Încadrarea unui text în genul dramatic -plan orientativ-
I.
Idei și explicații Definiția operei dramatice+referire la fragmentul dat
Opera dramatică este creația literară scrisă pentru a fi jucată pe scenă, adică o piesă de teatru. Fragmentu din “….” face parte dintr-un text care este doar punctual de plecare pentru un spectacol de teatru ce urmează a fi relizt de regizor, scenografi, actori. II.
Didascaliile și rolul lor
Ca orice operă dramatică, acest text are o structură diferită față de cel epic. Replicile sunt organizate în acte și scene. Fragmentul dat face parte din actul X, scena Y. Principalul mod de expunere este dialogul, întrucât tot textul e alcătuit doar din replicile personajelor.
III.
Acțiunea+rezumatul
Dramturgul este prezent în textul scris prin indicațiile scenice care se găsesc la începutul unei scene sau în paranteze, în dreptul replicilor. Unele didascalii oferă informații despre decor sau despre mișcarea actorilor în scenă „...”. Altele sugerează caracterul personajelor sau atitudinea lor în diferite situații „...”. Acțiunea se leagă numai din replicile actorilor. Conflictul dramatic este de obicei mai puternic decât în operele epice. Întâmplările din acest fragment sunt următoarele:………….. . Personajele din acest fragment sunt ......... . Dintre ele cel mai bine se conturează imaginea ..... . El este caracterizat indirect prin vorbele sale. Deducem că este ......, deoarece atunci când spune...... . Din faptele sale se observă că este ...... .
IV.
Concluzie
În concluzie, acest fragment face parte dintr-o operă dramatică deoarece are o structură specifică acestui gen literar, fiind alcătuit numai din replicile personajelor însoțite de didascalii.