נוירואנטומיה שיעור השלמה שיעור )12.06.2009( 10 Hippoccampal formationכולל את: – Hippocampal cortexחומר אפור. – Alveusהמשטח הלבן שמצפה את החומר האפור. – Fimbriaנוצרת בעקבות התנתקות מדיאלית של הסיבים של ה alveus – Crus of fornixהפימבריה מתנתקת מה alveusויוצרת את הרגל של הפורניקס. להשלים •קפסולה אינטרנה לא נחשבת חלק מקורונה רדיאטה .היא ההמשך שלה אבל לא נחשבת אותו דבר. •המקור של ההיפוקמפוס הוא טלאנצפלון. בתמונה ,למטה מימין באדום זו שכבת האפנדימה שמכסה את הקרן הלטראלית ,בתוכה ,הקטע הורדרד זה ה .choroid plexus-הבליטה ברצפה ,שרואים שיש בה חומר אפור שקוע ושכבה לבנה שמצפה אותו, זה ההיפוקמפוס ,והחלק הלבן זה ה.alveus- למטה עוד קצת רואים את ה ,parahippocampal gyrus-והחלק הלבן שמוקף באפור הוא חומר לבן של ה .parahippocampal gyrusאפשר לראות איך הקורטקס של ההיפוקמפוס הוא המשכי עם הפארא- היפוקמפל ג'יירוס. הקורטקס של ההיפוקמפוס הוא Archicortexבעל 3שכבות. הקורטקס של הפארא-היפוקמפל ג'יירוס הוא Neocortexבעל 6 שכבות. הקורטקס של ההיפוקמפוס טמון בפנים ,וכדי לראות אותו צריך לעשות דיסקציה לפס .הגבול ביניהם נקרא ( .Subiculumהמקום שבו הקורטקס הופך מ 6-שכבות ל 3-שכבות). - fimbriaאלומה של סיבים שנוצרת כשהסיבים של ה alveus-מתנתקים מהקורטקס (קורה מדיאלית להיפוקמפוס) .כלומר אלה הסיבים של ה alveus-כשהם יוצרים אלומה שהיא נפרדת מהקורטקס. הפימבריה הופכת להיות הפורניקס. הסיבים שלה הולכים ומתרכזים ויוצרים אלומה שבתחילתה היא נקראת =( crus of fornixהרגל של הפורניקס ,יש 2כאלה) .הCrus of frnix- מחובר ל crus-השני על ידי סיבים קומיסוראליים שנקראים hippocampal commisureוהם מאפשרים תקשורת בין שני ההיפוקמפים .הם זכו לשם ( David's lyre -נבל דויד) .היא דבוקה ל- Spleniumשל הקורפוס קאלוסום. אנחנו יודעים שה fimbria-הופכת להיות crus of fornixאיפה שיש את הקומיסורה ההיפוקמפאלית. אח"כ יש את ה ,body of fornix-ואז ה- columns of fornixשמסתיימים כל אחד מהם ב- .mammilary bodies
ה MB-הם חומר אפור תת קורטיקאלי ,וההיפוקמפוס הוא חומר אפור גם ,ולכן רוב הסיבים בפורניקס הם .projection fibersהם יוצאים מקורטקס ומגיעים למבנה שהוא תת-קורטיקאלי. ב hippocampal formation-יש את כל 3סוגי הסיבים.
