Liceul Tehnologic “Ion Nistor”
INTEL
Proict realizat de Pitic Emanuel, Clasa a IX-a A
Intel Corporation este o companie americană, cea mai mare companie de semiconductoare din lume și cea care a inventat seria de procesoare x86, procesoare găsite în multe calculatoare personale de tip PC. Fondată în 1968 ca Integrated Electronics Corporation cu sediul în Santa Clara, California, SUA, Intel mai produce și așa-numite chipset-uri pentru plăci de bază, plăci de rețea NIC, memorii flash, plăci grafice și alte componente legate de comunicații și computere. Fondată de pionierii semiconductoarelor Robert Noyce și Gordon Moore, Intel combină designul și capacitatea avansată a procesoarelor cu capabilitatea producției de vârf. Original cunoscută ca prima în motoare și tehnologie, în anii 1990 Intel introduce campania "Intel Inside" și produce celebrele procesoare Pentium.
Intel a fost primul producător al memorilor de tip SRAM și DRAM, acestea reprezentând majoritatea afacerilor până în anii 1980. Intel a creat primul microprocesor comercial în 1971, dar l-a produs numai până la crearea calculatorului personal, care a devenit afacerea primară. În anii 1990 și mai târziu Intel investește foarte mult în noi microprocesoare și în industria PCurilor, care se dezvoltă rapid. În această perioadă Intel devine furnizorul principal de microprocesoare pentru PC-uri, și a fost cunoscută pentru tacticile agresive în apărarea poziției pe piață, astfel de exemplu s-a aliat cu compania Microsoft, și mai târziu și cu Apple, pentru a controla industria IT (tehnologia informației). În noiembrie 2010, Intel, prin divizia Intel Software and Services Group, a deschis la București un centru de cercetare și dezvoltare software. Centrul a derulat proiecte de cercetare și dezvoltare pe platforme open source: Android, Tizen și Yocto, dar și de analiză și optimizare a performanțelor hardware și software pe o gamă variată de dispozitive, de la servere HPC, la dispozitive mobile. De asemenea, una dintre echipele Intel Romania Software Development Center a creat instrumente pentru dezvoltatori. Intel Software and Services Group a deținut în România alte două centre de cercetare și dezvoltare la Galați și București. Centrul din Galați este subsidiara locală a Wind River, companie achiziționată de Intel în 2009, lider pe piața produselor embedded. Al doilea centru R&D al Intel din București este subsidiară a Telmap, lider pe piața soluțiilor de geolocație, companie achiziționată de Intel în 2011. De asemenea, Intel Capital, fondul de investiții al Intel, deține în România acțiuni la producătorul local de software Siveco.
Centrul de cercetare si dezvoltare software din Bucuresti a fost inchis la sfarsitul anului 2016.
Procesoare Intel 4004 a fost primul microprocesor realizat de firma Intel în anul 1971. Microprocesorul Intel 4004 era din ceramică avea o arhitectură pe 4 biți, o frecvență de ceas de 740KHz, iar procesul de fabricare era pe 10000nm (100μm). Unitatea centrală de prelucrare funcționa ca parte componentă a chipset-ului MCS-4. Acesta era cu 16 pini, 2250 de tranzistoare și efectua 60.000 de operații/secundă. MCS-4 integra memoria programabilă ROM 4001, memoria RAM 4002, registrul Shift Register 4003 și microprocesorul CPU 4004. În spatele dezvoltării acestui chipset au stat Federico Faggin și Marcian Hoff de la Intel și Masatoshi Shima de la compania japoneză de calculatoare Busicom. A fost fabricat timp de 10 ani, între 1971 și 1981. Intel 4004, avea o putere de calcul echivalentă cu aceea a calculatorului ENIAC dezvoltat în 1946, care cântărea 30 de tone, și conținea peste 18.000 de tuburi. Intel 4004 a rămas în istorie ca unul dintre cele mai mici procesoare intrate în producția comercială și primul microprocesor Intel din seria binecunoscută nouă astăzi.
Intel 8008 este un microprocesor orientat inițial la octeți, proiectat și fabricat de Intel și introdus în aprilie 1972. Acesta este un procesor pe 8 biți cu o memorie externă de 14 biți. Inițial cunoscut ca 1201, cipul a fost comandat de Computer Terminal Corporation (CTC) pentru a implementa un set de instrucțiuni de proiectare pentru terminalul programabil Datapoint 2200. Deoarece cipul a fost întârziat și nu îndeplinea obiectivele de performanță ale CTC, cei 2200 au ajuns în schimb să utilizeze propriul procesor TTL bazat pe CTC. Un acord a permis Intel să comercializeze cipul către alți clienți după ce Seiko și-a exprimat interesul de a-l folosi pentru un calculator.
Intel 8085 ("optzeci și optzeci și cinci") este un microprocesor pe 8 biți produs de Intel și introdus în 1976. Este compatibil cu software-ul binar cu cele mai faimoase Intel 8080, cu doar două instrucțiuni minore adăugate pentru a susține caracteristicile de intrare / ieșire adăugate de întrerupere și serie. Cu toate acestea, este nevoie de circuite de suport mai puțin, permițând construirea unor sisteme de microcomputere mai simple și mai puțin costisitoare. "5" din numărul piesei a subliniat faptul că 8085 utilizează o singură sursă de alimentare de 5 V (V) folosind tranzistoare cu mod de epuizare, mai degrabă decât necesitând consumabilele +5 V, -5 V și +12 V de 8080. Această capacitate se potrivește cu cea a modelului Z80 concurente, un procesor popular din 8080, care a fost introdus anul trecut. Aceste procesoare ar putea fi utilizate în computerele care rulează sistemul de operare CP / M.
