Lesvoorbereiding De Worteloprolling Mt2

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Lesvoorbereiding De Worteloprolling Mt2 as PDF for free.

More details

  • Words: 1,411
  • Pages: 9
Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Naam

Sharon Berteloot

Cluster

BEHT-TTO

Groep

12

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Academiejaar 2006-2007

Kattenberg 9, B-9000 Gent Tel. 09 269 98 06  Fax 09 269 98 19 E-mail: [email protected]

Stageschool

Stageles

Naam

Arteveldehogeschool Campus Kattenberg

Datum

15 maart 2007

Adres

Kattenberg 9, B-9000 Gent

Vak/Leergeheel

Praktijk dameskappen basistechnieken / Watergolven

Naam mentor

H. Van Den Kerchove

Lesonderwerp

De worteloprolling

Afdeling

B.S.O. Haarzorg

Leerjaar

1ste leerjaar 2de graad

Lesuur

van 13.30 uur tot 17.30 uur

Lokaal

A 0.03

Aantal lln

6

Beginsituatie Onderwerp vorige les en/of gekende leerstof

Verdelen in functie van de oprollingen, basisoprollingen: haarrollers plaatsen in verschillende graden.

Voortaak

Nodige materialen meebrengen ( ontwarkam, puntkam, grote nijpers, kleine nijpers, spuitflesje, schort, oefenhoofd, handdoek)

Andere gegevens

Bronnen Basiscursus Haartooi, R. Janssens, H. Van Den Kerchove, 1 onderwijs. Haartooi P. 25 t.m. 28

Bijlagen ste

jaar bachelor in het secundair

Kopie van het leerplan Foto’s van kapsels

Tijdschrift “haar en haar” 2007 n° 1

Bordschema

Tijdschrift “Coiffure de Paris” juni 2006 N° 1114

Observatiekaartjes Uitgediepte leerstof Lesbesprekingsformulier Schetsen i.v.m. de techniek

LESONDERWERP: De worteloprolling ALGEMENE VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES: Ergonomisch werken, respect voor materiaal en medeleerlingen, orde en netheid LEERPLANDOEL(EN): Lezen en ontleden van technische tekeningen in functie van het vak.

LESDOELEN

LEERINHOUD

WERKVORMEN/ MEDIA/ORGANISATIE

1. Lesbegin

Kunnen de werkpost op een goede manier inrichten.

Kunnen de juiste handeling aannemen.

a) Motivering

Adhv foto’s komen tot het lesonderwerp: Welke gelijkenissen tref je aan op de foto’s? Op welke manier kunnen we deze kapsels bekomen?

b) Herhaling Voorbereidend werk

Waaruit bestaat het voorbereidend werk? 1. Het inrichten van de werkpost. Lk legt al het materiaal ongeordend klaar. Lk vraagt een leerlinge om alles geordend in te richten. Wie wil de werkpost inrichten? Controle door Lk en lln. Foutenanalyse 2. Het ontwarren van de haren + haren bevochtigen. Lk vraagt aan 1leerlinge om de haren te ontwarren. Waarom doet de leerling het goed of fout? Welke materialen gebruikt de leerling hiervoor? Waarom eerst met borstel en erna met ontwarkam? Controle door Lk en lln. Foutenanalyse

TIJD

3. Het maken van de voorbereidende verdelingen. Lk vraagt aan 1leerlinge om de voorbereidende verdelingen te maken. Welk materiaal gebruik je hiervoor? Hoe ga je de verdelingen maken? Waarom ga je je verdelingen op deze manier maken? Hoe wordt deze verdeling genoemd? Controle door Lk en lln. Foutenanalyse -

-

De horizontale verdelingen trekken we op ongeveer 2cm van elkaar, met de ontwarkam ( de dikte van de verdelingen hangt af van de dikte en de lengt van het haar) De haren die buiten de verdeling vallen vasthechten met grote nijpers. Hierna ga je nog een verdeling maken in de vorm van een parallellogram, voor de eigenlijke oprolling

