Eu Lentilele De Contact.docx

  • Uploaded by: Oana Stratulat
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Eu Lentilele De Contact.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,193
  • Pages: 4
Lentilele de contact

Lentilele de contact sunt mici meniscuri din material plastic care sunt aplicate pe cornee, de care sunt separate printr-un film lacrimal foarte subtire. Pot avea rol optic (pentru corectia viciilor de refractie: miopie, hipermetropie, astigmatism), estetic (pentru schimbarea culorii irisului), sau terapeutic (keratoconus, defecte epiteliale corneene persistente, eroziuni corneene recurente, keratopatie buloasa etc.). Dupa materialul din care sunt confectionate pot fi dure ( rigide gaz perneabile) si moi ( ex: silicon, siliconhidrogel). a) Lentile de contact dure Avantaje: sunt indicate in astigmatismul neregulat si keratocons, cu obtinerea unei acuitati viziuale bune. Ele au durabilitate mare si pot fi utilizate in prezenta tulburarilor de secretie lacrimala. Dezavantaje: mobilitate mare, instabilitate la clipire, adaptare mai dificila, hidrofilie scazuta. b) Lentile de contact moi Avantaje: grad de hidratare mare; permeabilitate la oxigen mare; tolerabilitate mai buna; unele lentile de contact pot fi prescrise pentru port prelugit, adaptarea este rapida, sunt confortabile, stabile (Ex. Pot fi indicate: copiilor, sportivilor si in general persoanelor active). Dupa modul de folosire lentile de contact pot fi cu port discontinuu, exstins sau prelungit si unele pot fi si purtate si pe timpul noptii. În Uniunea Europeană, lentilele de contact sunt considerate dispozitive medicale din clasa IIB, ce prezintă un risc mediu spre mare. Acestea sunt utilizate pentru corecția vederii (miopie, hipermetropie, astigmatism, prezbiopie sau combinații ale acestora), cu scop terapeutic (folosite pentru protejarea irisului în urma unor intervenții chirurgicale) sau doar cu scop estetic, pentru schimbarea culorii irisului. Avantaje Oferă un câmp vizual complet. Spre deosebire de ochelarii de vedere, care impun o barieră fizică, lentilele de contact oferă un câmp vizual complet. Purtătorul vede din nou normal, ca și cum nu ar avea nici o afecțiune a vederii. Câmpul vizual complet oferă și un plus de siguranță, deoarece purtătorul

poate vedea acum în orice unghi. Acesta nu mai este nevoit să întoarcă gâtul de fiecare dată, lucru important pentru conducătorii auto sau cei care operează mașinării industriale. Permit purtarea ochelarilor de soare sau a celor de protecție. În cazul persoanelor care vor să poarte ochelari de soare vara, dar care au nevoie și de dioptrii, lentilele de contact sunt soluția ideală. Deoarece lentilele sunt aplicate direct pe ochi, purtătorul își poate pune orice pereche de ochelari de soare sau ochelari de protecție. Alternativa este reprezentată de ochelarii de soare cu dioptrii, care însă implică costuri suplimentare și care îl condiționează pe purtător la o singură pereche tot sezonul. Oferă confort estetic. Lentilele de contact nu modifică fizionomia feței și nici nu creează o stare de disconfort prin purtarea acestora. Dacă purtătorul are dioptrii mari, atunci ochelarii vor avea lentile groase, iar ochelarii vor fi grei. În acest caz, aspectul fizic poate avea de suferit. Lentilele de contact sunt singura soluție estetică deoarece sunt discrete și ușor de purtat. Machiaj vizibil, mai ușor de aplicat și purtat. În cazul persoanelor care folosesc machiaj zi de zi, lentilele de contact sunt soluția optimă. Machiajul va fi mai ușor de aplicat și va ieși mult mai bine în evidență. Vei avea posibilitatea să realizezi un machiaj corect, cu linii drepte, combinând armonios culorile. Din acest motiv, multe persoane aleg să poarte lentile de contact la diverse ocazii speciale. În plus, poți opta pentru lentile de contact colorate cu dioptrii, ce oferă aceeași claritate vizuala ca lentilele medicale obișnuite. Oferă o libertate mai mare cu ceea ce porți. Ochelarii trebuie să se potrivească mereu outfit-ului, iar pentru asta ar trebui să ai o colecție de cel puțin trei perechi de ochelari care să se asorteze mai multor tipuri de ținute, lucru care poate deveni costisitor. Lentilele îți vor oferi libertatea să fii oricât de creativ dorești cu ținutele tale, fără să fie nevoie de investiții suplimentare. Nu se aburesc și nu iți limitează câmpul vizual, chiar dacă afară plouă sau ninge. În condiții de vreme ploioasă, ninsoare sau ceață, precipitațiile se adună pe suprafața lentilelor de ochelari și le face să se aburească sau să se păteze imediat. Lentilele de contact nu îți vor încețoșa privirea în aceste condiții meteo nefavorabile deoarece precipitațiile nu se pot depune pe suprafața lor.

