Info Folder Litouwen

  • Uploaded by: Sander van der Molen
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Info Folder Litouwen as PDF for free.

More details

  • Words: 6,350
  • Pages: 24
Appartementen Vilnius informatie voor huurders van het appartement

Pylimo Gatve 35-6

3 4 5 6 8 9 12 13 14 15 16 20

Lokatie van het appartement Indeling / plattegrond Indeling - bereikbaarheid - ligging Litouwen Geld Vilnius Waar te eten? Plattegrond oude binnenstad Stadswandeling in 20 etappes Nuttige plaatsen Binnenplaatsen van de Universiteit Buiten Vilnius... Nuttige informatie

Dit boekje is met zorg samengesteld, exclusief voor huurders van het appartement Pylimo 35/6, om te dienen als leidraad bij een verblijf in Vilnius. Dit boekje pretendeert op generlei wijze een complete stadsgids te zijn en is in die zin dan ook verre van volledig. De verhuurder aanvaardt géén aansprakelijkheid wanneer de in dit boekje opgenomen informatie inmiddels door de realiteit is ingehaald.

Appartement Pylimo gatve 35/6 Lokatie

Het appartement is gelegen in het centrum van Vilnius aan Pylimo straat, op de rand van de oude binnenstad van Vilnius. De unieke ligging geeft u een prachtig uitzicht over dit oude deel van hoofdstad van Litouwen. Alle straten, pleinen, kerken en andere gebouwen van historisch belang bevinden zich onder handbereik, evenals een keur aan prettige restaurants en café’s en winkels en boutiques.

Beschrijving van het appartement: Het appartement (105 m2) is gelegen op de bovenste (3e) etage met een balkon aan de voorzijde met een magnifiek uitzicht op de oude stad Vilnius. De indeling, ligging en uitrusting van het appartement maken het tot een ideale verblijfplaats om Vilnius en Litouwen te ontdekken. Het appartement is volledig gemeubileerd, voorzien van een aparte badkamer met douche en beschikt over een eigen warmwatervoorziening. De twee riante slaapkamers bieden voldoende ruimte voor vier personen met de mogelijkheid om in één slaapkamer een opklapbed bij te plaatsen. Voeg daarbij de tweepersoons slaapbank in de woonkamer en de capaciteit is toegenomen tot maar liefst zeven personen.

Indeling:

hal, wasmachinekast, toilet, douche/wasgelegenheid, 2 slaapkamers, woonkamer met aansluitende open keuken, balkon met uitzicht op de oude stad. Het appartement is voorzien van kleuren tv met satelliet-ontvanger, DVD-speler, videorecorder, hi-fi set (radio, MP3/CD-speler etc.) combi magnetron-oven, 4-pits gaskookplaat, wasmachine/droger.

Zowel in de beide slaapkamers als in de woonkamer zijn aansluitingen voor internettoegang aanwezig, in de plattegrond aangegeven met [@]. Een verbanddoos met de nodige materialen voor het verlenen van eerste hulp is in de garderobekast aangebracht, een brandblusser vindt u op de kop van het wandje tussen woonkamer en keuken, nabij het TV toestel. Ingeval van stroomuitval vindt u een noodlantaarn boven de wasmachine. Hier bevindt zich ook de schakelaar van de boiler.

Indeling van het appartement: Entree Woonkamer

Keuken

Slaapkamers Badkamer

Extra’s

Bad- en linnengoed Parkeergelegenheid

Bereikbaarheid Vliegveld

Station Openbaar vervoer Taxi

Ligging

Nabijheid andere steden Omgeving Oude binnenstad

Ruime entree met garderobekast, aparte opstelruimte voor de wasmachine/droger, prikbord met actuele informatie Volledig ingerichte woonkamer met tweepersoons slaapbank, goed gevulde boekenkast, satelliet TV met Nederlandse zenders. Complete keuken voorzien van een 4-pits gaskookplaat, electrische oven, grote magnetron, Senseo apparaat en koel-/vriescombinatie. Grote slaapkamers, elk standaard met twee bedden, kastruimte en droogrek. Nette badkamer voorzien van ruime douchehoek met thermostatische kraan. Wastafel, aansluiting t.b.v. scheren / föhnen De warmwatervoorziening wordt geregeld met een boiler, ook zijn er een wasmachine, droger, strijkplank en toebehoren. Per persoon wordt een zeer complete set bad- en linnengoed ter beschikking gesteld. Er is gratis parkeergelegenheid op de afgesloten binnenplaats van het appartementengebouw.

In 2 uur en 20 minuten vliegt FlyLAL non-stop vanaf Schiphol naar Vilnius, elke dag twee keer! Een retourticket koopt u al vanaf circa € 225,- all in. Het vliegveld ligt net buiten de stad, op ca. 15 autominuten vanaf het appartement. NL-talige afhaalservice beschikbaar. Het treinstation ligt op ca 400 m vanaf het appartement. Veel internationale treinen, o.a. naar St. Petersburg. Veel buslijnen en trolleybussen hebben een halte recht voor de ingang van het appartement. Een veelgebruikt vervoermiddel in Vilnius is de taxi, deze brengt u voor een paar euro naar de andere kant van de stad.

Vanuit Vilnius liggen Kaunas op 100 km., Siauliai op 250 km., en Klaipeda op ca. 350 km afstand. Vanaf het balkon op de 3e verdieping heeft u een magnifiek uitzicht op de oude binnenstad van Vilnius. De oude binnenstad van Vilnius is een van de best bewaard gebleven oude binnensteden met veel fraaie architectuur.

