναπτύσσει αρνητικό φορτίο. Ταυτόχρονα διαχέονται ιόντα νατρίου από έξω προς το εσωτερικό των κυττάρων.

- Η αποκατάσταση της ισορροπίας που θα επέφερε η διάχυση δεν επιτυγχάνεται, λόγω της δράσης της αντλίας Κ/Να, η οποία είναι ενεργητική διαδικασία.

26.Να γράψετε τον ρόλο των καναλιών που διαθέτουν πύλες στη δημιουργία του δυναμικού ενέργειας.

15

Τα κανάλια μέσα από τα οποία περνούν τα ιόντα νατρίου και καλίου διαθέτουν πύλες που ανοίγουν ή κλείνουν και αυτό εξαρτάται από το δυναμικό της μεμβράνης. Όταν το κύτταρο βρίσκεται σε ηρεμία, οι πύλες Να είναι κλειστές αλλά πολλές πύλες Κ είναι ανοικτές με αποτέλεσμα το κύτταρο να είναι περισσότερο διαπερατό στο Κ παρά στο Να και έτσι να δημιουργείται το δυναμικό ηρεμίας -70mV.

27.Ποια περίοδος των κυττάρων ονομάζεται «ανερέθιστη περίοδος» ; Αμέσως μετά την παραγωγή του δυναμικού ενέργειας η μεμβράνη καθίσταται ανερέθιστη για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η περίοδος αυτή ονομάζεται ανερέθιστη περίοδος.

28.Πού συμβαίνουν οι νευρικές ώσεις; Οι νευρικές ώσεις είναι γεγονότα που συμβαίνουν ξανά και ξανά σε διαφορετικά σημεία της μεμβράνης του νευράξονα.

29.Πως δημιουργείται το «κύμα» κατά μήκος του νευράξονα; Η ίδια η ώση (δυναμικό ενέργειας) λειτουργεί ως επί μέρους εκπολωτικό ερέθισμα Κάθε δυναμικό ενέργειας στα πρώτα του στάδια αντικατοπτρίζει την αναστροφή της πολικότητας της μεμβράνης, καθώς γίνεται η ραγδαία διάχυση ιόντων Να στον νευράξονα. Τα θετικά φορτισμένα ιόντα εκπολώνουν το επόμενο τμήμα του νευράξονα το οποίο παράγει το επόμενο δυναμικό ενέργειας ενώ το προηγούμενο τμήμα επανέρχεται σε κατάσταση ηρεμίας, σαν το γνωστό «κύμα» στα γήπεδο

30.Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η ταχύτητα διάδοσης του ερεθίσματος; Η ταχύτητα διάδοσης του ερεθίσματος εξαρτάται από τη διάμετρο του νευράξονα και το είδος του, αν υπάρχει ή όχι μυελίνη για παράδειγμα.

31.Που βρίσκονται οι διαμεμβρανικές πρωτεΐνες στους εμμύελους νευρώνες; Στους εμμύελους νευρώνες, οι διαμεμβρανικές πρωτείνες που επιτρέπουν την είσοδο και την έξοδο των ιόντων βρίσκονται μόνο στα κενά του νευράξονα δηλαδή εκεί που δεν υπάρχει μυελίνη.

32.Να περιγράψετε τη μεταβίβαση της νευρική ώση από κύτταρο σε κύτταρο; Το σημείο όπου γίνεται η μεταβίβαση μιας ώσης από το ένα κύτταρο στο άλλο, λέγεται σύναψη. Η κάθε σύναψη περιλαμβάνει την προσυναπτική μεμβράνη του ενός κυττάρου, τη μετασυναπτική μεμβράνη του επόμενου

16

κυττάρου και ένα μικρό διάστημα που χωρίζει τις δύο μεμβράνες, τη συναπτική σχισμή. Όταν η νευρική ώση φθάσει στο συναπτικό άκρο ενός νευρώνα, προκαλείται ένα χημικό μήνυμα το οποίο «γεφυρώνει» τη συναπτική σχισμή και επαναδημιουργεί νευρική ώση στη μετασυναπτική μεμβράνη.

33.Που βρίσκονται και τι περιέχουν τα συναπτικά κυστίδια; Τα συναπτικά κυστίδια βρίσκονται στο κυτταρόπλασμα λίγο πριν το προσυναπτικό άκρο. Κάθε συναπτικό κυστίδιο περιέχει χιλιάδες μόρια ειδικών χημικών ουσιών, των νευροδιαβιβαστών, όπως η ακετυλοχολίνη, η επινεφρίνη και η σερετονίνη.

34.Που εκκρίνεται και ποιος ο ρόλος του νευροδιαβιβαστή; Ο νευροδιαβιβαστής εκκρίνεται στη συναπτική σχισμή και αποτελεί ένα είδος διακυτταρικού αγγελιαφόρου (χημικό μήνυμα).

35.Τι προκαλεί η παρουσία Ca++ στο κύτταρο; Η παρουσία Ca++ στο κύτταρο διεγείρει τα συναπτικά κυστίδια, ώστε να προχωρήσουν προς τη προσυναπτική μεμβράνη και να συνενωθούν μαζί της, με αποτέλεσμα ο νευροδιαβιβαστής που περιέχουν να αδειάσει στη συναπτική σχισμή (εξωκυττάρωση).

