Lesvoorbereiding Inrichten Van De Werkpost In Fuctie Van De

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Lesvoorbereiding Inrichten Van De Werkpost In Fuctie Van De as PDF for free.

More details

  • Words: 1,181
  • Pages: 6
Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Naam

Mieke Himpe

Cluster

BEHT – TTO

Groep

1 OSO 12

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Academiejaar 2006 – 2007

Stageschool

Kattenberg 9, B-9000 Gent Tel. 09 269 98 06  Fax 09 269 98 19 E-mail: [email protected]

Stageles

Naam

Artevelde Hogeschool Campus Kattenberg

Datum

10 mei 2007

Adres

Kattenberg 9, B-9000 Gent

Vak/Leergeheel

PV Dameskappen: Voorbereidende handelingen

Naam mentor

H. Van den Kerchove

Lesonderwerp

Inrichten van de werkpost in functie van de watergolf

Afdeling

BSO Haarzorg

Leerjaar

2de graad – 1ste leerjaar

Lesuur

Van 13.30 uur tot 15.10 uur

Lokaal

A 003

Aantal lln

20

Beginsituatie Onderwerp vorige les en/of gekende leerstof

Kennismaken met het kapsalon: Profiel van een kapper

Voortaak

Materialen in vorige les opgenoemd meebrengen

Andere gegevens

Bronnen

Bijlagen

Syllabus: Basiscursus haartooi, R. Janssens, H. Van den Kerckhove

Kopie van het leerplan

1ste jaar Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs – Haartooi

Uitgediepte leerstof Bordplan Foto's van kapsels Oo-kaartjes Foto's van de benodigdheden

LESONDERWERP: Inrichten van de werkpost in functie van de watergolf ALGEMENE VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES: Ergonomisch werken, orde en netheid, respect voor het materiaal. LEERPLANDOEL(EN): De voorbereidende handelingen nauwkeurig uitvoeren waarbij rekening gehouden wordt met de volgorde en het nut ervan toelichten LESDOELEN

LEERINHOUD

Aan de hand van de les van het 1. Lesbegin inrichten van de werkpost komen tot de les het inrichten van de werkpost in a) Motivatie functie van de watergolf Inrichten van de werkpost

WERKVORMEN/ MEDIA/ORGANISATIE

TIJD

Aankondiging van het lesonderwerp a.d.h.v. foto's van kapsels -Welke kenmerken vind je in alle foto's terug? -Hoe kan je zo'n kapsels bekomen? -Welke materialen gebruiken we bij een watergolf? Vooraleer we de haarrollen in de haren plaatsen zullen we de werkpost inrichten in functie van de watergolf. Media: Foto's van kapsels met golven Lk noteert de titel op het bord.

b) Herhaling

-Wat zijn eigenschappen van een goede kapper? -Waarom is die eigenschap belangrijk? -Waarom is het belangrijk dat een kapper net is?

c) Globale probleemstelling

Hoe richten we de werkpost in, in functie van de watergolf?

10 min.

LESDOELEN

LEERINHOUD

WERKVORMEN/ MEDIA/ORGANISATIE

TIJD

2. Lesuitwerking De werkpost voor de watergolf op een efficiënte manier inrichten.

1ste Lesprobleem: Hoe richten we de werkpost in?

1ste Lesprobleem: Hoe richten we de werkpost in? Analyse: Volgens het G.A.S.-principe Globale fase Oo Kijk goed terwijl ik de werkpost inricht en tracht te achterhalen waarom ik de werkpost op deze manier inricht. A. Demonstratie Lk richt de volledige werkpost in. Bespreking van de oo.

10 min.

Analytisch fase Herkennen en benoemen van de materialen

Benodigdheden -Oefenhoofd -Steuntje -2 handdoeken -Haarborstel -Ontwarkam -Puntkam -Grote en kleine nijpers -Haarrollen -Pinnetjes -Spuitbusje De benodigdheden worden aangepast aan het uit te voeren werk. Producten worden op een andere plaats bereid en bewaard. Op het ogenblik van de toepassing worden dan de gebruiksklare producten aan de werkpost toegevoegd, dit om hygiënische, esthetische en commerciële redenen.

Oo. Wat heb ik allemaal nodig bij het inrichten van de werkpost? Lk geeft de opdracht: 1 ll hangt het oo-kaartje aan het bord Media: oo-kaartje: Benodigdheden Bespreking van de oo -Wat staat er op mijn werkpost? -Waarom staat het oefenhoofd links of rechts? -Zie je enkel materialen? -Bevinden er zich producten op mijn werktafel? -Waarom niet? -Hebben we apparaten nodig bij het uitvoeren van een watergolf?

10 min.

LESDOELEN De plaats van de materialen op de werkpost verklaren.

LEERINHOUD

WERKVORMEN/ MEDIA/ORGANISATIE

Volgorde

Oo.Hoe plaats ik mijn materialen?