Litouwen Oppervlakte: Waarvan water: Inwoners: Regeringsvorm: Officiële landstaal: Hoofdstad: Munteenheid: Religie: Tijd:

65.300 km² 54,6 km² 3.565.205 (2008) Republiek Litouws Vilnius litas (LTL) Rooms-katholiek één uur later dan NL

Litouwen (Litouws: Lietuva) is een Noord-Europees land tussen Letland in het noorden, Wit-Rusland in het oosten, Polen en Rusland in het zuiden en de Oostzee in het westen. Het is het grootste en zuidelijkste van de drie Baltische landen. Van die drie is het het enige overwegend rooms-Katholieke land. De geschiedenis loopt ook pas relatief kort synchroon met die van de beide andere Baltische landen. Anders dan Letland en Estland was Litouwen ooit een machtig land, dat tijdens de hoogtijdagen zelfs tot aan de Zwarte Zee reikte. Gebrek aan nakomelingen om de erfopvolging van het groothertogdom veilig te stellen leidde tot versnippering van het eens zo machtige rijk. De twintigste eeuw verliep grotendeels onder Russisch resp. sovjetbewind, waarvan het zich op 11 maart 1990 als eerste Baltische land definitief ontdeed. Op 1 mei 2004 is het land toegetreden tot de Europese Unie. Een geografische bijzonderheid van Litouwen is het feit dat het middelpunt van Europa binnen de Litouwse grenzen ligt. Het toerisme is in Litouwen langzaam in opkomst. Eén van de belangrijkste toeristische attracties is het kasteel in Trakai, 25 km. ten westen van Vilnius, te midden van de vele meren in het natuurpark Trakai. De binnenstad van Vilnius, welke beschermd wordt door de Unesco, kent tientallen oude kerken en gebouwen. Veel toeristen bezoeken de Koerse Schoorwal, een uniek natuurgebied aan de westkant van het land en eveneens een Unesco werelderfgoed. Het plaatsje Nida krijgt jaarlijks vele duizenden bezoekers.

Het klimaat in Litouwen houdt het midden tussen een land- en zeeklimaat. Aan de kust vind je een gematigd zeeklimaat, met Klaipėda als meest noordelijke ijsvrije zeehaven, en verder in het binnenland verandert dit in een landklimaat dat in het oosten van het land kan zorgen voor extreme temperaturen. De Litouwers noemen hun land ‘Lietuva’, een naam die is afgeleid van het Litouwse woord voor regen (Lietus). Er valt in Litouwen gemiddeld dan ook ongeveer evenveel neerslag als in Nederland: van ±717 mm neerslag per jaar aan de kust tot ±490 mm in het oosten van het land.

Šiauliai

Palanga

Panevežys

Klaipėda

Kaunas Vilnius Trakai

Druskininkai

De Litouwse winters duren vrij lang. In het zuiden kan het eind september al vriezen, in de hoofdstad Vilnius twee of drie weken later. In november begint het meestal te sneeuwen en al snel daarna kan er in grote delen van het land tot en met maart een dik pak sneeuw liggen. De gemiddelde minimumtemperatuur in januari is -5°C. Incidenteel komt het voor dat de temperatuur daalt tot -40°C. De lente duurt meestal maar kort. Vaak is de maand april een overgangsmaand met onvoorspelbaar weer met afwisselend koude en redelijk warme dagen. De zomer duurt over het algemeen van half mei tot eind augustus. In juli, de warmste maand, is het gemiddeld ongeveer 17°C. De maximumtemperaturen kunnen oplopen tot ruim 30°C.

Winterbanden

Voor voertuigen tot 3,5 ton is het gebruik van winterbanden verplicht van 1 november tot en met 31 maart. Ook is in die periode het gebruik van banden met spikes toegestaan, het voeren van de hiernaast afgebeelde sticker op de auto is verplicht. Het is niet verplicht sneeuwkettingen aan boord van het voertuig te hebben.

Geld

De munteenheid van Litouwen is de Litas. Eén litas is honderd centas. Het muntgeld is beschikbaar in 1, 2, 5, 10, 20 en 50 centas en 1, 2 en 5 litas. Het papiergeld is beschikbaar in 10, 20, 50, 100, 200 en 500 litas. De munt werd onder deze naam ingevoerd in 1922, waarna hij vervangen werd door de roebel in 1941. In 1993 werd de litas weer ingevoerd en loste de overgangsmunteenheid talonas af. Tot 2002 was de munt gekoppeld aan de Amerikaanse dollar in een verhouding van 4:1. Sinds 2002 is de munt gekoppeld aan de euro. Door het toetreden tot de Europese Unie zal de munt vervangen worden door de euro, mogelijk in 2010. Wisselkoers: 1 EUR = 3,4528 LTL (vast) De in de tabellen hiernaast genoemde bedragen zijn afgerond en dienen slechts als hulpmiddel.

Litas 500,00 200,00 100,00 50,00 20,00 10,00 5,00 2,00 1,00 0,50 0,20 0,10 0,05 0,02 0,01

Euro 145,00 58,00 29,00 14,50 5,80 2,90 1,45 0,58 0,29 0,145 0,06 0,03 0,01 ---

Euro 500,00 200,00 100,00 50,00 20,00 10,00 5,00 2,00 1,00 0,50 0,20 0,10 0,05 0,02 0,01

Litas 1720,00 689,00 344,50 172,25 68,90 34,45 17,22 6,89 3,44 1,72 0,69 0,34 0,17 0,06 0,03

Vilnius...

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen, gelegen in het zuidoosten van dit Baltische land aan de rivieren de Vilnele en de Neris. In 2007 had Vilnius 542.785 inwoners. De belangrijkste attractie is de grote historische binnenstad, met een wirwar van kleine straatjes en meer dan veertig kerken. Gedimino prospektas is de hoofdstraat van Vilnius. Iets ten noorden van het centrum ligt het New City Center (NCC), met onder meer het moderne Europas winkelcentrum, het nieuwe stadhuis en de 150 meter hoge Europatoren. Iets verder van het centrum ligt het grote winkelcentrum Akropolis. Buiten het centrum zijn vooral eenvormige buitenwijken uit de communistische periode te vinden. In deze wijken is ook de hoge televisietoren te vinden die een sleutelrol speelde in de onafhankelijkheidsstrijd van het land. Toen de Sovjet-Unie in januari 1991 probeerde het tij nog te keren kwam het daar tot een confrontatie tussen het Sovjetleger en de Litouwse bevolking. Bij deze aanval kwamen 14 mensen om het leven en raakten er meer dan 700 gewond.

