LLISTAT D’ERRORS GREUS
(2n cicle d’ESO i Batxillerat)
Errors ortogràfics
1. És incorrecte utilitzar la terminació –aba en comptes d’-ava en el pretèrit imperfet d’indicatiu.
2. És incorrecte utilitzar ç davant e, i; la ç s’escriu davant a, o, u. 3. Escriure malament una paraula que es troba a l’enunciat de l’examen, treball, etc. 4. És incorrecte no escriure dièresi en els mots llengües i lingüística. 5. És incorrecte escriure el mot prova amb b. 6. És incorrecte no escriure l·l en els mots col·legi, excel·lent, cèl·lula, síl·laba. 7. Considerem error greu no accentuar o accentuar paraules la norma de les quals és molt evident (per exemple: escriure “Ramón” en lloc de “Ramon”) 8. És greu utilitzar incorrectament l’apòstrof (per exemple: escriure “el home va explicar l’història” en lloc de “l’home va explicar la història”). 9. És greu no començar els noms propis amb majúscula. No subratllar els títols dels llibres. No posar majúscula després de punt, o posar-ne després de la coma. 10. També ho és confondre: Em (a mi) Hem (nosaltres hem...) Amb (preposició)
Em marejo. Hem sortit a passejar. Pa amb xocolata.
A (preposició) Ha (verb haver)
Anem a casa. Ha sortit a passejar.
I (conjunció) Hi (pronom)
Pomes i peres. Hi havia una vegada...
Errors morfosintàctics
1. És incorrecte utilitzar el pronom lis (no existeix). 2. Són incorrectes les perífrasis tenir que i hi ha que. Cal escriure haver de. 3. És incorrecte separar una paraula en dues o ajuntar-ne més d’una (per exemple: escriure “avegades” en lloc de “a vegades”.
4. Són incorrectes els infinitius sapiguer, poguer, volguer, tindre, vindre; hem 5. 6. 7.
8.
d’escriure saber, poder, voler, tenir i venir. És incorrecte escriure els pronoms em, et, es, ens, us, es davant el verb caure (per exemple: escriure “es va caure per l’escala” en lloc de “va caure per l’escala”). És incorrecte posar la coma entre el subjecte i el predicat (per exemple és incorrecte “els gossos, borden”). És incorrecte no separar el pronom del verb (per exemple: són correctes trobarhi, mira’l). És incorrecte no utilitzar altra, vostra, nostra davant de mots femenins (per exemple: és incorrecte “altre noia”, cal escriure “altra noia”).
Errors lèxics És molt greu utilitzar paraules inexistents en català, per exemple: “medir” en lloc d’amidar, “emputxar” en lloc d’empènyer, “tamany” en lloc de mida o grandària,
“despedir” en lloc d’acomiadar o despatxar, “ningun/a” en lloc de cap.