El passat 1 de Maig varem anar a Menorca invitats pel CONSORCIO DEL MUSEO MILITAR DE MENORCA Y PATRIMONIO HISTORICOMILITAR per tal d’explorar les galeries subterrànies i pous, del Castell de San Felipe i la Fortalesa de la Mola.
L’anomenem “ OPERACION SILLA”. Volem a S´ILLA on ens espera el càpita Girona . Ens dirigim a casa de l’Albert on Mercè ( sa mare) ens havia preparat un fabulós esmorzar i comprovem com el material enviat dies abans per transport marítim era en perfecte estat. El càpita ens dona els dossiers amb l´informacio i planos aeris per situar mos i localitzar els pous a explorar.
A fora tenim els vehicles cedits pel Consorci . Marxem cap al Castell de San Felipe. El castell el van construir els Espanyols a mitjans del segle XVI. Els Anglesos al 1713 van obtindre la sobirania de l’Illa i durant el segle XVII el van anar ampliant fent nous fossats i muralles en forma estrellada , arribant a ser la fortalesa mes important de Europa.
Totes les fortificacions estaven unides per galeries subterrànies excavades a diferents nivells, gracies a la facilitat de treballar el Mares ( Caliça tova) que era tallada en blocs per fer les muralles de protecció i creant una impressionant fortalesa al subsòl ( Cuines ,magatzems, forns, polvorins ,cuadres, hospital , cambra de mando ...)
Al 1782 els Espanyols van reconquistar l’Illa. Llavors el rey Carles III va ordenar la seva demolició per 2ª vegada al 1805, pensant que si la fortalesa no existia els Anglesos no tindrien la temptació de reconquistar-la. La demolició va consistí en el transport de tota la pedra tallada a l’altra riba per fer un nou castell i amb potents explosions demolí e inutilitza els vuit Kms de galeries del subsòl.
Actualment estan recuperats o transitables uns dos Kms. El nostre treball consisteix en intentar trobar o desobstruir algun pas , i així tenir noves continuacions. Però les voladures son de tal magnitud i fetes tan a consciencia que el travessar-les es impossible. Però l’esforç va ser recompensat . En una galeria prop de Mar varem localitzar un pou de ventilació taponat , poc abans d’una voladura. Traient la poligonal fins la sortida i refent-la al exterior, vam trobar aquest pou , ara tot ple de runes. Això permetrà en un futur fer una excavació no gaire fonda i buscar la galeria de mes de 200m que connecta a l altra part del castell.
Aquesta galeria estava feta com arma de defensa . Era previst omplir-la de pólvora i fer-la explotar quant l’exèrcit invasor ataques pel flanc principal ( casi res!!! ). Invitats pel Consorcio els àpats els fem a la residencia d’oficials i per dormir ens cedeixen un apartament a Binibeca.
El dia 2 ens llevem a les 7 doncs a les 8,30 ( hora zulu ) em quedat amb el càpita Girona per anar cap a la Fortalesa de la Mola. “La Fortaleza de Isabel II”, ocupa la península de La Mola , d ´aproximadament 1 Km2. La fortificació es va començar als voltants de 1847, preveient que els Anglesos tornaren a reconquistar l´Illa.
Aquí tornem a tindre molta feina: 20 pous marcats als plànols i per ha explorar. Comprovem que casi be tots son cisternes bastant grands per recollir l ´aigua de les edificacions que encara hi ha , o havia. Cal tenir en compte que a la Fortalesa estava previst pogués acollir a tota la població de l’Illa en cas d´atac enemic.
Buscant els pou també em trobat un avenc , que em desobstruït i una cova on segurament recollien l´aigua que es filtrava . Acabada la feina per avui, tornen a Benibeca , una bona dutxa , a sopar i veure el Madrid -Barça.
El dia 3 ens llevem a les 7, anem a esmorzar i tornem a La Mola per fer un parell de nous forats i visitar el súper Cano i les seves entranyes . Amb la feina feta ens dirigim a un meravellós indret on ens espera una fantàstica rostida de carn i pastel commemoratiu .
El treball ha sigut dur i estem molt contents, encara que els resultats no han pogut ser l’espectacular que ens hagués agradat, però queden portes obertes per pròximes exploracions.