Geen Muur In De Stad

  • Uploaded by: Anonymous tDtmns1y3
  • 0
  • 0
  • July 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Geen Muur In De Stad as PDF for free.

More details

  • Words: 820
  • Pages: 1
De stand van Gouda

Geen muur in de stad “Elkaar in de ogen kijken”, volgens Wim ­Cornelis is dat de sleutel voor een leefbare toekomst. Cornelis is sinds 2001 burgemeester van Gouda en in die hoedanigheid ook de afgelopen vier jaar voorzitter van het college van burgemeester en wethouders. Hij noemt ‘Gouda ontmoet’ een goed project, waarmee een tweedeling in de stad kan worden voorkomen, door bewoners met elkaar in contact te brengen. Maar ook politici moeten vaker de boer op. “Juist in moeilijke tijden moeten ­bestuurders veel meer uitleggen.”

gaan. Samen met ons kunnen ze ervoor zorgen dat er geen muur in de stad komt, een muur die mensen scheidt op basis van afkomst. Aan de andere kant zie je juist dat mensen zich terug­ trekken uit de samenleving. De opkomst van nieuwe media draagt daar zeker aan bij. Via internet anoniem razen en tieren over zaken die je niet aanstaan, zonder bij te dragen aan de oplossing. Dat is aanhaken bij de politiek van gemakkelijke oneliners die sommige partijen bezigen.”

Een gesprek met burgemeester Wim ­Cornelis over de stand van Gouda vliegt van heden naar verleden, van plaatselijke politiek naar inter­nationale verhoudingen. Maar het meest blijft zijn bevlogenheid hangen. Cornelis maakt zich zorgen over de ontwikkeling van de samen­leving. Maar hij ziet het vooral als zijn ­bestuurlijke taak opsplitsing van de stad te voorkomen. “Het kan niet zo zijn dat verschil­ lende ­groepen inwoners zich terugtrekken in hun eigen ­bastion.”

“Wat ik constateer is dat de huidige uitleg­ machine van de overheid niet meer werkt. Die nieuwe media laten juist zien dat we het als overheid anders, bijna ouderwets, moeten doen. Politici moeten veel meer uitleggen, tête-à-tête. Dat geldt ook voor de gemeente­ raad. Niet ­alleen bewoners onderling, maar ook bestuurders en bewoners moeten elkaar veel vaker rechtstreeks in de ogen kijken. En dan moeten we gemaakte afspraken nakomen. Een betrouwbare overheid is van groot belang.”

Duidelijkheid

“Gouwenaars moeten beseffen dat de samen­ leving minder maakbaar is dan we in het ver­ leden dachten. We leven nu eenmaal in een open wereld. Dat brengt goede zaken met zich mee, als vrij reizen en een open economie. Maar ­tegelijk zorgt die openheid voor beperkingen. We kunnen als gemeentebestuur niet meer ­alles op plaatselijk niveau regelen. Probeerde een gemeentebestuur vroeger bij de uitvoering van plannen vooral Goudse ondernemers te betrek­ ken, nu zijn we gebonden aan Europese regels voor aanbesteding.” “Natuurlijk is het aan de overheid, aan politici, duidelijkheid te geven over mogelijkheden en onmogelijkheden. Maar we mogen ook niet vergeten dat er de laatste jaren een vreemde ­relatie is gegroeid tussen burger en bestuur. Aan de ene kant zeggen Gouwenaars dat de over­ heid zich niet met hen mag bemoeien, maar bij problemen doen ze onmiddellijk een beroep op het gemeentebestuur. Maar we hebben altijd te maken met invloeden van buiten, bewegingen die we niet zelf in de hand hebben. Daar zullen we samen, overheid en samenleving, mee om moeten gaan. Wij zullen als gemeentebestuur daarom ook altijd ieders verantwoordelijkheid moeten benadrukken.” “Maar er is nog een tegenstelling. In Gouda zijn 23.000 vrijwilligers actief. Met hen ben ik heel blij. Zij houden verenigingen op de been, organiseren en helpen in de wijkteams mee de leefbaarheid van buurten te vergroten. Het zijn de mensen die bijdragen aan de saamhorigheid in de stad. Zij zijn mijn hoop op een ­betere ­samenleving. De gemeente stimuleert dit soort processen. We hopen dat via een project als ‘Gouda ontmoet’ mensen verder betrokken ­raken bij hun omgeving en samen aan het werk

Betrouwbaarheid

“Ons beleidsprogramma voor de afgelopen ­jaren bevatte een groot aantal doelen. Ik ­beweer dat tachtig procent daarvan ook daadwerkelijk wordt gehaald. De wethouders waarmee ik ­samenwerk, willen resultaten halen. Zij ­willen die beloften waarmaken. Toch lukt twintig procent niet. Dat komt niet zozeer doordat het college niet wil. Vaak zijn het invloeden van buiten. Net toen we konden scoren met grote projecten als Goudse Poort, de Spoorzone of het Bolwerk gooide de kredietcrisis roet in het eten. Die projecten worden nu langzamer en anders uitgevoerd dan verwacht. Dat moeten we uitleggen.” Keuzes maken

“Wat de komende maanden, juist in verkie­ zingstijd, duidelijk moet zijn, is dat die crisis vreselijke consequenties heeft. De naaste toe­ komst geeft geen rooskleurig beeld. We ­hebben grote bedragen moeten afboeken en er gaat een grote hap uit het geld dat Gouda krijgt van het Rijk. Vanaf 2011 krijgen we wellicht een ­bezuiniging van miljoenen euro voor de kiezen. Er moeten belangrijke keuzes worden gemaakt. Want die bezuiniging heeft belangrijke gevol­ gen voor het gemeenteapparaat en voor de stad zelf. Een aantal mensen krijgt het de komende jaren zeker minder leuk.” “Ik hoop dat de aanstaande verkiezings­ campagne vooral in het teken staat van die gedwongen keuze. Politieke partijen zijn daar al mee bezig. Wat ik dan wens? Geen heilige huisjes. Uitleggen. De Gouwenaar goed in de ogen kijken.” Gerard van Domselaar Over twee weken: wethouder Marco Kastelein.

Related Documents


More Documents from ""