Het materiaal die ik het eerst gebruik leg ik het linkst van mij (als je rechtshandig bent). Zodanig dat we makkelijk onze materialen vinden.

Lk geeft de opdracht: 1 ll hangt het oo-kaartje aan het bord

TIJD

Media: oo-kaartje: Volgorde 1ste demonstratie Bespreking van de oo -Wat ligt er het eerst in het rijtje? En er naast? -Waarom ligt de haarborstel eerst en dan pas de ontwarkam?

5 min.

Structurele fase 1 ll richt de werkpost in Lk stelt vragen aan de andere lln: -Wat is het eerste wat ze moet doen? -Waarom plaats ze haar oefenhoofd links/ rechts? -Waar moet ze haar producten plaatsen? -Is dat goed? -Waarom legt ze eerst haar ontwarkam en dan pas haar puntkam? Synthese: Inrichten van de werkpost herhalen a.d.h.v. foto's

10 min.

Media: Foto's van benodigdheden Opdracht: Enkele lln krijgen een foto en hangen die op in volgorde van de werkpost. Ook benoemen ze het materiaal.

5 min.

LESDOELEN

LEERINHOUD

De werkpost in functie van de watergolf inrichten.

WERKVORMEN/ MEDIA/ORGANISATIE

TIJD

B. Inrichten van de werkpost door de lln. Opdracht 1: Jullie mogen nu allemaal je eigen werkpost inrichten in functie van de watergolf. Leerkracht begeleidt klassikaal. Klassikale bespreking van de volgorde en benodigdheden. -Ligt alles mooi recht, zodat het esthetisch lijkt? -Is het materiaal voldoende gerangschikt? Leerkracht begeleidt. Controle en foutenanalyse door lk.

De omschrijving en het doel van de worteloprolling geven.

2de Lesprobleem: Welke omschrijving kunnen we geven voor het inrichten van de werkpost?

20 min.

2de Lesprobleem: Welke omschrijving kunnen we geven voor het inrichten van de werkpost en wat is het doel ervan? Analyse – onderwijsleergesprek ( leerlingen zitten in kring op hun stoel )

De werkpost omschrijven.

Omschrijving De werkpost is een geheel van ruimte, plaats, materiaal, producten en apparaten nodig bij het uitvoeren van een specifiek werk ingericht op een bepaalde manier volgend de aard van het uit te voeren werk.

De verschillende doelen van de werkpost opsommen.

-Wat versta je onder werkpost? -Wat ligt er allemaal op de werkpost? -Richten we bij alle bewerkingen dezelfde werkpost in? -Waarom niet?

Doel −

− −

Het uit te voeren werk zo efficiënt en rationeel mogelijk laten verlopen, met zo min mogelijk hinder voor diegene die het werk uitvoert Nutteloze bewegingen uitschakelen en de vermoeidheid tot een minimum herleiden De werk(st)er laten weken rekening houdend met de ergonomie

-Welk doel heeft het inrichten van de werkpost? -Ken je nog andere beroepen waar ze gebruik maken van een werkpost? -Waarom gebruiken zij een werktpost? Lkr. stelt bijvragen tot de verschillende doelen bereikt zijn. Synthese Herhaling van de verschillende doelen en omschrijving. Lkr. noteert aan het bord

10 min.

LESDOELEN De vereisten van een goede werkpost verwoorden.

LEERINHOUD

WERKVORMEN/ MEDIA/ORGANISATIE

3de Lesprobleem: Welke kenmerken zijn er bij een goed werkpost?

3de Lesprobleem: Welke kenmerken zijn er bij een goede werkpost?

− − − − − − − − − −

Analyse – onderwijsleergesprek

Ordelijk zijn Overzichtelijk In volgorde van gebruik leggen Enkel het nodige materiaal ligt op de werkpost Materialen liggen rechts van de werk(st)er Gerangschikt op een werkvlak Binnen handbereik Esthetisch geschikt Beantwoorden aan de hygiënische normen Ergonomisch werken

TIJD

-Waaraan moest een werkpost voldoen? -Waarin of waarop richten we de werkpost best in? -Hoe ver moet best dit werktafeltje van ons verwijderd zijn? -Mogen we onze materialen op elkaar leggen? -Waarom niet? -Mogen we gaan zitten bij het uitvoeren van bewerkingen? Synthese Herhaling van de kenmerken voor en goede werkpost.

10 min.

3. Lesafsluiting a. Algemene synthese

-Waarom richten we een werkpost in? -Omschrijf in eigen woorden wat een werkpost is? -Aan welke voorwaarden moet een werkpost voldoen?

(b. Verwerking) c. Organisatorisch moment

Lln ruimen hun werkpost op. Klasagenda invullen

10 min.

Related Documents

Van
June 2020 20
Van
June 2020 14
Van
October 2019 30