Hipnoza Metafora Coridorului.docx

  • Uploaded by: PsihologieSportiva
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Hipnoza Metafora Coridorului.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,269
  • Pages: 2
Text din cartea “Hipnoza” Dafinoiu, Varga, Ed. Polirom Hipnoza eriksoniana

Metafora coridorului Uneori, subconştientul nostru continuă să lucreze din greu pentru a ne proteja pe noi. Chiar atunci când ne-am explicat şi am înţeles propria noastră nevoie de a face anumite schimbări, ne dăm seama că devenim şovăitori şi ne-am putea întreba din ce cauză. Când se întâmplă aşa, este foarte util să folosim o metaforă, pentru că metafora este limbajul inconştientului. Am să descriu pentru tine o astfel de metaforă, acum. Vei putea apoi să o adaptezi, pentru a-ţi urmări nevoile tale, în modul tău propriu. Imaginează'ţj că te afli chiar tu, la începutul unui coridor lung, foarte frumos. E ca un coridor al unui hotel extrem de elegant. E un coridor superb, cu lumini frumoase, cu piese de sculptură decorative, cu tablouri pe pereţi; vezi acolo si plante decorative şi un covor lung foarte frumos. Este un loc în care e minunat să te afli. Există multe uşi prin care se poate intra din acest coridor în camere. Aceste uşi sunt închise, dar ele pot fi deschise din coridor. Vei face o plimbare dc-a lungul acestui coridor, călcând pe covorul superb, admirând sculpturile, picturile, florile şi efectele luminoase. Poate există acolo o rază aurie de la soare, care sclipeşte şi scaldă coridorul cu lumina ei strălucitoare. Din când în când, s-ar putea să te simţi atras de una sau alta dintre uşile camerelor pe lângă care treci. Atunci când te simţi atras de una dintre uşi, acesta este un semnal pentru tine, din interiorul tău, că acea cameră trebuie vizitată de tine pentru anumite lucruri încă neterminate. *Ar putea fi ceva care într-adevăr s-a terminat, dar care trebuie pecetluit şi lăsat să plece sau care are nevoie de o finisare formală. *Ar putea fi ceva care trebuie eliberat. *Ar putea fi în această camera ceva ce ar fi minunat să vizitezi din nou, pentru a te bucura de această experienţă din nou, de această amintire, oricare ar fi ea. *Ar putea fi în această cameră un lucru cu care mai trebuie să lucrezi, un lucru pe care l-ai amânat cândva şi care aşteaptă momentul potrivit. *Sunt tot felul de posibilităţi: într-o cameră ar putea fi ceva ce ai vrea să vizitezi din nou, în altă cameră, ar putea fi un lucru care Subconştientul a învăţat să se apere cu metode care au fost adecvate cu ceva timp în urmă şi continuă să fugă de învinuiri şi autoblamare.