Îți permit să practici diverse activități atunci când ieși în oraș. Atunci când ieși în oraș la un film 3D, îl vei putea urmări cu ajutorul ochelarilor speciali fără probleme. Există și ochelari speciali pentru purtătorii de ochelari de vedere, însă nu toate cinematografele sunt echipate cu astfel de dispozitive. De asemenea, poți practica orice fel de sport, indiferent de dificultatea acestuia: ski, patinaj artistic, dans modern, scrimă, karate, atletism, balet, gimnastică, fotbal, baschet etc. Dezavantaje Aplicarea lentilelor de contact poate crea probleme la început. Aplicarea lentilelor nu este un proces foarte complicat, însă la început există riscul să strici câteva perechi de lentile, până te acomodezi cu manevrarea acestora. Opticienii recomandă purtătorilor noi de lentile să înceapă cu lentile de unică folosință, unde au disponibile un număr mai mare de perechi de lentile. Lentilele de unică folosință sunt mai scumpe decât lentilele lunare, însă acest lucru trebuie efectuat doar în prima lună. Necesită o atenție sporită și o igienă corespunzătoare. Lentilele sunt dispozitive care se aplică direct pe ochi, așadar manevrarea acestora trebuie făcută cu atenție și într-un mediu curat. Trebuie să poți să te speli pe mâini foarte bine și să te usuci cu atenție înainte de a aplica sau de a scoate lentilele, lucru care nu este posibil mereu. Purtate necorespunzător, pot provoaca roșeață, iritații și senzație de uscăciune. Dacă adormi din greșeală cu lentilele de contact cu port zilnic, le porți mai mult decât este termenul lor de valabilitate sau nu le îngrijești corespunzător, riști să suferi iritații sau infecții ale ochilor. Pe termen lung, aceste lucruri pot provoca probleme destul de grave ale ochilor. Lentilele de contact nu protejează ochii împotriva luminii albastre. Dacă lucrezi mult la PC sau petreci mult timp în fața televizorului și a dispozitivelor mobile, purtând doar lentilele de contact, riști ca mai târziu să suferi de sindromul oboselii ochilor, provocat de lumina albatră. În acest caz, singura soluție de protejare este cea a ochelarilor cu protecție pentru lumina albastră. Nu oricine poate purta lentile de contact. Motivele pot fi unele medicale sau depind de mediul în care purtătorul își desfășoară activitatea. Înainte de a folosi lentilele de contact este nevoie, pe lângă controlul oftalmologic, de recomandarea medicului pentru a purta lentile de contact.

Altă problemă o reprezintă mediul în care lucrezi. Persoanele care petrec mult timp întrun mediu cu praf sau substanțe chimice nu trebuie să poarte lentile de contact, chiar dacă poartă în mod obligatoriu ochelari de protecție. Medicul oftalmolog poate sa decida daca cineva poate sa foloseasca sau nu lentile de contact, in urma unui consult de specialitate. Exista anumite afectiuni care contraindica utilizarea lentilelor de contact (afectiuni inflamatorii sau alegice oculare, glaucomul, tulburari ale secretiei lacrimale, etc.). Vizita la medic trebuie sa fie periodica (la inceput mai des, apoi mai rar - la 6 luni) pentru urmarirea comportarii in timp a ochiului si a lentilei, sau ori de cate ori este nevoie( daca ochiul devine rosu, dureros sau exista disconfort ocular, pacientul trebuie sa isi scoata imediat lentilele de contact si sa se prezinte de urgenta la control)

Related Documents

Eu
May 2020 31
Eu
December 2019 37
Eu
December 2019 50
Eu
December 2019 42
Eu Sou Simplesmente Eu
October 2019 44

More Documents from ""