De oude binnenstad van Vilnius: Een verplicht onderdeel op de lijst van bezienswaardigheden is de oude binnenstad van Vilnius, sinds 1994 op de Unesco-lijst van beschermd werelderfgoed en eind jaren negentig op grote schaal gerenoveerd. Op een oppervlakte van zo’n 360 hectare bevinden zich ruim 1500 monumenten, hoofdzakelijk kerken en kapellen (onder meer de St. Annakerk, de St. Catharinakerk, de Franciskaner Kerk, de Petrus en Pauluskerk), maar ook musea (Nationaal Museum, Mickiewiczmuseum, Archeologisch Museum) en standbeelden. Vilnius is een stad van doorkijkjes, van verrassingen, van kerken en gevels die steeds weer herinneren aan een ander aspect van de rijke geschiedenis van de stad. Vilnius is niet zo oud: de stad ontstond begin veertiende eeuw op het punt waar de rivier Vilna uitmondt in de Neris. Daar bouwde grootvorst Gediminas een burcht op één van de vele heuvels. Aan de voet van de heuvel groeiden diverse nederzettingen samen tot een stad die gaandeweg tegen de hellingen van diverse heuvels opkroop. Soms wekt Vilnius de indruk niet gepland te zijn, maar de bouwers volgden simpelweg de natuur, de hellingen. Een restant van het gotische Hoge Kasteel in Vilnius staat bekend onder de misleidende naam Gediminas-toren (Gedimino Bokštas). In werkelijkheid werd de toren gebouwd in 1409 en dankt hij zijn bestaan aan grootvorst Vytautas. Dit gebouw kwam echter in de plaats van een oude houten vesting uit de tijd van Gediminas, de legendarische stichter van de stad.

De bewogen geschiedenis (onder meer de verovering van het kasteel door de Moskoviërs in 1655) en de genadeloze tand des tijds spaarden slechts de toren. In de jaren 19481950 werd deze grondig gerestaureerd en tien jaar later werd er een museum geopend, het Museum van het Hogere Kasteel, waar onder meer voorwerpen uit de tijd van de Kruisvaarders, militaria en maquettes van beide kastelen te zien zijn. De ruïne van Gediminas’ burcht ligt op een paar minuten lopen van de oude stad. Wie de moeite neemt om de klim naar boven te maken wordt beloond met een adembenemend uitzicht over de stad. Het paleis van de groothertog, onderaan de heuvel, naast de kathedraal, wordt momenteel in oude luister hersteld. Gevarieerd is de stad dankzij de ijver waarmee Gediminas en zijn opvolgers vanuit de verre omtrek buitenlanders aantrokken. Polen, die Vilnius Wilno noemden, kwamen vooral nadat in 1386 Gediminas’ kleinzoon koning van Polen werd en beide landen een unie aangingen die vier volle eeuwen bleef bestaan. Russen en Duitsers kwamen naar dit knooppunt van belangrijke handelswegen - zij noemden Vilnius Wilna. En joden kwamen, die de stad Wilne noemden. Vilnius is een Litouwse stad en een Poolse stad. Het is ook een joodse stad: het was eeuwenlang een beroemd centrum van joodse geleerdheid, het Jeruzalem van het noorden, met de grootste joodse bibliotheken, opleidingscentra en uitgeverijen van Oost-Europa. Ruim 100 synagogen stonden hier. 70.000 joden woonden er toen in 1941 de nazi’s kwamen. Zij werden in het nabijgelegen Panieriai vermoord en verbrand in de kuilen die Sovjet-soldaten voor hun benzinetanks hadden gegraven. Veel van de meer dan vijftig kerken en kloosters van de oude stad staan in groepjes van twee tot vier bij elkaar en behoren tot verschillende religies. Soms hebben ze in het verleden aan verschillende godsdiensten toebehoord. De Kazimirkerk bijvoorbeeld, vlak naast het centrale plein van de oude stad, was achtereenvolgens een katholieke, een orthodoxe en een protestantse kerk. Vervolgens, in de Sovjet-tijd was in de Kazimirkerk het museum voor atheïsme gevestigd, en nu is het weer een katholieke kerk. Barok domineert de Petrus - en Pauluskerk, met zijn explosie van beeldhouwwerken, tweeduizend in getal, van bijbelse, historische, allegorische en mythologische figuren, demonen, dieren, planten, bijbelse taferelen en veldslagen, en de hele geschiedenis van de familie die de kerk liet bouwen. Naast die barok vind je veel classicisme, wat pompeus hier en daar en je vindt sobere Renaissancegebouwen. Belangrijke trekpleisters in Vilnius zijn het in renaissancestijl gebouwde Lage Kasteel, de universiteit (na die van Kraków de oudste in Oost-Europa), het stadhuis, de orthodoxe kathedraal, de Heuvel van de Drie Kruizen, de door Bauhaus geïnspireerde wijk Antokol en de beroemde winkelstraat Gediminoprospektas. Maar het mooist blijft toch de gothiek. Napoleon, die hier wekenlang woonde tijdens