Intel 8086 (denumit și iAPX 86) este un microprocesor pe 16 biți proiectat de Intel între începutul anului 1976 și 8 iunie 1978, când a fost lansat. Intel 8088, lansat pe 1 iulie 1979 [4], este un chip ușor modificat, cu o magistrală externă de date pe 8 biți (care permite utilizarea mai puținor și mai puțini IC-uri de susținere ) și este notabilă ca procesor utilizat în designul original al PC-ului IBM, inclusiv versiunea pe scară largă numită IBM PC XT. Modelul 8086 a dat naștere arhitecturii x86, care a devenit ultima linie de procesoare Intel. Pe 5 iunie 2018, Intel a lansat o ediție limitată CPU care sărbătorește aniversarea Intel 8086, numită Intel Core i7-8086K.
Intel Celeron este un nume de marcă oferit de Intel unui număr de modele microprocesoare de calculator low-end IA-32 și x86-64 destinate computerelor personale cu costuri reduse.
Procesoarele Celeron sunt compatibile cu programele de calculator IA-32, dar performanțele lor sunt de obicei mult mai scăzute în comparație cu CPU-uri similare, cu mărci CPU Intel la prețuri mai ridicate. De exemplu, marca Celeron va avea adesea mai puțină memorie cache sau dacă au funcții avansate dezactivate intenționat. Aceste caracteristici lipsă pot avea un impact variabil asupra performanței, dar sunt adesea foarte substanțiale. În timp ce câteva dintre modelele Celeron au obținut performanțe surprinzătoare, cea mai mare parte a liniei Celeron a prezentat performanțe considerabil degradate. Aceasta a fost justificarea primară a costului mai mare al altor mărci CPU Intel față de gama Celeron.
Introdus în aprilie 1998, primul procesor marca Celeron a fost bazat pe Pentium II. Ulterior, procesoarele Celeron au fost bazate pe procesoarele Pentium III, Pentium 4, Pentium M și Intel Core. Cel mai recent design Celeron (din ianuarie 2017) se bazează pe cea de-a șaptea generație Core i3 / i5 / i7 . Acest design include nuclee de procesare independente (CPU), dar cu doar 66% mai multă memorie cache decât oferta de Core i3 comparabilă.
Intel Pentium este o marcă utilizată pentru o serie de microprocesoare compatibile cu arhitectura x86 produse de Intel începând din 1993. În forma lor începând din noiembrie 2011, procesoarele Pentium sunt considerate produse de bază pe care Intel le consideră "două stele" acestea sunt deasupra seriei Atom și Celeron de joasă finalitate, dar sub seria Core i3, i5, i7, i9 și seria Xeon de vârf. Primul microprocesor Pentium a fost introdus de Intel la 22 martie 1993. Dublat P5, microarhitectura sa a fost cea de-a cincea generație pentru Intel și prima microarchitectură IA-32 superscalară. Ca o extensie directă a arhitecturii 80486, aceasta a inclus conducte duble întregi, o unitate de viteză în virgulă mobilă mai rapidă, o magistrală de date extinsă, cache separat de coduri și date și caracteristici pentru o mai mică latență a calculării adreselor reduse. În 1996, tehnologia Pentium cu MMX (adesea pur și simplu denumită Pentium MMX) a fost introdusă cu aceeași microarhitectură de bază completată cu un set de instrucțiuni MMX, cache-uri mai mari și alte îmbunătățiri.
Trecând de procesoarele vechi cu care INTEL a debutat pe piața microprocesoarelor, ajungem la cele care sunt populare și folosite până în ziua de astăzi. Intel a acaparat piața procesoarelor odată cu trecerea timpului, având un avans tehnologic uriaș față de competiția sa, AMD. În 2019, în schimb, va avea loc ceva interesant, căci AMD a trecut deja la procesul de fabricație pe 7 nm, în timp ce INTEL mai stațiionează un an la cele pe 14 nm, abia în 2020 trecând pe 10 nm, iar fiind așteptat ca abia spre 2021 q4 să trecă pe 7 nm. Vânzări intel vs amd
INTEL CORE I3 Aceste procesoare sunt făcute pentru prețuri relativ mici, spre 549 lei (pret pentru i3 8100 coffe lake), având în continuare mare parte din puterea fraților lui mai mari. Un intel i3 de ultimă generație poate fi comparat cu un i5 din penultima generție d.p.d.v al performanțelor, dar având un preț mai redus. Din fiecare în fiecare generație au devenit din ce în ce mai puternice, acum un I3 fiind mai mult decât suficient pentru browsing, puțin gaming – chiar în absența unei plăci grafice dedicate-, datorită plăcii grafice integrate ce devine din ce în ce mai capabilă an după an. I3 8100 are 4 core-uri și 4 thred-uri, fiind primul proceor de tip i3 cu 4 core-uri.