בחתך ,הקורטקס של ההיפוקמפוס מזכיר את האזניים המפותלות של האל המצרי – Ammon. CA= Cornu Ammonisהקרן של אמון. Alveus – 3 tail of caudate nucleus – 1 משמאל למספר ,1יש גם משהו לבן יפה – זוהי הoptic tract- מבנה מס' 5ממוקם בין הפימבריה (מס' )4לבין הקורטקס של הפארא היפוקמפל ג'יירוס ,והוא נקרא .dentate gyrusזהו חומר אפור עתיק שתפקד בעובר ,ובמבוגר כמעט ואין לו שום תפקוד .הוא נקרא ככה כי יש לו צורה של שיניים ,משוננת כזו. יש שני sulcusים שהם שכנים לו – אחד בין ה Dentate-וה,fimbria- נקרא .fimbrio dentate sulcusהחריץ שבינו לבין ה PHG-נקרא באופן מפתיע ולא אופייני .Hippocampal sulcus הסינגולום שנמצא בתוך ה singulate gyrus-יודע לתפקד כמסלול איסוף של אינפורמציה דרך כל האונות .הוא מסוגל לאסוף אינפורמציה מהאונה הפרונטאלית על מחשבות .מהאונה הפריאטלית על תחושה כללית ,מהאונה האוקסיפיטלית על ראייה ומהאונה הטמפוראלית על שמיעה .החוש היחיד שהוא יוצא דופן בהקשר זה ותורם את הסיבים שלו לסינגולום שלא מתוך אונה ,כי הסיבים שלו מגיעים מתוך ה.lateral olfactory stria- הכל בסופו של דבר מגיע ל ,entorinal area-דרך הסינגולום ,והיחיד שלא בא מאחת מהאונות של המוח זה הריח שמגיע דרך האונקוס. כל הסיבים הללו עושים סינפסה בפעם הראשונה באנטורינאל .areaהוא מסוגל to projectלתוך ההיפוקמפוס .יש שתי מסילות שמעבירות את האקסונים מתוך האנטורינל areaלהיפוקמפוס: – alvear path .1מגיע ישר מתחת ל.alveus- – perforant path .2דרך שניה שעוקפת את ה.alveus- גוף התא הבא הוא בקורטקס של ההיפוקמפוס .עכשיו ההיפוקמפוס שולח סיבים: הם יעברו ב alveus, fimbria, crus of fornix, column of fornix-ואז .MB משם ,ה MB project-לגרעיני Aהקדמיים של התלמוס. כל האינפורמציה שתיארנו עד עכשיו קשורה לדברים שקרו עכשיו .חווויות עכשוויות. זיכרון קצר .האינפורמציה מגיעה מהקורטקס הפרימארי. טוענים שבעיקר בלילה בזמן שינה ,ישנם תהליכים בהיפוקמפוס שקשורים בבניה של סינפסות ,בהרס של סינפסות וכו' ,ואז עושים redestributionשל האינפורמציה לתוך האיזורים האסוציאטיביים ,הקורטקס האסוציאטיבי .את זה ההיפוקמפוס יודע לעשות. התלמוס שולח סיבים דרך ה thalamic radiation-ל ,cingulate cortex-הקורטקס (חומר אפור) של ה ,cingulateוהוא projectsלאיזורים השונים של ההמיספרה שאליהם צריך להעביר את האינפורמציה. זה נקרא .Papez circuit הזכרונות שמדוברים פה הוא אינפורמציה חסרת משמעות של החושים. האמיגדלה נמצאת קדימה ל ,pes hippocampus-מחציתה לימבית.