zijn veldtocht tegen Rusland (1812), vond de Annakerk zo prachtig dat hij hem het liefst, in de palm van zijn hand, naar Parijs had meegenomen. Gelukkig voor Vilnius had Napoleon op de weg terug naar Frankrijk teveel haast om die wens werkelijkheid te maken. Deze Annakerk is een symfonie van baksteen en tegels, onvoorstelbaar elegant, met bogen en ornamenten en spitse, hoog oprijzende, jubelende torens. De ernaast gebouwde beltoren overigens is van later datum, begin 19e eeuw. De Poort van de Zonsopgang (Aušros Vartai) in Vilnius is de enige overgebleven van negen stadspoorten, die nissen hadden waarin naar plaatselijk gebruik afbeeldingen van heiligen werden geplaatst. De massieve, vierkante toren met laatgotische poort dankt zijn Poolse naam Ostra Brama (‘scherpe poort’) aan de naam van een deel van de zuidelijke voorstad, destijds bekend als Ostry Koniec (‘scherp einde’). Dankzij het schitterende beeld van de Heilige Maagd Maria, dat zich in een speciaal daarvoor aangelegde kapel bevindt, gaan veel Litouwse en Poolse katholieken er op bedevaart. De Poolse dichter Adam Mickiewicz dankte naar eigen zeggen zijn leven aan de bijzondere kracht van de afbeelding. Oud Vilnius is vooral een stad om te dwalen. Stille stegen, waar je voetstappen echoën langs de bepleisterde muren. Doorgangen onder bogen, met daarachter hofjes, en wéér een kerk, of wat winkels. Je slaat een hoek om en staat weer op een plein met kerken. Schroom niet om die óók van binnen te bekijken..... Of je vindt jezelf weer terug op de Aušros Vartai, met zijn verlengde, de Didžioji gatvė en de Pilies gatvė, de centrale, doorlopende straat van de oude stad, met zijn straatmarkt en kiosken waar je veel souvenirs, schilderijen en amber sierraden kunt kopen, en met zijn ambermuseum en de vele restaurants, terrasjes en straatmuzikanten.

Waar te eten: Litouwers houden van pizza’s en de nationale keuken. Dus pizzeria’s zijn overal te vinden, het bekendste zijn: ‘Čili pica’; ‘Mambo Pizza’, ‘Pizza Jazz’, ‘CanCan Pizza’. Nationale keuken: het bekendste is ‘Čili Kaimas’ in het midden van Vokiečių straat en op Gedimino Prospekt. Ook Žemaičiai op Vokiečių straat en Lokys in Stiklių straat zijn de moeite waard. Houd je van sfeer? Ga dan zeker naar ‘Skonis ir Kvapas’ in Trakų straat en ‘Double Coffee’ overal in Vilnius, ook ‘Pilies kepyklele’ in Pilies straat en Mano Guru in Vilniaus straat zijn van harte aan te bevelen. Genieten jullie van uitzichten? Dan is het ‘Tores restaurant’ in Užupis de juiste plaats voor jullie (www.tores.lt), zowel als het restaurant bovenin de TV-toren, 165m boven de grond (www.lrtc.lt/kavine/index.html) en de coctail-bar op de 22ste verdieping van hotel Reval Lietuva (www.sky-bar.lt). Nostalgie? Ga dan eens naar de ‘Cozy’ bar in Dominikonų straat. (de eigenaar is een Nederlander, www.cozy.lt). Trek in een leuk uitgaansfeestje? kijk op www.club.lt en kies uit verschillende muziekstijlen en omgevingen: pub’s, cafés, disco’s etc. Over het algemeen is uit eten in Litouwen lekker en niet duur. Dus: skanus! eet smakelijk!

Op de kaart aangegeven: 36 37 38 39 40 41 42 43 44 DC

Čili Kaimas Žemaičiai Lokys Skonis ir Kvapas (thee-/koffiehuis) Mano Guru (salade restaurant) St Germain Vyninė Sorrento (Italiaans) Tores Zoe’s grillrestaurant Double Coffee

Fooien achterlaten in een horecagelegenheid is een goede gewoonte, maar alleen als je tevreden bent over de service en de kwaliteit van de consumpties. De hoogte van de fooi wordt vooral bepaald door je eigen gevoel. Rond de rekening naar boven af op een rond bedrag of laat het kleingeld achter. Een paar litas is over het algemeen voldoende. In de duurdere restaurants ligt het serviceniveau iets hoger, de fooien natuurlijk ook.

35

29

28

27 U

25

z

26

32

B

B

19

DC

39

DC

20

31 B

42

U

23

18 U

B

U

A

T

B

40

36

24

Y 1

U

34

B

33

37

U

U

36

17

15 U

U

DC

U

38

DC

12

44

16

DC

U

U

10

U U 2

U

B

B

DC

U 14

U

U B

13

9U

11

22

U

z

41

z

3

U7

U

8 U U

5

30

21

43

6

4

Stadswandeling Zoals eerder al opgemerkt, is Vilnius een stad om te dwalen. Rond te lopen zonder vast doel of vooropgezet plan, maar gewoon te te zien wat er voor je oog opdoemt. Kijk onder bogen en poorten door, kijk op binnenplaatsen en pleintjes... Niet zoeken, maar ontdekken. Toch hebben we een stadswandeling samengesteld, een route die in 20 stops langs de meest bezienswaardige plekken van oude binnenstad voert: historische plekken, kerken en vestingwerken, maar ook curieuze. De op de kaart uitgestippelde wandeling heeft een lengte van 10 km. en duurt 3 tot 4 uur. De wandeling kent wat bescheiden hoogteverschillen. Naast 30 bezienswaardigheden staan op de kaart ook een aantal nuttige zaken, zoals banken en pinautomaten, het postkantoor, de ambassade, de dichtstbijzijnde bioscoop en het bus- en treinstation.

A

Het appartement: Pylimo gatvė 35/6 Nederlandse ambassade: Jogailos gatvė 4

1

Joodse synagoge. Het enig overgebleven exemplaar van de 105 synagogen en Joodse bidplaatsen die er vóór de tweede wereldoorlog in Vilnius waren.

2

Aušros Vartai - de Poort van de Dageraad. Deze enig overgebleven stadspoort dateert uit het begin van de 16e eeuw.

3

Bokšto gatvė - hier bevindt zich het Artillerie Bastion, een versterkte plaats, eveneens uit de 16e eeuw.

