Strâmtoarea Magellan
Fernando/Hernando de Magallanes a fost un explorator portughez care a navigat în serviciul regelui Spaniei. A fost primul care a navigat spre vest pornind din Europa pentru a ajunge în Asia, primul european care a navigat în Oceanul Pacific, primul care a condus o expediţie în jurul lumii. Navigatorul portughez s-a nascut la Oporto in 1480, intr-o familie modesta de nobili. Ramas orfan la 10 ani, a fost educat la curtea regala, unde a studiat navigatia, pentru ca in 1505 sa se inroleze in marina. Dupa ce a participat la mai multe lupte si expeditii, a cazut in dizgratia regelui Manuel ceea ce l-a determinat sa renunte la cetatenie si sa plece in Spania. Si-a oferit serviciile regelui Carol Quintul, pe care l-a convins sa ii finanteze o expeditie pentru descoperirea unei alte cai maritime de acces spre insulele Moluce din Indonezia.
Călătoria lui Magellan (20 septembrie 1515 - 1 aprilie 1520) La 10 august 1519 cele cinci corăbii care au compus flota expediţiei: Trinidad (110 tone, 55 marinari), San Antonio (120 tone, 60 marinari) , Concepción (90 tone, 45 marinari), Victoria (85 tone, 42 marinari), Santiago (75 tone, 32 marinari) au părăsit oraşul Sevilla navigând pe fluviul Guadalquivir până în San Lucar de Barrameda unde au staţionat mai mult de 5 săptămâni, timp în care s-a făcut ultima revizie şi aprovizionarea completă. La 20 septembrie 1519 flota s-a desprins de ţărm şi a început călătoria. In timpul trecerii peste ocean, Magellan a elaborat un sistem de semnalizare atat de bun incat nici o corabie din flota sa nu s-a ratacit,desi erau total diferite. Neintelegerile cu capitanii spanioli au inceput la scurt timp, la pretentiile lui Cartagena cu privire la schimbarea itinerarului , Magellan i-a raspuns; "Datoria domniei voastre este sa urmati ziua steagul meu, iar noaptea felinarul din pupa corabiei mele". Pe 27 aprilie 1521, Magellan este ucis in Filipine in timpul unei lupte cu bastinasii. Expeditia se intoarce in Europa cu o singura nava, Victoria, avand la bord 18 oameni si fiind comandata
de Juan Sebastian El Cano in 1521. Regele Spaniei l-a innobilat pe el Cano si i-a dat ca blazon globul pamantesc pe care scria "Primus Circumedisti me" (Tu m-ai inconjurat primul). Relatarea expeditiei a fost facuta de geograful Antonio Pigafetta care a participat la toate expeditiile facute de Magellan. Strâmtoarea Magellan se află la sudul Americii de Sud, ocolind numeroase insule şi despărţind America de Sud (Chile şi Argentina) de Ţara de Foc (Tierra del Fuego). Strâmtoarea are o lungime de 373 mile marine (ca. 670 km) având lăţimea minimă de 2,5 mile (ca. 4,5 km), făcând legătura dintre Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific. Importanţa ei maritimă a scăzut după construirea Canalului Panama. Din cauza vânturilor puternice din Patagonia este una dintre cele mai periculoase strâmtori.
Descoperirea stramtorii dintre Oceanul Atlantic si Marea de Sud si calatoria lui Magellan pe Marea de Sud au produs o adevarata revolutie in geografie. S-a dovedit ca cea mai mare parte din suprafata globului nu este acoperita de uscat, ci de ocean si ca exista un ocean Mondial unic.