LERARENOPLEIDING BASISONDERWIJS HOGESCHOOL LEIDEN Pabo Thomas More Rotterdam
VOORBEREIDINGSFORMULIER Formele zaken: Naam Ron Gram
Pabogroep 1C
Datum 26-5-2009
Stageschool 't Startblok
Klas 8
Aantal kinderen 25
Mentor Rino
Vakgebied/onderwerp Kindermishandeling
Stagebegeleider Henri Kluin
Duur activiteit 30 minuten
Beginsituatie van de groep In groep 8 is er al de hele week het thema 'pesten' aan de gang. Een vorm van pesten dat de kinderen nog niet gehad hebben, is kindermishandeling. Ze hebben het al wel gehad over het vertrouwen dat ze moeten hebben in de leerkracht, zodat ik daar minder de nadruk op hoeft te leggen.
Wat leren de leerlingen van deze activiteit? (lesdoelen) 1. De kinderen kennen de 5 vormen van kindermishandeling. 2. De kinderen weten de stappen die ze moeten ondernemen. 3. De kinderen weten hoe ze andere kinderen kunnen helpen. Een ander doel is dat ze zich bewust worden dat niet alle ouders even vriendelijk zijn voor hun kinderen.
Reflectie vooraf. -Wat wil ik van deze activiteit leren? (persoonlijke leerdoelen) -Welke verwachtingen heb ik? -Zie ik er tegenop? Persoonlijke leerdoelen: 1. Op een gecontroleerde wijze een gesprek leiden, zodat de kinderen wel eigen inbreng hebben, maar dat het gesprek niet uit de hand gaat lopen. 2. Een veilig klimaat scheppen, zodat de kinderen hun verhaal kunnen doen. Ik verwacht dat de kinderen het best als heftig kunnen ervaren, maar ik vind het wel belangrijk dat er aandacht aan besteed wordt. Ik zie er niet tegen op, omdat ik denk dat de kinderen er veel van zullen leren.
Bronnen. -Welke kennis moet ik bijspijkeren? -Welke bronnen wil ik raadplegen? -Waar vind ik deze bronnen? -Wat ga ik van deze bronnen gebruiken? Ik heb gebruik gemaakt van de kennis uit het onderzoeksverslag waar ik op dit moment mee bezig ben geweest.
Inoefenen vaardigheden. -Welke vaardigheden moet ik oefenen? Ik wil graag alle kinderen aan het woord hebben en ook op een positieve wijze de kinderen benaderen. Het is ook belangrijk om geen waarde-oordeel te geven.
Voorbereidingen. -Benodigdheden. -Wat moet er al klaar staan? -Benodigde ruimte. -Opstelling van de klas. De kinderen komen in een grote kring zitten, zodat ze zich vrijer kunnen voelen. Daarvoor moeten alle tafels aan de kant komen te staan.
Draaiboek/Stappenplan. -Lesopbouw: -Introductie -Instructie -Wat wil ik de leerlingen laten doen? -Evaluatie van de les met de leerlingen Introductie: Ik laat op het SMART-bord een filmpje zien over kindermishandeling. Daarna vertel ik het één en ander over kindermishandeling. Dat er gemiddeld per jaar 100.000 kinderen mishandeld worden, etc. Zodat de kinderen zich bewust worden van de ernst van de situatie. Ook vertel ik kort wat kindermishandeling inhoudt en de verschillende vormen die er zijn. Instructie: Ik ga met de kinderen een kringgesprek voeren. Ik vraag naar ervaringen van kinderen en naar meningen, bijvoorbeeld over het optreden van school. Dan ga ik samen met de kinderen een plan van aanpak maken met de kinderen voor de kinderen. Zodat ook zij weten welke stappen ze moeten ondernemen als ze per ongeluk in aanraking komen met kindermishandeling. Wat wil ik de leerlingen laten doen? Ik wil dat de kinderen op een positieve manier een bijdrage leveren in het gesprek en dat ze goed meedoen met de stappen die een kind moet ondernemen. Evaluatie van de les met de leerlingen Ik ga na afloop van het plan van aanpak aan de kinderen vragen hoe ze het vonden. Dit hoeft niet per se direct na de les, dat kan ook een dag later.
Reflectie achteraf. -Heb ik de lesdoelen van de activiteit gehaald? -Heb ik mijn persoonlijke leerdoelen gehaald? -Is de voorbereiding voldoende geweest? -Op welke punten moet ik de volgende keer extra letten? -Beschikte ik over voldoende kennis en vaardigheden? -Waren mijn verwachtingen reëel?
Reflectie van de mentor/ medestudent. -Feedback en tips