4. Afbakenen van het werkterrein. Lk geeft de opdracht om het voorgedeelte van de rechterkant van het oefenhoofd los te maken en te bevochtigen. Opdracht: De lln. voeren het voorbereidend werk uit . Tijdslimiet: 10 min. Lk controleert en begeleidt.

c) Globale probleemstelling _____________________________ _

Hoe voeren we de worteloprolling uit? 20min _____________________________________ _________________________________________ _____ 2. Lesuitwerking 1ste Lesprobleem: Hoe voeren we de techniek van de worteloprolling uit?

1ste Lesprobleem: Hoe voeren we de techniek van de worteloprolling uit? Analyse volgens G.A.S.-principe Lk demonstreert Globale fase: oo Waarom noemen we dit de worteloprolling? 1leerlinge hangt het oo-kaartje aan het bord. Lk demonstreert Bespreking van de observatie opdracht.

Lk vraagt 1leerlinge om een nijpertje los te maken van het opgerolde oefenhoofd. • Welke vorm bekomen we als we kijken naar de losse krul? • Waarom gaan we dit de worteloprolling heten? Kritieke punten: Met eigen woorden zeggen waar op • Verdelingen gelet moet worden bij het nemen van de verdelingen. • Richting •

• •

Met eigen woorden zeggen welke richting de lok aanneemt.

Met eigen woorden zeggen waar de wijsvinger geplaatst wordt.

Vinger Oprolling Vasthechten

Verdeling: beginpunt rechts Richting: lok naar links trekken Vinger: linkerwijsvinger op de lok plaatsen Oprolling: De lok rond de vinger draaien en regelmatig de lok doorkammen. De oprolling binnen de parallellogram plaatsen. Wijsvinger in de rechteronderhoek plaatsen. Lok van de wijsvinger schuiven. Vasthechten: Nijper plaatsen van rechts naar links.

5min

Analytische fase: 1ste kritieke punt: Welke verdelingen worden er genomen? Leerlinge hangt oo-kaartje op het bord. Lk demonstreert Bespreking van de observatieopdracht. Lk vraagt aan 1leerlinge om 1nijpertje van de 1ste rij van het oefenhoofd los te maken. Hoe groot zijn mijn verdelingen? Welke vorm kan je zien in het vlak waar een verdeling maakte? 2de kritieke punt: Welke richting neem ik aan met de lok? Leerlinge hangt oo-kaartje op het bord. Lk demonstreert Bespreking van de observatieopdracht. In welke richting wijst onze schuine zijde? Hoe houdt ik mijn lok vast bij de oprolling, naar waar wijst de lok? 3de kritieke punt: Hoe plaats je de wijsvinger? Leerlinge hangt oo-kaartje op het bord. Lk demonstreert Bespreking van de observatieopdracht. Op welke plaats van onze lok plaatsen we de wijsvinger? Hoe plaatsen we de wijsvinger?

15min

Met eigen woorden zeggen hoe de oprolling verloopt

Met eigen woorden zeggen hoe we de oprolling vasthechten

4de kritieke punt: Hoe verloopt de oprolling van de lok? Leerlinge hangt oo-kaartje op het bord. Lk demonstreert Bespreking van de observatieopdracht. Wat doe ik alvorens ik mijn wijsvinger plaats? Hoe is de lok rond de wijsvinger gedraaid? Wat doen we telkens voor we de lok rond onze vinger draaien? Als de lok volledig is opgerold waar plaatsen we dan onze wijsvinger? Hoe gaan we de vinger losmaken van de lok? 5de kritieke punt: Hoe gaan we onze oprolling vasthechten? Leerlinge hangt oo-kaartjes op het bord. Lk demonstreert Bespreking van de observatieopdracht. Naar welke kant zal ons nijpertje gericht zijn? Waarom richten we het nijpertje naar die kant? Structurele fase: Lk geeft de opdracht aan 1leerlinge om de worteloprolling uit te voeren op het oefenhoofd. Terwijl de lln de worteloprolling uitvoert,worden de kritieke punten herhaalt adhv vragen die de Lk stelt aan alle lln. Synthese Lk deelt enkele schetsen uit aan de lln. De oo-kaartjes worden 1 per 1 besproken en de leerlinge die de schets heeft van het bijpassende oo-kaartje, hangt de schets ernaast op het bord.

