Citeşte cu atenţie textele de mai jos:
Când, acum mai bine de două decenii, pe când eram un tânăr jurnalist amator, am asistat la momentul emoţionant al expunerii, în central marii săli frigorifice, special amenajate, de la The Pennsylvanian Institute for Unreable Studies (PIUS), în care se străvedea o siluetă monstruoasă, am ştiut că drumul vieţii mele este decis. A fost prima mea întâlnire cu zmeul, fiinţa careia i-am dedicat apoi întreaga mea carieră şi putere de muncă. De-atunci am călătorit în toată lumea pe urmele sale, am vizitat situri arhelologice, am explorat universul subpământean, am petrecut săptămâni şi luni de documentare în marile biblioteci, citind despre miturile întemeierii a nişte mari oraşe prin uciderea câte unui balaur de către sfântul ce a devenit patronul urbelor respective. Am conversat cu cele câteva exemplare vii care supravieţuiesc în rezervaţii şi gradini zoologice. Azi port cu mândrie urmele acestor întâlniri de gradul al treilea cu subiecţii mei, trei degete lipsă la mâna stângă şi o frumoasă proteză metalică la încheietura şoldului, care nu mă jenează decât în zilele cu ploaie. *urbe= oraşe.
(Mircea Cărtărescu, Enciclopedia Zmeilor)
Animicştiutorul Rasă
neatestată ştiinţific,poate
legendară. Urmele faimosului lui Toiag cu Urechi, cât şi ale ghetelor de plumb ce îi sunt atribuite tradiţional s-ar fi găsit imprimate într-un strat de şisturi bituminoase din Caucaz. Din relatarile zmeilor asiatici, Animicştiutorul ar trăi în regiuni muntoase inaccesibile, acoperite de gheţuri veşnice. Locuinţa sa arata ca o bulă de aer într-un enorm gheţar. Focul pe care îl scoate pe nări nu arde, ci încălzeşte sufletele cele mai reci, umple inimile cu iubire. E motivul pentru care zmeii se tem de el mai mult decât orice, căci nu pot supravieţui decât o dată unei întâlniri cu el. A doua oară le plezneşte şi cea de-a doua inimă sub povara unei duioşii ucigătoare. În ochii acestui zmeu poţi vedea, se zice, neantul de dinaintea facerii lumii. Nenumărate vorbe de înţelepciune îi sunt atribuite. Dar despre asta într-un alt capitol. *şisturi bituminoase= minerale,roci, constituite din substanţă organică şi minerală.
1. Precizează un mijloc de caracterizare directă și un mijloc de caracterizare indirectă.
2. 3. 4. 5. 6.
Prezintă două argumente conform cărora acest text aparține genului epic. Crezi că personajul prezentat este un personaj care aparține speciei numite basm? Identifică în text două figuri de stil diferite și explică efectul lor. Extrage din text două cuvinte obținute prin mijloace diferite de îmbogățire a vocabularului. Precizează valoarea morfologică și funcția sintactică a cuvintelor cu bold.