De ce folosim metafore? Deschiderea uşilor se află sub controlul subiectului Auriul este o culoare tămăduitoare. Lumina soarelui este o imagine tămăduitoare. Pentru tine, din interiorul tău, limbaj hypnotic Frica e motivul principal pentru amânări. Acum eşti în siguranţă. trebuie eliberat, în alta un lucru care trebuie completat şi pe care ai fi absolut protejat şi în siguranţă dacă l-ai completa ... chiar acum. Poţi să faci ce ai de făcut, în ritmul tău, în acest coridor în care te găseşti. Acordă-ţi timpul de care ai nevoie şi atunci când te simţi atras de una dintre uşi, atunci poţi intra şi poţi vizita acea cameră. Cel mai interesant lucru legat de această călătorie este că ai putea să te simţi puţin neliniştit în legătură cu o cameră sau cu unele dintre camere. Dar te asigur din nou că în cazul în care te simţi atras de una din camere, atunci sâ ştii că acum e momentul să faci ceva ... Dacă există zone care încă trebuie păstrate în subconştient, ele vor rămâne în subconştient şi vei trece pe lângă acele uşi, lăsându-le poate pentru a le vizita altă dată, într-o altă călătorie. Aşa că fii liniştit dacă te simţi atras de o cameră, pentru că acum este timpul pentru ca acea cameră să fie explorată, acum e momentul fie să te bucuri de ea, fie să eliberezi ceva din ea, fie să lucrezi asupra unui lucru din ea, fie să modifici sau să faci orice altceva. la-ţi timpul de care ai nevoie. Ia din timpul hipnozei, atâta timp cât îţi este necesar şi din timpul arătat de ceas, ia câteva minute, pentru a vizita aceste camere. Poţi să faci asta în felul tău propriu. Atunci când ai terminat de vizitat o anumită cameră, întoarce-te în coridor. Ai putea la fel de bine să laşi uşa deschisă, sau să o închizi din nou, după cum vrei tu. Dacă există în cameră ceva ce trebuie lăsat liber, poţi să laşi uşa deschisă, la fel şi geamul, aşa încât ceea ce trebuie eliberat să fie într-adevăr liber. Ar putea fi o supărare veche, de exemplu o rană care, deşi s-a vindecat, păstrează acolo durerea; şt este acum vremea ca durerea să plece. Sau ar putea fi o neînţelegere din trecut care poate fi clarificată acum şi lăsată să plece. Unele camere pot fi agreabile şi ai vrea să le mai vizitezi .. ar putea fi acolo o scenă anume care s-a petrecut în copilărie sau un eveniment plăcut, trăit alături de un prieten, ceva de care îţi place să iţi aminteşti. Te poţi simţi cu uşurinţă ca atunci când erai exact acolo, în acea situaţie, bucurându-te de toate sentimentele pe care le aveai atunci, de toate emoţiile şi întâmplările care au făcut parte din acea situaţie.

Dacă este ceva cu care trebuie să mai lucrezi încă, vei fi tu însuţi surprins de uşurinţa cu care vei putea să acţionezi asupra acelui lucru, intr-un fel, va apărea o nouă perspectivă în mintea ta, un nou mod de a vedea lucrurile. Mă întreb ce anume este ? Poţi să fii foarte curios asupra acestor posibilităţi. Continuâ-ţi drumul pe acest coridor. Am sâ păstrez liniştea, în timp ce vet face acest drum... Protejare şi permisiunea de a trece mai departe. Oamenii în hipnoză acceptă uşor distincţia între timpul hypnotic şi cel arătat de ceas. Este un exemplu legat de logica transei. 2-3 min. după ceas. Subiecţii apreciază liniştea. Acum. mai ai din timpul hipnozei atâta timp cât îţi doreşti, iar din timpul măsurat de ceas, mai ai cam jumătate de minut, aşa că îţi poţi măsura propria vizită, ştiind că poţi reveni oricând, înapoi, în acest coridor, şi-1 poţi oricând explora. Şi, probabil, vei dori asta cândva, în viitor. Atunci când ai vizitat toate camerele pe care ai de gând să Ie explorezi de data asta. ai să mă laşi şi pe mine să ştiu asta, respirând profund. Foarte bine. Cât este de interesant faptul că o asemenea călătorie poate aduce înapoi, în mintea ta conştientă, lucruri care au fost în subconştient pentru atâta timp... Te afli acum înapoi în coridor şi ai vizitat deja camerele pe care le-ai avut dc vizitat dc data asta. Pe măsură ce te apropii de capătul coridorului îţi dai seama că găseşti acolo o joncţiune a coridorului, în forma literei T, astfel încât există o ieşire prin stânga şi una prin dreapta. Mă întreb, pe care o vei alege ? Ce ştiu, c că o vei alege pe cea potrivită pentru tine, în acest moment. Acest coridor pe care urmează să mergi este şi el frumos şi are, la rândul lui, multe camere in care se poate intra din el. într-o zi ai putea să-ţi doreşti să te întorci şi să le explorezi. Coridorul se află mereu acolo, pentru tine, oricândţi-ai dori să faci lucrul acesta. Totuşi, în acest moment, acest coridor, te va aduce înapoi în această cameră, în care te afli confortabil, în stare de hipnoză. De obicei, subiectul inspiră profund după circa un minut,iar dacă nu, inspir eu profund ca să-i amintesc. Se încheie cu modalitatea de ieşire din transă pe care o utilizează de obicei terapeutul.

Related Documents

Hipnoza
May 2020 1
Hipnoza
May 2020 4
Metafora
June 2020 10
Referat Metafora
July 2020 9
Metafora Aprendizaje
July 2020 9

More Documents from ""