4

Van hier heb je een mooi uitzicht over de stad.

5

Paupio gatvė, Republiek Užupis. Hier hangen de 41 stellingen die de “Grondwet van Užupis” vormen aan de muur.

6

Restaurant Tores - Tijd voor een kopje koffie.... met een prachtig uitzicht vanaf het terras.

7

De Orthodoxe Heilige Moeder van God kerk. Deze volgens middeleeuws Georgische architectuur gebouwde kerk dateert oorspronkelijk uit de 14e eeuw.

8

De Gotische St. Anna kerk is wellicht wel de mooiste kerk in Vilnius.

9

De Kathedraal van Vilnius, gebouwd in opdracht van Koning Mindaugas na zijn bekering tot het christendom in 1251. De 57 m. hoge beltoren is gebouwd op een oorspronkelijke vestingtoren.

10

Gedimino Pilis - de toren van het kasteel van Gediminas. Wandel via het pad achter de kathedraal omhoog en geniet van een indrukwekkend uitzicht vanaf de toren.

11

Nationaal museum

12

Daukanto Aikšte - het Presidentieel paleis. Hier woont en werkt het Litouwse staatshoofd.

13

Vilniaus Universitetas - Op een na de oudste universiteit van Oost Europa. Wandel over de vele met elkaar verbonden binnenplaatsen en vergeet de boekenwinkel niet!

14

De souvenir en kunstenaarsmarkt aan het einde van Pilies gatvė.

15

De Katholieke kerk v.d. Heilige Geest en het Dominicaner klooster. De bouw van deze kerk werd begonnen in 1408.

16

17

Vilniaus Rotušes - het Stadhuis van Vilnius. Momenteel wordt het gebouw alleen nog gebruikt voor officiële plechtigheden, concerten en tentoonstellingen. Vokiečių gatvė - de Duitse straat. Hier vind je veel restaurants en ‘s zomers zijn er veel terrassen op de middenstrook.

18

St. Catharina kerk. Een fraaie, recent gerestaureerde barokke kerk met veel rococo stijldetails.

19

Frank Zappa standbeeld. Lange tijd was dit het enige standbeeld ter wereld voor deze eigenzinnige popmuzikant.

20

Skonis ir Kvapas - een gezellig theehuis aan Trakų gatvė om uw wandeling op een plezierige wijze af te sluiten.

Nuttige plaatsen 31

IKI-ukas supermarkt

32

Maxima supermarkt

33

Bus- en treinstation (ca. 500 m.*)

34

Postkantoor

35

Bioscoop Coca-Cola Plaza (ca. 500 m. *) (links aanhouden)

B

Bank / wisselkantoor / PIN-automaat

T

Vilnius Toeristen Informatie

U Y

Kerk Synagoge

z

historische bezienswaardigheid

De universiteit van Vilnius

De wandeling is natuurlijk vrij eenvoudig in te korten of uit te breiden, bijvoorbeeld met de volgende bezienswaardigheden:

10

11

1

9

ė tv ga

6 4

De Groene Brug (ca. 200 m.*). Op de vier hoeken van deze brug staan de laatste beelden uit de sovjetperiode.

3 p Ska

24

7

to

Gedimino Prospekt, de belangrijkste winkelstraat van Vilnius, met een keur aan mooie winkels.

te

23

si

Het sportpaleis, een opvallend voorbeeld van de prestigieuze sovjet architectuur.

12

er

22

8

iv

Drie kruizen heuvel. Hier heeft in de 13e eeuw een derde kasteel gestaan: het scheve kasteel. In 1390 is dit kasteel door brand verwoest en nooit meer opgebouwd.

Un

21

atv

og ė

13



ikš

a nto

5

uka

25

KGB en genocide museum

26

Lukiškių park. Hier stond tot 1991 het grote Lenin standbeeld met strenge blik en opgeheven hand.

1

Grote binnenplaats

2

Observatorium binnenplaats

27

Romanov kerk. Russisch orthodoxe kerk met opvallende groene koepels.

3

Bibliotheek binnenplaats

28

Parlementsgebouw. (ca. 500 m. *)

4

M.K. Sarbievijus binnenplaats

29

Vilnius Astronomisch Observatorium (ca. 600 m. *)

5

M. Daukša binnenplaats

6

S. Daukantas binnenplaats

30

Petrus en Paulus kerk (ca. 800 m.*)

7

Arcade binnenplaats

8

L. Gucevičius binnenplaats

26 Uiteraard zijn dit bij lange na niet alle plekken die een bezoek waard zijn. In het appartement vindt u uitgebreide informatie. Ook kunt u terecht bij de toeristen informatie (T) of de stadsgids “Vilnius in Your Pocket”.

Da

9

A. Mickevičius binnenplaats

10

S. Stanevičius binnenplaats

11

K. Sirvydas binnenplaats

12

Drukkerij binnenplaats

13

Bursų (hostel) binnenplaats

*) Voor bestemmingen die buiten de kaart vallen is de loopafstand in m. gegeven vanaf het punt waar de kaart ophoudt.

2

Buiten Vilnius... Kaunas is met 369.000 inwoners de 2e stad van Litouwen. Gedurende lange tijd

heeft het gebied rond Vilnius tot Polen behoord en was de Litouwse regering in Kaunas gevestigd. Kaunas is vrij centraal gelegen aan de autosnelweg tussen Klaipeda en Vilnius, maar ook de Via Baltica. Deze belangrijke verbindingsweg loopt vanaf Polen, via Litouwen en Letland naar Estland. De stad is bekend om zijn jaarlijks terugkerende muziekfestivals, met name het jazz festival is erg populair en wordt verzorgd door artiesten uit verschillende landen uit de hele wereld. Kaunas heeft een aantal musea die zeer de moeite waard zijn, waaronder het M.K. Ciurlionis museum en het luchtvaartmuseum.

