Managmetul Timpului.docx

  • Uploaded by: sergiu doban
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Managmetul Timpului.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 891
  • Pages: 5
MINISTERUL EDUCAȚIEI , CULTURII SI CERCETARII AL REPUBLICII MOLDOVA Centrul de Excelenta in Energetica și Electronica

Referat

Managementul timpului.Planificarea timpului. Ecențialul și secundarul. Criterii de organizare eficientă a activitații

Gr. EN-0217 Elaborat:

Doban Sergiu

Profesor: Ion Bodean

Managementul timpului Managementul timpului sau Time Management se refera la un set de principii, practici, aptitudini si sisteme, utilizate pentru a controla perioada de timp petrecuta pentru indeplinirea unor activitati specifice, cu scopul de a spori eficienta sau productivitatea muncii.

Timpul este considerat a fi cel mai important factor generator de stress și, deși in cantitate mica are efect de motivare, in combinatie cu nemultumirea pe plan profesional, a fost asociat cu diferite afectiuni precum hipertensiunea, hipercolesterolemia si imbatranirea prematura.

Managementul timpului incepe cu managementul propriei persoane, principala cauza a eșecului fiind lipsa autodisciplinei. Un aspect pozitiv al managementului timpului este faptul ca aceste abilitati pot fi invatate. Investind putin timp si efort in achizitionarea acestor aptitudini, vei deveni o persoana mai eficienta si mai productiva, nu doar pe plan profesional, ci si in viata de zi cu zi.

Administrarea timpului se reflecta prin eficienta personala la locul de munca, motiv pentru care managementul timpului este esential pentru performanta intr-o functie de conducere. Stapanirea acestor aptitudini te ajuta sa iti atingi obiectivele, sa stabilesti prioritatile, sa creezi o imagine de ansamblu a sarcinilor tale, sa comunici mai bine, sa delegi, sa-ti dezvolti creativitatea, sa te adaptezi mai bine schimbarilor, sa fructifici la maximum timpul de care dispui si sa imbunatatesti calitatea vietii tale si a colegilor de munca.

Criterii de organizare eficienta a activitatii 1. Realizati ca managementul timpului este un mit. Nu conteaza cat de organizati sunteti, exista intotdeauna doar 24 de ore intr-o zi. Timpul nu se schimba. Tot ceea ce putem gestiona de fapt, este pe noi insine si ceea ce facem cu timpul pe care il avem. 2. Aflati unde pierdeti timpul. Multi oameni pierd timp pe care ar putea sa-l foloseasca mult mai productiv. Aflati unde pierdeti cel mai mult timp? Poate stati prea mult timp pe internet, pe mail, pe facebook, pe mesaje sau pe apeluri personale. Intr-un studiu realizat, 89% dintre respondenti au recunoscut ca pierd timp in fiecare zi: - 31% pierd aproximativ 30 de minute pe zi. - 31% pierd aproximativ 1 ora pe zi. - 16% pierd aproximativ 2 ore pe zi. - 6% pierd aproximativ 3 ore pe zi. - 2% pierd aproximativ 4 ore pe zi. - 2% pierd aproximativ 5 ore pe zi. Urmarirea activitatilor zilnice va permite sa va faceti o imagine exacta a timpului petrecut pe diverse activitati, fiind primul pas pentru gestionarea eficienta a timpului.

3. Creati obiective. Amintiti-va ca gestionarea timpului inseamna de fapt schimbarea comportamentului si nu a timpului. Un moment bun pentru a incepe este prin eliminarea timpului pierdut. Timp de o saptamana, spre exemplu, stabiliti un obiectiv prin care sa nu mai raspundeti la mesajele text in timp ce lucrati.

4. Puneti in aplicare un plan de management al timpului. Ganditi-va la acest lucru ca la o extensie a punctului 3. Obiectivul este de a va schimba comportamentul pentru a creste productivitatea. Deci, trebuie sa stabiliti nu doar obiectivele specifice, dar sa le si urmariti in timp pentru a vedea daca se implinesc sau nu.

5. Folositi programe de gestionare a timpului. Fie ca este vorba de un program sau de o aplicatie, primul pas pentru gestionarea fizica a timpului tau este sa stii unde esti acum si sa planifi modul in care ai de gand sa iti petreci timpul in viitor. Aplicatiile va permit sa programati evenimente usor si pot fi setate sa va reaminteasca in avans, ceea ce face managementul timpului mai usor.

6. Prioritizati. Ar trebui sa incepeti in fiecare zi cu o sesiune de prioritizare a sarcinilor pentru ziua respectiva si sa stabiliti criteriul de referinta privind performanta. Daca aveti 20 de sarcini pentru o anumita zi, cate dintre ele aveti nevoie cu adevarat sa le realizati?

7. Invatati sa delegati si/sau sa externalizati. Din experienta, delegarea sarcinilor este unul dintre cele mai dificile lucruri de invatat pentru multi antreprenori, indiferent cat de mica este sau nu afacerea, nu este nevoie sa fii one man show. Aveti nevoie de alte persoane care sa indeplineasca o parte din sarcini.

8. Stabiliti rutine si urmati-le cat mai mult posibil. Chiar daca apar intamplari sau evenimente neasteptate, daca aveti o rutina pe care o respectati, veti fi mult mai productiv.

9. Obisnuiti-va sa stabiliti termene pentru sarcini. Spre exemplu, sa cititi si sa raspundeti la mail va poate consuma intreaga zi daca permiteti. In schimb, stabiliti o ora pe zi pentru acest lucru si respectati-o.

10. Fii organizat. Pierzi prea mult timp pentru a cauta numere de telefon, contracte, documente sau fisierele in calculator? Faceti-va timp pentru a le organiza. Avand un sistem bine organizat in general va usureaza munca in primul rand si va pune mai mult timp la dispozitie.

11. Nu pierde timpul. De la intalniri cu clienti pana la programarea de la dentist evitati sa pierdeti timpul. Nu stati si asteptati. Tehnologia va permite sa lucrati orinde va aflati. Puteti sa cititi un articol, sa vedeti un raport, sa verificati un calcul, sa vedeti o analiza sau sa planificati un eveniment viitor.

Timpul tau iti apartine. Poti controla si realiza ceea ce iti doresti, odata ce ai preluat controlul timpului.

Related Documents

Managmetul Timpului.docx
December 2019 10

More Documents from "sergiu doban"