Jaarrekening Diouma Senegal 2008

  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Jaarrekening Diouma Senegal 2008 as PDF for free.

More details

  • Words: 1,977
  • Pages: 18
STICHTING DIOUMA SENEGAL GELEEN JAARVERSLAG 2008

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

INHOUDSOPGAVE

Bestuursverslag Bestuursverslag

3

Jaarrekening Balans Winst- en verliesrekening Kasstroomoverzicht Toelichting

7 9 10 11

Overig Voorstel winstbestemming 1 januari 2007 tot en met 31 december 2007 Gebeurtenissen na balansdatum

17 17

Nummer van de laatste pagina

17

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

BESTUURSVERSLAG

2

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

VERSLAG VAN HET BESTUUR VAN STICHTING DIOUMA SENEGAL

Oprichting en doelstelling van de stichting De stichting is in juni 2005 opgericht door Evelyne Rigliaco-Kleikers na een verblijf van twee maanden in het begin van dat jaar in Senegal, waar zij in het kader van vrijwilligerswerk onder meer als hulponderwijzeres op de kleuter- en lagere school in het stadje Thies heeft gewerkt. Zij logeerde tijdens haar verblijf in Senegal bij een gastgezin (de familie Ndiaye) die haar regelmatig meenamen naar hun familie in het plattelandsdorp Ndoss Diaraf. Dit dorp heeft ca 800 inwoners die leven van kleinschalige landbouw en veeteelt voor de eigen consumptie. De ontwikkelingsmogelijkheden van de jeugd van het dorp worden sterk belemmerd door de noodzaak om bij te dragen in het levensonderhoud van het gezin. Dit geldt in het bijzonder voor de meisjes. Meer dan de helft van de meisjes maakt de school niet af of krijgt helemaal geen onderwijs, omdat zij moeten helpen bij het werk op het land en bij het zware werk van het handmatig fijnstampen van de gierst. Dit laatste neemt dagelijks ca 4 uur in beslag en gebeurt met een zware houten vijzel in een houten kom. Terug in Nederland richtte Evelyne de Stichting Diouma Senegal op om daarin een aantal projecten te realiseren gericht op verbetering van de toekomstmogelijkheden van deze kansarme meisjes. Het eerste project, de aanschaf en installatie van een graanmolen is eind 2007 gerealiseerd. Begin 2008 werd met een nieuw en beduidend grootschaliger project gestart: het bouwen van een opleidingscentrum voor meisjes en jonge vrouwen.

Samenwerking en fondsenwerving Omdat het schoolproject complexer is en meer middelen vergt dan het graanmolenproject is door de stichting in 2008 contact gelegd met een aantal belangrijke organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, te weten COS Limburg en NCDO. COS Limburg is een regionaal kennis- en expertisecentrum op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken en werkt onafhankelijk van doelgroepen, partners en overheden. In maart 2008 is door de stichting een bijeenkomst bijgewoond van het Millennium Platform en in november een door het COS georganiseerd symposium over particuliere initiatieven in ontwikkelingssamenwerking. Dit leverde veel informatie op over de eisen die aan een goede uitvoering van projecten gesteld moeten worden en over het belang van conformering aan het Nederlandse overheidsbeleid en aan de VN millenniumdoelstellingen bij de aanpak van de projecten. Dit is onder meer van belang om in aanmerking te komen voor projectsubsidie. NCDO ( Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) is een Nederlandse organisatie die streeft naar een grotere betrokkenheid van de Nederlandse bevolking bij internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. NCDO ondersteunt daarnaast mensen die zich inzetten voor de verbetering van de positie van mensen in

3

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

ontwikkelingslanden. Dat doet zij door het leveren van kennis en geld en door het bevorderen van informatie-uitwisseling. Ook heeft de stichting in 2008 de status van ANBI ( Algemeen Nut Beogende Instellingen ) aangevraagd en verkregen. Deze toekenning is zowel voor de stichting als voor de donateurs van belang. De ervaring bij de fondsenwerving voor het graanmolenproject heeft geleerd dat het verkrijgen van middelen door verkoop van sieraden op markten en braderieën etc. veel inspanning kost en onvoldoende opbrengsten genereert om doelstellingen op korte termijn te kunnen behalen. Derhalve zijn in 2008 de contacten met grotere partijen en donateurs met succes uitgebreid en geïntensiveerd. Zo kunnen we melden dat in het jaar 2008 een grote subsidie is ontvangen van de Louisa Stichting te Amsterdam. Het doel van deze stichting is het bieden van financiële hulpverlening aan kinderen die geen aanspraak kunnen maken op de Universele Rechten van het Kind. Zeer positief is het feit dat Rotary Elsloo-Maaskant, in samenwerking met de Rotary’s Geleen en Philippeville het schoolproject omarmd heeft, resulterend in een aanzienlijke financiële bijdrage die uiteindelijk is gerealiseerd in 2009. Daarnaast is de mogelijkheid geboden om een subsidie te verkrijgen van Rotary International in het kader van internationale samenwerking. Naast financiële steun heeft de Rotary steun toegezegd in de vorm van know how.

