Cum Se Face Un Foraj De Apa

  • Uploaded by: florin cornea
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Cum Se Face Un Foraj De Apa as PDF for free.

More details

  • Words: 496
  • Pages: 2
Cum se face un foraj de apa ?

Acest articol este o simpla explicare a procesului de foraj de apa. Un foraj de apa este mult mai mult decat o gaura forata, dar pentru multi oameni nu conteaza decat partea vazuta a lucrurilor ( cea de deasupra). Un foraj de apa este o lucrare inginereasca. De exemplu in USA sunt peste 15 milioane !! de case care au propriul foraj de apa . Jumatate din populatie bea apa din foraje proprii sau foraje municipal. Foarte putini oameni se gandesc la ce inseamna sa faci o gaura verticala in nisip sau roca dura, cum bucatile de roca sapata sunt scoase din gaura forata sau cum forajisti previn colapsul gaurii forate inainte de tubare . Este nevoie de calitati special pentru a controla un foraj care penetreaza nisip, pietris, argila si roca compacta. Prajinile de foraj pot cantari cateva tone . Daca sondorul (forajistul) apasa prea tare sau invarte prea repede , sapa de foraj se va uza premature. Daca nu apasa destul, nu va penetra solul. Uzual sunt mai multe tipuri de sol in fiecare foraj. Fiecare trebuie sapat cu un anumit regim de sapare ( rotire/apasare/debit fluid de foraj). Odata ce se ajunge la stratul de apa , sondorul trebuie sa fie foarte atent la procesul de forare. Pentru cercetare stintifica, studii geotehnice sau calcul reserve de substanta mineral se folosesc forajul cu sneck ( auger, sape elicoidale) sau carotajul continuu ( core drilling). Pentru apa se folosesc 2 metode : forajul hidraulic rotativ cu circulatie de fluid sau forajul cu ciocan de fund ( cu aer). Forajele personale se sapa cu diameter intre 150 si 311 mm, forajele publice se sapa cu diameter de pana la 609 mm. In forajele cu debite mici ,cateodata, este posibil sa se creasca debitul printr-o tehnica mai noua numita hidrofracturing. Procesul inseamna aplicarea unor presiuni foarte mari pe portiuni din foraj . Rezultatul este acela ca fisurile mici existente vor fi largite si se vor crea si altele pentru ca forajul sa fie in legatura cu mai multe falii sau fisuri. Indiferent de metoda de sapare , forajul este tubat cu tubulatura de plastic. Diametrul de sapare trebuie sa fie cu minim 150 mm mai mare decat diametrul de tubare. Spatiul dintre gaura sapata si tubulatura se umple cu pietris curators a carui granulatiese allege f-ctie de granulatia nisipului din stratul acvifer. De asemenea pozitionarea filtrelor este foarte importanta. Latimea filtrelor, precum si numarul de fante ( suprafata activa) este de asemenea foarte importanta. Spatiul dintre gaura sapata si tubaj ( deasupra filtrelor) trebuie umplut cu ciment sau grout ( ciment + bentonita) pentru a preveni apa din stratele de suprafata sa migreze in jos (prin exteriorul tubulaturii) si sa contamineze stratul acvifer.

Urmeaza desnisiparea, punerea in productie, stabilire debit, static, dinamic , efectuarea analizelor, intocmirea documentatiei , etc. Toate acestea in urmatorul articol.

Un foraj de apa modern este mult mai mult decat o gaura in pamant !

Related Documents


More Documents from "Radu"

October 2019 3
Alone
December 2019 51
Spirits Of Dead
December 2019 32
The Lake
December 2019 45