מערכת העצבים האוטונומית ()ANS מערכת העצבים האוטונומית היא כן השליטה ובפיקוח של מע' העצבים המרכזית אבל היא פועלת בלי שאנחנו מודעים לזה. Somatic VS. Visceral – Somaticמתייחס לקירות הגוף( .סומה=גוף בלטינית)" .רצוני" – Visceralכלומר קרביים ,איברים פנימיים" .לא רצוני" אפשר לומר שהעצבוב הרצוני הוא העצבוב של המערכת הסומטית והעצבוב הלא רצוני הוא של המערכת האוטונומית. על הסומטי דיברנו ,עכשיו נדבר על הויסרלי. הגדרה יפה להבדל בין המע' הסומטית והויסראלית .מנסה להראות איך בייצור פרימיטיבי שתי המערכות מעורות זו בזו ולא ניתן להפריד ביניהן .בדג למשל ,היחק הסומטי קשור לצינור העצבים ,והחלק הויסראלי בשחור .בציור העליון רואים הפרדה לא נכונה בדג – החלק הקדמי מייצג כביכול מערכת ויסראלית ,והחלק האחורי של הדג מייצג מערכת סומטית. אבל זה לא נכון ,המערכות משולבות במובן האנטומי זו בזו ,ויש איזורים בגוף שבהם לא קל לראות את ההבדל ביניהן .היד למשל היא כביכול נראית לנו סומטית ,אבל יש איברים ביד – השרירים החלקים בדופן של כלי הדם שהם ויסראליים. גם בלוטות הזיעה מקבלות עצבוב ויסראלי .השריר שגורם להזדקפות השיערות גם הוא ויסראלי. ההיפותלמוס אחראי על ויסות הורמונאלי (חום הגוף ,הכנה להתנהגות מינית ,רעב ,משק מים ומלחים באמצעות שתיה) .בסה"כ ההיפותלמוס שומר על ההומאוסטאזיס. במע' האוטונומית נתאר מסלול של 3נוירונים ו2- סינפסות ,כאשר גוף התא של הנוירון הראשון נמצא תמיד בהיפותלמוס (שנמצא בקירות וברצפה של החדר השלישי). בתמונה ,בצהוב מודגש –Hypothalamic sulcus ובכחול רואים את גוף התא של הנוירון הראשון שנמצא בהיפותלמוס והאקסון שלו שממשיך למטה. נתאר שני מסלולים של שתי מערכות: .1מערכת סימפתטית – פועלת כאשר הגוף נמצא במצב דחק ( ,)stressנקראת Fight or .flightמה שיקרה בהפעלה של מערכת זו ,הוא שתהיה קודם כל חסימה/ירידה בתפקוד של המערכת הפארא-סימפתטית .והסימפתטית נכנסת לפעולה – קצב הלב עולה ,אספקת הדם לשרירים עולה ולעור יורדת ,אנחנו מזיעים ,נהיה לנו חם ,השריר החלק בדופן של כלי הדם מתכווץ. .2מערכת פארא-סימפתטית – אחראית לעצבוב של האיברים הפנימיים בתפקוד השוטף של הגוף .הלב ,הריאות ,השריר ודוףן מערכת העיכול .למעשה היא זו שמתפקדת בזמן מנוחה של הגוף .נקראת גם .Rest and Digestלמשל ההתרוקנות הרגילה של שלפוחית השתן מתווכת על ידי המערכת הפארא-סימפתטית. אפשר לומר באופן כללי שכל איבר בגוף מקבל עיצבוב פארא-סימפתטי וסימפתטי .כששתיהן פועלות במקביל הנטו תגובה תהיה .0כלי הדם לא מקבלים אספקה פארא-סימפתטית .אין להם עצבוב כזה. העצבוב הסימפתטי של כלי הדם הוא זה שקובע את לחץ הדם .הרבה עצבוב סימפתטי – כלי הדם מכווצים ,מעט עצבוב סימפתטי – מורחבים .זה מה שנקרא .sympathetic tone כאשר המערכת הסימפתטית לא פועלת כלי הדם מתרחבים והירידה המסיבית בלחץ הדם גורמת להלם – לשוק (=ירידה גלובאלית באספקת הדם לכל הרקמות של הגוף).
