Anexa 1 PROVERBELE: 1. Ce nu vrei să ştie duşmanul, nu spune prietenului. 2. Unde sunt opt feciori nu-ţi băga mâna pe fereastră că ţi-o scoţi ciuntită. 3. Şi, de ţi-e duşmanul cât o furnică vezi-l cât un leu. 4. Capra care se desparte de turmă o mănâncă lupul. 5. Succesul a fost întotdeauna un copil al curajului. 6. Măgarul bătrân nu se teme de sunetul clopoţelului. 7. Nimeni nu se teme de câinele care latră căci nu muşcă. 8. Cine nu se teme de muncă nu se teme nici de foame. 9. Nici chiar o mulţime de laşi nu săvârşesc o faptă vitejească. 10. Orice câine este viteaz la uşa sa. 11. Bunătatea face mai mulţi prieteni ca puterea. 12. Nu de bine îşi pierde copacul frunzele. 13. Omul rău plânge de ciudă, cel bun de bucurie. 14. Calul bun câştigă fânul, cel rău pintenul. 15. Zahărul este dulce şi la suprafaţă şi înăuntru. 16. Adevărul iese la suprafaţă ca untdelemnul. 17. Nimic nu are gust mai amar ca adevărul. 18. Chiar dacă viclenia întunecă adevărul ea nu îl poate stinge de tot. 19. Adevărul are faţă bună dar îmbrăcăminte rea. 20. Vulpea când nu ajunge la struguri zice că sunt acri. 21. Cine e plin de sine, este foarte gol. 22. Şoarecele nu trebuie să creadă că poate face o umbră cât a elefantului. 23. Nu te lăuda singur până nu te laudă lumea. 24. Lauda face mai buni pe oamenii buni şi mai răi pe cei răi. 25. Cine se scoală de dimineaţă departe ajunge.
26. Lenea e cucoană mare care n-are de mâncare. 27. Leneşul mai mult aleargă, scumpul mai mult păgubeşte. 28. Pisica cu clopoţei nu prinde şoricei. 29. Cu răbdare şi tăcere se face agurida miere. 30. Treptă cu treaptă se urcă scara.
Anexa 1
Prudenţă-imprudenţă
Curaj-frică
Bunătate-răutate
Sinceritate-viclenie
Modestie-îngâmfare
Hărnicie-trândăvie 1. Dați câte 5 exemple de personaje ,,bune,, și ,,rele,, din textele și poveștile citite de voi :
Pozitive
Negative
٭
٭
٭
٭
٭
٭
٭
٭
٭
٭
2.
Stabilește corespondența darnic violent
Anexa 2 TRĂSĂTURA ________________________________________
brutal
MORALĂ
generos amabil blând crud răuvoitor prietenos
Catelusul schiop Eu am numai trei picioare Si de-abia ma misc: top, top! Rad cand ma-ntalnesc copiii Si ma cheama "cutu schiop". Fratii mei ceilalti se joaca Cu copii toti, dar eu Nu pot alerga ca dansii, Ca sunt schiop si cad mereu! Si stau singur toata ziua Si plang mult cand ma gandesc Ca tot schiop voi fi de-acuma Si tot trist am sa traiesc. Si cand ma gandesc ce bine M-as juca si eu acum, Si-as latra si eu din poarta La copii de pe drum!... Cat sunt de frumosi copiii Cei cuminti si cat de mult Mi-ar placea sa stau cu dansii, Sa ma joc si sa-i ascult!
Dar copiii rai la suflet Sunt urati, precum e-acel Care m-a schiopat pe mine, Si nu-i pot iubi de fel...
M-a lovit din rautate Cu o piatra in picior, Si-am zacut si-am plans atata,. De credeam ca am sa mor... Acum vine si-mi da zahar Si ar vrea sa-mi fie bun Si-as putea sa-l musc odata De picior, sa ma razbun. Dar il las asa, sa vada Raul, ca un biet catel Are inima mai buna Decat a avut-o el
TRĂSĂTURA MORALĂ ________________________________________ “Traia odata un baiat caruia nu-i placea sa faca altceva decat sa se joace. Dar copilul vroia sa primeasca de la tatal sau o pereche de ghetute. -Ionica, daca vrei ghetute, urca si vantura
graul din pod!
-Sigur, tata. Nu stii ca sunt baiat harnic?
<
Dar Ionica, in loc sa vanture graul
Nimeni insa nu-l zari,
din pod se juca cu mingea in spatele
S-o ascunda, bine-o fi?
curtii.
Se gandeste, se gandeste,
-Ai vanturat graul?il intreaba tatal pe Ionica
Cana nu se mai lipeste. Vine mama. Ce- i cu tine?
-Desigur,tata!
Acum
pot
primi
ghetutele?
Ce stai suparat, copile? Lacrimi mici ii dau sub geana:
-Cum sa nu!
-N-am nimic.Am spart o cana!
Atunci tatal merse cu baiatul in pod si gasi acolo,sub gramada de grau, o pereche
-Rau, dar nu pot sa te cert. Ai spus drept si eu te iert.>>
de ghete. -Daca ai fi vanturat graul ai fi gasit
SCRIE ZICĂTOAREA POTRIVITĂ:
ghetutele mult dorite! Asa ca dupa fapta si rasplata: voi da aceste ghete unui copil harnic si cinstit. Vezi, Ionica, minciuna are picioare scurte. De
atunci,
Ionica
spuse
numai
adevarul.”
“Despre cine este vorba in text?”( despre Ionica si tatal lui) “Ce isi dorea Ionica?( sa primeasca o pereche de ghetute) “Ce l-a rugat tatal pe el sa faca?”( sa vanture graul din pod)
“Ce a facut baiatul?”( baiatul s-a jucat cu mingea si l-a mintit pe tatal sau ca si-a terminat treaba) “Ce a facut tatal?”( a mers cu baiatul in pod si i-a aratat ca perechea de ghetute pe care si-o dorea era chiar sub gramada de grau) “ Ce i-a spus tatal lui Ionica?”( Minciuna are picioare scurte) “A mai mintit Ionica de atunci?”( el nu a mai mintit; de atunci a spus numai adevarul)