Stand van zake lopende projecten Het voornoemde graanmolenproject is inmiddels naar volle tevredenheid afgerond. De molen is nu meer dan een jaar in gebruik en er is een goed lopende organisatie opgezet voor het beheer en de exploitatie ervan. De stichting ontvangt periodiek overzichten van productie en opbrengsten die de molen genereert voor de dorpsbewoners. Het schoolproject betreft de bouw van een opleidingscentrum in Thiadiaye, 150 kilometer ten zuidoosten van Dakar. Het complex wordt gebouwd op een perceel van 800 m2, geschonken aan de stichting door de burgemeester van Thiadiaye. De opleiding zoals beoogd biedt meisjes de kans om binnen 3 jaar het vak van naaister, kapster of kokkin te leren. Naast vakken zoals naaien, kappen, koken en batik-verven krijgen de meisjes ook alfabetiseringslessen (Franse taa) en biologie. Daarnaast zal in het opleidingstraject ruim aandacht zijn voor alledaagse problematiek zoals o.a. de bestrijding van AIDS. De opleiding wordt afgerond met een officieel erkend diploma en is de poort tot werkgelegenheid en uiteindelijk financiële onafhankelijkheid. De operationele leiding van het opleidingscentrum zal worden neergelegd bij het ministerie van onderwijs in Senegal, onder toezicht van de stichting. Het is onze verwachting dat aan het einde van het tweede kwartaal in 2009 de benodigde middelen (EUR 60.000 voor bouw en EUR 27.000 voor inrichting) beschikbaar zijn.

4

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

Samenstelling van het bestuur De grotere omvang en complexiteit van de projecten betekende een toenemend tijdsbeslag voor het bestuur. In 2008 is het bestuur met twee bestuursleden uitgebreid en bestaat thans uit de volgende personen: Evelyne Kleikers-Rigliaco: Barbara Jeurissen: Michiel Buitenman: Vivian Otten: Henk Huisman:

voorzitter secretaris penningmeester communicatie en PR algemeen lid

Het projectbeheer en begeleiding in Senegal zelf wordt uitgevoerd door Jean-Baptiste Ndiaye en Marthe Thiao.

Namens het bestuur van de Stichting Diouma Senegal,

Evelyne Rigliaco Kleikers

Geen accountantscontrole toegepast 5

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

JAARREKENING

6

BALANS Per 31 december 2008 (na winstverdeling) A c t i v a

Toelichting

Vlottende activa Liquide middelen

Totaal activa

31 december 2008

31 december 2007

EUR

EUR

EUR

I 14.257

1.003

14.257

1.003

Zie toelichting.

Geen accountantscontrole toegepast

7

EUR

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

P a s si v a

Toelichting

Stichtingskapitaal Kapitaal bestuur Overige reserves

31 december 2008

31 december 2007

EUR

EUR

EUR

II 546 13.699

691 303 14.245

994

12

9

14.257

1.003

Kortlopende schulden Nog te betalen kosten Totaal passiva

EUR

Zie toelichting.

Geen accountantscontrole toegepast 8

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

WINST- EN VERLIESREKENING Over de periode 1 januari 2008 tot en met 31 december 2008.

Toelichting

Opbrengsten Giften

III

Kosten Geboden hulp Senegal Overige bedrijfskosten

IV

Financiële baten en lasten (Netto) resultaat

1 januari 2008 31 december 2008

1 januari 2007 31 december 2007

EUR

EUR

EUR 14.050

0 610

EUR 4.517

7.459 1.324 610

8.783

44

241

13.396

-4.507

V

Zie toelichting.

Geen accountantscontrole toegepast

9

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

KASSTROOMOVERZICHT Over de periode 1 januari 2008 tot en met 31 december 2008.

Kasstroom uit investeringsactiviteiten Netto resultaat Kapitaalstorting bestuur Toename kortlopende schulden

1 januari 2008 31 december 2008

1 januari 2007 31 december 2007

EUR

EUR

EUR

13.396 -144 2

EUR

-4.507 -25 1

Netto kasstroom

13.254

-4.531

Liquide middelen Openingsbalans Eindbalans

1.003 14.257

5.534 1.003

Netto kasstroom

13.254

-4.531

Geen accountantscontrole toegepast 10

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

TOELICHTING BIJ DE JAARREKENING Over de periode 1 januari 2008 tot en met 31 december 2008

Algemeen Stichting Diouma Senegal (‘de stichting’) statutair gevestigd te Geleen, is opgericht op 23 juni 2005. Het vestigingsadres is Boerhaavestraat 30, 6164 GS te Geleen. Het doel van de stichting is: · Het bevorderen van de leefomstandigheden van de bevolking van Senegal, waaronder in het bijzonder de leefomstandigheden van vrouwen en kinderen; · Het bewust maken van de Nederlandse samenleving van de ontwikkelingsproblematiek in Senegal en Derde Wereldlanden in het algemeen; · Het opzetten van humanitaire hulpacties, waaronder wordt begrepen het inzamelen van hulpgoederen van diverse aard; · Het verrichten van verdere handelingen, die met het voorstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn. De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het opzetten van projecten op het gebied van ontwikkeling, educatie en (eigen) voedselvoorziening.