Šiauliai is met 134.000 inwoners de 4e stad van

Litouwen. De geschiedenis van Šiauliai gaat terug tot 1236. Hoewel Šiauliai geen echte toeristische stad is, is een kort bezoek toch de moeite waard. U kunt rustig wandelen in Vilniusstraat, de autovrije winkelstraat van Šiauliai, of een bezoek brengen aan de St. Petrus en Paulus kathedraal en natuurlijk kunt u ook terecht bij een van de vele musea, waaronder het kattenmuseum, het fietsmuseum en het fotografiemuseum. De net buiten Šiauliai gelegen kruisberg trekt jaarlijks toeristen aan uit vele landen. De ongelofelijke hoeveelheid kruizen en kruisjes is indrukwekkend. Ondanks vele pogingen van de sovjetautoriteiten om de plek de vernietigen, werden (en worden) er steeds opnieuw kruizen bijgeplaatst.

Trakai, de vroegere hoofdstad van het land, zo’n 25 km west van Vilnius, is ook

verplichte kost om te bezichtigen. De stad is klein, maar heeft een uitzonderlijk rijke geschiedenis en staat dankzij haar rijkdom aan bezienswaardigheden te boek als de ‘Parel in de Kroon van Litouwen’. Deze bijzondere plek is gelegen op een schiereiland tussen drie meren. Het heeft twee middeleeuwse kastelen waarvan het zogenoemde ‘landkasteel’ in werkelijkheid een ruïnecomplex is, gelegen aan de hoofdstraat van het stadje. Als belangrijke attractie geldt echter het gotische kasteel op een eiland in het Galvemeer - ooit de residentie van de Litouwse grootvorsten - aan het begin van de vijftiende eeuw gebouwd door grootvorst Vytautas (1392-1430). Maar er is méér in Trakai: de orthodoxe kerk, het achttiende-eeuwse Karaïemse gebedshuis, de kenessa (de Karaïmen bewonen het gebied sinds de tijd van Vytautas), de Bernardijner kerk en de parochiekerk, alsmede het paleiscomplex in Užutrakis. Sinds 1991 maken Trakai en het omringende land deel uit van het Historisch-Nationale Park Trakai.

Kernave, sinds 2004 op de lijst van UNESCO wereld-

erfgoed, is veruit de belangrijkste archeologische vindplaats van het land. Deze oeroude hoofdstad van Litouwen leeft tot op heden voort in de vorm van vijf omheinde nederzettingen (de Kasteelberg, de Altaarberg, de Lizdejkaberg, het oppidum Kriveikiški en de Troon van Mindaugas). Volgens de legende werd de stad rond het jaar 1040 gesticht door Kiernus, kleinzoon van Palemon (de Romeinse oervader van de Litouwers). Sinds 1989 heeft Kernave een gespecialiseerd museum, dat ongeveer 200 hectare reservaat omvat en een permanente expositie van meer dan tienduizend voorwerpen. Liefhebbers van de vroege geschiedenis moeten beslist dit ‘Litouwse Troje’ bezoeken!

Rumšiškes aan het Kaunasmeer is een klein stadje, maar tegelijkertijd een groot

openluchtmuseum van traditionele plattelandsarchitectuur, dat een oppervlakte van 180 hectare bestrijkt. De ruim honderd huizen, kerkjes, molens en kapellen dateren uit de achttiende tot de twintigste eeuw. Het terrein bestaat uit vier onderdelen, die overeenkomen met de vier traditionele provincies van Litouwen. Naast de architectuur kan men er ook traditionele ambachtslieden aan het werk zien.

Gruto Parkas is er voor wie graag relicten uit het communistische verleden

bekijkt. Dit merkwaardige openluchtmuseum, ook wel bekend als Stalin World, werd enkele jaren geleden geopend door Vilumas Malinauskas, die de plaatselijke moerassen liet droogleggen met de belofte er een van Litouwens grootste toeristische attracties van te maken. Tot de bekendste objecten behoren: het standbeeld van Moeder Rusland, wagons waarin naar Siberië verbannen mensen werden gedeporteerd, alsmede honderden standbeelden en borstbeelden van Marx, Lenin, Stalin en bolsjewistische soldaten met automatische geweren. In een houten gebouwtje, dat doet denken aan de plaatsen waar partijbijeenkomsten werden gehouden, vindt men naast ontelbare afbeeldingen van de vaders van het communisme een enorme collectie medailles en vlaggen uit de sovjettijd. Wie er de rit van bijna 100 km vanuit Vilnius voor over heeft zal er beslist aan zijn trekken komen.

Klaipeda is met ca. 188000 inwoners de 3e stad van Litouwen, gelegen op een

afstand van 315 kilometer van Vilnius. Lange tijd is Klaipėda onderdeel geweest van Pruisen en heeft dan ook een Duitse uitstraling. Door de stad loopt de rivier Danė. Op de linkeroever van de rivier ligt de oude stad, en op de rechteroever het moderne stadscentrum. In de oude stad, de kroon van de stad, is men volop bezig met restauratie. De architectuur van de stad valt op door zijn vele houten of halfhouten gebouwen met een Duitse uitstraling. In het hart van het oude centrum bevindt zich het Theaterplein, genoemd naar het neoklassieke theater. In het nieuwe gedeelte van de stad is het indrukwekkende uitzicht op het postkantoor, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Hier is ook het klokkenmuseum, met enkele prachtige klokken uit de 18e eeuw.

Palanga is een voormalig vissersdorp gelegen aan

de Baltische zee. Het stadje, gelegen op een afstand van ongeveer 330 kilometer van Vilnius, telt 17500 inwoners en is een van de mooiste vakantieoorden aan de Baltische zee. In de zomer trekt Palanga ongeveer 100.000 bezoekers. Palanga is niet alleen bekend om zijn witte zandstrand, maar ook om zijn thermische en mineraalbaden, de pier, festivals en concerten. Het strand heeft een lengte van ongeveer 10 kilometer en daalt langzaam af in het water, waardoor dit strand veilig is voor volwassenen en kinderen. De duinen zijn gedeeltelijk begroeid met dennenbomen. Palanga ligt 29 kilometer van Klaipėda, vanwaar men per boot kan overvaren naar de Koerse Schoorwal (Neringa).