10min

Uitvoering door de leerlingen: 1ste opdracht: Lk geeft de opdracht aan de lln. om 1rijtje worteloprolling uit te voeren aan de rechtervoorkant van het oefenhoofd. Lk ondersteunt en controleert (individueel of klassikaal) Klassikale verbetering De lln. komen naar voor met hun oefenhoofd. Lk en lln. controleren op zuiverheid en richting van de oprolling van alle studenten. Lln. verbeteren hun werk indien nodig.

15min

2de opdracht Lk geeft de opdracht om de volledige rechtervoorzijde van het oefenhoofd op te rollen, rekening houdend met de kritieke punten. Lk ondersteunt en controleert ( individueel of klassikaal) 15min _____________________________________ _________________________________________ _____ _____________________________ _ Verwoorden de omschrijving en het doel van de worteloprolling.

2de lesprobleem: Wat is de omschrijving + het doel van de worteloprolling? •



Omschrijving: De worteloprolling is een vaste, tijdelijke oprolling, uitgevoerd op halflang haar. Resultaat : gekruld of gegolfd ,Toepassingen: zijkanten, achterhoofd en nekgedeelte Doel: Wordt gebruikt voor klassieke kapsels of als avond- feestkapsels.

2de Lesprobleem: Wat is de omschrijving + het doel van de worteloprolling? a) Analyse Lk geeft de opdracht aan 1leerlinge om het opgerolde oefenhoofd los te maken. Het oefenhoofd wordt nadien doorgegeven aan alle lln. Onderwijsleergesprek Wat is het resultaat van deze oprolling? Hoe voelt deze oprolling aan? Media: Het opgerolde oefenhoofd. Waar passen we de worteloprolling toe? Media: Het opgerolde oefenhoofd

Als we deze oprolling bij korte haren toepassen, zal dit dan even makkelijk gaan? Media: oefenhoofd met korte haren. Lk doceert nekgedeelte en achterhoofd Welke beweging kan je in de haren aanschouwen? Welk resultaat bekom je na het opkammen van deze oprolling? Media: oefenhoofd met opgekamde haren. Lk doceert voor welke kapsels we deze techniek kunnen gebruiken. b) Synthese Lk stelt herhalingsvragen Lk noteert op het bord _____________________________________ ______________________________________ _____________________________ _

10min _____

3. Lesafsluiting a) Algemene synthese

b) Verwerking c) Organisatorisch moment

Herhaling van de opeenvolgende technieken • Verdelingen maken • Lok in de juiste richting trekken • Wijsvinger plaatsen • De lok zuiver rond de vinger oprollen • Oprolling in de parallellogram plaatsen • Op de juiste manier vasthechten Wat is het doel van een worteloprolling? Wat is het resultaat als je op korte haren de worteloprolling toepast? Wat is het synoniem voor worteloprolling? Als we rechts oprollen, hoe zit onze nijper dan? Waarom?

10min

Eigen werkpost opruimen Klas in orde brengen (Lk geeft opdrachten) Klasagenda invullen _____________________________________ _________________________________________ _____

_____________________________ _

LESDOELEN

LEERINHOUD

WERKVORMEN/ MEDIA/ORGANISATIE

TIJD

Related Documents

De Worteloprolling
November 2019 3
Mt2
June 2020 6
Lesvoorbereiding
November 2019 15
Lesvoorbereiding
November 2019 13
Mt2.docx
June 2020 5