Waarderingsgrondslagen De jaarrekening is opgesteld overeenkomstig BW Titel 9, Boek 2. De stichting maakt gebruik van de uitzondering op openbaarmaking van de jaarrekening voor dergelijke stichtingen. Ook statutair is de stichting geen verantwoording verschuldigd anders dan aan het stichtingsbestuur. De jaarrekening is opgesteld op basis van historische kosten behalve als uitzonderingen expliciet zijn vermeld.

Waardering Vorderingen en schulden zijn gewaardeerd tegen kostprijs behalve als een alternatieve waardering expliciet is vermeld.

Geen accountantscontrole toegepast 11

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

Liquide middelen Liquide middelen bestaan enkel uit gelden aangehouden bij een bank. De gelden zijn direct opvraagbaar. De stichting houdt geen kasgelden aan.

Kortlopende schulden Kortlopende schulden hebben een looptijd van minder dan een jaar.

Resultaatbepaling Kosten en opbrengsten zijn opgenomen in de periode waarop deze betrekking hebben.

Kasstroomoverzicht Het kasstroomoverzicht is afgeleid van de winst- en verliesrekening alsmede van overige mutaties van balanspost gedurende het boekjaar (indirecte methode). Het kasstroomoverzicht toont mutaties in het netto bank saldo.

Geen accountantscontrole toegepast 12

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

TOELICHTING BIJ DE BALANS

I

Vlottende activa

Bank

Lopende rekening

31 december 2008

31 december 2007

EUR

EUR

14.257

1.003

De stichting is vrij om te allen tijde over het saldo te beschikken. Het saldo is direct opvraagbaar.

II Stichtingskapitaal Kapitaal bestuur Deze post bestaat uit een kapitaalstorting alsmede kosten voor rekening van de stichting, voorgefinancierd door de bestuursvoorzitter Evelyne M.M. Rigliaco-Kleikers.

Begin saldo Markt kosten Overige algemene kosten Kamer van Koophandel fee Autokosten Deel vliegticket Verzekeringen Reiskosten Senegal Fee Internet site Vergoeding voorfinancieringen

31 december 2008

31 december 2007

EUR

EUR

691

716

106 41 27 11 0 0 0 0 -330

0 37 24 6 118 107 58 40 -415

546

691

Geen accountantscontrole toegepast 13

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

Overige reserves

Openingsbalans Resultaat over het boekjaar

31 december 2008

31 december 2007

EUR

EUR

303 13.396

4.810 -4.507

13.699

303

1 januari 2008 31 december 2008

1 januari 2007 31 december 2007

EUR

EUR

TOELICHTING OP DE WINST- EN VERLIESREKENING

III Opbrengsten

Giften van bedrijven en instellingen. Giften van particuliere personen Opbrengsten uit activiteiten Kostprijs activiteiten

10.000 3.852 1.214 -1.016

3.542 315 660 0

14.050

4.517

Giften van bedrijven en instellingen bevat een subsidie ten bedrage van EUR 10.000 van de Louisa Stichting te Amsterdam. De subsidie is verstrekt ten behoeve van het te realiseren opleidingscentrum voor meisjes in Senegal.

Geen accountantscontrole toegepast 14

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

IV Kosten Overige bedrijfskosten

Reclamekosten Verzekeringen Representatiekosten Fee Internet site Drukwerk Autokosten Reis en verblijfskosten Senegal Kantoorinventaris Overige algemene kosten

V

1 januari 2008 31 december 2008

1 januari 2007 31 december 2007

EUR

EUR

300 107 62 40 18 11 0 0 72

0 107 0 40 15 6 761 233 162

610

1.324

0 44 0

0 24 217

44

241

Financiële baten en lasten

Financiële baten Financiële lasten bankrekening Commissiekosten aankoop travelers checks

* * * * *

Bestuur van Stichting Diouma Senegal, zaterdag 2 februari 2009

Evelyne Rigliaco-Kleikers

Barbara Jeurissen

Michiel Buiteman

Vivian Otten

Henk Huisman Geen accountantscontrole toegepast 15

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

OVERIG

16

STICHTING DIOUMA SENEGAL, GELEEN

Voorstel winstbestemming 1 januari 2008 tot en met 31 december 2008 Het bestuur stelt voor de winst toe te voegen aan de algemene reserve.

Gebeurtenissen na balansdatum Op het moment van ondertekening van de jaarrekening 2008 is het bestuur zich niet bewust van belangrijke gebeurtenissen na balansdatum die het inzicht in de jaarrekening 2008 zouden doen vergroten.

Geen accountantscontrole toegepast

17

Related Documents

Senegal
November 2019 13
Senegal
July 2020 8
Senegal Reporter
October 2019 18