כלי הדם של איברי המין לא מקבלים עצבוב סימפתטי אלא פאראסימפתטי. בעוד שבמערכת הסומטית בין חוט השדרה ואיבר המטרה יש נוירון אחד בלי סינפסות בדרך ,במערכת האוטונומית יש שניים .המשמעות בהכרח היא שיש גנגיליון בדרך. במערכת הסומטית – גם בסנסורית וגם במוטורית נוירון אחד מגיע לאיבר. במערכת הויסראלית יש שני נוירונים עד שמגיעים לאיבר. במערכת הסימפתטית ובמערכת הפארא-סימפתטית עושים הפרדה בין הסיבים: Preganglionic .1 Postganglionic .2 הנוירון הראשון הוא כולינרגי (הנוירוטרנסמיטר שלו זה אצטיל כולין) – גם במערכת הסימפתטית וגם במערכת הפארא-סימפתטית מדובר באצטיל כולין. אצל הנוירון השני זה תלוי באיזו מערכת .במערכת הפארא-סימפטתית הנוירוטרנסמיטור הוא גם אצטיל כולין ,אבל במערכת הסימפתטית זה .Adrenaline מערכת סימפתטית: כאמור ,גוף התא של הנוירון הראשון נמצא בהיפותלמוס .משם הוא ירד לחוט השדרה .אמרנו שבסגמנטים מסויימים של חוט השדרה אפשר למצוא קרניים לטראליות .הן נמצאות כזכור בסגמנטים T1 -L2ו S2-S4-ובהן יושב גוף התא של הנוירון השני .הוא שולח את האקסון שלו דרך השורש הקדמי ( ,)anterior/ventral routeאל ה.mixed spinal nerve- משני צידי עמוד השדרה ישנה שרשרת של גנגליונים שמחוברים זה לזה בקצה הקאודאלי .הם בעצמם מחוברים לחוט השדרה ע"י זוגות של עצבים דקיקים שנקראים White and Gray Rami [ .communicansזה מלשון – Ramusענף בלטינית] .ה white-זה הלטראלי ודרכו הוא נכנס ומגיע לגנגליון ,וה grey-זה המדיאלי .לכל גנגליון בשרשרת יש זוג עצבים דקיקים שמחברים אותו לעצב הספינאלי .הם מחוברים בינם לבין עצמם כך שהם יוצרים את ה( Sympathetic chain-השרשרת הסימפתטית). לנוירון הפרה-גנגיליונארי יש כמה אפשרויות: .1לעשות סינפסה בגנגליון ואז האקסון של הנוירון הפוסט גנגליונארי יחזור דרך הgrey- חזרה לעצב הספינאלי. .2לצאת מהגנגליון בלי לעשות בו סינפסה וליצור קב' של עצבים שהולכים לגנגליונים בבית החזה או בבטן ,לעשות שם סינפסה ואז לעצבב את האיבר( .דוג' מפורסמת – הגנגליון של צליאק ,מופיע בדף שלנו .הוא אחראי לעצבוב של צינור העיכול ,הנוירון הסימפתטי הפרה- גנגליונארי עבר באופן פסיבי דרך הגנגליון ,לא עשה שם סינפסה ,מגיע לגנגליון בדופן הבטן ,עושה שם סינפסה והולך לעצבב את האיבר הפנימי). .3השרשרת הסימפתטית נמשכת מהצרבלום ועד הסקרום .לכן האפשרות השלישית של הנוירון היא לא לעשות סינפסה בגנגליון מסויים אלא לעלות או לרדת לגנגליונים שאין להם קרן לטראלית ולעשות סינפסה שם .הגנגליונים הללו הם די קרובים לעמוד השדרה ,אפילו נקראים .para-vertebral ganglions .4לא לעשות סינפסה בגנגליונים בכלל ולרוץ ישר למדולה של האדרנל (בלוטת יותרת הכליה, שהיא תוצר של תאי )neural crestולעשות סינפסה שם. ** אין אפשרות של לעשות סינפסה וללכת לאיבר מטרה. בכלליות במערכת הסימפתטית ,הסיב הפרה-גנגליוני הוא קצר יחסית ,ומשתמש באצטיל כולין ,ואילו הפוסט גנגליוני הוא ארוך יחסית ומשתמש באדרנלין. עצבוב פארא-סימפתטי: מסה של תאים פארא-סימפתטיים יש ב-שני מקומות בגוף/שני מדורים – .1קבוצה קרניאלית – נמצאת בגזע המוח .2קבוצה סקראלית – נמצאת בסגמנטים S2-S4של חוט השדרה.
