Het Verhaal Achter De Nieuwbouw

  • Uploaded by: Hans Mestrum
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Het Verhaal Achter De Nieuwbouw as PDF for free.

More details

  • Words: 676
  • Pages: 2
Het verhaal achter de nieuwbouw Engineering … … Het nieuwe gebouw voor het Instituut Engineering, van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, is de tweede in een reeks. In 1993 begon Maarten Grasveld, van LIAG Architecten, aan het Masterplan voor de Faculteit Techniek. Het eerste gebouw dat hiervan is opgeleverd, huisvest het Instituut Built Environment. Het Masterplan omvat in totaal zes gebouwen, die in de toekomst worden verbonden door een grote centrale hal. Verbinding Het Masterplan is in overleg met onder andere de gemeente Arnhem tot stand gekomen. De gemeente vindt het belangrijk dat de woonwijk en het park van Presikhaaf verbonden blijven, ondanks de bebouwing die zich hier tussenin bevindt. Om die reden is er nu een ondergrondse parkeergarage en komt er veel groen op het terrein. Openheid Openheid is het sleutelwoord voor het nieuwe gebouw waarin het Instituut Engineering nu gehuisvest is. Mensen moeten kunnen zien wat er in het gebouw gebeurt, het moet stimulerend zijn om langs te lopen. Veel ruimtes zijn dan ook van buitenaf goed zichtbaar, een soort etalage. De ruimtes zijn bedoeld voor zeer contrasterende functies. Zo kan een open ruimte een studieruimte zijn, of een werkplaats / laboratorium, zoals de metaalwerkplaats. In dit laatste geval beschermen grote glazen schuifdeuren de werkplaatsen van invloeden van buitenaf, maar helpen ook de open ruimte stof- en geluidsvrij te houden. Licht Veel licht accentueert de openheid. De verhoogde begane grond met atrium wordt met daglicht van bovenaf verlicht. De onderste twee lagen van het gebouw zijn van glas. Om de relatie met de omliggende bomen te accentueren, zijn schuine stijlen tussen de vensters aangebracht. Ook bomen staan regelmatig scheef. Sfeer Ook aan de binnenkant van het gebouw is zorg besteed. Wilfried Nijhof, docent Industrieel Product Ontwerpen, had de regie over de binnenhuisarchitectuur. ‘We hebben gekozen voor warme kleuren, de basis voor een goede sfeer’ aldus Wilfried. Naast de kleuren, zijn ook vormen belangrijk. Gekozen is voor een combinatie van ronde, organische vormen en strakke vormen. De organische vormen worden doorgezet in het meubilair. De draai- en freesmachines die in de metaalwerkplaats staan, zijn ook opgeknapt. Een neutrale kleur zorgt ervoor dat er eenheid is, die orde en duidelijkheid uitstraalt. Ook de machines zijn van buitenaf zichtbaar. Tot slot hebben we nog de grote lokalen, typisch HAN. Studenten kunnen bijna niet anders dan zich aangetrokken voelen tot dit gebouw, een prima plek om te studeren.

Voor meer informatie over de architect en het gebouw:

http://www.youtube.com/watch?v=wwsJCOTZpxY

Kunstwerk brengt de lange gang naar de nieuwbouw tot leven … Een lange, smalle gang geeft toegang tot het nieuwe gebouw. Om deze toegang aantrekkelijk te maken is een opdracht gegeven aan Janske Hombergen hiervoor een kunstwerk te maken. Janske ontwierp een kunstwerk die de lange gang aan één kant geheel bedekt. ‘Bij het bedenken van het concept ben ik uitgegaan van dat wat gaande is”, zegt Janske. De hele dag door bewegen vele mensen door de gang, een horizontale beweging, van oud- naar nieuwbouw. Ook wordt er veel geluid gemaakt in de gang. De beweging en het geluid dat in de gang wordt gemaakt is in strepen en kringen uitgewerkt. ‘Rennende studenten komen figuratief terug in allerlei streepvormen, waaronder een soort mikadoidee. Met kringen is het geluid uitgewerkt. Kringen zijn een soort archetypesymbool van het geluid’, aldus Janske. Omdat de gang niet breed is, is het kunstwerk tweedimensionaal. Sommige vlakken komen iets naar voren. Samen met de verlichting op het kunstwerk geeft dit een driedimensionaal karakter. Daarnaast ‘loopt’ er geluid mee met de sfeer van het kunstwerk. Op dit moment wordt het beeld aangevuld met een verhaal over water. Afhankelijk van de richting hoor je regen, deze gaat over in gedruppel, het water komt samen in een rivier en verandert uiteindelijk in een waterval. Het geluid komt uit de computers die studenten onder in het kunstwerk hebben ingebouwd. Deze computers kunnen geluid opnemen en afspelen. In totaal zijn er zestien plaatsen voor computers, waarvan er nu vier geplaatst zijn. Het geluid kan dus nog aangevuld of aangepast worden.

Voor meer informatie over de kunstenares en haar kunstwerk:

http://www.youtube.com/watch?v=R6--Q04j1D4

Related Documents


More Documents from ""