LEMN LICHID Nume: Lazari Octavian Grupa: 4205 Profesor: Munteanu Adriana
INFORMATII GENERALE Invenţia aparţine unei echipe de cercetători de la Institutul de tehnologie chimică Fraunhofer (ICT) din Pfinztal (Germania), relatează agenţia DPA. Savanţii germani au făcut experimente asupra deşeurilor de la fabricile de hârtie, dintre care lignina a fost substanţa cea mai promiţătoare. Acest polimer (macromoleculă) asigură rezistenţa plantelor, unind între ele fibrele, dar nu este necesar în producţia de hârtie, care trebuie să fie cât mai flexibilă.
STRUCTURA Lemnul lichid este o substanta care are la baza un amestec de celuloza, canepa, in si lignina, folosita pana nu demult doar in procedeul de producere al hartiei.
PROPRIETATI Lemnul lichid va putea deveni o alternativa la toate produsele din plastic existente in prezent in lume. Se vor putea fabrica jucarii, mobilier, carcase, sticle, vase alimentare sau chiar caroserii de masina. Fiind unul dintre cele mai noi materiale ecologice acesta prezinta o proprietate deosebit de importanta – aceea de a putea fi refolosit de mai multe ori fara ca proprietatile sale sa fie distruse. Plus e biodegradabil.
ARBOFORM Noua substanţă, care a fost denumită Arboform, capătă forma unor granule, care sunt apoi topite. Arboformul poate fi topit, încât să ia forma oricăror obiecte care, în zilele noastre, au componente din plastic: aparate electrocasnice, gadget-uri, părţi de mobilier, finisaje auto, jucării, ustensile de bucătărie etc. Arboformul va fi o substanţă sigură şi inodoră, căci cercetătorii de la ICT au reuşit să reducă cu 90% conţinutul de sulf, care iar fi conferit un miros neplăcut, dar care a fost absolut necesar în procesul sepărării ligninei de fibrele de celuloză din care se produce hârtia.
DE CE LEMNUL LICHID? Lemnul lichid este lipsit şi de substanţele cancerigene care se întâlnesc în plasticul produs din ţiţei. Apoi, plasticul obişnuit nu este biodegradabil, pe când Arboformul este. Singurul avantaj al plasticului „clasic” ar fi faptul că este reciclabil, însă nenumărate tone din această substanţă nu au mai fost niciodată colectate, ci zac răspândite în mediul înconjurător. Dar şi Arboformul este reciclabil, pentru că savanţii de la ICT au experimentat fărâmarea în bucăţele a unui obiect construit din acest plastic biodegradabil, apoi au retopit fragmentele. Proprietăţile materialului nu aveau să se schimbe după reciclare.
PROPRIETATI FIZICE Figura din lemn autentic, textura si culoare; conductivitate termică; aromă caracteristică; de siguranță pentru mediu și pentru consumator. Porțiunea de polimer PDK oferă proprietăți, cum ar fi: rezistență la umiditate ridicată, motiv pentru care ar trebui să uite problema de umflare a plăcilor; produse de rezistenta si rezistenta la uzura, ceea ce face din KPD nu se tem de stres, șoc și abraziune constantă.
TECHNOLOGIE DE PRODUCTIE Industria celulozei separă lemnul de cele trei componente principale lignină, celuloză și hemiceluloză. Apoi se amesteca lignina cu fibre naturale din lemn, canepa sau inul si aditivi naturali, cum ar fi ceara, din care produc granule din plastic care pot fi topite si turnate prin injectie.
EXEMPLE
CEAS
SCAUNE
UNDE SE FOLOSESTE Până la acest moment, lemnul lichid a fost utilizat la terase de înaltă calitate ale locuinţelor şi în construcţia panourilor care nu necesită mulaj. În momentul de faţă, aproximativ 290 componente alte automobilelor sunt derivate ale unor resurse reciclabile, precum bumbac, lemn, in, cânepă, fibră de iută şi cauciuc natural.
SFARSIT