Vederea binoculara Vederea binoculara reprezinta capacitatea de a percepe ca o singura imagine, imaginile receptionate de fiecare ochi in parte. Vederea binoculara nu este innascuta, ea se formeaza in primele luni de viata si se dezvolta cel mai frecvent pana la varsta de 5 ani. In tot acest interval vederea binoculara este o functie fragila, de aceea orice deficienta a vederii binoculare trebuie diagnosticata si tratata cat mai devreme. Vederea binoculara are 3 grade: 1. Perceptie simultana; 2. Fuziunea (suprapunerea) celor 2 imagini la nivelul creierului; 3. Vederea in spatiu (stereopsia). Perceptia simultana reprezinta capacitatea retinei fiecărui ochi de a percepe simultan o imagine fixată. Testarea se face cu teste diferite pentru fiecare ochi, o imagine centrală pentru un ochi și una periferică pentru celălalt (de ex, un leu și o cușcă sau un soldat și o gheretă). Dimensiunile testelor depind de aria de retină ce se dorește a fi explorată, între 1 și 10°. Fuziunea reprezintă capacitatea de a uni mental imagini primite de la puncte retiniene corespondente și de a le interpreta ca pe o imagine unică. Se testează prin teste ce au în principiu aceeași imagine, dar există un mic detaliu ce face diferența, de exemplu, o imagine cu un iepure cu codiță, ținând o tijă de flori, iar alta cu același iepure fără codiță și ținând florile fără tijă. Fuziunea presupune pe de o parte suprapunerea percepției de la cei 2 ochi (senzorială), dar și mișcări oculare care să o mențină, aspect care ține de reflexul de fixație binoculară (motorie). Ea poate fi evaluată calitativ, măsurând amplitudinea de fuziune. Stereopsia reprezintă perceperea reliefului și se realizează unind imaginile primite, dar de data aceasta prin puncte ușor disparate ale celor 2 retine. Fiecare retină percepe o imagine bidemensională, dar noțiunea de relief se datorează diferenței dintre imaginele proiectate pe retină datorită distanței de aproximativ 6 cm dintre cei 2 ochi. Testarea se face utilizând teste cu 3 linii verticale, linia din mijloc nefiind la egală distanță de celelalte. După suprapunere, această linie va apărea în fața sau în spatele celorlalte linii laterale.
Prezenta celor 3 grade ale vederii binoculare reprezinta capacitatea aparatului vizual de a percepe in relief obiectele tridimensionale, permitand aprecierea distantei si a adancimii. Prezenta vederii binoculare este conditionata de anumiti factori:
acuitate vizuala buna la ambii ochi;
miscari oculare normale;
absenta deviatiilor strabice (ochi paraleli). De aceea, este foarte important ca primul consult oftalmologic sa se realizeze din primele luni de viata, atunci cand parintele observa ca “ceva nu e in regula” cu ochii copilului sau. Cercetarile recente arata ca la nivelul formatiunilor nervoase superioare conexiunile binoculare se formeaza precoce, intre 3 si 7-8 luni de la nastere. Este foarte important momentul in care survine un factor ce perturba dezvoltarea vederii binoculare deoarece diagnosticarea si instituirea tardiva a tratamentului adecvat poate compromite posibilitatea reeducarii si obtinerii unei vederi binoculare normale. Prezenta strabismului si/sau a ambliopiei (ochi lenes) afecteaza vederea binoculara. Consultul oftalmologic la copil se va desfasura in etape, medicul oftalmolog trebuie sa se imprieteneasca cu copilul. Un consult oftalmologic complet include:
istoricul medical al pacientului;
testarea acuitatii vizuale;
masurarea refractiei oculare;
examinarea motilitatii oculare;
examenul biomicroscopic al polului anterior precum si al fundului de ochi. Scopul consultului oftalmologic este acela de a prescrie o corectie optica adecvata in vederea corectiei eventualelor vicii de refractie (hipermetropie, astigmatism sau miopie), obtinerea unei acuitati vizuale egale la cei doi ochi (prin ocluzia sau penalizarea ochiului cu acuitate vizuala mai buna), exercitii ortoptice, tratamentul strabismului (ochelari speciali care pot avea si prisme incorporate in lentile, interventie chirurgicala). Tratamentul trebuie inceput cat mai precoce, iar parintele trebuie sa inteleaga ca niciodata copilul nu este prea mic pentru a purta ochelari sau pentru o interventie chirurgicala. Numai instituit cat mai precoce tratamentul, se poate obtine vederea binoculara si astfel copiii sa poata urma orice profesie isi doresc (soferi profesionisti, chirurgi, arhitecti, cadru militar) si nu in ultimul rand sa se bucure de vizionarea unui 3D.