Onderzoeksverslag Mediawijsheid Voor mijn onderzoek heb ik het onderwerp mediawijsheid gekozen. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik niet weet wat dit begrip inhoud. Ik heb dit begrip voor het eerst gehoord in de test van Pabo Tool. Ik kreeg er een vraag over en kon die niet beantwoorden omdat ik niet wist wat het begrip mediawijsheid inhoud. IK wil weten wat het inhoud en wat ik er later in de praktijk mee kan doen. Wat is mediawijsheid ? Mediawijsheid staat voor ‘het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld’. 1 Het gaat er om dat mensen in staat zijn om oude en nieuwe media te gebruiken en toe te passen. Dat mensen zich bewust zijn van de mogelijkheden van media. Oude media is krant, televisie en radio en nieuwe media is internet, videogames en mobiele telefoon.
In de praktijk.2 De rol van de leerkracht is om kinderen mediawijsheid bij te brengen. Dat kinderen weten welke mogelijkheden er zijn in de media en hoe ze deze moeten gebruiken. Hoe leer je de kinderen mediawijsheid aan ? Door kinderen te laten werken met verschillende vormen van media. Laat de kinderen bij hun spreekbeurt een kleine presentatie houden of laat de kinderen met elkaar een filmpje maken. Voor oudere kinderen is het ook leuk om in plaats van een spreekbeurt een weblog of website te maken ver hun onderwerp. Tijdens het werken aan dit soort dingen is de leerkracht de coach en leert het kind hoe deze dingen werken, waar ze de juiste informatie kunnen vinden en hoe ze deze dingen ook kunnen toepassen in een spreekbeurt. Het is belangrijk dat een leerkracht op de hoogte blijft van de media ontwikkelingen, zo vergroot je de mediawijsheid van jezelf en die van de kinderen. Een leerkracht moet niet alleen de kinderen mediawijs maken maar hij moet zelf ook mediawijs zijn. Je krijgt steeds meer te maken met digitale borden, digitale toetsen en digitale dossiers. Je moet weten hoe deze dingen werken om er goed mee te kunnen werken. Je moet ook de kleine dingen kunnen zoals gegevens in een digitaal leerlingvolgsysteem kunnen plaatsen.
Bronvermelding:
1 2
www.cultuur.nl/files/pdf/advies/200507140938420.med-2005.02498-1.pdf http://mediawijs.kennisnet.nl/achtergrondinfo/nieuws
http://www.mediawijsheid.nl/site/220-Wat+is+Mediawijsheid%3F.html http://mediawijs.kennisnet.nl/achtergrondinfo/nieuws