36.Που δεσμεύονται τα μόρια του νευροδιαβιβαστή στη μετασυναπτική μεμβράνη και ποια γεγονότα θα ακολουθήσουν; Τα μόρια του νευροδιαβιβαστή δεσμεύονται στους υποδοχείς των διαμεμβρανικών πρωτεϊνών στο μέρος της μετασυναπτικής μεμβράνης.

37.Τι θα συμβεί στον οργανισμό αν ο νευροδιαβιβαστής δεν διασπαστεί; Αν ο νευροδιαβιβαστής δεν διασπαστεί, τότε η μετασυναπτική μεμβράνη παραμένει εκπολωμένη και δεν μπορεί να δεχθεί νέα ερεθίσματα.

Ο ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 1. Ποια συστήματα ελέγχουν και συντονίζουν τις λειτουργίες των ζωικών οργανισμών; 2. Ποια είδη μηνυμάτων εκπέμπονται από τα συστήματα (νευρικό και ενδοκρινικό) στα κύτταρα-στόχους; 3. Που παράγονται οι ορμόνες, πώς διοχετεύονται και σε ποια κύτταρα δρουν; 4. Ποια είναι τα αποτελέσματα της ορμονικής δράσης; 5. Ποια η διαφορά των αυτοκρινών από τα παρακρινή κύτταρα; 6. Να γράψετε τα χαρακτηριστικά των νευροδιαβιβαστών. 17

7. Διαφορές ορμονών – νευροδιαβιβαστών. 8. Να συγκρίνεται τα ηλεκτρικά με τα χημικά μηνύματα. 9. Πότε ένας ιστός ονομάζεται αδενικός ιστός; 10.Να γράψετε και να εξηγήσετε τις 3 κατηγορίες αδένων όπως χωρίζονται με βάση την εκκριτική τους οδό. Να γράψετε ένα παράδειγμα για την κάθε κατηγορία. 11.Να γράψετε τις 4 κατηγορίες ορμονών ανάλογα με τη χημική τους σύσταση, να τις εξηγήσετε και να δώσετε παραδείγματα ορμονών. 12.Ποιες οι διαφορές των λιποδιαλυτών από τις υδατοδιαλυτές ορμόνες; 13.Να γράψετε τον τρόπο δράσης των ορμονών στερεοειδούς σύστασης. 14.Ποιο είναι το αποτέλεσμα της δράσης του συμπλόκου ορμόνης – υποδοχέα; 15.Γιατί η θυροξίνη αποτελεί παράδειγμα που μαρτυρεί ότι μόνον οι ορμόνες που αναγνωρίζονται από τους πρωτεϊνικούς υποδοχείς έχουν αποτέλεσμα στο κύτταρο; 16.Να γράψετε τις κατηγορίες ορμονών πεπτιδικής σύστασης. 17.Να γράψετε τον τρόπο δράσης των ορμονών πεπτιδικής σύστασης. 18.Πώς ένας ενδοκρινής αδένας «γνωρίζει» την ποσότητα της ορμόνης που πρέπει να εκκρίνει κάθε δεδομένη στιγμή; 19.Πώς ένας αδένας ανατροφοδοτείται με πληροφορίες σχετικές με τα αποτελέσματα της δράσης του; 20.Ποιος είναι ο ρόλος της αδενοϋπόφυσης; 21.Ποιος είναι ο ρόλος της νευροϋπόφυσης; 22.Ποιος είναι ο ρόλος του υποθαλάμου …..; 23.Πώς εξασκείται η ρυθμιστική λειτουργία του υποθαλάμου; 24.Να γράψετε τον ρόλο των ορμονών της αδενοϋπόφυσης; 25.Να γράψετε τον ρόλο των ορμονών της αδενοϋπόφυσης: (α) Αυξητική (GH) ή σωματοτρόπος (STH) ορμόνη (β) Προλακτίνη (PRL) (γ) Θειρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH) (δ) Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) 18

(ε) Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) (στ) Φλοιοτρόπος ορμόνη (ACTH) (ζ) Μελανοτρόπος ορμόνη (MSH) 26.Να γράψετε τις ορμόνες της νευροϋπόφυσης. 27.Να γράψετε τον ρόλο των ορμονών που απελευθερώνονται από την νευροϋπόφυση: (α) οξυτοκίνη (β) αντιδιουρητική ορμόνη ή βαζοπρεσσίνη (ADH). 28.Τι θα συμβεί στον ανθρώπινο οργανισμό όταν η συγκέντρωση της αντιδιουρητικής ορμόνης είναι: (α) μικρή (β) μόνιμα μειωμένες 29.Πού παράγονται, πώς μεταφέρονται, που μεταφέρονται και πού διοχετεύονται η οξυτοκίνη και η αντιδιουρητική ορμόνη; 30.Που παράγεται η θυροξίνη; Ποια η διαφορά της Τ3 από την Τ4 θυρόξίνη; 31.Γιατί η θυροξίνη είναι απαραίτητη στον άνθρωπο; 32.Γιατί η θυροξίνη είναι απαραίτητη στην παιδική ηλικία;

19

Related Documents

?.docx
May 2020 65
'.docx
April 2020 64
+.docx
April 2020 67
________.docx
April 2020 65
Docx
October 2019 42

More Documents from ""

June 2020 2
June 2020 4
June 2020 3
June 2020 2