De Koerse Schoorwal is een nauwe, zanderige landtong, waarvan de noordelijke helft bij Litouwen hoort. Er is een natuurreservaat, dat vanwege zijn geringe omvang gemakkelijk te voet of op de fiets kan worden bezichtigd.

De moeite van het bezichtigen waard zijn voorts het Zeemuseum in de vroegere Pruisische vesting Kopgalis, de Heksenheuvel (vol beelden van figuren uit Litouwse legendes) de Reigersberg, broedplaats van reigers en aalscholvers, Nida, het hart van het schiereiland dat bekend staat als het Mekka van kunstenaars, en de Dode Duinen in Pervalki. Enige jaren geleden zijn hier in de winter opnamen gemaakt voor de Nederlandse speelfilm “ De Scheepsjongens van Bontekoe”. In Nida staat ook het Thomas Mann huis, met erin een bescheiden museum dat herinnert aan de Duitse schrijver. De voornaamste attractie van deze plek blijft vanzelfsprekend toch de natuur: prachtige bossen, kristalhelder water, zuivere lucht en een rijke flora en fauna. Dit gebied is dermate uniek dat het sinds 2000 op de lijst van UNESCO werelderfgoed staat. Het gebied is vanuit Klaipėda eenvoudig per veerboot te bereiken.

Nuttige informatie Adres:

Pylimo st. 35 – 6, 01141 Vilnius, Litouwen

Landlijn: Fax: Mobiel:

00370-5-2639041 (voor eventuele inkomende gesprekken). 00370-5-2639040 (voor eventuele inkomende faxen). Een lokale Prepaid sim-kaart met nummer, bijvoorbeeld van TELE2, Omnitel of Bitė, kost ca. Lt.10,- per kaart en is te koop in alle supermarkten en telefoonwinkels.

In het appartement staat een pc met internet verbinding. Op de pc zijn Skype, Voipbuster en diverse messengers zoals MSN en Googletalk reeds geïnstalleerd. Met Skype en Voipbuster kunt u contact houden met het thuisfront. Wanneer u een account heeft bij één of beide diensten dan kunt u vanaf de pc naar elke landlijn in Nederland bellen. (Voipbuster tarief naar Nederlandse vaste telefoon: € 0,00). Indien u niet over een voipbuster account beschikt dan kunt u deze aanmaken op de website www.voipbuster.nl en na het kopen van credits kunt u gratis bellen. Voor € 11.90 krijgt u 160 ‘freedays’. Gedurende die periode kunt u maximaal 1000 minuten per 7 dagen gratis bellen naar bijv. Nederlandse vaste nummers. LET OP: bellen naar Nederlandse mobiele nummers is niet gratis. Zie voor tarieven naar andere landen de Voipbuster website.

Algemene opmerkingen: - - - - -

U wordt geadviseerd gebruikt WC papier s.v.p. niet in het toilet te gooien (in Litouwen zijn de afvoerpijpen te nauw voor en verstoppingen treden snel op met alle nare gevolgen van dien); U wordt geadviseerd het water uit de kraan niet te drinken. De kwaliteit is weliswaar goed, maar het is gewoon niet erg lekker. De supermarkten verkopen water in 2 en 5 liter flessen; De philips Senseo koffiemachine mag niet met kraanwater gevuld worden. het hek van de binnenplaats dient s‘avonds (na ~21:00 uur) gesloten te zijn; in de stopcontacten met grijze streep dienen geen krachtige elektra toestel- len zoals stofzuiger of ventilator aangesloten te worden (mobiel oplader kan wel).

Veiligheid Litouwen is over het algemeen een veilig land, toch verdient het aanbeveling om een aantal eenvoudige standaard veiligheidsmaatregelen te nemen:





● ● ●

probeer te vermijden dat je grote hoeveelheden geld laat zien. Het is beter om kleine bankbiljetten te gebruiken - gebruik 10 en 20 litas biljetten in plaats van 50 litas of meer. Je zou de nodige ongewenste aandacht op je kunnen vestigen als je kleine aankopen, zoals bijvoorbeeld een glas bier, afrekent met een groot bankbiljet. Ook kan het voor de uitbater problemen veroorzaken om wisselgeld terug te geven. Grotere en drukkere gelegenheden kennen dit probleem niet. Wanneer je geld gaat wisselen, vraag dan om de kleinere bankbiljetten. Loop niet te koop met je rijkdom. Veel toeristen brengen dure fotocamera’s mee naar hun vakantieadres. Heb je een kleine camera, houd deze dan in je zak of tas en haal hem daar alleen uit wanneer je een foto wilt maken. Ben je in het bezit van een dure spiegelreflex camera, houd deze dan zoveel mogelijk uit het zicht, en doe er een draagriem aan waar niet in opvallende letters het merk op staat. Deze toestellen zijn een geliefde prooi, maar ook afdingen bij een marktkraam of souvenirsstalletje valt niet mee met een dure Nikon camera om je nek. Leg, wanneer je op een terrasje zit, niet je camera of mobiele telefoon op de tafel. In een onbewaakt moment kunnen ze verdwenen zijn. Wees voorzichtig wanneer je ‘s avonds potentieel gevaarlijke buurten bezoekt. In het donker is het veiliger om op de hoofdwegen te blijven dan af te snijden door een park of een appartementen complex. Op die plekken is vaak weinig licht. Neem een taxi als je je niet geheel veilig voelt. Net als veel andere Oost Europese landen overheerst in Litouwen de homofobie. Openlijk homosexueel gedrag zoals hand in hand lopen of kussen kan resulteren in een gewelddadige confrontatie met een toeschouwer. Zelfs de verdenking van homosexualiteit kan problemen veroorzaken: twee mannelijke bezoekers van een hetero nachtclub dienen een respectabele onderlinge afstand te bewaren, zelfs wanneer zij hetero zijn.

