Lucrare_scrisa_la_istorie_pe_semestrul_i.docx

  • Uploaded by: Varga Istvan Attila
  • 0
  • 0
  • July 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Lucrare_scrisa_la_istorie_pe_semestrul_i.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 438
  • Pages: 3
Nume și prenume………………………………….

LUCRARE SCRISĂ LA ISTORIE PE SEMESTRUL I -CLASA A VIII-a- A I.Notați sub imagine litera corespunzătoare: A. Columna lui Traian; B. Gânditorul de la Hamangia (1 punct)

II.Notați cu “Adevărat”(A) sau “Fals”(F):

(1 punct)

1.Geţii şi Dacii sunt două popoare distincte. 2.Românii fac parte din marea familie a popoarelor romanice. 3. Primul rege al dacilor a fost Decebal. 4.Geto-dacii aveau o religie politeistă.

III.Ordonați cronologic următoarele evenimente istorice: 1. A.Formarea poporului român; B.Prima mențiune documentară a geto-dacilor(Herodot); C.Războaiele daco-romane; 2. A. Domnia lui Decebal. B. Domnia lui Burebista. C. Cucerirea Daciei, de către romani.

(1 punct)

Nume și prenume………………………………….

IV.Citiți cu atenție următoarele texte și răspundeți la cerințe: (2 puncte) A. “Etnogeneza românească se înscrie în procesul general european de formare a popoarelor și limbilor neolatine. Poporul român s-a fondat prin romanizarea spaţiului daco-moesic, la nord şi la sud de Dunăre, în spaţiul romanităţii răsăritene (spaţiul latinităţii orientale) care include şi vechea Dacie aşa cum a fost delimitată geografic pentru epoca lui Burebista. Poporul român s-a format după anul 106 în timp de câteva secole. Începând cu secolul al VIII-lea se poate vorbi de limba română ca de o limbă romanică individualizată, caracterizată prin trăsăturile care o disting de celelalte limbi provenite din limba latină și care, cu modificări inerente oricărei evoluții lingvistice, se mențin până astăzi .”(Iancu Fischer, Latina dunăreană. Introducere în istoria limbii române) 1.Unde s-a format poporul român?

2.Cum s-a format poporul român?

3.Când s-a format poporul român?

B. Semnificația numelui de vlah De origine germanică, termenul de vlah ( dat de gepizi păstorului din spațiul carpatic și din cel balcanic), a fost preluat de slavii de sud ca și vlah, iar de slavii de răsărit ca și voloh. În secolele VII-VIII au apărut primele mențiuni istorice despre români și originea lor romanică, sursele străine desemnându-i cu denumirile de vlahi, valahi, volohi, blachi, etc. 1.Cum erau numiți românii la începutul Evului Mediu?

V. Completaţi spaţiile libere. (2 puncte) 1. Burebista a fost primul rege, care a …………. triburile dacice. 2. Între daci şi romani au fost două războaie. Primul a avut loc în …………., iar al doilea în ……….. . 3. Dacii au avut o religie ……….., care înseamnă credinţa în ………….. zei. 4. Procesul de formare a poporului român se poate numii şi……………… .

Nume și prenume………………………………….

VI. Alcătuiți un eseu de aproximativ o pagină cu titlul „Romanizare și creștinis” după următorul plan de idei: (2 puncte) -Definiți procesul de romanizare. -Prezentaţi în ce a constat acest proces. -Apariția și răspândirea religiei creștine *Se punctează respectarea planului de idei dat,corectitudinea informației istorice,modul de redactare și așezare în pagină.

1 punct oficiu

More Documents from "Varga Istvan Attila"