Obiceiuri Si Traditii De Paste.pptx

  • Uploaded by: Mărmureanu Gianina
  • 0
  • 0
  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Obiceiuri Si Traditii De Paste.pptx as PDF for free.

More details

  • Words: 881
  • Pages: 18
{

Obiceiuri de Paști

Tradiţii şi obiceiuri de Paşti În Săptămâna patimilor sau Săptămâna neagră se crede că spiritele morţilor ies din morminte. De aceea se fac pomeni pentru a le asigura hrana trupului nevăzut din lumea cealaltă. Este bine să se păstreze tot anul crenguţele de salcie din Duminica Floriilor deoarece folosesc la vindecarea bolilor.

“Paştele Blajinilor”, o sărbătoare rară, cade la o săptămână după Paştele ortodox. În această zi de luni, după Duminica Tomei sau a Orbului, oamenii aruncă pe cursurile apelor coji de ouă, bucăţi mici de cozonac ca să ajungă la cei blajini din lumea de dincolo.

"Paştele cailor". Este o sărbătoare veche, care are loc în joia din cea de-a şaptea săptămână după Paşti, în unele locuri fiind cunoscută drept "Joia iepelor“.

Vechi legende atestă că, atunci când Sfânta Maria îl năştea pe Iisus, caii făceau mare gălăgie. Aceasta i-ar fi blestemat să fie animale mereu flamânde, cu excepţia unei singure zile pe an: Paştele Cailor. Se credea că în aceasta zi, preţ de numai o oră, caii se săturau de păscut iarba.

Inedita sărbătoare era prilej pentru organizarea de târguri şi pentru încheierea unor afaceri băneşti sau de orice altă natură, afaceri care nu în toate cazurile erau reuşite, de aici născându-se şi expresia "La Paştele...cailor“ (adică “niciodată”).

În ajunul Sărbătorilor de Paşti oamenii se pregătesc îndelung pentru a fi demni de ele: se pregătesc pe dinăuntru cu post şi rugăciuni timp de şase săptămâni şi se pregătesc pe dinafară, curăţând şi înnoind totul în jurul lor. În Joia Mare, gospodinele vopsesc şi încondeiază ouăle. Mâncarea pregătită pentru masa de Paşti este dusă la biserică pentru a fi binecuvântată după ceremonia de Înviere, apoi se face “împăcarea”(milostenie) şi se consumă în decursul celor trei zile.

În tradiţia populară de la noi, ouăle de Paşti sunt purtătoare de puteri miraculoase: • vindecă boli; • protejează animalele din gospodărie; • te apără de rele;

În dimineaţa de Paşti există obiceiul spălatului pe faţă cu apa dintr-un vas în care s-au pus un ou roşu şi monede pentru a fi sănătoşi şi bogaţi tot anul. În ziua de Paşti se spune că nu trebuie să arunci cojile ouălor sparte afară, căci arunci norocul şi rodul. Acestea se păstrează, se folosesc la împodobirea păpuşilor de lut (Caloianul sau Scaloianul)sau se aruncă sub brazdă, la arat sau la semănat în grădină.

Lumânarea aprinsă în noaptea Învierii se aprinde şi la începutul mesei festive, dar şi peste an, de câte ori avem o bucurie sau un necaz.

Moldova În Moldova se pregatesc diferite dulciuri speciale cum ar fi „Babele“ simbolul vietii cumpatate. Prajitura este facuta din nuca, rahat si stafide, asemenea cozonacului, doar ca aceasta compozitie se toarna în forme speciale. „Babele” – sunt duse la slujba de Înviere, alaturi de bucatele traditionale din cosul pascal.

Banat În Banat, în dimineata zilei de Paste, copiii se spala pe fata cu apa proaspata de la fantana în care sau pus un ou rosu si fire de iarba verde.

Masa traditionala se serveste doar dupa ce bucatele au fost tamaiate si include ciolan de porc fiert, oua rosii si friptura de miel.

Banat și Muntenia Tot în Banat, dar si în Muntenia, exista obiceiul ca tinerele fete sa pastreze în casa lumanarea aprinsa în noaptea de Inviere.

Lumanarea respectiva este apoi aprinsa pentru cateva momente, atunci cand are loc un eveniment fericit. Cine urmeaza datina, se spune ca are noroc în viata personala si este bine vazut de cei din jur.

Maramureș În Maramures, traditia spune ca în prima zi de Paste, e bine ca prima persoana care îti intra în casa sa fie un barbat. Altfel, va fi discordie în casa în acel an.

Dimineata devreme, copiii merg la prieteni si la vecini sa anunte Învierea Domnului, iar gazda îi întampina cu oua încondeiate.

Bucovina În Bucovina, în noaptea de Paste, exista obiceiul aprinderii „focurilor de veghe”. Pe dealuri si coline sunt aprinse focuri puternice care ard toata noaptea. În jurul lor, se aduna satenii care povestesc întamplari din viata lui Iisus, iar baietii sar pe deasupra focului, pentru a îndeparta duhurile rele. Tot în Bucovina, se obisnuieste ca, în noaptea de Înviere, fetele sa mearga în clopotnita bisericii din sat si sa spele limba clopotului cu „apa neînceputa”. Apa neînceputa presupune ca persoana care a scos-o din fantana sa nu vorbeasca pana cand apa va fi folosita la spalatul clopotului. Apoi, în zorii zilei de Paste, fetele se spala cu aceasta apa ca sa fie frumoase si atragatoare tot anul.

Transilvania În Transilvania, a doua zi de Paste, tinerele fete sunt stropite cu parfum de catre feciorii îmbracati în haine traditionale. Acestea, la randul lor, ofera baietilor de baut si cateva mici daruri.

Se spune ca acele fete vor avea noroc tot anul, iar barbatii care uita de acest obicei, vor fi urmariti de ghinion. Mai demult, obiceiul era ca fetele sa fie stropite cu apa de fantana.

Sibiu

În regiunea Sibiului, exista obiceiul ca de Paste sa fie împodobit un pom de dimensiuni reduse, un arbust, asemanator cu cel de Craciun. Doar ca, de data aceasta, în locul globurilor se agata oua vopsite, golite de continut. Pomul poate fi asezat într-o vaza si pastrat ca si podoaba a casei.

Realizat: prof. Ciobanu Ionela Colegiul National de Agricultura si Economie, Tecuci

Related Documents


More Documents from "Cristina B"

[email protected]
June 2020 5
2017pasternakphd.pdf
June 2020 7
Ce Este Inflamatia
October 2019 22
Proiect Legume.pptx
April 2020 2
Dulanto Place Of Death.pdf
December 2019 14