Feestdagen 1 januari 16 februari 11 Maart 12+13 april *) 1 mei 3 mei *) 24 juni 6 juli 15 Augustus 1 november 25+26 december

Nieuwjaarsdag & dag van de nationale vlag Onafhankelijkheidsdag Dag van het herstel van de onafhankelijkheid Pasen Dag van de arbeid Moederdag Midzomernacht (Joninės) Kroning van koning Mindaugas (de eerste) Feest van de hemelopneming (Žolinė) Allerheiligen Kerstmis

*) deze dagen gelden voor 2009

Openbaar vervoer: Vilnius kent een uitgebreid net van verschillende soorten openbaar vervoer: bussen, trolleybussen en microbussen. De meeste bussen en trolleybussen zijn van Vilnius Transport. Het route schema van deze bussen en trolleybussen is te vinden op: www. vilnius-transport.lt. Kaartjes kosten Lt. 1,10 per stuk, en zijn te koop bij alle Lietuvos Spauda kiosken en voor Lt. 1,40 per kaartje in de bus of trolleybus. Het kaartje wordt per reis / per bus gerekend, dus hangt niet af van een reisafstand. Als je moet overstappen dien je in de nieuwe bus een nieuw kaartje af te stempelen. Blijf je langer dan één of twee dagen, overweeg dan een meerdagen kaart. Zo koop je voor 27Lt een kaart die 240 uur onbeperkt geldig is in bus en trolleybus. Deze kaarten zijn te koop bij de Vilnius Transport kiosken voor het station en tegenover de kathedraal. Naast de bussen van Vilnius Transport rijden er ook particuliere bussen in Vilnius rond. Deze zijn te herkennen aan een 0 vóór het lijnnummer. De kaartjes van Vilnius Transport zijn in deze bussen niet geldig, je moet in de bus een kaartje kopen. De prijs is ongeveer gelijk. Microbussen – Lt. 3,00 per reis, ook hier maakt het niet uit hoelang je reist (afrekenen contant bij chauffeur). Microbusjes hebben géén vaste haltes, ze stoppen overal langs de gereden route. Je kunt dus langs de route overal in- en uitstappen.

Taxi’s: Na een vast instaptarief van Lt. 2,00 kost de taxi binnen de stad ongeveer

Lt. 1,80 – Lt. 2,00 per km. Een punt van aandacht: instappen in een taxi die langs de weg staat kent een hoger instaptarief en dus een duurdere ritprijs. Goedkoper is het om telefonisch een taxi te bestellen. Het best is ‘Martonas taxi’ te bellen, zij spreken zeker Engels: op mobiel – 1422 (of +370-5-2400004).

Fietstaxi: In de oude binnenstad kom je ze regelmatig tegen, de fietstaxi. Voor een paar Litas brengt deze alternatieve vervoerder je overal binnen de oude binnenstad. Verhoudingsgewijs niet ècht goedkoop, maar wel leuk.

Autoverhuur :Op verzoek kunnen

wij bemiddelen bij het huren van een auto; In Vilnius zijn vestigingen van alle grote autoverhuurbedrijven, maar ook een groot aantal lokale, veelal voordeliger, verhuurders. Wanneer een overeenkomst voor autohuur tot stand is gekomen valt deze overigens buiten onze verantwoordelijkheid.

Belangrijke telefoonnummers Algemeen alarmnummer: 112 (voor gebruik van dit nummer gelden dezelfde regels als in Nederland. Géén spoed? gebruik dan één van de onderstaande nummers) Ambulance: 01 Politie: 02 Brandweer: 03 Waterbedrijf: +370-5-2664371

(in dit geval is het beter eerst één van de contactnummers hieronder te bellen).

Informatie nummer: 118 Contactnummers in Litouwen: Lina Grigonyte +370-699-63837 (Nederlands, Engels) Vaida Norkute +370-671-84049 (Engels)

Geachte gasten, bij vertrek a.u.b.: - boiler naar WM mode schakelen, schakelaar bevindt zich boven de wasmachine; - bedden afhalen en het beddengoed samen met gebruikte handdoeken bij de wasmachine leggen; - controleren of radio, TV, computer, gas en licht overal uit zijn; - controleren of ramen gesloten zijn; - het appartement ‘bezem schoon’ achterlaten; - vuilnis van de keuken en WC wegbrengen; - als gebruik is gemaakt van een Litouwse simkaart voor mobiele telefonie, deze op de tafel in de woonkamer leggen; - na het afsluiten van het appartement de sleutel in de witte brievenbus beneden in de hal deponeren. De brievenbus bevindt zich op de 1e verdieping en is voorzien van het nummer ‘35/6’.

Naar het vliegveld... op het vliegveld van Vilnius is 1-1,5 uur van tevoren te komen genoeg. Naar het vliegveld te gaan kan per bus No.1 vanaf het busstation of per taxi (draai 1422 op de mobiel voor “Martonas Taxi”). De taxi kost ca. Lt. 25-35 en de rit duurt 15-20 minuten.

Ik hoop dat u een plezierige tijd achter de rug hebt, en wens u een goede reis terug naar Nederland.

live VILNIUS ‘09 E U R O P E A N C A P I TA L O F C U LT U R E In 2009 is Vilnius de culturele hoofdstad van Europa. De stad bruist dat jaar van activiteit en is een bezoek méér dan waard. Kom dus gerust nog eens terug!

Related Documents

Info Folder Gb
December 2019 14
Info Folder D 09
December 2019 26
Folder
July 2020 35
Folder
November 2019 48
Folder
May 2020 18

More Documents from ""