באופן כללי אפשר לומר שסיבים סימפתטיים נישאם על עצבים ספינאליים וסיבים פאראסימפתטיים לרוב נישאים על עצבים קרניאליים. העצבים הקרניאליים שיש בתוכם מרכיב פארא-סימפתטי הם 7,9 ,3וoculomotor n.,( .10- .).facial n., Glossopharyngeal n., Vagus nזה למעשה המרכיב הקרניאלי .הגרעינים הפאראסימפתטיים של עצבים אלה .הגרעין הפארא-סימפתטי שלו מקבל עצבוב מהתלמוס .הגרעין יושב ליד הגרעין של העצב .הרחבה: – .Oculomotor n .3עצבוב פארא-סימפתטי לאישון גורם להצטמצמות של האישון. – .Facial n .7בלוטות הרוק ובלוטות הדמעות .עצב מס' 7אחראי לפעילות של בלוטות הרוק. .9בלוטת רוק אחת גדולה שנמצאת קדימה לאוזן. .10הואגוס אחראי לעצבוב של רוב האיברים הפנימיים. העצבוב הפארא-סימפתטי מורכב מ 3-נירונים ו 2-סינפסות .גוף התא הראשון יושב כזכור בתלמוס, הוא מגיע לגרעין הפארא-סימפתטי של העצב הקרניאלי .הנוירון הפרה גנגליוני הוא ארוך ,ומשתמש באצטיל כולין .הוא ארוך כי הוא רץ בתוך העצב הקרניאלי עד שמגיע קרוב מאוד לאיבר ועושה שם סינפסה בגנגליון שנמצא סמוך לאיבר .משם הפוסט גנגליונארי נמצא והוא השלישי. לא רק העיצבוב האֶפֵרנטי (מהמערכת הפארא-סימפתטית אל האיברים) חשוב אלא גם העצבוב האפֶרנטי (סיבים שהולכים מהפריפריה אל המוח ומתווכים את הרפלקס) .בדופן של מערכת העיכול יש רצפטורים שרגישים למתח של דופן האיבר .הם רצים באותה דרך ,על הסיבים הפארא- סימפתטיים .הם אלה שמביאים לרפלקס המֶלֵאות. הרחבה על העצב השלישי .בתחתית הציור רואים את ה .oculomotor nerveסיבים פארא- סימפתטיים יוצאים מהגרעין הפארא-סימפתטי של עצב ,3שנקרא הגרעין על שם – Edinger ( Westphal Nucleusחשוב לזכור את השם!) והוא נמצא ב( )pre-tectumוהוא חלק מהקולקציה שנקראת הגרעין של עצב מספר .3בדרך לעין ,בארובת העין ,הוא פוגש בגנגליון שנמצא מאוד קרוב לגלגל העין והוא נקרא .Ciliary ganglionניתן לראות שהסיבים הירוקים (פארא-סימפתטיים), עוזבים את האוקולומוטור nerveבקרבת ה- ,ciliary ganglionעושים שם סינפסה, והסיבים הפוסט גנגליונריים (מסומנים בכתום) ,עוברים בעצב נוסף בדרך לעין ולעצבוב האישון. (*כל הגנגליונים בגוף הם גנגליונים של )neural crest אנחנו לא מדברים על שאר העצבים. בחלק הסקראלי יש עוד קטע קטן ,זה בשביל האיברים שהואגוס לא מגיע אליהם .באישה – בשביל הרחם ,בגבר בשביל ה ,penisבשניהם בשביל הרקטום. הקרן הלטראלית שולחת עצבים דרך ה ,anterior root-הם עוברים באופן פסיבי בתוך המערכת הסימפתטית וגם כאן הסינפסה היא בדופן האיבר או בגנגליון שנמצא בסמוך לאיבר. המבחן: – 09-10:30המבחן המעשי במעבדה ,צריך להיות שם ברבע ל -ועם חלוק וגם folderקשיח שאפשר לכתוב עליו .יהיו 50שאלות .יש לנו דקה ורבע לפריט. המבחן העיוני יתחיל ב 11:00-בערך .יש 60שאלות ,יהיו לנו כשלוש שעות (עד .)14:00